Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 954 647
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 5 670
Защо си втрещена, Антигона? Редовно всички си ходят на работа болни и е масова практика из цял свят.

С Ковид-19, заради който 450 милиона китайци са под двумесечна вече карантина, СЗО изпращат екипи във всички по-тежко засегнати страни и над 10 държави затвориха границите си с близките до тях огнища? Добре.

МБАЛ Шумен "готова" за корона вируса

https://bnr.bg/shumen/post/101232467/mbal-shumen-v-gotovnost-za- … a?showNotActive=1

„Имаме най-общи указания за реакция при съмнение за пациенти с корона вирус. Притесненията ми са свързани с кадровия дефицит. Не разполагаме с достатъчно лекари и специалисти по здравни грижи, но ще направим възможното, за да реагираме в случай на необходимост“. Това каза за Радио Шумен директорът на шуменската болница д-р Димитър Костов.

Той поясни, че съгласно указанията, в Инфекциозно отделение на МБАЛ Шумен са отделени три стаи с отделен портал, в които биха могли да бъдат изолирани пациенти, ако се наложи.

# 5 671
Мисълта ми е, че масово хората нямат здравна култура, независимо от какво са болни. Затова изобщо не ме учудва, че е ходил болен на пресконференцията.

# 5 672
  • Пловдив
14 дни са нищо според мен...за някои пикът ще настъпи доста след тия 14. Та незнам колко трябва да е дълга тази карантина.

# 5 673
Спешни мерки срещу коронавируса у нас. Съветът по сигурността при премиера се събра на извънредно заседание заради разпространението на болестта. Правителството реши да се създаде кризисен щаб и да се засили контролът по границите. Обмисля се дори ограничаването на масови прояви. Отменя се и денят на отворените врати във Военноисторическия музей, който традиционно се прави на 3 март. Взимат се мерки и за прекъсване на големи първенства със световно участие.

До момента у нас са изследвани 30 души за коронавирус и всички те са получили отрицателен резултат. Българите, които се връщат в страната, не трябва да се изследват за новия коронавурус, ако са здрави и нямат симптоми като висока температура.

„Три са лечебните заведения, в които ще се правят изследвания за COVID-19. Такива проби ще се взимат в Инфекциозните отделения на Военна болница, на Медицинска академия и в „Пирогов”. Ако тестът е назначен от лекар, то той ще бъзе безплатен за пациента. Абсолютно безсмислено е да се прави проба, ако нямаме дадени симптоми. Резултатите в този случай ще са отрицателни, дори да сме носител на коронавирус”, обясни в ефира на Нова телевизия д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Освен това, всички хора, които се прибират от зоните, в които коронавирусът е разпространен, трябва да спазват 14-дневен карантинен срок. На тях задължително ще им бъде издаден болничен за карантина.

„Желателно е да се дезинфекцират дръжки на врати, да се носят маски. Ако температурата ни се повиши, веднага трябва да се обадим на личния ни лекар. Подчертавам да се обадим. Не бива да ползваме обществен транспорт, защото това може да бъде твърде опасно за околните”, категорична е д-р Гергана Николова. По думите й, вирусът ще удари най-вече хората със слаба имунна система.

Междувременно стана ясно, че термометрите у нас са почти изчерпани в аптеките.

„По складовете вече има недостиг. Маските постепенно също изчезват. Количеството, което доставяме, не е достатъчно. Очакваме пратка от 250 кутии за цяла София, които обаче няма да стигнат. Те могат да бъдат продадени за един ден”, обясни пред Нова телевизия Николай Костов от Българския фармацевтичен съюз.

https://www.manager.bg/obshchestvo/speshni-merki-sreshchu-korona … t-izsledvaniya-za

# 5 674
Интересно ми е хотелите с единна филтрация на въздуха, какъв % на заболели ще отчетат, а също така и фериботните линии, ако слезе covid19 на юг в Италия.

