Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 943 169
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 3 990
Струва ми се, че на база ниската смъртност в Европа, този вирус нистина не е чак такава заплаха за бялата раса. Или просто здравеопазвнето и мерките тук са по- добри? Също и гъстотата на нселението е по- ниска.

Вече обсъждахме заболяването по раси. Няма такива предпочитаниия вируса, особено след Иран, които не са от азиатски генотип, макар географски да се намират в Азия.
Много е вероятно влажността да е от значение, както  и температурата, но дотолкова, че това да забави вирулентността на вируса. Стигне ли се до постоянно огнище, вече е няма значение раса, климат, а най-вече гъстота на популацията и здравен статус на населението.

Трудносттта идва от това, че капацитета на здр. С-ма не може да поеме наведнъж толкова пациенти и да ги лекува 2-3 седмици (в тежките случаи), а през това време да има още много нуждаещи се от болн. лечение.
За това се нуждаем от лекарство и ваксина, за да се забавят тези вълни на епидемията. До тогава другият начин да се забави е карантината.

# 3 991
  • Terra incognita
Не само това.  Наблюденията ми са, че китайците са крайно нечистоплътен народ.
Нулевият пациент в Италия не е китаец.

# 3 992
Британците нали още преди седмица казаха, че ще се стигне до ситуация да трябва да решат на кого да помогнат и на кого не.

# 3 993
  • София
Ние имаме резервирано пътуване до Милано и Бергамо 10-14ти март и  не знам какво да правя. Sad Подарък е на дъщеря ми за рождения ден, тя ще е супер разочарована ако го отменя. Всичко е платено.

Пътувайте си спокойно, аз нищо не бих отменяла.
Според мен се създава голяма истерия около тоя вирус, който не представлява опасност за Европа.
Опасността от банален грип е по-голяма, смъртността от него също, но никой не говори за това.

# 3 994
Не само това.  Наблюденията ми са, че китайците са крайно нечистоплътен народ.
Нулевият пациент в Италия не е китаец.

А какъв е? Аз говоря за случая в Милано, от вчера. Така писаха, че мъжът, който е в тежко състояние в началото на месеца е вечеря с китаец, върнал се от Китай. Заразена е и бременната му в 8месец съпруга, както и човека, с когото е тренирал. Това е информация от испанската преса.

# 3 995
  • Terra incognita
Италианец, негов приятел. Бил в комадировка в Шанхай.

# 3 996
Въобще не мисля че проблема е в здравеопазването, щом могат да прегледат и диагностицират 75к човека от който 60к са в Ухан, щом се вдигат карантинни центрове за 10 дни и по данни голяма част от медиците им е на нашата възраст, не знам колко е ниска, проблема е че заразените са твърде много, която и да е здравна система няма да издържи. Вече ви казах, щом един човек е способен да зарази 40, значи тия 60к вероятно са повече от милион.

Аз нямам роднини в Корея, но и корейците са хора, идеята е тоя вирус да се ограничава, а не да се разпространява. Всеки един потвърден болен независимо къде, увеличава риска, това нещо да стигне до целия свят.

# 3 997
Жаки, никой не знае в момента кое е най-безопасното място и решение. Възможни са много сценарии.
Ако СЗО се активизира със спешни мерки може да се овладее пандемия, казват експертите, че не прекалено късно.
Ако всяка държава решава за себе си, тогава не е сигурно какъв ще е развоя.

# 3 998
Италианец, негов приятел. Бил в комадировка в Шанхай.

Е, ок. Не е Китаец, а италианец върнал се от Китай. Което не променя ситуацията.

# 3 999
Знае ли някой, какви спешни мерки взима СЗО по протокол при пандемия? Интересно ми е, какво може да се направи при тази мобилност на населението?

# 4 000
  • Варна
Знае ли някой, какви спешни мерки взима СЗО по протокол при пандемия? Интересно ми е, какво може да се направи при тази мобилност на населението?
СЗО може да направи само препоръки, не  да взима мерки.

# 4 001
СЗО не може да направи нищо конкретно, освен да издаде препоръки към правителствата и гражданите.
Поне с такова впечатление останах от сайта им вчера.

# 4 002
Хексе, заради това мнение на експерти
https://www.theguardian.com/world/2020/feb/11/coronavirus-expert … worlds-population

Пак казвам, това е при най-лошият вариант, в случай че епидемията се разраства безконтролно.
Данните за 20% сериознибса от интервюто с лекаря, събирал данните в Ухан. 2% смъртност е по СЗО.

# 4 003
За да съм по точна, ще ви обясня така, в Дружба 2 има толкова човека, колкото има заболели по официалните данни на Китай, а представете си сега цял квартал да е прегледан за 1 месец и помислете пак дали им е слаба здравната система.

# 4 004
Какви мерки могат да вземат СЗО? Те нямат правомощия да затварят граници, дори и сухопътните такива. Ролята им се изразява в това да следят глобалното положение, да изпращат нужните екипи от учени, лекари и експерти там където е нужно и където им позволят (Китай дълго време не приемаше помощта им), да информират света за развитието на дадена епидемия, както и да изпращат призиви за финансиране на изследвания, за лекарства, за ваксини. Отделно до някаква степен координират и някои НПО-та, Червения кръст и други доброволчески организации, които осигуряват поне хуманитарна помощ.
В краен случай дават насоки за сформирането на лагери, в които да се лекуват заразените.

Сама по себе си СЗО няма властта да спре, ограничи или наложи нещо на нищо и никого.

В Китай здравната система била на ниско ниво? Вицът на деня.

Общи условия

Активация на акаунт