Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №4

• 36 971
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
При двама ЛЛ досега, винаги е имало реален преглед. Така не виждам особен смисъл от изпращане на карта по мейл. Освен това, направления по правилата им не могат да се издават в същия ден, връщат ме за ново посещение.

# 616
Всяка година опитвам без децата да взема бележка и всяка година ЛЛ ме връща да ги доведа Joy При нашата лекарка, не вървят такива проформа прегледи. И да, както е писала Добри, решава да им даде направление понякога за нещо.
Виж преди в полето за ваксинации пишеше "Извършени съобразно имунизационния календар". От миналата година вече ги описва с номера. Тази година дори е включила ваксина сложена април 2019, което ми е странно, защото е била за миналата учебна година.
Какво значи да се вземе бележка без присъствието на детето? Съгласно някаква наредба до 18 г всички деца са задължени да се водят на профилактичен преглед веднъж годишно, ако се не лъжа. При този профилактичен преглед - при нас винаги го правим през лятото юли или началото на август в зависимост от отпуските, за да има по-малко хора - се взимат размерите (килограми, височина, обиколки и пр. профилактични неща, които се вкарват в системата). Отиваме преди училище, задължително септември, че по-рано не може, за да ми даде същите тези неща, но вече разпечатани на ТАЛОН за профилактично... нещо си. Преглеждат ги за въшки допълнително 3 дни преди да започне училището и им се дава контактна бележка, че не са били в контак със заразноболен. До тук добре, но между започването и тези 3 дни дали пък знам на всеки здравния статус и дали пък няма да контактуват със заразноболни или пък да хванат въшки и ако я нямам тази бележка това какво точно ще промени. Имунизации се правят, когато ни извикат в кабинета и те са отделно от този профилактичен преглед, защото не са ежегодни, всяка се записва в синята книжка и се нанася и в компютърната система и после при настроение се разпечатва от компютъра тази справка или пък си снимам синята книжка, за да занеса копията и да ми сложи един печат Вярно с оригинала.  Аз не искам да ми дават бележките без да са прегледали децата, но точно за тези бележки за училище не виждам смисъла да се ходи специално до ЛЛ наред с болните, защото те не спират да боледуват, когато децата тръгнат на училище все пак. Какъв зелен коридор са осигурили за тези бележки също е голяма мъгла. Взимам ги по време на часовете за детска консултация, те за това са и определени - здрави деца и бебета за профилактични прегледи и ваксинации, но вместо да получа и документите в този ден и за училище или да си ги пратят в училището директно, отивам и септември пак заедно с още n родителя с деца за бележки.

# 617
"Т. наречен картон или здравно профилактична карта" Моля, обяснете ми с думи прости кое какво е, защото от написа ото излиза, че е едно и също, ато не е. Картон никога не са ни искали, освен когато малкият лежа в болница и когато ми се налага ха в детството му болнични за мен. Също и при имунизация. Но се иска от лекар, не от училище. Здравно профилактична карта като "листче" искат всяка година. Никого не са поставили до стената, че е в донесъл първата сеф ица, така че срокът и е един месец да е все тая. Обаче при 2 ЛЛ на детето досега, никога не е било възможно да се вземат без преглед.

# 618
Май е същото

# 619
  • Майничка
"Картонът" е здравна карта, онова, дето прилича на малък формат нотна тетрадка. Здравно-профилактичната карта е бланка, на която от едната страна са общи данни, а от другата - мерки, диагнози, контактност, имунизации и т.н. Може да се принтира от програмата, ако данните са въведени. ЛЛ може да попълни и само два малки хвърчащи талона - за профилактичен преглед и за здравословно състояние, пак със същото инфо.

# 620
Нашата ЛЛ винаги изисква картон(от 2 страници) с попълнени данни от нас и тя дописва. Но на мен ученици са ми носели и листче. Та май е според лекаря. Тая работа я свършихме.

# 621
При нас вадят един лист А4 от компютъра. Големият нямаше никакви ваксини през последната година и не знам за чий им е този лист в училище. Едва ли ги интересува кой колко тежи и колко е висок

# 622
  • София
Имам "лист"-а с попълнените данни, докторът допопълват - ръст, тегло и разпечатва ваксините от компютъра.

# 623
  • София
Не, че имам нещо против, но някой ще ми обясни ли, защо целия форум се побърка с тия декларации, картони, карти? Joy

# 624
Вероятно защото всеки или повечето се притесняват да водят децата си без особена нужда на лекар в това време. А ето, че отново се налага.Държи се на профилактичната карта, аз пък няма как да принудя ЛЛ да ми я даде без физическо присъствие, поне досега не ми е давана. Пък и да не отиде детето, аз съм не по-малко застрашена от висине пред кабинета. Надеждите бяха, че ще се отмени, но не се получи.

# 625
  • София
Слънце, за мен беше едно висене пред кабинета на лекаря по-малко, ако не ги искаха, но пък тъй или иначе ще трябва да се занеса за полагащата ми се ваксина, та ще е 3в1 (или 4в2, който както го брои, че и на мъжо му се полага да го надупчат)

# 626
Не, че имам нещо против, но някой ще ми обясни ли, защо целия форум се побърка с тия декларации, картони, карти? Joy

Ами защото си е голямо губене на време, по принцип, не само заради Коеид. И се струпват купища родители, всички за заветните бележки. Трябва да отидеш в работно време и т.н. и т.н. Безсмислено е просто.

# 627
  • София
Само вмятам, че тези "корици" ги искат ВСЯКА ГОДИНА от яслата до горните класове на училището, всяка година.

# 628
  • Върху лъчите на Слънцето.
При нас вадят един лист А4 от компютъра. Големият нямаше никакви ваксини през последната година и не знам за чий им е този лист в училище. Едва ли ги интересува кой колко тежи и колко е висок
"Този лист" отразява състоянието на детето и актуална информация за лекуващ лекар. Трябва да имат контакт с него - при нужда. А и при проверка от РЗИ се изискват от медицинския персонал. Ако някой родител реши, че не му се занимава с разни картони, то медицинското лице в училище отнася глоба, че не са налични картони за всички ученици.

# 629
  • София
И това не е променено сигурно от 70-те години на миналия век. Що да го променят! След като цялата информация вече е налична в електронен вариант и може да се препрати по мейл, важно е да се попълват картони на ръка, да се виси пред кабинетите и да се разнася лично.

Общи условия

Активация на акаунт