Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 952 373
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 6 285
Не ми е ясно за Италия. За един-два дни над 300 болни, от които 10 починали.....
В Германия например заразата е от доста по-рано, поне две седмици и повече, а са 18, от които 14 оздравели....?!?

В Германия първите 14 болни бяха от едно огнище, в което бързо бяха локализирани всички заразени. Там имаше и точна представа от къде е станало заразяването - китайска колежка болна от вируса.
В Италия е изтърван момента с първоначалното създаване на огнището.
Мисля, че до няколко дни подобна на италианската ситуация ще има и в други европейски даржави. Дано не съм права.

# 6 286
Не ми е ясно за Италия. За един-два дни над 300 болни, от които 10 починали.....
В Германия например заразата е от доста по-рано, поне две седмици и повече, а са 18, от които 14 оздравели....?!?

А аз пак казвам..знаеше се кой е пациент-0.От там реагираха бързо..изолация,проверки..карантина.Затвориха фирмата временно,дезинфекция  и т.н.
Сега вече има болен без да е пътувал в чужбина и ще следя как се развиват нещата.

# 6 287
Цитат
Teсла, спокойно!!! Тия 3.41% са безмислица- гледай само out of China. В Китай не си знаят броя на случаите на инфектиране. Това дето се знае, че resolved case fatality ratio беше близо 20% и спадна на 8 като по един процент намалява на всеки няколко дни.
Абе ясно, ама това е като с възрастните болни събрани в болница в Хонк Конг там се заразили и изкуствено повишили смъртнотта ама това не я прави неистинска. Има регистрирани болни и официални данни. По официални от официалните данни няма. Всичко останало се неофициални данни някакви хипотетично болни хора които никой никога не е тествал. Да го кажа така, ти как го обасняваш факта че за 2 седмици смъртността сред появилите симптими и регистрирани болни се е повишила от 2,29% на 3,41%. И при положение че в тая статистика само 48 000 от 80 000 са активно болни, останалите вече са приключили заболяването и въпреки това смъртността се вдига а не намалява а четем вече за Ен на брой успешно лечение, то не бяха успешни лечения с лекарства за Хив, за Малария, за Ебола, преливане на кръв от излекувани а смъртността върви само нагоре. И да не е 3,41% и да не е 5,30% колкото ще стане в официалните данни ако епидемията бъде спряна в този момент тенденцията е видна, смъртността се вдига вместо да намалява.

# 6 288
  • Пловдив
Добре, дунди, опитах се, но явно няма смисъл. Явно не си чел темата, когато същите въпроси се задаваха и за Иран и Италия. Казах "вероятно огнище", т.е. вероятността за такова е голяма. Ти ако не можеш да анализираш данни в контекст, няма проблем, спи спокойно и не ми чети мненията, за да не се паникьосваш.

Всики безумни твърдения в темата съм изчела. Аз пак питам на какава база предположи огнище във Франция?
А за Австрия, Швейцария и Алжир не предполагаш такова?
Аз не се паникьосвам, здравомислещ човек съм и доста четящ. Но не предсказвам огнища и апокалипсиси.

# 6 289
Ето какво казаха от СЗО преди няколко часа, силно резюмирано:

Да се учим от Китай - масови тестове, последвани от изолация

1.Диференциран подход, в зависимост от заболеваемостта по райони.

2.Мобилизация на всички мед. работници. Всички подлежащи на отлагане работи се преустановяват. Всички компании, които могат да спрат временно бизнеса си, спират работа.

3. Прекрояване на задълженията в правителството. Единствената му цел да е контролът на вируса.
Пример: транспортното м-во пренасочва дейността си към карантиниране.

4.Прилагане на изк. интелект и с-ми за данни, за проследяване контактите на заразените лица и изолация на същите.

5.Болници. Над 90% се грижат единствено за пациенти с ковид-19. Повечето с други диагнози се лекуват с телемедицина.

Спиране на соц. контакти. Дезинфекция, хигиена, почистване. Най-висок приоритет - изолация.

Дистрибуция на храни – онлайн и оставяне на пакети пред домове в общността.

Асимптоматичните преносители са малцинство. Почти всички останали стигат до пневмония.
В доста случаи тази пневмония е в лека форма и заболелите я карат 2 до 4 седмици.
Окоро 20% се поставят на кислород, което е огромен брой пациенти. Среден болничен престой – 4 до 6 седмици. 15% от тях стигат до реанимация. Смъртност при тези пациенти – 60%.

