Частни училища - информативно-дискусионна тема 34

• 24 877
  • 747
  •   1
Отговори
# 450
Моята дъщеря е завършила ПЧМГ при Светла Лазарова по БЕ. нямаше нужда от уроци. А по математика е ясно- да учиш в МГ и да ходиш на уроци по математика, извинявам се, но не го приемам. Въпреки че някои и това правеха. За протокола- не й стигна само за НЕГ балът. Но тя и не искаше там.
СМГ не е ли с по-висок бал от НЕГ?

# 451
  • София
Много ви благодаря за отговорите !
Пожелавам ви хубав и усмихнат ден 😊

# 452
  • София
Дъждец,
Скрит текст:
може да не се е пробвало детето в СМГ (след ПЧМГ е малко вероятно това, но знае ли човек) и да  не му е стигнало само за НЕГ сред желаните от него гимназии. Отделно имам спомени, че някъде из темите видях, че става дума за завършила миналата година гимназия девойка. Това значи, че е набор на моите дъщери, кандидатствали във вече далечната 2014. А тогава за немските паралелки на 1 класиране балът, минималният, беше 35, 512, за НЕГ - 35,062 за момичета, а за английските паралелки 34,332. Но тези балове се смятат все пак по различен начин, тоест при определена комбинация от оценки е можело да се случи така, че на човек балът му да стига за СМГ ( и с немски, и с английски), а за НЕГ - не. Примерно максимален резултат от 100т по мат след ПЧМГ, който е напълно достижим и се равнява на 6,00, и оценка от 5,52 по БЕЛ, докарват бал, с който детето остава на милиметри извън НЕГ, а влиза със съвсем малко над  последния възможен влак в немските паралелки на СМГ и с голям аванс в английските заради оправдано по-голяма тежест на мат оценката за разлика от  ЕГ, където отношението между двата изпитни резултата е 1 :1. Тоест всичко е било възможно. Wink

Последна редакция: ср, 29 яну 2020, 07:32 от пенсионирана русалка

# 453
Русалка, благодаря за разясненията!
Попитах, защото предположих, че не става въпрос за скорошно кандидатстване.

# 454
  • При вещиците
Лейка, давам си мнението, така както и много други в този форум!
Таксите на ААС за настоящата учебна година (общата задължителна сума без транспорт)
Скрит текст:

total new students        total returning students
Pre-Kindergarten                   € 14,520                       € 12,010
Kindergarten - Grade 5         € 21,685                       € 19,175
Grade 6 - Grade 8                   € 22,900                       € 20,390
Grade 9 - Grade 12                € 24,075                        € 21,565

# 455
  • София
За ААС - шефката ми американка беше тук близо 5 години и децата й бяха там. Ние бяхме сравнително близки и много сме си говорили, много бяха доволни от училището - от всичко, с изключение на академичната част. Когато се върнаха, тя искаше да запише момичето си в тамошно частно училище, пусна я на изпити и я приеха, но с уговорката да започне една година назад, за да навакса обучението. (момчето е по-голямо и е спортист и колежите общо взето се избиваха да го вземат, така че нямаше драма там). Но за английския, разбира се, няма компромиси, там на друг език не се говори. Също имат какви ли не дейности и мероприятия, които са интересни за хора от този тип - на които им се занимава и които търсят общност.
Общо взето, това е целта на училището, гледат да създадат общност, защото повечето деца са там за няколко години и заминават пак с родителите си експати - това пък е мнение на българска приятелка с деца там, която в 9-10 клас хукна да търси колежи навън, за да не оставя децата в ААС до университет (отново по академични причини, всичко друго им е окей). Всъщност, това с експатите е донякъде и минус, защото българчетата малко се капсулират, защото от година на година те си остават същите, а децата от чужбина се променят всяка година.
Та, ако наистина езикът е единственият фундамент, който ви интересува - идеално е ААС. То си е чисто американско, не са го побългарили по никакъв начин.

# 456
  • София
А наблюденията ми са, че от стипендиантите в ААС се изисква доста и академичната част не им куца.

# 457
Русалка, благодаря Simple Smile. Може би сме набори с вас. Тогава НЕГ и СМГ с НЕ бяха с най- висок бал. За там не й стигнаха оценките. Нито НЕГ, нито СМГ са били цел. Същото беше и при сина ми след 2 г.

