Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 952 272
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 910
На мен темата ми харесва и ми е полезна.
Благодаря на хората живеещи в чужбина, които споделят какво става при тях и какви мерки се вземат.
Благодаря и на хората, които си правят труда да изнасят данни, да ги съпоставят, изчисляват и т.н. (аз съм зле с математиката)
Благодаря и на тези, които споделят за ефикасността на маските, за използваните лекарства за лекуване в поразените страни, за мерките за защита, за препоръки да се предпазим.

Не ме дразни, когато някой има различно мнение и подценява ситуацията(според мен). Всеки има право на мнение, стига да не е изказано със злоба и заяждане.

Това, което ме дразни е няколко хора, които искат да ме убедят, колко съм проста, невежа, изостанала и изпаднала едва ли не, защото ям боб и леща, защото съм изкукуригала от стрес, защото съм загрижена за болен родител, защото съм рискова и най-вече съм над 10г възраст, защото съм притеснена.

Много се радвам на поста, в който потребител разясни каква е вероятността за поражение над малките деца. Надявам се да се съобразят вип мамите тук, че здравето на децата им поне е в опасност. Това , че са здрави, че нямат проблеми сега (има все повече деца обаче с доста хронични заболявания по статистика) не е гаранция никаква, дори е напълно възможно след няколко години да си скубят косите и съжаляват за неглижирането на точно този вирус. Била съм доста млада, когато беше Чернобил. Напълно здрава, без видими поражения, без нищо, както и мои връстници. Само да ви кажа, че никой у нас и по линия на баща и майка не е имал проблеми с щитовидната жлеза. Докъдето можах стигнах в родословието. Аз обаче получих и бях оперирана. Мои приятелки ги удари в друго. Може и да не е Чернобил, но... ме съмнява. Не подценявайте нещата искам да кажа и не се радвайте, че вие сте над нещата.

А аз още днес разбрах, че моя колежка ще фръкне нанякъде с потомството, заради грипната ваканция, че дори и ще им я удължи на децата си. Хич не я интересува бележки и глупости.

Дразни ме 10 страници да се пита някакво френско, патагонско и какво и да е училище у нас, защо не е подчинено на нашето МЗ, МОН и кое и да е министерство. Хич не ме е грижа това, както и какви бележки се дават в детската градина да се извиняват отсъствията още 10 страници, ама го преживявам и си мълча.
Има обаче 3  потребителки тук, които откровено демонстрират завидно самочувствие с грижа за икономиката. Правят всичко възможно да убедят другите , че нищо не е важно и никой не е вечен. Важното е светът да се развива с нас или без нас.  Мен няма да убедят, за другите също се съмнявам. Та, да спрат вече, ако могат. Ако не, аз поне просто ги прескачам.

# 11 911
  • София
CasaDelSol, аз сравнение между двете заболявания не правя. Нито съм писала такова нещо.
Лилито много детайлно чете всичко, днес дискусията почна от 761 стр по тази графика и потребителката, която я сподели се съгласи, че се сравняват ябълки с круши и не е коректно представена.
Никъде не сме спорили за това колко смъртоносен е вирусът. А за това, че самата статия беше повеждаща, както и сравнението на различен обем данни.
Но не, тя сега държи да я поства по няколко пъти, за да всява респект колко е информирана. А това е 1вата графика която излиза като напишеш covid 19 vs flu death rate в секция изображения на гугъл.
Но пък ако много всички държат нека й вярват безусловно.

Аз отделих така или иначе твърде много от времето си да се опитам да покажа каккво е достоверна информация, къде да я търсим и да не вярваме на всеки, за да не се окажем подведени от Гинка, дето поства картинки от гугъла. Всеки вече си решава на кого да вярва.

# 11 912
За тези, които не знаят - в Китай практически не съществува пенсионна система (едва последните 3-4 години уж започнаха да я изграждат бавно и полека, реално тя продължава да липсва).

Т.е. - Китай не раздава пенсии. Възрастните китайци наистина се "спасяват кой как може".

А тези, които много знаят пишат пълни глупости.

Имат хората два типа пенсии, частни и държавни. Даже 2015 са им увеличили пенсионната възраст.
Заради такива малоумни изказвания колегата китаец взе да ме гледа странно.

"В такой бурно развивающейся стране, как Китай, пенсий ведь по сути вообще нет, там законом забота о стариках возложена на детей" - в такава бурно развиваща се страна като Китай, пенсии практически изобщо няма, грижата за старците е възложена на децата. Източник: https://carnegie.ru/commentary/76657

"В Китае... как таковой пенсионной системы в стране не существует." - в Китай не съществува пенсионна система. Източник: https://360tv.ru/news/obschestvo/dostojnuju-pensiju-v-kitae-mogu … luzhaschie-17788/

"так как в последнем случае даже в 2020 году многие китайцы ее [пенсию] не получают вовсе" - дори в 2020 година много китайци [на пенсионна възраст] изобщо не получават пенсия Източник: https://visasam.ru/emigration/pension/pensiya-v-kitae.html "

-------
В Китай много тънък слой от населението получава пенсия. Съвсем доскоро, допреди десетина години, единствено държавните чиновници имаха право на пенсия, т.е. няколко милиона души в страна с милиард и половина население. После започнаха да дават пенсия и на хората, работили в някои производства.

