Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 943 633
  • 21 677
  •   2
Отговори
# 2 610
Китай смени политиката на обявяване на числата. Това за мен е вид капитулация.
Днес нещата са различни от преди една седмица. От два дни за нови болни се обявяват хора, изпълняващи два показателя :
1. Имат симптоми
2. Са тествани позитивно.

Това е много странно на фона на съобщенията, че на места спират от продажба лекарствата за хрема и кашлица, за да принудят хората да отидат да се изследват - т.е. вероятно вече имат ресурса да обхващат повече хора, дори тези, които карат болестта леко и разчитат на самолечение.
Има ли някъде по-подробно за въвеждането на такива нови критерии и за това какви са били старите /имайки предвид, че поради мащабите дори за хората със симптоми е било трудно да се доредят до тестване/?

И старите критерии бяха същите - положителен тест и симптоми.
Не може да обявиш някого за заразен, без да има тест, който го доказва, а го тестваш, когато има симптоми и е стигнал до болница. Нали затова коментираме, че множество хора не влизат в официалната статистика.

То Япония няма капацитет да тества 3к души, какво остава за Ухан...

# 2 611
Не може да обявиш някого за заразен, без да има тест, който го доказва, а го тестваш, когато има симптоми и е стигнал до болница. Нали затова коментираме, че множество хора не влизат в официалната статистика.

На практика е така, но може би има някакви нови теоретични указания - например, че при позитивен тест и липса на симптоми не влизаш в статистиката като потвърден случай на заболяване /което хипотетично би занижило цифрите, ако се изследват много хора без симптоми/. Поне аз така разбирам евентуална промяна в критериите, затова питам за уточнения.

# 2 612
Ето линк за новите изисквания за "признаване" на заболяването
https://mobile.twitter.com/BNODesk/status/1227043486089850880
Симптоматично няма как да изследват в Ухан и засегнатите сериозно провинции.
В Шанхай, Хонконг и други, които не са засегнати толкова сериозно си изследват близките контакти на болните - семействата, колеги и т.н. Това изкуствено ще свали бройките в по-незасегнатите райони. Лошото е, че щом е положителен, но асимптоматичен този човек не влиза в статистика, предполагам и не подлежи на карантина. А при малкия процент точност на тестовете и със фалшиво отрицателните в началото на инкубационният период, нещата стават още по сериозни.
Някой пита защо не може Япония да тества всичките 3600 на борда на круиза. Един тест отнема по 45 Мин.
3600 * 45 = 162000мин.
Разделено на 60 = 2700 часа.
Това са 112,5 дни. Дори да приемем, че се отдели една цяла лаборатория и могат да се правят по 10 проби едновременно в работен ден от 12 часа можеш да направиш 80 проби.
3600/80 = 45 дена.
И това е ако заставиш цяла лаборатория да прави тестове нон стоп по 12 часа на ден.
Отделно не знаем каква е цената на тестовете.
Някъде е интернет прочетох, че е 1000$, което значи че само за кораба ще са нужни 3,600000$.
Не знам до колко е вярна информация за цената, но ако е такава, нищо чудно че повечето държави се опитват да спестяват от тестове.

# 2 613
Нали китайците не може ли да разграждат алкохола. Затова са толкова зле горките, а смелия българин като удари 2 ракии нищо не го лови. Няма да се плашите!
Даже най-вероятно това е причината вируса да е по-тежък за тях, а не онова изследване дето показваше завишени нива не знам си какви рецептори.
Майтапа настрана, май ни остана да се молим за 3 неща:
1. Да забавим идването на вируса до измислянето на лекарство (почти невъзможно)
2. Вируса да изчезне или хайде силно да намалеят болните с идването на пролетта като грипните епидемии
3. Да мутира в по-лека форма и смъртността да спадне драстично
Аз други варианти вече не виждам...

# 2 614
Е, няма как да се прецени кое е неотложно - ски курорт и екскурзия до Малта са неотложни. Няма смисъл аз да не отида на почивка, като така или иначе има и други хора, които пътуват по света.

# 2 615
А как се провеждат тестовете? Секрет от носа и гърлото ли се взима или по друг начин? Кантарджиев говореше за храчка дълбоко от дробовете, но това ли е наистина начина?

# 2 616
Лошото е, че щом е положителен, но асимптоматичен този човек не влиза в статистика, предполагам и не подлежи на карантина. А при малкия процент точност на тестовете и със фалшиво отрицателните в началото на инкубационният период, нещата стават още по сериозни

Благодаря за линка! Това с последствията /карантина, фалшиво отрицателни/ всъщност е най-интересно/опасно.

ПП Всъщност с Гугъл-преводач май се създава отделна категория "инфектирани без симптоми", което ги вади от категорията "потвърдени случаи", но може би не ги вади от изискванията за карантина.

Последна редакция: ср, 12 фев 2020, 14:54 от Vapor

# 2 617
  • София
Лошото е, че щом е положителен, но асимптоматичен този човек не влиза в статистика, предполагам и не подлежи на карантина.

Съмнявам се за болднатото. Предвид жестоката изолация на Ухан и няколко други населени места, не мисля, че ще оставят потвърдени носители на вируса да си ходят насам-натам. Самите те са наясно, че безсимптомните носители могат да заразят други хора. По-скоро се опитват да манипулират статистиката, за да не се стига до масова паника и безредици, но да нарушават карантината - едва ли. Те здрави хора държат под карантина или под  домашен арест, как ще пуснат някой с положителен тест да се развява из страната и чужбина.
Дано моето не се окаже нездрав оптимизъм де.

# 2 618
  • Street of Dreams

На практика е така, но може би има някакви нови теоретични указания - например, че при позитивен тест и липса на симптоми не влизаш в статистиката като потвърден случай на заболяване /което хипотетично би занижило цифрите, ако се изследват много хора без симптоми/. Поне аз така разбирам евентуална промяна в критериите, затова питам за уточнения.

Да, точно това имах предвид. Надявам се линкът на Неко и обясненията в коментарите да са били достатъчно, информация има и друга. Просто мнозина са преносители без симптоми и не подлежат на болнично лечение и карантина. Нито на статистика.

# 2 619
Да, точно това имах предвид. Надявам се линкът на Неко и обясненията в коментарите да са били достатъчно, информация има и друга. Просто мнозина са преносители без симптоми и не подлежат на болнично лечение и карантина. Нито на статистика.

Всъщност по отношение на карантината може да значи точно обратното - може да нямаш симптоми, но ако си с позитивен тест, подлежиш на карантина /каквато всъщност е и едно от версиите в коментарите/. Самата статия в appledaily само дефинира нова категория, която се вади от потвърдените случаи, като така определено ги сваля. Но по-важно е какво става с карантината.

ПП Всъщност като чета коментарите, май само някой, който знае китайски, може да се ориентира. Упрекват постващия в некоректен превод на указанията.

Последна редакция: ср, 12 фев 2020, 15:05 от Vapor

# 2 620
Цитат
Ако не се спре пък, няма да има население, което да трябва да се изхрани.

Аз мисля че възможно най строгите мерки в ЕС не се въвеждат, защото заплахата трябва да е достатъчно силна за да оправдае тези мерки. Защото те наистина имат също своите негативни последици върху о-вото, живота, икономиката и т.н. Т.е. очакваните негативни ефекти от вируса трябва да са по големи. А фактите или айде да не ги наричам още факти защото ситуацията е в развитие, а изгледите така да ги нарека за да се направи едно  добре обосновано предположение как ще се развие епидемията в Европа, говорят че строги мерки не са наложителни, и би било грешка да се въведат с оглед на всичката информация която има за вируса. Аз мисля че дори и забраната за идващи от Китай от страна на ЕС не е наложителна и не трябва да се въвежда.

Според мен вече е не очевидно, а очеизвадно, че вирусът е ориентиран (от кого, от природата или не, няма да влизам в спекулации) да покосява азиатският генотип. До момента няма нито един смъртен случай на неазиатец, с генетичното изследване за това вече сме запознати, както предполагам са запознати и в Европа. Да, действително е рано още за категорични изводи, но времето минава, а ситуацията не се променя, остава страшна за Китай и много лека за Европа което потвърждава всичко това. Всички пациенти от неазиатски генотип карат много добре заболяването. Дори и увеличаване на епидемията в Европа няма да има чак толкова негативни ефекти си мисля, защото лечението няма да излезе толкова скъпо, за да оправдае строги мерки за спирането му, т.като европейците го карат много по леко този вирус. Разбира се има и обратни аргументи, за европейците се полагат много добри грижи, те не са в рисковата група (над 60), нямат допълнителни хронични заболявания (което не е много сигурно, например за немските пациенти например се пази в тайна самоличността им, ние не знаем кои са, така че не знаем и дали нямат хронични заболявания). Но когато за един вирус няма налично лечение и е ясно че той покосява възрастните и хронично-болните, няма как нито медицинските грижи да са чак толкова по добри, т.като и в Европа и в Китай за него няма лечение, оцеляват по силните които естествено са младите и здрави организми, нито пък бавните темпове на разпространение на вируса в Европа, и не ниската ами направо липсата на смъртност могат според мен да се обяснят със странични фактори освен с характеристиките на самият вирус. Да, ние все още не знаем почти нищо за него, дори колко живее извън тялото,  нито дори какъв му е инкубационният период, тези срокове непрекъснато се удължават с новите открития за него.

Всичко това разбира се не оправдава несериозното отношение на държавата към вируса и това че се разчита изцяло на съвестта на идващите от Китай да предпазят населението от създаването на огнище в България. Не може на новоткритият спешен телефон за вируса никой да не отговаря. Не може на идващите от Китай държавата просто да им даде една листовка на летището със статистиката за епидемията, с описания за вируса, как да се предпазят от него, и че при появата на неразположение трябва да се обърнат към личен лекар. Те щом идват от Китай значи са наясно какво представлява вируса и без да им връчат листовка. Несериозно е да се разчита изцяло на съвестта на идващите от заразени райони. Не може идващите от Китай когато се свържат със здравното министерство с въпроси относно вируса оттам да им дадат телефона на центъра по заразни и паразитни болестти и на него никой да не вдига.......Надявам се че държавата поне вече е почнала да отговаря на тел. в крайна сметка ние издържаме и храним тази държавна администрация така че е редно поне да почнат да отговарят на телефона. Впрочем на самите китайци отношението им е повече от сериозно, защото те знаят каква заплаха представлява този вирус. То не е и проблем че хората пътуват насам натам, къде по работа, къде по екскурзии, потенциален проблем са влизащите в страната, а не излизащите. Аз си мисля че това че вирусът не е толкова тежък за неазиатзи е причината за подценяването му. Но поне трябва държавата да започне да си вдига телефоните за да може съвестните хора да получат всичко необходимо от държавата за да спазят домашната карантина. Впрочем към самите китайци аз имам само респект и уважение и мен ми е неприятно че наистина се заражда едно негативно отношение към тях. Снощи видях с очите си как хората се отдалечават от един азиатец (аз дори не знам дали е китаец) и се разминават с него по улицата на известно разстояние, и това ми направи силно впечатление, и си представям как се чувства самият човек (без вина виновен и нежелан). Според мен затова не трябва да се създава паника, защото тя води до дискриминация към тези хора. А те не са виновни в
абсолютно нищо. Аз имам само респект и уважение към китайците. Те се отнасят много сериозно към заплахата от тоя вирус и затова китайската общност сама се организира за идващите китайци да им се осигури всичко необходимо като доставки на храна и всичко нужно за да спазят карантината.

Впрочем според мен има добри новини в статиската.
https://www.worldometers.info/coronavirus/
Починалите през последните 24 часа отново се двуцифрено число: 97 след като достигнаха 3-цифрени стойности, имаме и намаление на процента смъртност за приключилите заболяването от 20 на 19%. Впрочем аз посочих дефектите на този метод, и той също не трябва да се взима под внимание, т.като смъртността не е 19% а този метод изкуствено я завишава и води до създаването на паника. Той не отчита случаите в развитие в които има голям прозент заразени които не са в рисковата група и ще оздравеят. Впрочем дефектите на 2-та метода болни/мъртви и болни/излекувани с овладяването на огнищата и спирането на разпространението на епидемията ще вървят в срещуположни  посоки, единият нагоре, другият надолу, докато не се срещнат при истинският процент смъртност, някъде около 6(който е на този етап заради липсата на лечение което да овладее смъртността), може да се срещнат и на по ниска стойност (дай Боже) ако бъде измислено лечение преди спирането на епидемията, а то ще настъпи когато започнем да имаме регистрирани 0 нови болни, ден след ден.

# 2 621
  • София
Даже сега като се замислих, реших, че и статистиката не се опитват да манипулират, а да я прецизират. Защото общият брой заразени ще падне, но коефициентите "смъртност" и "тежко състояние" съответно ще се качат. Но е логично смъртност, усложнения и брой излекувани да се смятат наистина само от симптомните случаи, без да се включват и всички, които са само преносители.

Но не съм математик, нито статистик, това са лаишки разсъждения.

# 2 622
Даже сега като се замислих, реших, че и статистиката не се опитват да манипулират, а да я прецизират. Защото общият брой заразени ще падне, но коефициентите "смъртност" и "тежко състояние" съответно ще се качат. Но е логично смъртност, усложнения и брой излекувани да се смятат наистина само от симптомните случаи, без да се включват и всички, които са само преносители.

Много най-различни версии има в коментарите, а има и най-различни преводи на указанията. Ако не е въпрос на прецизиране, вероятно рискуват да влезат в конфликт със СЗО, което ми се струва доста съмнително да направят. Все пак, имайки предвид драконовските мерки, по-логично е да става дума за затягане на карантината, а не за отслабването й.

# 2 623
Това е много странно на фона на съобщенията, че на места спират от продажба лекарствата за хрема и кашлица, за да принудят хората да отидат да се изследват - т.е. вероятно вече имат ресурса да обхващат повече хора, дори тези, които карат болестта леко и разчитат на самолечение.
На 9 февруари властите в провинция Хубей обявиха, че дават по 1000 юана на всеки, който отиде доброволно в болница, за да се тества ако има симптоми на треска.

1:44 pm Feb 9
Residents in a county in Hubei will be rewarded 1,000 yuan each if they visit hospitals voluntarily after they have fever symptoms : local authorities novel coronavirus

https://www.globaltimes.cn/content/1177737.shtml

# 2 624
Но е логично смъртност, усложнения и брой излекувани да се смятат наистина само от симптомните случаи, без да се включват и всички, които са само преносители.

Не, логично е статистиката да обхване всички, иначе сметките няма да са вярни. Тогава вече може да се види колко карат безсимптомно, колко карат със симптоми, но леко, колко тежко и колко умират.

Но според мен на китайците сега не им е точно до сметки, те по-скоро се опитват да спрат епидемията. Иначе онзи ден гледах едно видео, в което говорителка на CDC - Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията обяви, че официалните цифри за броя заболели са понижени и според техните експерти епидемиолози и моделите им, реалните числа са по-големи.

Последна редакция: ср, 12 фев 2020, 15:30 от LillyM

Общи условия

Активация на акаунт