Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 957 646
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 1 095
То за нас българите ясно как ще изкараме карантината-дискотеки, ресторанти, хайде на работа и т.н.т.Китайците са дисциплинирани хора, толкова сме различни ние европейците.Те трудно ни разбират, ние трудно ги разбираме.Различни вселени.

# 1 096
Е нали всички които идват от Китай са поставени под "правилната" домашна карантина. По какъв друг начин се създават огнищата. От хора които пристигат от Китай и не са дори под "правилната" домашна карантина. Има ли страни които дори не поставят идващите от Китай под никаква карантина.
Тесла, не разбирам въпроса ти. Жената, пренесла вируса в Германия, била ли е поставена под карантина, преди деловите си срещи? При последващото предаване на вируса заразеният под карантина ли е бил? Първите два случая, установени в ОК  там ли са се заразили, поради лоша карантина или са заразили някого поради лоша карантина? Във Франция мисля, че  единственият случай със заразяване на местна почва беше заразен лекар, лекувал пациент, който впоследствие се връща в Китай.

Ако имаш някакви други данни, споделяй ги. Не знам дали домашната карантина е качествена или не, но предполагам, че има някаква причина масово да се ориентират към нея в определени случаи извън липсата на ресурси.

# 1 097
Брюксел ще събират всички здравни министри на страните членки за да решават какви мерки да предприемат за да спрат разпространението на епидемията на територията на ЕС. Ами то е ясно какви мерки са нужни или се влагат ресурси и се осигурява истинска карантина за всички идващи от Китай или се затварят границите на ЕС за идващи от Китай, ако държавите не желаят да хабят ресурси. 3-ти вариант просто няма, ако едно от тия 2 неща не се предприеме епидемията просто няма да бъде спряна, това е истината, колкото и да се умува.

Вайпар, ако тезата ти е че няма нужда от по качествена карантина, т.като има огнища които вече са създадени преди още да се въведат мерките така кажи. Няма смисъл от по строги мерки т.като дяволът вече е изтърван с появата на 1-вите огнища извън Китай.

# 1 098
Друг е въпросът че мерките нужни за да се спре заразата изискват ресурси, и вероятно икономисти и финансисти изчисляват кое е по изгодно за 1 държава, да хвърля ресурси сега за недопускане на епидемията, или да хвърля ресурси после за лекуване на болните. Може 2-ото да е по евтино, знам ли.

Възможно е и това да е вариант. Въпреки че аз категорично не виждам нищо трудно да се изолираш без да излизаш в една стая и ако си семеен, да ти оставят храната пред вратата, а ако си сам, да поръчваш като плащаш онлайн и да ти я оставят пак пред вратата. В крайна сметка,ще си направиш 2седмичен абонамент за храна към някоя кухня. Това не е целият народ и малоимотни пенсионери, това са 1000 пътуващи човека в активна възраст.

При тези мерки разчиташ изцяло на съвестта и отговорността на хората. Те добре, че са китайци, а не българи, та има малко по-голям шанс да ги изпълнят, но пак не е съвсем сигурно. И винаги има риск да заразят другите членове на семейството си, а те ходят на работа, детска градина, училище...
Българите, завръщащи се от Китай, огромния процент просто няма да спазят карантината. На българина никой не може да му налага правила и да му казва какво да прави. "Кво, толкова някакъв си вирус, те стотици върлуват около нас, няма само вкъщи да стоим" - това е масовата нагласа, която чувам и чета извън тази тема. Това е нагласата винаги за всичко преди да ни дойде до главата. Както писах и днес водих спор в една ФБ група с хора тръгнали на почивка в заразени страни.
И да, според мен би трябвало всеки, който идва от Китай да бъде под истинска строга карантина, подобна на тази, която въведоха за хората, идващи от Ухан. Не в болнични условия, но в обособена, за цела сграда, както в Германия. Заразата вече е из цял Китай. То и в Ухан преди 2 седмици имаше докалдвани 600 случая, ама се оказа, че са били много повече. Та няма как да се знае колко са в останалите градове и да сме спокойни относно тези хора.

# 1 099
Вайпар, ако тезата ти е че няма нужда от по качествена карантина, т.като има огнища които вече са създадени преди още да се въведат мерките така кажи. Няма смисъл от по строги мерки т.като дяволът вече е изтърван с появата на 1-вите огнища извън Китай.

Тезата ми, както вече казах е, че не мога да съдя безусловно дали домашната карантина е качествена или не, доколкото не съм срещнала данни за хора, които са разпространили вируса докато са били под домашна карантина.

Но, разбира се,  не изключвам, че не всички хора са съвестни. Може би трябва да има някакъв страничен контрол от личен лекар при самоизолацията.  Като четох за карантината не евакуираните от Ухан французи / в някакъв курортен център/ ми прозвуча като рецепта да ги събереш на едно място и който не е заразен да се зарази.

# 1 100
Брюксел ще събират всички здравни министри на страните членки за да решават какви мерки да предприемат за да спрат разпространението на епидемията на територията на ЕС.
Да не забравяме факта, че нашият здравен министър е бивш финансов. ( Наред с останалата зависимост от ЕС по въпроса, която не разбирам и не искам да разбера).

# 1 101
Цитат
Тезата ми, както вече казах е, че не мога да съдя безусловно дали домашната карантина е качествена или не
Това е друго, проблемът обаче е че ние си имаме работа с епидемия. А епидемия се побеждава най бързо когато вървиш преди събитията а не след тях и спазваш основният принцип в медицината. Принципа за правилната грешка. Твоята теза е грубо нарушение на основният принцип в медицината.
Скрит текст:
Цитат
както када онази докторка от CDC по-добре да ни запомнят с това, че сме прекалили с реакциите, отколкото с това, че не сме реагирали, когато е трябвало.
Между другото това е основен принцип в медицината, и не знам защо не се спазва в борбата с този вирус. (Всъщност знам де заради икономиката и това че драконовските мерки ще имат негативен ефект върху нея). В медицината е допустимо лекарят да допусне грешка от презастраховане, но това е правилната грешка. По добре да изтормози пациента с изследвания които в последствие ще се окажат ненужни, отколкото да подцени ситуацията да не направи изследвания които в последствие ще се окаже че са били нужни. Защото в едната ситуация имаме ненужно изтормозен пациент но жив, а в другата той е мъртъв заради подценяване на ситуацията.
Ти може и да ни си срещала данни че домашната карантина не се спазва, но възможно ли е да не се спазва, възможно е. Значи вече имаме проблем. Ако искат наистина да спрат разпространението на вируса в ЕС, се налага истинска карантина на всички пристигащи от Китай. В противен случай само на приказки искат и се отчита дейност, правят се срещи от които ефекта ще е 0.

# 1 102
Това е друго, проблемът обаче е че ние си имаме работа с епидемия. А епидемия се побеждава най бързо когато вървиш преди събитията а не след тях и спазваш основният принцип в медицината. Принципа за правилната грешка. Твоята теза е грубо нарушение на основният принцип в медицината.

Възможно е, не съм чувала за този основен принцип в медицината, но явно и в САЩ не смятат, че домашната карантина го нарушава, след като препоръчват именно нея в случаите без симптоми, идващи извън региона на епицентъра.

Така или иначе, спорът е излишен. Ще видим какво ще решат в Брюксел като мерки.

ПП Целта на цялата тази дискусия поне от моя гледна точка е да не изпреварваме с паника мерки, които всъщност може да са съвсем ефективни.

# 1 103
    [list]Кога ще заседават в Брюксел? Търсих и не намерих инфо.[/list]

# 1 104
    • Шумен
    Не знам кой е откачалка и кой не обаче - първоначално огнище на 30 км от био лаборатория, както отбеляза Tesla, безуспешни санкции, налагани от САЩ на Китай, близката дружба между Китай и Руси, огромните производства, изнесени в Китай, щото работят за без пари, тяхното собствено, подбиващо останалите, включително на американския пазар, избухването на пандемията преди китайската Нова година, китайците  в  Европа и САЩ, които по традиция се прибират и после се връщат, там където работят и живеят  и още , и още са неща над които е необходимо да се замислим. Най-вероятно до месец, месец и половина и в Европа ще говорим за пандемия от въпросния коронавирус. Така или иначе ще го отнесат всички в различна степен обаче.

# 1 105
    До края на седмицата Брюксел ще събере всички здравни министри за да обсъдят какви да са общите мерки на ЕС за спиране на епидемията. Оказва се че ние например нямаме право самостоятелно да затворим границата за идващи от Китай. Трябва общо решение на ЕС.
    http://news.bnt.bg/bg/a/izvnredni-merki-po-letishchata-i-pristan … radi-koronavirusa
    Дали ще решат това, не знам, но ако не ги затворят единственият начин за спиране на епидемията е налагане на истинска карантина за идващите от Китай.

# 1 106
    Не знам кой е откачалка и кой не обаче - първоначално огнище на 30 км от био лаборатория, както отбеляза Tesla, безуспешни санкции, налагани от САЩ на Китай, близката дружба между Китай и Руси, огромните производства, изнесени в Китай, щото работят за без пари, тяхното собствено, подбиващо останалите, включително на американския пазар, избухването на пандемията преди китайската Нова година, китайците  в  Европа и САЩ, които по традиция се прибират и после се връщат, там където работят и живеят  и още , и още са неща над които е необходимо да се замислим. Най-вероятно до месец, месец и половина и в Европа ще говорим за пандемия от въпросния коронавирус. Така или иначе ще го отнесат всички в различна степен обаче.
    Конспирацията последно каква е? Американците ли са ги заразили или е собствено китайско производство? Иначе като набуташ много същества от един вид на малко пространство това е рецепта за епидемия. Дали ще е птицеферма, свинеферма или някакви насаждения все ще избухне някаква зараза и затова се налага постоянна борба с тези зарази. При хората не е по-различно.

# 1 107
    • Варна
    Конспирацията последно каква е? Американците ли са ги заразили или е собствено китайско производство?
    Има ли значение? Вирусът като биооръжие не е невъзможна вероятност. Ако още някой класифицира тези, които допускат конспирация като откачалки ще докладвам на модератор.

# 1 108
    Не виждам какво спорите. Карантина засега няма. У нас никой няма и да въведе, докато не наредят от ЕС. Който дойде вече болен, може и да го хванат, но само заразени, без изразени симптоми ще си идат да заразяват свободно. На нас ни остава да се надяваме:
    1. В ЕС да има малко повече здрав разум и да затворят границите за хора, идващи от Китай.
    2. Господ да е българин тази година, за да няма нито един заразен сред върналите се от Китай, защото ако има такъв, лошо ни се пише.

# 1 109
    5 нови случая са регистрирани в САЩ, като е регитриран и 2-ри случай на предаване на болестта от човек на човек в рамките на САЩ. Подозират се още 82 души че са заразени.
    https://www.bnr.bg/post/101223266/sasht-potvardiha-za-5-novi-slu … eni-s-koronavirus

Общи условия

Активация на акаунт