Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 958 528
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 4 620
Естествено, че температура и влажност могат да влияят на разпространението на вируса. Примери за това бол. А и този е реално по същество смъртоносна настинка, така че е възможно да е сезонен и въпреки това нищо не е сигурно. Аз обаче доколкото разбирам температурата има по-голямо влияние от влажността.

Проблемът е, че за ковид19 все още знаем много малко. А данните къде се е разпространил досега мисля, че вече на всички стана ясно, че могат за часове да се обърнат с главата надолу, т.е. можем да анализираме само на база това къде вече се разпространява, но не и на база там, където не се разпространява, защото това второто не знаем дали е вярно.

# 4 621
Ами ето и Румъния се е усетила и няма да чакат да се появи заразата сигурно и тогава да се действа.
Ние -ходили в Милано и сега по мола сред хората, те в работата и в детски градини и училища и ...
Кой е виновен някой да си ходи на екскурзия и шопинг , а после да плаща друг с живота си и семейството си.
Знам за семейство с малко дете (роднини) просто им подариха пътуване до Милано сега и в момента са там, годишнина от сватбата имаха. Бяха за 5 дни и нямаше такава информация още за Италия. Утре се връщат и детето от вторник е на училище -в първи клас е, а родителите на работа.  Какво става с другите около тях. Не е ли редно да има някаква превенция. Не, че ще са се заразили, ама...ако искаме да сме спокойни трябва да има някаква временна изолация, а пътувания да са забранени поне временно. Колко още такива случаи има и хората ще си пътуват.... вече много се наплаших и утре отивам за маски, ако има изобщо по аптеките. На работата не мога да стоя с маска обаче и то...все едно нищо не правя.

# 4 622
# 4 623
Цитат
Понеже не съм специалист точно по епидемиологична статистика истината е, че не знам защо са ги изключили- очевидно обаче сред специалистите по тези проблеми никой не оспорва това изключване и статията е преминала през рецензия в много реномирано списание
Те поначало правилно са ги изключили (защото тяхната цел е да покажат каква е смъртността на база цялото население, а като имаш заразени възрастни в болница, те наистина ще вдигнат процента на смъртността, а при друга ситуация нямаше да го вдигнат). Аз това не го оспорвам, друго имах предвид, може би не се изразих правилно. Такива отклонения в статистиката могат да се получат по най различни причини, но те ще се гледат след като епидемията приключи,  а не преди това защото преди това говорим за прогнозни методи, а тези прогнози освен че могат да се окажат грешни, аз затова гледам твърдите данни, въпреки че и те са непълни особено идващите от Иран, те са тотално фалшиви, но тези отклонения не дават съществено отклонение в общите тенденции на база твърдите данни. Например ако не дай Боже епидемията пламне в България с пълна сила, не дай Боже смъртността при нас има опасност да е по висока от средната, защото при нас населението е застаряващо, а и заради лошо здравеопазване и организация и така нататък смъртността също може да стане по висока, ама това прави ли я неистинска смъртност. Човека е починал, точка, няма значение причините довели до това, за да изключваме определени хора. Аз затова обичам твърдите данни. А не прогнозни такива защото те може и да са правилни а може да се окажат и грешни. А масива на твърдите данни вече е огромен и елиминира тези отколнения, които могат да се открият след приключване на епидемията.

# 4 624
Няма как да е само времето, ако вирее само на студено, защо в северозападен Китай има по-малко случай? Там дори е по студено от Ухан и сега са си под 0°С.

# 4 625
  • Terra incognita
В Трентино трима туристи от Ломбардия са дали положителни проби.

# 4 626
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html? … 99423467b48e9ecf6 Тук може да следите реалната бройка, преди имаше и карта, но нещо в момента поне на мен не ми зарежда.

# 4 627
  • София
Четох, че в Милано и околностите живеят най-много китайци в Италия и изобщо е един от районите в Европа с най-голяма концентрация на китайци.

В училището на дъщеря ми имат екскурзия през априлската ваканция до Милано, Френска ревиера, Барселона и обратно Hushed

Аз също съм оптимист и се надявам да овладеят положението.

# 4 628
Тука следя и вече ме е страх да рефрешвам, много бързо добавят новите. Извън Китай вече минаха 2000.
https://bnonews.com/index.php/2020/02/the-latest-coronavirus-cases/

# 4 629
  • на пистата
Данните на СЗО от днес.Малеее 64 нови случая в Италия само за ден.Те и Сингапур само имат нови случаи.Вярно е,че вървят назад..но даннните са много много притеснителни

# 4 630
  • тук-там
Скрит текст:
Данните на СЗО от днес.Малеее 64 нови случая в Италия само за ден.Те и Сингапур само имат нови случаи.Вярно е,че вървят назад..но даннните са много много притеснителни

Тези данни вече са в историята.

# 4 631
За два дена са направили 3000 изследвания на контактните, затова толкова много открити имат.

# 4 632
Аз следя този руски сайт, мисля, че най-бързо обновяват
https://coronavirus-monitor.ru/

# 4 633
  • София
Например ако не дай Боже епидемията пламне в България с пълна сила, не дай Боже смъртността при нас има опасност да е по висока от средната, защото при нас населението е застаряващо, а и заради лошо здравеопазване и организация и така нататък смъртността също може да стане по висока, ама това прави ли я неистинска смъртност.
  Aми то затова ми се струва, че смъртността има смисъл да се разглежда по възрастови групи, а не общо.
 Между другото не смятам, че здравеопазването ни е лошо- от личен опит- в инфекциозна клиника на ВМА например са отлични специалисти- ставаше дума при мен за бактериална пневмония причинена от бактерия водеща до много по-висока смъртност от смъртността от този вирус и съм впечатлен какви добри професионалисти бяха.  Впечатлен бях и от екипа на София Мед и преди време и на инфекциозна болница. В Западна Европа с тия налагани с десетилетия възгледи за минимизиране на болничния престой ще имат още по-сериозен проблем с липса на легла от нас. Проблема и в Европа и в България ще е в невъзможност да се осигурят интензивни отделения за всички нуждаещи се

# 4 634
  • Street of Dreams
Четох на Никола поста и се сетих как някой каза, че в Бг ще се пие ракия и ще се вика "да не дава Господ"... Grinning

Казах ви за супермаркетите и пак казвам - зареждайте се.
https://twitter.com/mogan_angela/status/1231656486411087872?s=19
Нещата стават бързо. Каквото и да стане, пак ще се изяде.

Общи условия

Активация на акаунт