# 5 675
  • София
Аз не знам що за профан трябва да си, да ходиш да се развяваш насам натам и после да довлечеш зараза в държавата си. Все едно - след тях и потоп. Където са били, там да си стоят. Нали си е бил техен риска и избора. Защо да застрашават здравето и живота на другите, които са се съобразили със заплахата и са се ограничили. Омръзна ми от дебили.
https://nova.bg/news/view/2020/02/25/279147/%D0%BF%D0%BE%D0%B4-% … 0%BC%D0%BA%D0%B8/
И тук отново:
https://nova.bg/news/view/2020/02/25/279111/%D1%82%D1%80%D0%B8%D … 0%BB%D0%B8%D1%8F/
Станаха Пловдив, Хасково, Сливен.....другиии.
Това обвинение е несериозно, допреди 3 дни никой не знаеше какво ще стане в Италия? Отишли, прибрали се преди дни, сега им е зле...какво да се прави, божа работа.
Тюхкайте се повече за стотиците мургави братя кръстосващи безконтролно Европа с микробуси и автобуси и на които няма и да им мине през ума за корона вирус и карантина.

# 5 676
  • В тъмната гора.
Добре де , има хора от преди 2-3 седмици в Италия, Испания, да не се прибират ли, къде да останат? Като са заминали , не е имало такива огнища все още. И след като нито ЕС , нито СЗО препоръчаха да се ограничат пътуванията, хората са си тръгнали на ски почивки .

Сега чета в Гардиън, че  училищната ваканция на англичанчетата е била миналата седмица. Някои училища обявяват карантина и затварят за 14 дни , защото много техни ученици точно в Италия са си карали ваканцията.
Не са само българите, просто никой не е очаквал толкова бързо разпространение на коронавируса в Европа.

Е какво, да сме супер толерантни, особено ние хронично болните, които не се знае как бихме издържали едно такова заболяване. Да си стоим мирно и да чакаме като овце другите да си надръгнат крастата и да се находят. И най-интересното е, че точно преносителите като се разболеят и хайде обратно в България. Поне да имат малко отговорност към другите хора бе.

# 5 677
Мишел, разсъждаваш много повърхностно.

# 5 678
Първи спомен от зората на демокрацията, тогава бях на 10 години, ми е как в училище си правихме маски с марли и ластици. Опасността беше войната в Залива и евентуална химична бомба

# 5 679
  • София
_Мishel_, познавам човек, който се прибра от командировка в Италия, област Ломбардия, миналия четвъртък. Тогава още не е имало проблем в Италия. В петък е бил на работа. Вчера, днес също. Жена му е на работа, децата му на училище. Каква вина има той, ако вземе, че се разболее и донесе коронавируса  у нас? Самолетът му е бил пълен с други като него - невинни, но потенциално опасни. Какво да направим сега - да ги пъхнем в затвора ли? Не може да се предвиди всичко, това е.

# 5 680
  • Варна

Е какво, да сме супер толерантни, особено ние хронично болните, които не се знае как бихме издържали едно такова заболяване. Да си стоим мирно и да чакаме като овце другите да си надръгнат крастата и да се находят. И най-интересното е, че точно преносителите като се разболеят и хайде обратно в България. Поне да имат малко отговорност към другите хора бе.

Пак те питам , какво да направят , като вирусът ги завари в чужбина ? Къде да отидат  ?

# 5 681
И аз по-напред питах в темата дали някъде има превод или обобщение какво е казал министъра на пресконференцията, че не намирам информация дали само е съобщил за болестта на зам-министъра или е признал, че положението е тежко.

Според Ал Джазира на понеделнишката пресконференция /доколкото разбирам тя е на видеото/, заразеният зам-министърът е отрекъл, че има 50 смъртни случая, а е казал, че има 15 от 95-те потвърдени случая.

# 5 682
Съжалявам, но ситуацията е толкова абсурдна вече, че започва да ме напушва истеричен смях. Това просто не може да се случва.

Иранският режим досега отричаше, че имат огромно огнище на тяхна територия, въпреки че още с първите смъртни случаи това стана ясно. Дори когато съседните държави се напълниха със случаи, идващи от Иран, те продължаваха да отричат. Сега техният министър на здравеопазването е болен с коронавирус. Ето го тук, сниман болен на пресконференция. Не знам какво е говорил там, сигурно е продължавал да отрича, че в Иран имат проблем. Представяте ли си колко хора е заразил само на тази пресконференция?

https://twitter.com/BNODesk/status/1232276183305400320?s=19

Ох, това ме разби. Joy
Все пак доказан ли е вируса при него и ако да, кога - преди или след пресконференцията?

ПС Може и да съм пропуснала, вече не успявам да следя всичко.

# 5 683
И аз разсъждавам от позицията на хронично болна.

# 5 684
Някой писа, че в скандинавските страни нямало заразени. В Швеция и Финландия има по един.

Общи условия

Активация на акаунт