Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 955 311
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 5 535
  • София
Корона вируса е много познат при котките, при тях е инфекция на горните дихателни пътища и се лекува с антибиотик успешно. Аз лично не вярвам този вирус да идва от животно...

Не зная от къде имаш такава информация, но аз вчера разговарях с шеф на ветеринарна клиника по друг повод и случайно минахме на темата. Човекът каза, че има вид корона вирус, който в супер опасен за котките - млади и здрави животинки си отиват за часове, за щастие се срещал сравнително рядко, но той бил виждал доста случаи.

# 5 536
С 4 ХИВ-вмъквания, които нито един друг корона вирус нямал, ми е много съмнително да е прескочил случайно от котка.

# 5 537
Корона вируса е много познат при котките, при тях е инфекция на горните дихателни пътища и се лекува с антибиотик успешно. Аз лично не вярвам този вирус да идва от животно...

Не зная от къде имаш такава информация, но аз вчера разговарях с шеф на ветеринарна клиника по друг повод и случайно минахме на темата. Човекът каза, че има вид корона вирус, който в супер опасен за котките - млади и здрави животинки си отиват за часове, за щастие се срещал сравнително рядко, но той бил виждал доста случаи.
Аз не съм ветеринар, но имам котки и цял живот съм имала. Корона вируса при тях е много заразно за други котки, най вече малките, но се лекува успешно с антибиотик.

# 5 538
  • София
Снимки от учението на летището. Я какви носилки сме имали  https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/blits-tv-khvrchat-lin … a_news728938.html

# 5 539
  • Варна

Аз не съм ветеринар, но имам котки и цял живот съм имала. Корона вируса при тях е много заразно за други котки, най вече малките, но се лекува успешно с антибиотик.
Става дума за инфекциозен перитонит, много рядко се среща и честно почти не знам да се лекува

# 5 540
По повод ръкавиците в магазина ще се самоцитирам...
Всеки ден виждам хора, които за да си купят плодове и зеленчуци или хляб и топли закуски от супермаркета,  започва едно близане на пръсти за да си отворят торбичката и опипване на плодовете, зеленчуците и хлебчетата със същите тези облизани пръсти. На касовата лента вървят празни опаковки от вафли, празни пластмасови бутилки или нагризани хлебчета, понички и др. закуски от пекарната.
При опаковане на стока/продукти в магазина на касата продавачките също използват този метод за да си разтварят торбичките.
В администрацията също има близане на бланки, заявления, ксерокопия...
Да не говори пък, че когато някой кашля/ киха  не използва носна кърпичка, шал.
Ако пък решиш да се храниш в ресторант, не знаеш кой  и колко готвача са ти пробвали ястието преди да ти бъде сервирано.
Въобще вместо да ограничаваме, ние разпространяваме...
Защо са ни ръкавици, наилонови торбички...след като за да ги разтворим ни е необходимо да си изближем пръстите и със същите пръсти да опипваме плодовете?
Необходимостта от ръкавици и маски някакси се обезмисля с такъв манталитет...
А вируса се предава чрез телесни течности (включително и потта) което го прави изключително лесен за предаване.
Същевременно в сутрешния блог казаха, че по повърхности той издържа около ден, което го прави изключително устойчив.

Последна редакция: вт, 25 фев 2020, 16:45 от berry

# 5 541
В Италия установи ли се от къде е започнала заразата?

# 5 542
Снимки от учението на летището. Я какви носилки сме имали  https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/blits-tv-khvrchat-lin … a_news728938.html
Останалите пътници са се уплашили. На някои от снимките се вижда, че има и такива, които може да не разбират, че това е учение. Но нищо, това може да ги спре от следващо пътуване.

