Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Православието като начин на живот - 8

 • 32 480
 • 716
 •   1
Отговори
# 690
 • София
 • Мнения: 921
Опитай да пляснеш някой по дясната му страна - неудобно е, трябва да използваш лявата си ръка. Това значи ако ви обвинят в нещо неоснователно, без да сте виновни. Дясната страна се проема за праведното, чистото. И как, значи, да постъпим като се държат с нас неправомерно? Обърни лявата си страна, т.е. спомни си вдички пъти, в които не си бил прав, греховете и неправдите ти, лявата ти страна.
Значи да не си мислим, че сме все онеправдани, просто да си спомним лявата страна и ще разберем, че сме си заслужили "плесницата".
Не помня вече къде съм го чела.

# 691
 • Мнения: 1 242
Ох, не знам. Интересно тълкувание, но твърде философско и леко видоизменено ми се струва. Аз го разбирам така - когато не ти дават добро, просто преглъщаш и приемаш, не се противиш, не се доказваш, не се бориш, не “скачаш”, защото не можеш да промениш нищо. А Господ ще те възнагради за това, че си претърпял. Но със сигурност не мисля, че означава да се оставим докрай да бъдем жертви. Разбира се, всеки може да го тълкува и разбира по собствен начин. Хубаво е това, че всеки разбира по свой начин нещата.

# 692
 • Мнения: 361
Хубаво е това, че всеки разбира по свой начин нещата.
Това мисля, че не е хубаво. Говори точно, че се опитваме със собствени сили да разбираме Словото и да си го нагаждаме както ни изнася. А трябва Бог да ни открива кое е правилно и кое не.

# 693
 • Мнения: 2 132
...
Може би трябва да станем най-после послушни, защото послушанието е най-великата добродетел, път към смирението и останалите добродетели, а не да разсъждаваме. Силата на човека не е в ума, напротив - това е най-голямата ни слабост. .. С размислите си само си вредим и обиждаме Бог.
Има ли и други, които са смутени от тези думи?
Хората сме създадени по образ и подобие на Бог. Той ни е дарил с ум и способността за размисъл.

Последна редакция: нд, 12 сеп 2021, 08:49 от NOVA NADEJDA

# 694
 • Мнения: 9 951
Мисля, че съфорумката е имала друго предвид.
Ума и разума са духовната страна на човека. Без тях, си една торба кокали.
Друг е въпроса за подчинението. Може да бъде направено с разум, може да бъде и без.
Идеята е умът и сърцето да работят заедно. Когато човек се радва или страда, го усеща със сърцето. Умът е този, който ти казва защо се радваш и защо страдаш. Разумността води до това единодействие/хармония.
Смирението не е подчинение/послушание, а осмисляне на действията/постъпките ни. Бог не случайно е дал забрани. Направил го е с цел, хората да живеят в мир и разбирателство, както помежду си, така и със себе си. Преди да създаде човека, са създадени други същества, които са послушни, но на нас ни е даден избор.

# 695
 • Мнения: 1 041
...
Може би трябва да станем най-после послушни, защото послушанието е най-великата добродетел… С размислите си само си вредим и обиждаме Бог.
Има ли и други, които са смутени от тези думи?
Затова в държави, където религията е в основата на държавното управление няма прогрес.

# 696
 • Мнения: 7 146
Хубаво е това, че всеки разбира по свой начин нещата.
Това мисля, че не е хубаво. Говори точно, че се опитваме със собствени сили да разбираме Словото и да си го нагаждаме както ни изнася. А трябва Бог да ни открива кое е правилно и кое не.
Вярно е, и аз така осъзнавам процесите и оттам - мисля. Simple Smile
Но има и друго, според мен, Джуд имаше предвид стъпалото, до което сме дорасли/ стигнали и оттам разбирането, което тя е вложила в " разбира по свой начин".
Цитат
Който яде, да не презира оногова, който не яде; и който не яде, да не осъжда оногова, който яде, понеже Бог го е приел.
4 Кой си ти, който съдиш чуждия слуга? Пред своя Господар стои той, или пада. И ще бъде изправен, защото Бог е мощен да го изправи.
5 Един различава ден от ден, а друг смята всички дни еднакви. Всеки да постъпва, според както е напълно уверен в ума си.
6 Който различава дните, различава ги за Господа; и който не различава дните, за Господа ги не различава. Който яде, за Господа яде, защото благодари на Бога; и който не яде, за Господа не яде, и благодари на Бога.
7 Защото никой от нас не живее за себе си и никой не умира за себе си,
8 но живеем ли - за Господа живеем, умираме ли - за Господа умираме; следователно, живеем ли, или умираме - Господни сме.
Римляни , Гл.14

Т.е. изпитваме съвестта си, живеем придобивайки благодат и според силите си, живеем....

