Православието като начин на живот - 8

• 46 980
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Gorg0nzola, Катерица, колко добре сте го написали!

# 571
Цитат
Ами нали все се казва как църквата не се променя и как тези свети отци са едва ли не стожерите, които трябва да вземаме за пример? Не трябва ли всяка една тяхна дума да я приемаме?
Не, не бива да екстраполираме директно върху себе си.
Твоят път е уникален, както пътят на всеки един канонизиран подвижник , на всеки вярващ е/ или е бил уникален.
И аз се мятах дълго, директно сравнявайки подвизите на този или онзи със себе си.
Груба грешка е да искаме да копираме, примерите са ни дадени, за да разпознаем доброто , Божественото, да отсеем, да бъдем мотивирани и подсилени във вярата, да се възползваме от ценен опит, който да претворим ( а не директно да приложим) и в нашия живот.Т.е.  да не сме роботизорани копирни машини.

В духовния живот няма универсална рецепта за всички. Затова не прилагайте всички примери на себе си.

Архимандрит Йоан Крестянкин

За материали и статии по православни сайтове мога дълго да разказвам.....понякога се натъквам на невероятни еквилибристики, от типа за земния рай в химна ни😆а
Имала съм моменти, в които действително съм губила ум и слово, изпадайки в недоумение....но после, нещата си идват на мястото.
Това, че сайтът е православен, не означава, че в него няма изопачавания, залитания и особени гледни точки.
Освен това, моето ниво на осъзнатост също подлежи на развитие и сянката и петната, които имам да чистя от душата си, със сигурност не ми дават да разбирам дълбокия смисъл в някои четива. В такива случаи, оставам нещата за по- нататък, за времето, в което ще съм узряла за тях.

# 572
Благодаря ви още веднъж за хубавите неща, които пишете. Катеричка, аз имах предвид, че ако тези "свети отци" са нашите духовни учители, то примерно тяхното мнение за театъра, не трябва ли да го приемаме като "правилното" разбиране и като послушни чеда да го приемем?

# 573
Благодаря ви още веднъж за хубавите неща, които пишете. Катеричка, аз имах предвид, че ако тези "свети отци" са нашите духовни учители, то примерно тяхното мнение за театъра, не трябва ли да го приемаме като "правилното" разбиране и като послушни чеда да го приемем?
Моето разбиране е, че ако имаш Божият дар и благословия да се сдобиеш с такъв духовен учител, който лично да те познава, да вижда душата ти, то да. Безпрекословно е редно да слушаш съветите му за твоето подвизаване. Ако той предумисли, че театърът не е полезен за душата ти и ти заръча да се въздържаш от посещението и гледането на театрални постановки, то е редно да го послушаш.

Иначе, така, под общ знаменател, не бих копирала за себе си.
Разбира се, не бих и превърнала театъра в страст, бих внимавала какво гледам, и ако нещо създаде смут в душата ми, бих излязла от залата...
Нещо, което между впрочем, се е случвало.
Но от друга страна, има  хубави постановки, филми, показващи християнски ценности; има дори такива, които пресъздават библейски сцени и сюжети.

# 574
Катерица, много ме разчувства с първия си пост към Джуд !
Джуд, аз мога само да добавя от Йоан 17:15 "Не се моля да ги вземеш от света, но да ги пазиш от лукавия." Ние живеем в света, по нататък пише "Освети ги чрез истината; Твоето слово е истина.", така, че търсим във всичко мярка. Например, можем да се обличаме модерно, без да е вулгарно и т.п., момичетата вече са писали всичко по темата. В края на краищата не можем да се лишим от забавления и радости в тоя живот, дори Исус Христос когато е бил на сватба е добавил вино за сватбарите.
И аз мисля, че трябва да пресяваме информацията, която четем, дори в православните сайтове. Все пак пишат различни хора от тяхна гледна точка към момента на писане. Затова имаме Писанието, разум да размишляваме, съвест да я възпитаваме и Божи дух в помощ.  

