Православието като начин на живот - 8

• 46 191
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
  • Пловдив
Аз искам да попитам знаете ли кой беше този човек, който снощи на Рождественската света литургия беше през повечето време вляво от патриарх Неофит. Постоянно се оглеждаше и изглеждаше доста напрегнат и угрижен. Ниско подстриган, с леко оредяла коса и по-скоро дребно, интелигентно лице, не е от митрополитите.
Снощи беше Пасхалната света литургия. Аз лично не забелязах нито един притеснен човек.

Извинявам се, от разсеяност е било. Благодаря за отговора. Мисля, че човекът е от духовниците, служещи в "Св. Александър Невски". Направи ми впечатление именно с поведението си - не беше точно притеснен, а стоеше на тръни и се оглеждаше навсякъде, сякаш следи постоянно околната обстановка и внимава много за някаква опасност.
може и да си права
Днес коментаторът на службата Второ Възкресение по БНТ каза, че Патриархът не служил от съображения за сигурност. Странно беше.

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 23:40 от иланг - иланг

# 136
Много съжалявам да го разбера. Дано да не съм права и да няма никаква опасност. Просто ми е интересно кой е това и защо се държа така.

# 137
Христос Воскресе!

Това, което ме впечатли от службите по ТВ беше това:
Великден под карантина

Изпитвам едно такова чувство на гордост и радост, от проявената дисциплина и разбиране от всички, които са били в храмовете.

Що се отнася до Патриарха, пак от ТВ ми изглеждаше немощен. Дано се заблуждавам. Господ здраве да му дава.

# 138
  • Пловдив
Много съжалявам да го разбера. Дано да не съм права и да няма никаква опасност. Просто ми е интересно кой е това и защо се държа така.
заблудила съм се и вас съм заблудила - ставало е въпрос за намален състав на хора и съображенията за сигурност заради коронавируса. Възможно е от Ковид 19 да го пазят.
Но видях човека, за когото говориш. Беше облечен в черно, пееше в началото.

Извинявам се. Създадох консиративна теория. Простете.

# 139
аз също видях в близкото обкръжение мъж с неспокоен поглед. Реших, че е боди гард. Те така си гледат, напрегнато.

# 140
  • София
По принцип от както е въведена карантината негово светейшество ограничи духовните си ангажименти и е в изолация. Затова част от неговите ангажименти бяха поети от митрополит Антоний тъй като в неговата Западноевропейската епархия ограниченията са много силни и няма начин за водене на Богослужебна дейност. Другата част пък е поета от епископите Герасим и Поликарп.

Негово светейшество не е в първа младост има и някои сериозни заболявания и може би затова свещениците около него го наблюдават и по-внимателно.

# 141
заблудила съм се и вас съм заблудила - ставало е въпрос за намален състав на хора и съображенията за сигурност заради коронавируса. Възможно е от Ковид 19 да го пазят.
Но видях човека, за когото говориш. Беше облечен в черно, пееше в началото.

Извинявам се. Създадох консиративна теория. Простете.

Да, в черно беше облечен.  Стоеше вляво спрямо негово светейшество, тоест вдясно от него на камерата. И аз не търся никакви конспирации.

Ето, намерих го.
https://segabg.com/category-bulgaria/curkvata-puska-liturgiite-z … zhivo-vuv-feysbuk

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 15:19 от Петенце Цветенце

# 142
  • София
Няма конспирации, всичко си е наред. Просто сте по наблюдателна от нас.

# 143
Дано да е така. Обаче, дядо хаджия, защо така на вие? Отдавна се знаем от темата за православните пости. Явно понеже вече не пиша там си ме забравил. Но доста време участвах и сме си писали неведнъж.