Идеята беше , че при конкретния преподавател нямахме нужда от уроци.

# 458
  • София
Ще е супер ако се споделят тук дати за отворени врати.
Обикалям сайтовете на училищата и профилите им във ФБ, ама забелязвам, че иформацията не е особено актуална.

# 459
  • София
ФЛ имат на 15.02 от 10.00. Евлоги и Христо Георгиеви от 11.02 имат седмица на отворените врати. Излизат ми като реклами, без дори да ги търся. БШ вече са отворили приема. Някои училища просто нямат такива дни. Обаждате се най-добре във всяко училище, което ви интересува.

# 460
Има новини от БШ!

Поканени сме на Ден на отворените врати с възможни 2 дати за избор- 5-ти или 8-ми Февруари.

.:.Demi.:. Забранила сте получаването на сьобщения и не мога да Ви отговоря

# 461
  • Пловдив/София
Има новини от БШ!

Поканени сме на Ден на отворените врати с възможни 2 дати за избор- 5-ти или 8-ми Февруари.

Пишете тук, ако е за БШ,и аз се интересувам. Записах се на отворени врати, имам усещане, че ще се доближават все повече до Прогресивно училище- в мейла пише, че основен критерий при първи кръг ще са ценностите на родителите и само одобрените ще бъдат поканени с децата  на втори. Ще видим на отворени врати, за мен ако опитват някаква селекция на определен родителски контингент (основен минус досега на БШ) няма да е толкова лошо.

# 462
  • София
Скрит текст:
Има новини от БШ!

Пишете тук, ако е за БШ,и аз се интересувам. Записах се на отворени врати, имам усещане, че ще се доближават все повече до Прогресивно училище- в мейла пише, че основен критерий при първи кръг ще са ценностите на родителите и само одобрените ще бъдат поканени с децата  на втори. Ще видим на отворени врати, за мен ако опитват някаква селекция на определен родителски контингент (основен минус досега на БШ) няма да е толкова лошо.
В рамките на шегата - спираш да готвиш детето, зарязваш крокотаци, азбуки и пр. и почваш ти да се подготвяш Relieved

# 463
И вероятно ще въвеждат въпросници и задачки за родителите от определения родителски контингент. Какъв е той между другото? Може ли по-подробни разяснения?

Дали обърнахте внимание за двуразовото явяване и в БШ вече?

# 464
  • Пловдив/София
Фенси, писано е във форума, аз лични наблюдения нямам- за силикони, чалга певици и че не било добра среда. На мен са ми го казвали в едно друго училище- че БШ нямало да отговори на вижданията ми за среда на детето. Няма да почваме пак спора, че е пълно със супер интелектуални чалга певици, сигурно има такива, но съм обяснявала, че искам "пъстра" среда, средна класа. Единици не ме притесняват, но болшинство- да. Пак казвам, това са само "слухове", около БШ виждам съвсем нормални коли и родители аз.

Та си мисля, че ще се опитат да отсеят този тип родители, привлечени от лъскавата база и без ясна визия защо е важно образованието.
Но само гадая- може и да е точно обратното- да търсят по-богати родители и да отпаднем например.

Минусът на такъв "подбор" са супер размитите критерии, не знам как по един въпросник ще ми преценят ценностите и семейството...

Ето ви как е написано, тълкувайте- дано се изясни на отворени врати.

"Имайте предвид, че на този кръг ще поканим само семействата, чиято мотивация и очаквания към училището, заявени във формуляра за кандидатстване, преценим, че са в унисон с нашата философия и принципи на работа"

На мен ми звучи тип Прогресивно, общност и тн. Нямам идея как в такова голямо училище ще сработи. Мен лично ме устройва, освен ако изцяло задраскат НВО и класическото образование.

(в кръга на шегата- за първи път виждам толкова грамотно  написано писмо, една запетая няма пропусната. Други училища ме дразнят с грубите си грешки. Браво на секретарката/директора, ако четат Simple Smile)

Последна редакция: ср, 29 яну 2020, 14:32 от Пипи2013

Общи условия

Активация на акаунт