# 5 543
Иран съобщава за 34 нови случая.

Тези неща вече ги коментирахме до смърт, но нека ги повторим. Огромното мнозинство от учените са на мнение, че вирусът е зоонотичен, т.е. с животински произход.От прилеп, през междинен гостоприемник люспеница (панголин) на човек. Такива вируси периодично си прескачат от животни на хора, не е нещо невиждано, напротив много често срещано е, а по-голяма лаборатория за вируси от планетата земя няма. Поне два пъти преди това се е случвало коронавирус да прескочи от животно на човек:
SARS - 10% смъртност, от прилеп през циветка до човек;
MERS - 35% смъртност, от прилеп през камила до човек;

И SARS и MERS са по-смъртоносни от ковид19,  но по-малко заразни. По-принцип колкото е по-смъртоносен един вирус, толкова по-малко заразен е, мъртвите и тежко болните по-трудно предават вируса. Освен това и двата вируса не са се предавали безсимптомно като ковид19.

Освен това сред хората вече обикалят група коронавируси, но те са леки т.н. "настинки".

Какво прави ковид19 толкова опасен? Изключително заразен и с висока смъртност от около 2-3%. Ако му се позволи да се разпространи като настинка или грип, жертвите биха били около 130 милиона души.

Последна редакция: вт, 25 фев 2020, 13:11 от LillyM

# 5 544
  • София
По мои изчисления тестове имаме за 0,014% от населението на Бг, ако приемем, че сме 7 милиона.

# 5 545
  • на пистата
Снимки от учението на летището. Я какви носилки сме имали  https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/blits-tv-khvrchat-lin … a_news728938.html
Много работи имаме със сигурност.Това че ние не знаем,не означава   че ги няма.

# 5 546
Отдавна ви чета и ще се включа днес,за да кажа накратко за нашата култура-няма такава.И са смехотворни очакванията за лично самосъзнание у нас.Сутринта съм в лаборатория за кр.изследвания и чакам заедно с 2 баби и един дядо.Влизат майка и син тийнежджър,кашлящ много и силно.Съответно няма маска/да кажем изчерпани/без шал или поне нещо пред устата или поне ръка да беше слагал или да изчака отвън...Оказа се,че е за бърз тест за грип.Е да питам как така окашля цялата лабор. с малко пространство за 10 мин.чакане и тези възрастни хора,ако се заразят ?!?И това обикновения грип,а не корона.И ако той е малък-майка му къде спи.Та моля се да не стига в БГ,защото  никаква здравна култура няма тук.

Последна редакция: вт, 25 фев 2020, 13:00 от reninel

# 5 547
И за баланс в темата, нека кажем, че има и учени, които също застават с имената си и на 19 февруари отправят призив:
"Ние категорично осъждаме теориите на конспирацията, според които COVID-19 няма естествен произход", пишат учените. Те изтъкват специално, че тези спекулации водят само до страх, слухове и предразсъдъци, които заплашват глобалното сътрудничество в борбата с този вирус.

Лансет е реномирано медицинско издание:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736( … 30418-9/fulltext#

ОффНюз, на български, които ги ползват като източник.
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Palna-izmislitca-Uchenite … roizh_145112.html

Хвърляне на обвинения, конспиративни теории, опровергаване на теории и тези, базкритично публикуване на каквото ѝ да е съдържание в медиите, може да доведе до създаване на паника, с която нямаме ресурс да се борим, имаме по-важна работа в момента.

П.П. И да е вярно, че е изкуствено създаден, ще минат деситилетия докато се разкрие някой секретен архив и документалистите направят филм.

# 5 548
Тиквата е майстор на телевизионните постановки . Вече сума години управлява раята по телевизията . Ако можеше и нещо реално да свърши .
От статията в Капитал разбрах че имаме 1000 теста , само няколко човека които могат да ги използват. Не се прави нищо това да се промени  . Тестваме медийно интересните случаи . Не тестваме подозрителни от медицинска гледна точка случаи . Не конролираме потока по границите .  Имаме 300 подготвени лагла за потенциално няколко милиона пациенти и никакви възможности за реална карантина . Дотук добре .

# 5 549
Тази снимка много говори

Защитни костюми и маски и голи ръце. Ще пръскат "лозето"Rage

Общи условия

Активация на акаунт