Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 952 526
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 6 255
Първи нов смъртен случай във Франция.

Пак ли ще има паникьосани, ако кажа, че това е много, много лошо. Вероятно огнище.

# 6 256
Вчера си говорихме с мъжа ми по повод екипировката, получена от Спешната помощ в Разлог, и той зададе логичния въпрос - няма ли такива неща в Държавния резерв? Костюми, маски, очила - средства за химическа защита.
Риторичен въпрос, вероятно.
Дори нещата, които ги има в държавен резерв, често пазителите им си им намират по-добро приложение от това да стоят. Не че мога да дам конкретен пример, но предполагам всички сме чували.

# 6 257
Ето какво казаха от СЗО преди няколко часа, силно резюмирано:

Да се учим от Китай - масови тестове, последвани от изолация

1.Диференциран подход, в зависимост от заболеваемостта по райони.

2.Мобилизация на всички мед. работници. Всички подлежащи на отлагане работи се преустановяват. Всички компании, които могат да спрат временно бизнеса си, спират работа.

3. Прекрояване на задълженията в правителството. Единствената му цел да е контролът на вируса.
Пример: транспортното м-во пренасочва дейността си към карантиниране.

4.Прилагане на изк. интелект и с-ми за данни, за проследяване контактите на заразените лица и изолация на същите.

5.Болници. Над 90% се грижат единствено за пациенти с ковид-19. Повечето с други диагнози се лекуват с телемедицина.

Спиране на соц. контакти. Дезинфекция, хигиена, почистване. Най-висок приоритет - изолация.

Дистрибуция на храни – онлайн и оставяне на пакети пред домове в общността.

Асимптоматичните преносители са малцинство. Почти всички останали стигат до пневмония.
В доста случаи тази пневмония е в лека форма и заболелите я карат 2 до 4 седмици.
Окоро 20% се поставят на кислород, което е огромен брой пациенти. Среден болничен престой – 4 до 6 седмици. 15% от тях стигат до реанимация. Смъртност при тези пациенти – 60%.

На всеки хиляда хоспитализирани са нужни 60 вентилатора.

Водещият пресконференцията отбеляза, че Западът не е в състояние да осигури ресурсите, които Китай е впрегнал за борба с короната и че ако той самият се разболее, би предпочел да го лекуват в Китай.

Бързата изолация е от ключово значение! Тъй като няма ваксина, наложителна е превенция.

Тестът е валиден само 3 дни. В Китай се подлагат на ре-тестуване всички през 3 дни.

2 метра минимална дистанция между хората.

Ако имате хрема, не е ковид-19. 88% от заболелите са с температура и белодробни симптоми.
Най-големият проблем на здравната система е, че за да оживеят, заболелите изискват седмици интензивно лечение.

За какво да се подготвят европейските страни:

Болнични легла. Изолация. Кислород. Тестове. Скенери. Способност бързо да се установяват болните и да се проследяват и карантинират всички, с които са контактували. Подготвено население – информация, маски, дезинфектанти.
Мобилизация на всички нива и профилиране – кой с какво ще може да се включи.

Възможно най-бързо откриване на заразените, защото вече критично болните ще прегреят системата.

Децата разпространяват вируса асимптоматично – тестове във всички училища?

В страните с недостатъчен капацитет и ресурси, смъртността ще е много по-висока, към 1 на 40 болни.

Не се забелязва връзка между тютюнопушене и заболеваемост.
Възрастта обаче е решаващ фактор – по-възрастните често не успяват да се справят с болестта, но и възрастта не е категоричен диференциатор  – дори и бебета се разболяват. 

Тестове, тестове, тестове!

# 6 258

Пак ли ще има паникьосани, ако кажа, че това е много, много лошо. Вероятно огнище.

Всичките новини ми взимаш, кога успяваш, бре?!

За Франция към момента съм спокойна, те взеха предварителни мерки и снабдиха няколко десетки болници с всичко нужно за вируса, имам предвид защитни облекла, медицински консумативи и апарати за подаване на кислород

# 6 259

Какво да ви кажа - само за миналата година (2019) само от грип, само в Европейския съюз са починали 40 000 души. Разликата е, че за тези 40 хиляди смърти (само в ЕС) никой не е алармирал, никой не се е паникьосвал, никой не е заливал медиите с безумна информация.

# 6 260
Създателят на мобилната игра Plague inc. е призовал организации да не ползват играта му като достоверна симулация на разпространението на грипа.

# 6 261
И никой не е затварял граници, не е спирал полети, не е слагал термокамери, не е карантирал няколко стотин милиона, не се е напреварвал с времето за ваксина, не са опразвали магазини, не са изолирали хора със съмнения или болни от грип, може би щото... е по-лошо от грип?

