Православието като начин на живот - 8

• 46 226
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
Те традициите са много хубаво нещо, но е добре да се осъзнава и обяснява смисъла им. А не само да се наядем с червените яйца и да си мислим, че сме християни ( казвам го  доста хиперболично😚)  Иначе, да точно  и предимно чрез традииците се предават много елементи от вярата ни. Но пък пак чрез тях идват и много езически примеси.

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 23:08 от Катерица

# 586
  • София
Има разлика между традиция и „модерно“ поведение или поведение по инерция (другите така го правят, значи и аз така ще го направя).

# 587
Има много хубава книга за тайнството кръщение - "От вода и дух - литургично изследване на тайнството кръщение" на Александър Шмеман

# 588
  • София
И все пак, не е ли по-добре кръстен заради модата и традициите, отколкото изобщо некръстен? Някои свещеници изискват от кръстника и/или кръщелника (ако не е бебе) да научат символа на вярата. Но ако спрем хората да се кръщават, защото не са издържали някакъв хипотетичен приемен изпит по вероучение, то с какво допринасяме? Бива ли да кажа на някоя майка: "О, не, не трябва да кръщаваш детето си преди да си осъзнала за какво става дума". Все пак това е тайнство именно защото се случва отвъд нашите сетива. Светият Дух си знае работата ако може така да се каже. Ако силата ми беше да проповядвам, а фокус групата кръщенетата, бих се насочила първо към тези, които не желаят свето кръщение, а едва след това към тези, които го правят рутинно. Дори да не го осъзнават сега, те се отричат от сатаната, изповядват Иисус и получават божествената частица, която да зрее у тях. своят ангел пазител, който се стреми да ги предпази от духовна смърт. Да, добре би било духовника да ги подготви, да поговори с тях, но какво повече? Дори Господ е щедър към неофитите.

# 589
Много е вярно. Да,  Светият Дух си знае работата!
💗🙏💗

# 590
Здравейте,

Не знам дали е точната тема, но искам да ви питам какво се прави след  като сатанисти ( поне така ги нарекоха след като обясних случая) са били близо до вас и са искали да ви придърпат към тяхното си учение и са   ви чели по книги  като тип да ви се мешат енергийно  и са правили нещо с части от косата ви и дрехите, къде има достатъчно опитни свещеници и хора, които имат опит с такива неща ?

# 591
Тръпки ме побиват!
Насила ли са взели от косата и дрехите Ви?

# 592
по - зле , представят се че така помагат, нещата ескалираха и отдавна не общуваме, но главното е че ( едно аз съм виновна че съм се подлъгала) те се представят за поредните дето могат да ви помогнат  и че ако сте имали проблеми ще ви направяляват правилно  с вярата, но реално е комерс тъй като после се искат пари  и ще ви направят на ходещ труп защото ще смесват с корана нещо , все едно ви правят ама уж че така ще избие старо , това е когато погледнете назад и понякога се чудите какво сте си мислили , същото е , в случая обаче вярата в Бог се изважда на преден план , но с друга цел - да се привличат клиенти и като не им се казва какво точно се работи по тях , всеки  има право да изповядва каквото иска, същите тези ровят в този форум и къде ли не да търсят хора уж да им помагат, а се сещате за какво питат - да  си видят конкуренцията, тъй като сме с никове тука , а  и без това с хора като тях не се говори правилно ( те не чуват какво им се казва, отдавна  са ги хванали тъмните сили ) мога да дам повече инфо , който иска, искам да кажа само вярвайте с отворени сетива защото понякога злото се крие зад доброто един вид , а и  освен това тези са прекалено обладани от своите си разбирания ( направих справка)  за да работят с хора изобщо и винаги търсете свещеници с чисто сърце , както и аз се опитвам да намеря

# 593
Нищо не разбрах, освен, че явно вие сте ги потърсили първоначално.
Сега ви е страх, че са ви направили магия ли? В Света Неделя в София всеки четвъртък от десет четат Киприянова молитва. Поговорете и със свещенник.
Не мога да помогна с друг съвет.
Освен, ако сте вярваща да се молите.

# 594
НОВА НАДЕЖДА, беше ме питала някакви неща в предишната тема, извинявай, че не съм отговорила, чак сега влизам във форума. Simple Smile

Момичетата, които питахте за изповедник. Още ли търсите?

Моля ви, препоръчайте ми хубав православен филм. Сещам се само за "Остров," "Мандарини," "Икона." И имаше един руски за една червенокоса монахиня, дето я беше издирил неин бивш любим. Как го описах само... Simple Smile Преди време в сайта на Ловчанска митрополия го имаше. Гледа ми се нещо красиво и качествено с православно съдържание.
КЪМ MAMA BARBA: Здравейте, много се радвам, че намерих тази православна тема тук в този сайт. Нека взаимно се укрепяваме в нашата права вяра и да бдим над себе си да не грешим. Мога да ви препоръчам прекрасен филм за свети Гавриил Ургебадзе в youtube.com. Филмът се казва "Диадемата на стареца" (със субтитри) - линк: https://www.youtube.com/watch?v=2eouSoXvy4g&lc=z225edbqztv0s … p0cpmoqork0h00410 Гласът, който разказва по време на филма е на руски език, а субтитрите са на български. Също така ви съветвам да си закупите книгата с житието, поученията и чудесата на свети Гавриил Ургебадзе, ето линк към книгата: https://zografnasledstvo.com/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8/%D0% … 0%B4%D0%B8%D0%B2/. Книгата я закупих от църковния магазин в храм "Св. Седмочисленици", София. В книгата има пророчество на свети Гавриил за антихриста - самият светец умира през 1995 г. (тоест той е наш съвременник), а малко преди да почине казва, че антихристът вече се е родил и е дете през 1995 г. По тези данни лесно може да пресметнем, че до края на света остават не повече от 20-30 години, тъй като антихристът ще има схватка с великите пророци Илия и Енох (които значи също са вече родени) и тази битка ще я гледаме по телевизията, твърди свети Гавриил. За съжаление, Илия и Енох ще бъдат убити от последователите на антихриста, но ще възкръснат на 3-тия ден както Господ Иисус Христос. А след смъртта на двамата праведни пророци ще настъпи великото Второ пришествие на Иисус Христос. Така, че мили вярващи приятели, май не ни остава много време. Нека живеем по-благочестиво, по-скромно, да се молим, нека се каем, изповядваме, причастяваме, да постим, да даваме милостиня, да правим добро винаги, когато можем и да се надяваме на велика божия милост и благодат, за да се спасим. Нека не забравяме и нашите покойни вече роднини и да се молим за тях и да им четат заупокойни молитви в нашите православни храмове. Защото не всеки от нашите любими починали хора е настанен временно в рая (където частично изпитват райското блаженство), повечето най-вероятно са в ада (където частично страдат) до настъпването на Страшния Христов съд), когато окончателно Господ ще обяви тяхната, а и наша участ. Добре е да даваме милостиня в тяхна памет, това четох, че също много помага. За съжаление, поради комунистическия режим, аз се опасявам за душите на баба и дядо, които, макар и като цяло добри и нежни хора, не са стъпвали в църква и не са се молели, каели, причастявали и така. Но, слава Богу, поне починаха кръстени. Аз и мама не успяхме към края на живота им поне да ги обърнем във вярата и църковния спасителен живот, тъй като самите ние все още не бяхме започнали грижите за своето спасение. Бяхме съвсем светски хора, за което съжаляваме. Но Бог е милостив и дълготърпелив към всички. Друг хубав православен филм е "Светителят хирург" и него го има на български в youtube.com. Моля да ми препоръчате православни книги, които много са ви вдъхновили за по-свят живот и са засилили вярата ви. Бъдете благословени и здрави!

Последна редакция: пт, 03 сеп 2021, 15:51 от Zoraya2222

# 595
  • София
Ах, Зорая, както го пишеш направо си кимам с глава. Трябва да го видя филма Светителят хирург, още повече, че това лято прочетох неговата книга " Дух душа и тяло".
Само се замислих, нали Илия и Енох са взети и отдавна са родени. Нали вече са се родили. А за последните времена нали е написано, че никой не знае кога ще са.
Когато и да са, усещането ми вече е, че са дошли. С тази пандемия също често ми идват такива чувства.

# 596
Искам да си купя книгата ,,Дух,душа и тяло",но където съм питала,казват,че отдавна не е издавана.Ако някой знае откъде мога да я закупя ще съм много благодарна

# 597
Zoraya2222, и аз много се радвам, че си сред нас🤗
Благодаря за споделеното! Много близки неща си написала, трепетно те изчетох💗
За нашите баби и дядовци, близки починали е благословия, че се молим за тях. И аз имах период, в който силно се терзаех...как ли са, къде ли са, защото не бяха въцърковени. Исках гаранция, че им е спокойно и светло на душите.  
Относно Второто пришествие, срещала съм и други откровения, за други дати/ години; на Св. Серафим Саровски, например....
За появата на св. Илия и Енох също се зачудих...как са се родили, след като са вече на небето?
Православието отрича прераждането. Това поне научих със сигурност, откакто задълбах в изучаването му.
Относно книгите...аз чета блогове, на Ренета Трифонова, а също и православни сайтове.
Харесва ми много книгата за Св. Силуан, много харесвам и " Точно изложение на православната вяра", във всяка книга има какво да се научи, нещо скъпоценно и единствено.  “Великият Дизайнер” на Валентин Велчев също ми хареса, защото е написана от човек на науката ( завършила съм научна специалност), а постоянно има отправки/ взаимовръзки към Евангелието и Бог.
Започнах и една книга, на св. Аврелий Августин, " Избрани произведения", малка е, бързо се чете.
Много ми хареса и " Моите посмъртни приключения" на Юлия Вознесенская.
Синодалното издателство на " Нашата Вяра" е разкошна книга;  поредицата на Стареца Паисий....все книги пълни с неизчерпаеми истини 🙏

# 598
Цитат на: Мигла link=topic=117436От4.msg43411351#msg43411351 date=1630681985
Ах, Зорая, както го пишеш направо си кимам с глава. Трябва да го видя филма Светителят хирург, още повече, че това лято прочетох неговата книга " Дух душа и тяло".
Само се замислих, нали Илия и Енох са взети и отдавна са родени. Нали вече са се родили. А за последните времена нали е написано, че никой не знае кога ще са.
Когато и да са, усещането ми вече е, че са дошли. С тази пандемия също често ми идват такива чувства.
Здравей, Мигла,
Явно Илия и Енох, както е писано, че пак ще слязат на земята и този път ще претърпят земна смърт преди края на света. А свети Гавриил Ургебадзе е бил прозорливец като свети Серафим Саровски и Паисий Светогорец, така че му вярвам напълно. Явно вървим към нетленния нов свят на Господ. Дано да сме живи и здрави дълги години и да приемем с вяра всичко, което предстои да стане.
Здравей, Катерица, благодаря за милото приемане и топлите думи. В тази пандемия особено страдам от социална човешка самота. Да не говорим, че в тези смутни антихристови времена една от целите на дявола е да разбие християнското семейство - та ние с мама много страдаме, че първия ми братовчед без да сме се карали се е отчуждил от нас и даже като му пишем съобщения, изобщо не ни отговаря. А ние му пишем мили и стоплящи неща, но уви. Явно трябва да приемем без осъждане това положение. Дано някой ден да се видим на живо с който пожелае от тази тема и да станем приятели. Нека не сме самоизолирани облъчени от технологиите студени и дистанцирани "модерни" хора с почти мъртви души. Нека върнем топлината и радостта от живото общуване. Иначе как ще изпълним заповедта за любов към ближния?

Последна редакция: пт, 03 сеп 2021, 19:14 от Zoraya2222

# 599
  • София
Дай Боже сила достойно да вървим по пътя.
И да, хубавите книги са голяма подкрепа. Бих препоръчала "Съвременни старци на православието."

Общи условия

Активация на акаунт