# 144
  • София
Дано да е така. Обаче, дядо хаджия, защо така на вие? Отдавна се знаем от темата за православните пости. Явно понеже вече не пиша там си ме забравил. Но доста време участвах и сме си писали неведнъж.
Ами пиша си по навик - традиционно, демек културно. Innocent Yum

# 145
Здравейте, надявам се, че сте добре. Исках да се допитам до различни мнения по един въпрос, който пак съм го питала под една или друга форма, но все още не мога да намеря баланса. Случва ли ви се в ежедневието си да откривате свои житейски истини, които, съпоставени с някой цитат от Библията, сякаш звучат в противоречие с нея? И какво разсъждавате и правите в такива ситуации? Аз мисля, че това е нещо неизбежно. Ще дам сега моя пример, за да стане малко по-конкретно питането ми. Ето, сега, аз съм все още млад човек и колкото и да се опитвам, не мога напълно да отрека всички тенденции, които засягат моето поколение. Искам да попроменя малко стила си на обличане и знам, че едно такова освежаване ще ме накара да се чувствам и добре душевно. Обаче още щом ми дойде такава идея, веднага ме осенява и мисълта как някой от апостолите беше казал на жените да не се грижат твърде много за външния си вид, та дори и да не си къдрят косите и т.н. Аз това, че грижата за външността не трябва да е за сметка на душата, го знам много добре и даже то ми е някак вродено и не ме притеснява. Но в същото време ми носи дискомфорт и това вечно да изглеждам по един начин и да съм непривлекателна спрямо съвременността. Та... ето, в този случай по-скоро бих опитала малко и от тези светски влечения, отколкото да се "забуля" (извинете за израза) и да се чувствам объркана. Какво мислите вие и в какви житейски ситуации имате такива раздвоения?

# 146
Джуд, сблъсквала съм се с подобни мисли, които са ме вкарвали в противоречия.
Hug
Мога да дам примери ( единият е доста брутален), но ще се въздържа, защото сега бих предпочела да се огранича в отговор конкретно на твоят въпрос и украсяването ни като жени.
Имах период, в които се бях съкрушила за това, че си слагам обеци, червило, че нося рокли с деколте, впити панталони.....
Стигнах до своето си осъзнаване, че всичко, през което минавам са фази на осъзнаването ми за живота. Живота в света, и живота при Бога, в който няма суета, няма страсти. Т.е. духовния живот, в едно друго  измерение, за което сега повече четем и слушаме, отколкото да го знаем добре и да живеем напълно в него. Дай Боже, един ден, сме там, при Бога.
Стигнах до мнението, че ако украсявайки се, не го правя за да съблазнявам, изкушавам и/или да привличам някой с корист, а за да съм свежа, ведра, във форма, то такова едно поведение/ действие е приемливо за мен.
 Като разбира се, мисълта ми за тази " украса" не ощетява или възпрепятства онази, другата украса, която иска от нас Христос- да украсявяме душите си с добродетели.  Които се постигат само чрез  духовна борба, страдания и подвизи.
Ако усетя, че начервисаните ми устни пречат или възпрепятствят тази борба и подвизи, то, разбира се, няма да се червисвам.

# 147
Аз съм съгласна с последното мнение, макар точно по този казус да нямам дилема. Прекален светец и Богу не е драг. Всъщност, може някой да е пълен аскет  на външен вид, товва дали означаваи, че е светец. Моите дилеми са свързани с взаимоотношения от всякакъв вид, още повече, че съм жена. Но както каза Катерица, всичко е етап и това, което минава ме е подготвяло за следващото.

# 148
Благодаря много за отговорите. Ами всъщност въпросът за външния вид може да е обвързан и с отношенията с другия пол. Аз срещам доста мъже, които искат от жената да е по-разкрепостена и да не се прави на "монахиня". Така са ми казвали даже, когато не могат да разберат моите дилеми. Но това знам, че не трябва да ме притеснява. Моят проблем е, че съм доста колеблива и точно колебливите ми мисли направо ме разрушават.

# 149
Джуд, върнах се да ти препрочета въпроса. Какво имаш предвид под „непривлекателна спрямо съвремеността”. Това първо, а второто ми питане е промяната не е ли заради теб, а не заради другите/мъжете/?
За мен е нормално да се поддържа външния вид над „базово ниво”, защото представяме семейство, приятели, фирмата, ако щеш. Разкажи малко повече за притесненията ти, ако искаш?

Общи условия

Активация на акаунт