Относно дискусията за смирението и кротостта, моето осъзнаване до момента е, че да, ние трябва да се учим на кротост, търпение и въздържание, защото казано е: "Кротост, въздържание. Против такива няма закон" Послание до Галантяни, 5:23.

Но ако сме Христови раби, не бива тези добродетели да използваме, за да угаждаме с тях; да "толерираме" похотта, страстите, респективно - греха.
В Ефесяни е казано:
"Не участвайте в безплодните дела на тъмнината, а по-добре ги изобличавайте. "Ефесяни 5:11.

***
"Бог ни е поставил да живеем в общество не за да ни вгорчи живота, а защото това е най-лекият начин да се освободим от греха: от една страна, като с търпение понасяме чуждите несъвършенства и ги покриваме с разбиране и любов, и от друга, като изглаждаме своите несъвършенства, които най-ярко изпъкват в досега с другите хора.

    "Гневете се, но не грешете; слънце да ви не залязва гневни; нито давайте място на дявола... ­ казва св. апостол Павел ­ Всяко огорчение и ярост, гняв, вик и хула да бъдат далече от вас заедно с всяка злоба, но бивайте един към другиго добри, състрадателни, прощавайте си един другиму, както и Бог ви прости в Христа" (Ефес. 4:26, 31, 32).
"
от тук

Последна редакция: пн, 13 сеп 2021, 00:39 от Катерица

# 697
 • Мнения: 1 242
Да, не се изразих правилно. Исках да кажа, че според мен всеки човек, бидейки една малка индивидуална вселена, със своя опит, разбирания и т.н. може да види в някои думи нещо, което му "говори" лично на него, докато друг човек, който няма същия опит, може изобщо да не възпиреме по такъв начин нещата. Иначе, да, не трябва сами да тълкуваме и да обясняваме, но си представям примерно, все едно сме се събрали в час по литература и обсъждаме някое произведение. Всеки си казва мнението и така научаваш и откриваш нови гледни точки.

# 698
 • София
 • Мнения: 6 142
17. СЕПТЕМВРИ. 2021 ГОДИНА
Днес Светата православна църква чества паметта на светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Тъй като правилата на форума не позволяват две поредни публикации от един и същи автор, затова съм принуден да допълня последния си пост.

06.НОЕМВРИ.2021 ГОДИНА
АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА

Последна редакция: сб, 06 ное 2021, 08:31 от дядо хаджия

# 699
 • Мнения: 361
Здравейте! Имам един въпрос. Как реагирате когато някой ви говори за баячки, гледачки и всякакви езически ритуали? В последно време ми се случва някой да ми сподели, че е практикувал такова нещо и аз не знам какво да кажа, понеже става въпрос за невярващи хора. Дали да им казвам, че това не е полезно за тях или да си замълчавам? Все си мисля, че ако им кажа какво мисля за тези неща ще бъда оплюта и отхвърлена и че няма да ме разберат за какво им говоря изобщо и затова си замълчавам, но дали е грешка? Как постъпвате вие?

# 700
 • Мнения: 2 132
Shanan4e, те ли се определят като невярващи хора или ти реши, че са такива, защото имат досег с баячки, гледачки и езически ритуали?

# 701
 • Мнения: 1 242
Не им казвам нищо. Няма да ги заинтересува мнението ми.

# 702
 • Мнения: 1 279
Аз казвам мнението си, решението си е тяхно, но се чувствам длъжна да кажа, че не е приемливо , между другото казвам и че е грях. От себе си добавям, че са мошеници.
Иначе съм се замисляла дали някои нямат някакви дарби (Нямам предвид тези, които масово обработват хората за пари), а по принцип, тези с видения. Кое е от Бога и кое не е ?

# 703
 • Мнения: 1 242
Според мен имат дарба, просто... това са злите духове и не трябва да им се вярва, нали така?

# 704
 • Мнения: 361
Shanan4e, те ли се определят като невярващи хора или ти реши, че са такива, защото имат досег с баячки, гледачки и езически ритуали?
Май по-скоро аз ги определям така. Хора, които живеят светски живот, не познават Бог и никога не са чели Библията, ходили на църква на празник или по повод. Действително не можеш да видиш какво има в сърцето на всеки човек, но се съмнявам, че хора, които си мислят, че вярват в Бог, но не правят нищо за да Го опознаят и живеят за себе си, са спасени. Да ми прощава Бог ако греша.

Общи условия

Активация на акаунт