Относно скучните дрехи с които се обличат някои християни, исках да споделя, че имах една колежка (мисля, че беше съботянка или адвентистка, не знам точно), на 30 ходеше с дълги поли , не си боядисваше косата и въобще се различаваше от всички. Беше мила, добронамерена и много приятна и симпатична въпреки това. Но аз не мога така, не и на този етап от живота ми. Но уважавам неин избор, радвам се, че е над тези неща, но за себе си не съм стигнала до извод, че е необходимо.

Последна редакция: пт, 06 авг 2021, 08:35 от Dari_77

# 575
Джуд, аз преживях същото нещо. Само че не мога да кажа точно, че нещо ми липсва, ами по-скоро ми беше трудно да осмисля колко опасности има навсякъде (от духовно естество). Аз някак си вече не мога да се насладя на филмите, театъра, дискотеката пък направо ме кара да се чувствам не на място. Има музика, която преди много обичах (обичах готик, метъл и такива), но сега вече осъзнавам че текстовете не са ок и не мога да ги слушам по същия начин. Разбира се, не съм спряла да гледам телевизия напълно, но сега вече търся духовното във всичко и когато го няма изобщо не ми е интересно. Безсмислено ми е някак да си губя времето с повърхностни неща. Виж дрехите и обувките още ме радват и действително ми е гузно понякога колко внимание отдавам на нова дреха, понеже осъзнавам, че това всъщност изобщо не е важно.
Иначе живея абсолютно нормален светски живот и гледам във всичко да търся Божията участ. Например ако отида на концерт като гледам и слушам си мисля колко талант е дал Бог на тези хора и колко ли е прекрасна музиката в Рая. Такива неща. Общо взето търси Бог във всичко, защото това е най-ценното. Всяко нещо може да бъде използвано и от Бог, и от дявола. Например аз чета Словото само от мобилно приложение. По-удобно ми е. Така че не можем всичко да разделим на черно и бяло.

# 576
Shanan4e, благодаря за включването! Много ми е полезно. Мисля обаче, че има разлика между моя и твоя случай. Споделяш, че вече не можеш да се насладиш на тези неща, а аз все още ги харесвам и насила се опитвам да си наложа, че не трябва да ги харесвам и се получава голямо разминаване и разочарование вътрешно.

# 577
Защо се тормозиш? Прави това, което ти харесва.

# 578
  • София
15.АВГУСТ.2021 ГОДИНА
УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

В рождеството си съхранила девството
и в успението не си оставила света, Богородице,
представила си се пред Живота, Майка станала на Живота
и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.

# 579
Честит имен ден на всички, кръстени на Света Дева Мария! Честит празник на всички християни!

# 580
  • София
По молитвите на света Богородица да си спасим душите!

# 581
  • София
Приятели, огромен проблем за мен лично е неразбирането на Тайнството на Кръщението на децата. Някакси това като че ли се е превърнало в прост обичай, събитие за семейството и повод да си купим нещо красиво за детето и да се почерпим. Споделих Ви, че съм протестант, но и при нас това е едно от най-важните неща в живота на вярващия. Позволих си да напиша кратък текст по темата, давайки изложение за важността и необходимостта всеки да бъде покръстен. Ако имате интерес, можете да ми пишете, за да ви изпратя линк. Смятам, че ние като вярващи трябва да се преборим за едно по-сериозно отношение към Вярата.

# 582
Mindstream, напълно съм съгласна, че има неразбиране за Тайнството кръщение. Лично преживяно, може би заради това. Но и по наблюдение на делника ни, бита ни. Всъщност, за никое Тайнство няма яснота....достъпна такава. Много хора не знаят кои са Тайнствата, дълбокият им смисъл. Според мен, причината е, че поколения наред израстнаха без Вероучение и без изучаване на Светото Евангелие.
Също, не знам каква е сега практиката, но когато аз съм кръщавана и венчавана, никой нищо не ми е обяснявал. Поне елементарните неща.

# 583
Момичета, смея да твърдя, че повечето хора са християни и следват християнски традиции по наследственост, защото така се прави, а не по своя убеденост.
Затова и " Някакси това като че ли се е превърнало в прост обичай, събитие за семейството и повод да си купим нещо красиво за детето и да се почерпим."
Mindstream, обижда ли Ви това отношение?

# 584
  • София
Не, просто изказвам мнение. Всеки може да решава за себе си. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт