Първокласници през 2020/2021 г

• 43 000
  • 798
  •   1
Отговори
# 150
Първия учебен ден за първолаците е емоция. Виж за по-големите ,не съвсем 😁
 Но ако трябва да са дистанционно, просто не знам как ще се справим. Да се надяваме, че поне малките ще са присъствено.
Още нищо не съм подготвила. Нито раница,нито материали, само бюро 😄

# 151
Аз пък винаги съм обичала първия учебен ден - и като ученичка, и сега, като родител. За първи клас е просто задължителен. Децата усещат, че започва нещо ново за тях, а родителите се просълзяваме горди от порасналите ни вече деца.... Толкова е хубаво
Специално за онлайн обучението - честно ви казвам, моля се всеки ден да не започваме така. Тази година имах седмокласник и буквално останах без сили, и нерви покрай НВО-то. Ако трябва другата година с първолак да се захващам сигурно ще вляза в лудница. Единствено ме успокоява това, че все пак е момиче и е доста по-стриктна и изпълнителна от брат си, но все пак присъственото обучение е много важно особено за първокласниците
Бяхте обсъждали раниците - аз много се чудя дали да не взема една раница от тези, които се дърпат - тип "куфар" и една за носене на гръб. Тези, които се дърпат определено са по-удобни и няма да й тежи, но пък за зимата няма как да стане, защото ще се цапа на снега. И затова да взема още една. Ще го мисля - още съм във фаза "НВО-7-ми клас" и ми трябва време да превключа на фаза "първокласник" Grinning

Добавка - сега видях, че продават отделно тролеи за раница, та може да взема само такъв и да си слага раницата на него, когато не вали и не е мокро.

# 152
  • София
Lady Cassiopeia, и аз съм със седмокласничка и напълно споделям мнението ти.
Относно раниците: в първи клас на голямата купих Херлиц, ортопедична. Голяма грешка, много неудобна раница.

# 153
  • София
И аз ги гледам тези тролеи за раници и се питам дали биха паснали на повечето модели раници с възможност за прикачване към тролей, или си имат конкретни раници, които са за тях. Защото на този етап не смятам да бъде с тролей, но в последствие ако си променя мнението, бих купила тролей.

# 154
Не ги препоръчвам, поне на моята дъщеря тролеят й беше супер неудобен, особено ако са на по-висок етаж или пътят до училище не е особено равен. Голямо мъкнене нагоре-надолу, самата раница с тролей е тежка и неудобна, да не говорим, че няма място за физическото /плуването в нашия случай и трябва да го носиш отделно. Накрая купихме една платнена за 10 лева и си отдъхнахме.

И аз ги гледам тези тролеи за раници и се питам дали биха паснали на повечето модели раници с възможност за прикачване към тролей, или си имат конкретни раници, които са за тях. Защото на този етап не смятам да бъде с тролей, но в последствие ако си променя мнението, бих купила тролей.

# 155
  • София
аз купих раница. с твърд гръб и долна твърда част.
малко сякаш е голяма, ама нали родителите ги носили.
стаите са им до входната врата, все ще я примъкне някак.
ако не е подходяща ще купуваме друга.

нямаме никакви изисквания от училището засега и се чудя дали да купувам някакви тетрадки, моливи, химикалки и подобни.
родителска среща щяло да има септември.
хич не обичам всичко в последния момент.
и се  колебая униформи ли да купя или компютър за детето.
дали нма да ги пуснат достанционно.

# 156
Нашата родителска среща е на 9 септември, говори ми за последен момент GrinningVery Happy:D

# 157
  • София
аз очаквам да я насрочат за 14 септември Simple Smile

# 158
  • European Union
Нашата родителска среща е на 9 септември, говори ми за последен момент GrinningVery Happy:D
А нашата на 15ти или 16ти 🙂

# 159
Нашата родителска среща също ще е сигурно чак септември.
Сега чета обаче новите проекто-изменения в Закона за предучилищното и училищно образование и освен това, че Околен свят става пак Родинознание без да се променя какво се учи вътре и учебникът ще е с нова корица, виждам и 32+1 учебни седмици. Някой, който е по-запознат, може ли да ми обясни това още 1 допълнителна седмица в юни ли означава да учат първи клас. Преди четири години ги промениха да учат до края на май месец вместо до 24.05., сега явно вече ще е до края на първата седмица на юни. Има и разни други промени, но ми прави впечатление, че като цяло се увеличават часовете, но от последното увеличение качествено изменение в преподаден и усвоен материал не съм видяла, само повече задължителни часове, прекарани в училище. Явно на всеки 4 години ще се правят изменения в този прословут закон. Още не сме видяли плодовете от предишното изменение, но вече имаме ново. Не го разбирам това и се радвам, че съм само с две деца, че докато ги избутам до 12 клас сигурно още поне 6 пъти ще променят програми/планове и не знам още какво.

# 160
Ние вчера имахме родителска среща. Окзва се, че училището въвежда целодневна форма на обучение, която е нещо ново и се практикува само в някои училища. Децата няма да имат занималня следобед, а самоподготовка (с учител) след час. Примерно имат бел и следва час самоподготовка по бел. После нещо по-леко като рисуване. После мат и след него - самоподготовка по мат. По този начин няма да им остава да учат и вкъщи и няма да носят раници. Всичко остава в шкафчето в училище. Някой има ли преки впечатления от тази система?

# 161
В училището на дъщеря ми от години са на целодневно обучение. Имаме приятели, чието дете сега ще е в 4-ти клас и са страшно доволни. Като ми казаха, че през седмицата домашни няма да има, а само събота и неделя, и то по малко, и аз вече съм доволна Simple Smile Единственото, което ме притеснява е това, че целодневното обучение при нас е до 3-ти клас. И тъй като през първите 3 години няма да изградят навик да пишат домашно, дали след това няма да е в пъти по-трудно тепърва да се учат на тази отговорност. Защото според мен, едно от най-важните неща в първите години в училище е децата да се научат да учат, а това става главно чрез писането на домашни и ученето на уроци. Но ще видим как ще се случат нещата

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 12:46 от Lady Cassiopeia Duval

# 162
Единственото, което ме притеснява е това, че целодневното обучение при нас е до 3-ти клас. И тъй като през първите 3 години няма да изградят навик да пишат домашно, дали след това няма да е в пъти по-трудно тепърва да се учат на тази отговорност. Защото според мен, едно от най-важните неща в първите години в училище е децата да се научат да учат, а това става главно чрез писането на домашни и ученето на уроци. Но ще видим как ще се случат нещата

Да, изграждането на навици за учене е много важно. При нас, тъй като ще е за пътрва година, ще се прецени в процеса дали да се запази тази система и за следващите години на началното образование. Аз съм положително настроена, но да видим.

# 163
  • София
При нас на практика е целодневно, но е разделен на две части денят, с две учителки. Рядко е имало домашно за в къщи. От няколко години до 4 клас са само първа смяна в нашето училище, т.е. занималнята винаги е следобед.

# 164
Ставаме три със седмокласници 😁
Нашата родителска среща е на 10 септември. И на 15 се чудим как да се разпределим. Кой на първокласничка, кой на гимназистка 🤔

Общи условия

Активация на акаунт