Първокласници през 2020/2021 г

• 42 977
  • 798
  •   1
Отговори
# 240
  • София
При нас днес беше входното ниво, ще чакаме да обявят родителска за 10 - 11 септември.
Едва днес взехме раница.
От списъка за училище не съм купила само някакви цветни пръчици. До днес не знаех какво представляват, една майка ми обясни. Къде да ги търся? Предпочитам физически магазин.

Раницата е тази:

# 241
  • София
Нашата за 1 клас е утре, а за каката - не се знае.
Аз пък свърших важните неща докато бях отпуск - зъболекар, фризьор, очен. Вчера бяхме и на Манту и взехме заветните здравно-профилактични карти.
Пръчици има по книжарниците.

# 242
  • В полите на Витоша :)
Нашата родителска е на 10.09 и чак тогава ще имаме списък! Много мразя в лудница да пазарувам...

А какви столове за бюро за първокласниците сте купили? Какво ли не прочетох - да са без подлакътници, да са без колелца, облегалката да е неподвижна и т.н.

# 243
Обикновен прост стол без подлакътници смятам да му купя. И без това не е най-фокусираният на света, остава и да се врътка насам-натам и хептен да се разсейва Grinning

# 244
  • Пловдив
За занималнята - опитали с баткото е чудесен от тази в училището. Не се е прибирал с домашни вкъщи, а освен че ги пишат там, госпожата им редовно им измисля разни проекти и задачи, по които да работят на екипи.
Надявам се и малката да попадне на такива госпожи!
Засега я записах в училището, ще видим как е положението и тогава ще го мислим (дано не се наложи).
Раница не сме купували. Има си една ученическа чанта от м.г., която много си хареса и засега ще е с нея. Иначе съм харесала на Пулс. Опит имам с тях и съм много доволна.
Столове им купих преди 3 години, когато баткото тръгваше на училище. С колелца и подлакътници са. Това, на което държах е дишащата облегалка. ...не, че много време стоят на столовете, както вече казах - домашните се пишеха в училище.

# 245
Какви толкова списъци ви трябват за училище?
Ето ги стандартните неща:
Тетрадки с тесни и широки редове
Тетрадки с  големи квадратчета.
Химикалки, цветни моливи, черен молив, водни бои, чаша( неразливна), четки за рисуване,гума, острилка, ножица, гланцово блокче, скицник, ножица, линия (триъгълник). Екип за физическо, гуменки.

# 246
  • Пловдив
Към списъка бих добавила пластелин, дъска и ножче за него, блокче А4 и две папки за основните предмети, шише за вода.
В настоящата ситуация предполагам, че искат дезинфектант и маски, но са само предположения.
Ако ще носи храна от къщи - термочанта, достатъчно кутии (никога не са достатъчни Joy).

# 247
  • European Union
miamim, по спомен от каката тези цветни пръчици им трябваха след като започнаха да смятат над 10. При нея ги използваха, за да визуализират единици и десетици.
Понеже ги поискаха от днес за утре и нямах време да обикалям книжарниците, бях нарязала сламки. Мога да кажа, че почти не са ги ползвали.

# 248
  • София
Нашето училище е най-обикновено, но още юни месец качиха една презентация за бъдещите първолаци и в нея има списък. Ето линк, има и списък с неща: https://56sou.info/my_public/albumi/1klas.pdf

Вчера са обявили родителските срещи за 1 - 4 клас.
Всички са присъствени, по класните стаи, целият випуск в 1 ден.
Масово приятели споделят за същото.
Толкова за организацията на учебната година, ако случайно сте се надявали на нещо.
Глава залагам, че масово няма да има мерки по същество и положението ще си ебе майката по-скоро, отколкото всички се надяват и предполагат.

#закривай

# 249
Здравейте влизам в темата. Майка на първокласник съм

# 250
  • София
Нашето училище е най-обикновено, но още юни месец качиха една презентация за бъдещите първолаци и в нея има списък. Ето линк, има и списък с неща: https://56sou.info/my_public/albumi/1klas.pdf

Вчера са обявили родителските срещи за 1 - 4 клас.
Всички са присъствени, по класните стаи, целият випуск в 1 ден.
Масово приятели споделят за същото.
Толкова за организацията на учебната година, ако случайно сте се надявали на нещо.
Глава залагам, че масово няма да има мерки по същество и положението ще си ебе майката по-скоро, отколкото всички се надяват и предполагат.