Накратко, при население от 1,5 милиарда, Китай трябва да дава пенсии на около половин милиард души. А реално се дават пенсии на около 50 милиона.

# 11 913
Хм. Доста дипломати от Иран са положителни. Съмнявам се в бройката на носителите. Започвам да мисля, че е голяма. Просто са с по-притъпени симптоми. Кога ли ще гръмне бомбата... Просто нямат логика всички тези мерки, ако не ги беше страх.
Помните ли такова нещо при свински грип? Щабове, комференции...

# 11 914
  • Варна

Какъв спор? Темата отдавна е за вирусът в България, за запасяване, за ваканции. Не е това, което беше. В началото беше информативна. Следя темата още преди да има такава в бг мама. Последните 200 страници да има някаква информация за Китай?
Има, днес почти не съм чела, но мернах, че вече изписват повече отколкото приемат. И за един случай на починал изписан пациент.

# 11 915
До онзи ден мислех, че медиите изкуствено генерират паника, но вече ме е страх.
В Англия има 115 заболели и един смъртен случай, постоянно тръбят да си мием ръцете, сякаш това предпазва на 100%.

# 11 916
mariana, има да. Накратко, китайците почти се изчистиха от вируса и сега лека полека се връщат към нормален начин на живот като вече са нащрек и много внимават да не си внесат отново вируса, ловят ги бързо от Италия например. Китайците са добре и ще се оправят. Да му мислят останалите.

# 11 917
Колкото искате ми се смейте, но аз на фона на всичко, днес наистина се уплаших като чух по радиото, че отлагат премиерата на последния филм от поредицата Джеймс Бонд за ноември. Даже повече, отколкото като чух, че на 15 км от нас затварят всички училища и детски градини. Не ми се обяснява защо, но намирам първото за много по-сериозен знак от решението на някоя немска глава зад бюро.

# 11 918
  • София
  https://youtu.be/krVDdVqxwvg Как се взима проба за корона вирус. В пьрвите няколко секунди, го дават.

Леле, УНГ-то ми ако го види това гъделичкане на гърлото и ноздрите, незабавно ще се погрижи да си набави пушка,  която да се застреля...

# 11 919
Горките модератори!
Толкова глупости на едно място отдавна не е имало.
Върхът на форумната "компетентност" беше явно прозрението, че коронавирус се лекува с парацетамол!
След това "полезно" инфо си лягам спокойна и  засега приключвам четенето.
Лечение има, очаквам Нобелова награда за открилата го съфорумка.

Снощи по една испанска тв имаше пряко включване от две различни болници, на двама хоспитализирани. Чудеха се защо ги държат, чувстват се ок и им дават САМО ПАРАЦЕТАМОЛ! Засега тестовете им са положителни. В другият момент е училище, в което имаше заразен преподавател. Не са в карантина. Не само в България точат ЗК!

Лили, въпросът ми беше риторичен. Следя испанска, италианска и френска преса. Доста преди да се постне тук инфо, вече съм го прочела.

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 00:05 от mariana_

# 11 920
Всички сме изплашени и изнервени, нормално е да има от всичко в темата.
А на мен ми е истински важно да знам дали се следва все пак някакъв протокол за лечение? То ясно, че няма лекарство и все пак?
А тоя въпросен Ремдесивир дори експериментално да го пуснат пак ще е нещо?

# 11 921

А на мен ми е истински важно да знам дали се следва все пак някакъв протокол за лечение? То ясно, че няма лекарство и все пак?
А тоя въпросен Ремдесивир дори експериментално да го пуснат пак ще е нещо?

Никакъв протокол не следват. Като имаш температура ти дават Парацетамол или нещо подобно, кашлица в Германия редовно лекуват с кодеинови капки. Лекуват симптомите, нищо друго. Умрели още няма, поне тук.

# 11 922
The_Third, на мене ми ги показва в евро и маската е 9+1 евро , а не долара. Да нямаш грешка в поста?
Какъв е типът на филтрите? Евентуално може да има с по-евтина доставка до тук?
Как се мие, пере това чудо?
Кофти, че срокът на доставка е половин до 1 месец. Sad

Можеш да си избираш в каква валута да е. Дали ще е в евро или долари в момента няма голямо значение, разликата е малка за такава сума. Маската може да се мие с вода или с памук спирт. В какъв смисъл какъв тип са филтрите? Срокът за доставка е месец, но може да пристигне и за десет дни, до късмет е. Имам поръчки направени веднага след карантината в Китай, една пристигна отдавна, а друга тръгна от Китай преди 3 дни. Аз по-евтини не намерих, имаше по-скъпи. Във всеки случай следя какво се случва с маските и филтрите през изминалия месец и мога да кажа едно нещо. Днес тази маска плюс филтрите струват $26, а утре може вече да са $50 или изобщо да ги няма. Времето на евтините маски приключи около началото на февруари.

# 11 923
Аз не разбрах в Българи има ли заразени или поне подозрения или не?

# 11 924
Има ли някаква информация за съседите, заминали с децата си на почивка в Германия? Тези, които след 10 дни са канени на кръщене заедно със съфорумка Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт