Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 931 346
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 8 145
  • При семейството си
Вие как си представяте цялата държава да ни сложат или да се сложим под карантина? Че ние няма да можем да се оправим още 30 години след това и то не от вируса.

# 8 146
  • София

Ето илюстрация на паниката и то без случай. Снимката е от днес, от София.
Тези, които си мислят, че "в демократичните държава" не лъжат, са много заблудени. Овладяване на масите се нарича.

# 8 147
Тооо, с оглед препоръките да се пие топла вода и въобще вода, за да слизал вируса от гърлото в стомаха, значи ли, че ако кихаме ще го изкарваме от гърлото? Т.е. - да си дразним носа, за да кихаме, да Grinning

Ти лекар ли беше? Вирусолог? Лаборант поне?
Осмиваш мнение на лекар с 20- годишна практика, менение, което е препоръка към цяла една “малка” според теб 70 милионна държава?!
В тази 70 милионна държава от 40 дни има 40 болни, нито един починал, според статистиката.
Ма дет викаш може да ме хлъзнал този лекар, я аз теб да послушам, гаранция и опит и ценз не ти липсват🤪🤭
Ако искаш пий, ако искаш не, твоя воля.
Аз съм написала какво са ми препоръчали и обяснили, ако ти е смешно, супер, смей се- смехът е здраве все пак:)

Че вирусът не е темеперато устойчив заради структурата на обвивката му, не са измислици на Тесла, нито мои. Има достатъчно мнения в тази посока от малко по- компетентни от нас.

Че е рано за прогнози, рано е. Но аз предпочитам да имам надежда за благоприятно развитие и “сезонност” Аз себе си й убеждавам, вас не.
Толкова статии и проучвания има вече, който иска да чете. Ма да се пишат празни приказки, колкото да се правиш на оригинален... тази тема не е най- подходящата.

# 8 148
  • Варна
Обяснението е просто - огнищата не са в големите градове, достатъчно далеч от Милано. Всички намерени наоколо са с пряка връзка с двете огнища, които също са свързани помежду си. Въпросът е защо точно там, но надали ще разберем.

Между другото, на база на мутациите на вируса твърдят, че в Китай той циркулира от октомври или ноември още. Сега по същия начин търсят в Италия откога е.

Да, още , като избухна епидемията , имаше публикации ,че може би вируса се разпространява от средата или края на ноември .
А за  ситуацията в Италия, може би след 2-3 седмици ще  сме наясно с размерите и ще знаем какво ни чака и нас.

Вече вируса толкова се е разпрострял, явно си циркулира повече от три месеца в световен план, та нищо не може да се направи кой знае какво.  Аз лично следя темата почти цял месец вече , имаше доста надежди ,че може да не ни стигне в такъв мащаб в Европа , но вече се случи , сега незнам какво следва.

# 8 149
  • София
Не, Джаки, питам само дали би свършило работа, въпросът ми е съвсем сериозен.

# 8 150
Аз пък се замислих, може и да е глупаво, дали няма връзка с кръвната група на човек за поразяване и дори оздравяване. В смисъл вирусът да удря повече определени хора с кръвна група повече. Не вярвам имунната система само да е причина някои да ги прескача. Примерно в едно семейство единият е с вируса, но няма симптоми, а другите четирима са натръшкани. Не ми се смейте, не разбирам от медицина и да съм биолог, но..просто се сетих. Дали е обърнато на това внимание или не е от значение.

# 8 151
Вие как си представяте цялата държава да ни сложат или да се сложим под карантина? Че ние няма да можем да се оправим още 30 години след това и то не от вируса.

Представяме си тъпите туристи, които не ги фащало нищо да се сложат под карантина или да не се пускат обратно от Милан без италиански доктор да се е подписал, че са тествани, минала е карантината от 28 дни и не са болни или заразни.

# 8 152
Ей! Спрете се! Темата се е превърнала в плашещо истерична! Четат ви всякакви хора, които не пишат, но пък започват сериозно да изтерясват! Аз съм “ЗА”да се избягват затворени места пълни с хора, слагането на маска, честото миене на ръце, да се спрат пътуванията до рисковите дестинации, но вече прекалявате много сериозно. Всяка година по време на грип избягвам моловете, ако се наложи да отида нося маска, в болницата-нося маска, в магазина - нося маска, само че сега маски няма, защото някакви хора са решили, че е дошъл края на света и “хайде да грабим с шепите, да има за нас, за другите - не”, “дай да изкупя цялото брашно и ориз в супера, ааа и ориза, консервите, олиото, да напълним мазетата, съседите да се оправят“. “Дай да изкупим и лекартствата по аптеките”. Какво следва? Бебешките храни и памперсите? При положение, че за сега регистриран случай няма! Да, няма! Не живеем в пълно затъмнение, информация винаги изтича от някъде, или да вярваме, че някаква г-Жа писала в бг мама, че стринка и, На една приятелка братовчедка и, казала, че има 2 случая, еди си къде. Мале, мале, каква достоверност. Представям си, когато излезе първият потвърден, тогава ще се затворите по къщите и една щипка сол няма да дадете на съседа! Да си е купил! Ама как да си купи? Като параноиците вече са изкупили всичко? Без да имат нужда от толкова огромно количество. Вместо да сме хора, да се подкрепяме, ние се крием по “дупките” и пишем за края на света. Ей тогава, по между ще се избием за един салам, няма да е вируса, ние ще се убиеаме по между си. Нека имаме дисциплина, но животът свършил ли е? Малко позитивно можем ли да мислим? Излезлте на свеж въздух, сред природата, да ги разведрите малко тези глави. Тези от вас, които се презапасяват с лекарства, да се замислят, че някои хора РЕАЛНО, в момента имат нужда от тях? М? Май не! И последно да ви питам, ако се наложи, ще споделите ли със съседа, който не е успял да изкупи една аптека и супермаркет? Или ще си кътате “улова” и ще казвате “ами нямам и аз, съжалявам”. Не отговаряйте, отговорът е ясен!

# 8 153
  • Варна
Най-малкото , което трябва да се научим е , като стоим по опашки в магазините и в институциите , да не се навираме в хората и буквално да им стоим в лицата и по вратовете. Масово е , някой да те ръчка и блъска и да стои залепен до другия и като направиш забележка да се отдръпне , да ти обясняват ,че ще си правят каквото си искат и да си стоиш вкъщи, като не ти харесва.
И за пореден път го пиша, да почнат общините да мият градските улици , сигурно освен вода и малко някакви препарати могат да сложат, малко от малко да се измие мръсотията , около кофите за боклук е страшна мизерия и потенциално огнище и на бактериални зарази.

fanfanito, някой беше пуснал изследване, че жените го изкарват по леко, заради двойната ХХ хромозома + наличие на естроген. Освен това има и възрастов признак, младите го карат по-леко. Май в китайския доклад ,който пусна потребителка преди 2 дни / не мога да изпиша правилно потребителското име, затова не го правя / .

# 8 154
  • Варна
Аз пък не знам защо му е на някой да изкупува Тамифлуто. То не действа дори за парагрипни вируси или обикновени настинки, а само за конкретни грипни вируси.
Да не говорим, че и с грип не е препоръчително да се пие, защото има много гадни странични ефекти.

Е как защо? Търсиш Тамифлу - в аптеката няма. Отваряш някой сайт за продажби - хоп, всичко има. Е, вярно, на друга цена, но какво толкова?
Най-много ме е яд, че държавата стои със скръстени ръце и не прави нищо, за да ограничи спекулантите. Не може да ми освобождават спирт от държавния резерв, само защото някой мазен тарикат е изкупил всичкия спирт от аптеките. Просто трябва да се следи за обяви - продавам спирт на еййййй такава цена и когото хванат - затвор. Вярно, ще ревнат някои, че им ограничават предприемаческата инициатива, но какво да се прави?
Хората затова се презапасяват. Никой не иска да купува стоки от първа необходимост на брутални цени.

# 8 155
  • Пловдив
Стига с този бизнес. Той отдавна ни цака с топла бира. Казаха, че кутия маски, преди корона вируса, се продавала в аптеките по 9-10 лева. Цената на едро, за най-масовата и обикновена маска, е 2.50 лева. За кутия. Викате спекулата била само по време на чума......Сметнете печалбата на аптеката. А там не продават само маски с такава надценка в "мирно" време. По-добрата тактика е не "На Шипка всичко е спокойно", а бюлетини с инструкции как да се реагира и всеки да проумее, че трябва да спазва инструкциите. Но не вярвам да се получи предвид манталитета български. А и едва ли има изготвени такива инструкции......

# 8 156
  • Варна
Имам чувството , че само стоките в Лидл са изкупени, снимките на празни рафтове са все от техни магазини. В нашите квартални магазини ,нищо не се изкупува , има всички базови хранителни продукти и не наблюдавам някакво по-засилено пазаруване. Като отида в магазина, сме максимум 3-ма души, повечето купуват цигари и бира.
Но  в кварталната аптека, маски няма, за спирт не съм питала.

# 8 157
pipi221, излишно е да нападаш така. Дали ще дам или не, това не подлежи на съмнение, ако човекът е закъсал и ми е съсед , но ако имам и аз. Това да си купиш по 3 пакета от брашно, леща, боб и ориз, не е много за едно домакинство. Ние си купуваме за момента каквото ни трябва, но има хора, които като вземат заплата минават през магазина и карат колички за цял месец (преди грипа) , Просто си знаят какво ще им трябва и после не се занимават. Който , като мен пазарува само за деня и едното готвене е реално да си купи няколко пакета и не подяждам никой с тези количества мисля.
Мен друго ме тревожи. Дали всеки се спасява и си мълчи, защото не е нормално това наистина така да се опразва всичко, а иначе са на черешата и дори ми се смеят, ако спомена. Все било нормален грип това. Ама този вирус не е грип бре хора, не знам защо все грип го наричат. Учените казват, че няма нищо общо с грипа четох.
И после или те ще са със зимнина за 4 години, или ще протестират как така може. Просто всичко трябва да е умерено за мен. Да имаш за 1-2 седмици, ако се наложи и да не излизаш. Така и другите ще предпазиш и семейството си. Но с такива количества няма да подядеш другите и да ги лишиш, при условие, че те се запасяват за месец със заплата (то и сега хората са взели заплата повечето)
Лекарствата аз лично съм купила живото-поддържащи , които са без рецепта, но те са за месец напред Не защото не искам да купя поне за 3 месеца (толкова са предписани), ами са скъпи и финансово в момента ми е невъзможно.

Последна редакция: сб, 29 фев 2020, 10:29 от Анонимен

# 8 158
Не виждам защо фактът, че за сега няма доказан случай в България ви учудва. Подобно е положението и в редица други страни: Чехия, Словакия, Полша, Турция, Унгария, Португалия, Република Ирландия...
Тук едва ли не се налага мнението, че властите укриват положителните проби. Не ми се вярва да е така, нито тук, нито в която и да е друга държава.
Съгласен съм с мнението, че вероятността да се открие заразен никак не е малка. Междувременно, трябва да сме подготвени: без паника, без слухове, без презапасяване...

# 8 159
Всъщност вие познавате ли някой, който да се е презапасил с маски? Тези спекуланти  от OLX  са единици и снабдени с останали от някакви складове. Маски няма отпреди седмици, нали са ги изкупили обратно и пращали в Китай. За мен по- скоро е невероятно как във високотехнологична Европа не може да се организира производството на едни елементарни маски, все пак не става въпрос за айфони.

Общи условия

Активация на акаунт