#закривай

И кое положение ще си е*е майката🙄😁

Точно на такава учебна година съм се надявала, с нормален старт, като всяка друга, без излишни тъпизми. И ние сме довечера на родителска среща, съвсем нормална и присъствена за всички. Единствено ни предупредиха да дойде само един родител, което и по принцип се подразбира не само в ситуацията в момента, но е добре да бъдат подсетени онези, които идваха с все бабите. Голямо вторачване в тая учебна година, все едно децата са някакви ходещи бацили. И двамата ми сина бяха на ясла и градина от първия ден, в който отвориха след локдауна на 26ти май, та до днес. Е там е истинският инкубатор на вируси и бактерии, където децата са малки и не спазват правила за хигиена. Малкият ми син на 2 пъти се прибра с чужда залагалка в устата. И, какво стана, като бяха отворени цяло лято тези заведение? Отговор - нищо. Ама училищата, ужас, какво ли ще стане 😁

# 251
В училище е доста по-зле от детската градина откъм хигиена. Няма сапун и топла вода. Първолаците са малки и не ориентирани, учителките не ги обгрижват като в градината. Големите ги затискат в тоалетната, гасят им лампите, едно дете беше останало заключено вътре със счупена брава. Стигна се до там, че детето ми стиска от 8 до 17:30, защото го беше страх и гнус да отиде до тоалетната. И други деца се оплакваха от същото, някои ходеха по горните етажи за тоалетна и едва им стигаше междучасието. Детето ми последната година в градината боледува веднъж. Миналата година - в първи клас, беше болен през 2 седмици и то тежко и сериозно. Едното боледуване беше с 30 000 левкоцити, почти сепсис. Започна от началото на октомври и до март през 2 седмици беше болен, последното боледуване му беше с начало 5ти март. Излишно е да казвам че от тогава е здрав, играе с много деца навън, ходи на почивки и т.н. не си седи изолиран вкъщи. На училище си ходеха откровено болни деца, с лекарствата в торбичка и с температура. Дете върнато с температура единия ден, най-спокойно на следващия ден, след щедра доза аналгин изкарваше без да вдигне температура до занималнята. Няколко деца от класа лежаха в болница с пневмония, след това. Март месец преди да обявят грипна ваканция 4 деца от класа бяха здрави и на училище. Детската ни градина беше малка общо 90 деца, а в училище само първи клас бяха над 120. Но вероятно зависи и от училището. Да не забравяме, че в градината децата са без маски, а в училище в коридорите ще трябва да носят. До тоалетната ще се ходи с маска.

# 252
Нашата РС за първи клас ще е в края на другата седмица. ММ е начален учител  и на Съвета им са им обяснили как не трябва да допускат децата да се гушкат, ръкуват, разменят вещи и пр. В стола се поставяли нещо като колчета с лента (като по летищата), за да отделят влизащи от излизащи, на двора всеки клас със своя част и междучасията да се разминават (не им е ясно как  ще се случи). Да се следи да не кихне, да не подкашля, да няма сополи някое дете - няма значение от какво е, ако ще да е алергия, учителите няма как да го знаят и веднага детето се изолира в специална стая, от там нататък се уведомява РЗИ и те решават какво ще се прави. Определени са вече и училищата-центрове за дистанционно обучение, към които ще се включват децата, за които по здравословни причини е избрано да се обучават в такава форма.
Иначе с каката в стаята си имахме мивка и сапун, естествено водата не беше топла, не знам дали и може да се случи да е топла (не бяхме на централно парно), но и това било лукс. До преди няколко дена си мислех, че всички сгради на училища като нашето имат във всяка стая и мивка с течаща вода. Оказа се, че не било така. Даже и в нашето училище не всички стаи били с мивка, ама аз като съм влизала само в 2,  в които е учила каката и с това впечатление съм останала. В тоалетните при старите (на дупка) проблем с хигиената нямаше, но имаше и тоалетни с тоалетна чиния - ужасия беше.
Като цяло учителите ги подготвят психически, че ще има дистанционно обучение, въпрос на време  след колко дни в училище ще се случи това, но за 1-4 клас щели да гледат да устискат максимално дълго присъствено (по думи на директорката на ММ).

# 253
  • София
Дано да е максимално дълго, ако може цяла година. Simple Smile

# 254
Т.е. за всяко кихване и за всеки сопол ще се занимаваме с РЗИ, така ли да разбирам? Леле...

Общи условия

Активация на акаунт