# 6 262
Франция е следващата, казах Ви го още, когато чухме за 5те заразени британци там. Въпрос на време беше, сега най-много ме притеснява, че следва Великобритания, аз не съм там, но имам приятели, роднини, дори мъжът ми е там и това силно ме засяга. Дано не се окажа права.

# 6 263
Гери Николова, на мен няма нужда да ми обясняваш какво е грип, аз и семейството ми сме ваксинирани, почти съм сигурна, че ти не си. Уморих се да обяснявам, че това не е грип, а вирус около 30 пъти по-смъртоносен от грипа и много по-заразен. Ако искате вярвайте, ако искате не, нямам нищо против да се успокоявате и да успоковявате и другите, но имайте предвид, че всеки път ще ви контрирам, ако подавате невярна информация.

# 6 264
  • София
Най-накрая СЗО си изрови главата от пясъка.

# 6 265
  • Пловдив

60 годишен, в тежко състояние. Къде е огнището?

# 6 266
В добавка към първия смъртен случай има и още 3 потвърдени случая на заразени във Франция.

# 6 267
  • София

Продължавам обаче да не разбирам, защо при такива проценти Китай наложи тези драконовски мерки? Те би трябвало да са най-добре информирани за реалният мащаб и опастност от този вирус.

- Унищожават си икономиката,
- "зазиждат" хората в жилищата им,
- изпращат хиляди медици,
- видяхме някакви сюрреалистични камиони за дезинфекция,
- мобилни крематориуми
- строеж на десетки болници

Само разсъждавам, и виждам няколко варианта:
- тези цифри всъчност означават нещо много по-страшно, от това което аз виждам в тях
- опастността е много по-голяма (т.е. цифрите са съвсем различни и Китай ги прикрива)
- Китай се възползва от момента, за да постигне някакви вътрешни политически цели.
- Китай се е "излъгал" за мащаба на опастността, тъй като в началото не е имало достатъчно данни. Т.е. надценили са потенциалната опастност.

Защото тези цифри всъщност означават нещо доста лошо: на база на моите изчисления неконтролирана епидемия за Китай означава 300 милиона инфектирани (при моето предположение за 20% инфектиране) от които 150 милиона със симптоми, от които около 15-30 милиона тежки и критични, от които всичките 15-30 милиона мъртви, понеже няма как да се осигури интензивно отделение сигурно на повече от сто хиляди. Плюс неизвестно колко с остатъчни трайни увреждания- бъдещо бреме за китайската социална система ... ако имаше вирус с 50% смъртност и 100% тежки парадоксално но щеше да им е много по-лесно да спрат епидемията. SARS с 10% смъртност им е бил доста по-малък проблем.

По данните от днес случаите тежки+критични в Италия са 8.4% (намалява %) в Япония 8.7 в Сингапур 7.7, в Китай още са 18. Това е по-важен фактор от смъртността.

Е добре ще разказвам по един виц на всеки пост за да не са ми депресиращи. Ами сухите числа са депресиращи, съжавалявам че и постовете ми са депресиращи, заради числата са така. Онези 3,41% смъртност в официалните данни ме депресират. Но има и добри новини.

Teсла, спокойно!!! Тия 3.41% са безмислица- гледай само out of China. В Китай не си знаят броя на случаите на инфектиране. Това дето се знае, че resolved case fatality ratio беше близо 20% и спадна на 8 като по един процент намалява на всеки няколко дни. Всъщност реалният CFR вече е вероятно нещо около 1.6% и спада.

А защо лекарствата не се отразяват на %- вероятно защото ги дават само на много тежки. Никой няма да почне да дава експериментални лекарства на такива с нисък шанс за изпадане в тежко състояние. Не се знае каква беля могат да направят антивирусните препарати. В момента колежка е в болнични да се лекува от последствията от антивирусното лекарство (тамифлу), а не от последствията от грипа.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 11:55 от raptor

# 6 268
Всички починали от " обикновен" грип не са изисквали всички налични ресурси лекари и апаратура едновременно. Също зад тях седят милиони изкарали леко или ваксинирани.
Заради тях не блокират хора по разни места.
Не знам.
Факт,че нямаме ресурси- човешки, медицински, никакви, та по-добре да си мълчим и да няма паника
И без това няма какво да се направи ..

# 6 269
  • София

Ако властите наложат карантина, то целта е да спрат вируса, а не да уморят хората от глад. Каквото и да става доставки ще има, както и няма да спират тока и водата. В Китай близо милиард души бяха под карантина (можете ли да си го представите?) не сме чули някой да е умрял от глад и от студ, затова не се вкарвайте в апокалиптични сценарии.

Това не е точно така. Имаше видео как мъж падна от незнамкой етаж, опитвайки се да проникне на долния. Коментарът беше, че търсил храна.

Общи условия

Активация на акаунт