Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 957 264
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 17 025

Опаковани храни в ДМ не са изчезвали, доколкото киноа, чай, протеинови блокчета и брашно от лимец са храни изобщо.
В ДМ има много детски храни.

# 17 026
Не ставаше въпрос в поста за пюрета и каши, които никъде не са изчезвали. Единствено рафтовете с дезинфектанти са празни, минала седмица и при течните сапуни, хартиите и дамските превръзки беше така. Сега са си по местата.

# 17 027
Родителите с малки деца на държавна детска кухня смятат ли да продължават с нея при тази ситуация?

Още в понеделник спрях да взимам. Започнах да готвя

# 17 028

Значи тоя вирус е супер дупер уникален и издържлив, ама за разлика от грипния не успява за месец да зарази и 1% от населението на Ухан (казвам един месец, защото преди да им сложат карантина поне месец са имали епидемия).

Това е защото наложиха карантина докато броя на заразените беше все още на сравнително малки цифри .
От 1 до 60 000 са десет цикъла на заразяване ако приемем че 1 заразява средно 3 .Това за един месец . След още 3 цикъла тези 60000 стават 1,5 милиона .

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 16:15 от chubaka

# 17 029
А колко от вас са хоум офис? Или са в отпуска платена/неплатена?

Аз досега бях в болничен, но свърши. Утре и в петък ще водя децата с мен, при нас не се допуска хоумофис. По двама в стая сме. Ако се наложи от понеделник пак болничен, но това е временно. После подхващам отпуската. Зле, мн зле. В краен случай неплатена, ако още ни търпят на работа, че сме бая майки без алтернативи. Имам колежка с три деца, мъжът й почина. Не може нито да си стои в къщи и да не получава заплата, нито да ги остави сами....

# 17 030
  • София
Е, как да не е успял да зарази 1% от населението, нали 80% го караха безсимптомно без да разберат, значи 81 % от населението там са го хванали?!
Първо можеш ли да смяташ? Ако 80% го кара безсимптомно значи случаите не са 70 000 ами са 350 000 което не е 1% от населението на Ухан ами е 3 и нещо. Значи вируса заразява на 5 метра виси си във въздуха въобще уникум и ... не може за месец не може да направи това дето грипа прави за две седмици ???? Логика нещо????
 Добре да приемем, че е толкова много заразен и е заразил няколко милиона в Ухан- тогава ако тази теза беше вярна нали се сещаш какво излиза?
Цитат
Шегата настрана, този вирус за съжаление наистина е уникален, мнението не е от форума, а е на всички специалисти, които го изследват и се занимават с него.
Не- на страха очите са големи, а ти си в пълен блокаж в това отношение. Специално твоите постове издават, че си се паникьосала много тежко.

# 17 031
Истината е, че като една развиваща се държава, България трябваше да се презастрахова предварително, имайки предвид положението на здравеопазването ни. Управляващите за пореден път подходиха нехайно и некоординирано, смятайки, че ако наложат по-рано мерки, ще всеят смут у населението (или просто за пореден път излязоха некомпетентни). Ефектът обаче е обратният – с подритването на отговорността, те си вкараха стабилен автогол: хората, гледайки колко недостатъчно информирани и несигурни в действията си всъщност са родните ни политици, се паникьосаха още повече.

Това, което трябваше да се направи, колкото и крайно да звучи на всички, е да се бяха затворили навреме нашите граници, а не болни, здрави и пренасящи без симптоми да се разхождат напред-назад сякаш летищата са им бащиния. Контрол над 14-дневната карантина, която пътуващите сами да си наложат, липсваше, разчиташе се на тяхната отговорност, липса на такава или пък направо притиснатост от работна среда и финансова такава – сега ще берем плодовете и на това. В момента паниката е огромна и всеки масово се презапасява с всякакви противогрипни средства (без да има симптоматика) и по този начин лишава тези, имащи реална нужда от съответните лекарства, което води до следните разсъждения: трябваше на пазара да се оставят само няколко по-основни медикаменти от този вид без рецепта, а другите да бъдат само давани на онези, прегледани вече от компетентно лице, за да не се изпада в ситуация, в която не грип или вирус да са толкова смъртоносни, а всъщност невъзможността да се добереш до лечение. И какво ли още не съществува като критика. Някои си мислеха, че Китай, Италия, Франция, Германия са много далеч от нас и сме длъжни да живеем в блажено спокойствие. Уви, такава пандемия не функционира така.

Здравните органи изглежда, че действат напълно хаотично – само по различните изказвания на всякакви български експерти по епидемии и вируси бихте могли да установите това. Един по телевизията всява смут и паника, че реално лечение няма и всички едва ли не ще се заразим и загинем (недай си Боже), а друг коментира експериментални лечения, които в Китай са имали сравнително доказан положителен ефект. Трети пък обяснява, че вирусът умира в среда над 25 градуса; четвърти след него твърди, че такова нещо няма. За обикновения гражданин цялото това блуждаещо противоречие всява неконтролируем смут. Състоянието на родните ни болници и „готовността“ да се обслужват приети с усложнения няма да коментирам – на всички ни е достатъчно ясно, за съжаление. Остава ни да се молим взаимно да бъдем здрави!

Вирусът не е толкова застрашаващ младото население, което, разбира се, изключва младите с по-тежки заболявания и хронични страдания. Той е опасен именно за по-възрастните, които ние, младежите, трябва да предпазим, а взимайки под внимание „отговорното" поведение на моите връстници и колеги в университета, по-добре ще е хората в графата 60+ години да намалят всички контакти до минимум и да се пазят сами, доколкото им е възможно.

Пазете се и пожелавам здраве на всички ни!

# 17 032
  • Бургас
Просто не се стърпях: "Опасността за децата е по-ниска в училище, отколкото да стоят при баба и дядо. Това заяви пред журналисти директорът на УМБАЛ – Бургас д-р Бойко Миразчийски.

"Нямаме основание да спрем учебната програма. Ако го направим сега, докога ще бъде това? Значи ли, че трябва да се провали цялата учебна година? Коронавирисът е най-опасен за възрастните хора. За децата е по-безопасно да бъдат на училище, откакто да са в контакт с баба си и дядо си" заяви д-р Миразчийски
."

Де е логиката? Ами учителите? Те също са баба и дядо на някои от децата.
Значи на кино не може на 1.5 метра от друг човек, а в училище може.
И това е директор на болница. Искам лично той да преглежда болните когато му дойде времето и ако може без маска, че не е пенсионер и не е опасно.

# 17 033
  • София
Аз вземам държавна детска кухня. Не мисля да я спирам. Там сипвят храната вряла, защото като я взема още е гореща и са се вакуумирали бурканчетата. Подлагат ги на стерилизация преди това. Отделна днес коментираха, че са им минавали на проверка от РЗИ.

# 17 034
  • София
Хубаво си правите сметки за смъртност, процент в интензивното и т.н. и клатите глава колко се е влошило положението, само забравяте един дребен факт - от края на февруари в Италия спряха да правят тестове на хора без симптоми - ако е бил в контакт с болен отива в карантина само. Дали пък това леко не е изкривило данните?! Ако добавим мненията на вирусолози че реално заразените са до 100 пъти повече, просто част от тях не развиват симптоми,става съвсем весело.
Абе айде да не са сто ама 10-20 пъти поне ...

# 17 035

... Ако 80% го кара безсимптомно...

Не съм срещала досега мнение, че 80% го карат безсимптомно. Срещала съм предположения, че асимптоматичните са малък процент, както и твърдения, че 80 % го карат леко - без пневмония или с лека форма на пневмония.

# 17 036

Де е логиката? Ами учителите? Те също са баба и дядо на някои от децата.
Значи на кино не може на 1.5 метра от друг човек, а в училище може.

Не само това , Децата си обменят вируса в училище и по пътя , дори да приемем че го карат леко , после го носят в къщи при мама , тати , баба и дядо .
Фестивал на кретенията е напоследък с медийните изяви на Боко калинките .

# 17 037
Аз вземам държавна детска кухня. Не мисля да я спирам. Там сипвят храната вряла, защото като я взема още е гореща и са се вакуумирали бурканчетата. Подлагат ги на стерилизация преди това. Отделна днес коментираха, че са им минавали на проверка от РЗИ.

При нас храната е в еднократни пластмасови купички.

# 17 038
Как ли се чувстват в народното събрание по повод днешният протест? Малко като черен хумор, точно в този момент да се случва...Sweat Smile
Скрит текст:

# 17 039
  • София

... Ако 80% го кара безсимптомно...

Не съм срещала досега мнение, че 80% го карат безсимптомно. Срещала съм предположения, че асимптоматичните са малък процент, както и твърдения, че 80 % го карат леко - без пневмония или с лека форма на пневмония.
Е да- не е 80%, потребителката написа 80% и аз й отговорих с тия 80%. Сигурно е реално 50%
https://cmmid.github.io/topics/covid19/severity/diamond_cruise_cfr_estimates.html
 Съответно всички други % трябва да бъдат делени на две или 2.5 пъти.
 Нейните 80 са всъщност 40 и т.н. сериозни са 10.

Общи условия

Активация на акаунт