На всеки хиляда хоспитализирани са нужни 60 вентилатора.

Водещият пресконференцията отбеляза, че Западът не е в състояние да осигури ресурсите, които Китай е впрегнал за борба с короната и че ако той самият се разболее, би предпочел да го лекуват в Китай.

Бързата изолация е от ключово значение! Тъй като няма ваксина, наложителна е превенция.

Тестът е валиден само 3 дни. В Китай се подлагат на ре-тестуване всички през 3 дни.

2 метра минимална дистанция между хората.

Ако имате хрема, не е ковид-19. 88% от заболелите са с температура и белодробни симптоми.
Най-големият проблем на здравната система е, че за да оживеят, заболелите изискват седмици интензивно лечение.

За какво да се подготвят европейските страни:

Болнични легла. Изолация. Кислород. Тестове. Скенери. Способност бързо да се установяват болните и да се проследяват и карантинират всички, с които са контактували. Подготвено население – информация, маски, дезинфектанти.
Мобилизация на всички нива и профилиране – кой с какво ще може да се включи.

Възможно най-бързо откриване на заразените, защото вече критично болните ще прегреят системата.

Децата разпространяват вируса асимптоматично – тестове във всички училища?

В страните с недостатъчен капацитет и ресурси, смъртността ще е много по-висока, към 1 на 40 болни.

Не се забелязва връзка между тютюнопушене и заболеваемост.
Възрастта обаче е решаващ фактор – по-възрастните често не успяват да се справят с болестта, но и възрастта не е категоричен диференциатор  – дори и бебета се разболяват. 

Тестове, тестове, тестове!

Дали имате линк?

Намирам само видео, а не мога да гледам 2 часа...

Някой дали знае страница/сайт с резюме на пресконференцията (в текстов вариант).

Предварително благодаря!

# 6 290

В Германия първите 14 болни бяха от едно огнище, в което бързо бяха локализирани всички заразени. Там имаше и точна представа от къде е станало заразяването - китайска колежка болна от вируса.
В Италия е изтърван момента с първоначалното създаване на огнището.
Мисля, че до няколко дни подобна на италианската ситуация ще има и в други европейски даржави. Дано не съм права.

Силно се надявам времето рязко да се стопли и да убие вируса. Ако стигне до тук, ще има много заразени. Мерките ни са точно никакви...….

И това с карантината да бъде като отпуск, а не болничен, ще остави доста хора по работните им места, заразявайки и други....

# 6 291
  • София
Абе ясно, ама това е като с възрастните болни събрани в болница в Хонк Конг там се заразили и изкуствено повишили смъртнотта ама това не я прави неистинска. Има регистрирани болни и официални данни. По официални от официалните данни няма. Всичко останало се неофициални данни някакви хипотетично болни хора които никой никога не е тествал.
Ама официалните данни за умрели са най-вероятно напълно достоверни, а знаменателя не го знаеш. В такава ситуация търсиш държава с доста по-малко случаи и вадиш изводи по нея. Особено ако имаш идеален случай на почти лабораторни условия като Даймънд Принцес.
Цитат
Да го кажа така, ти как го обасняваш факта че за 2 седмици смъртността сред появилите симптими и регистрирани болни се е повишила от 2,29% на 3,41%.
С нарастване на броя случаи Китай е загубил способността да обхваща тия с леки симптоми и тази способност все повече е намалявала, което е довело до нарастване на това което епидемиолозите наричат naive CFR.
Цитат
то не бяха успешни лечения с лекарства за Хив, за Малария, за Ебола, преливане на кръв от излекувани а смъртността върви само нагоре. И да не е 3,41% и да не е 5,30% колкото ще стане в официалните данни ако епидемията бъде спряна в този момент тенденцията е видна, смъртността се вдига вместо да намалява.
Eкспериментални лечения прилагани върху малки групи хора, без влияние върху статистиката и повечето вероятно неефективни. Преливат не кръв а кръвна плазма между другото. Аз съм лекуван с инжектиране на антитела (серум) за тетанус преди много години между другото, и те уверявам- крайно неприятно нещо е. Просто лекарите имаха сериозни опасения да не развия тетанус и после има едно нещо серумна болест дето е пълен отврат. Преливането на плазма едва ли ще се юрнат да го прилагат масово.

# 6 292
Скрит текст:
Ето какво казаха от СЗО преди няколко часа, силно резюмирано:

Да се учим от Китай - масови тестове, последвани от изолация

1.Диференциран подход, в зависимост от заболеваемостта по райони.

2.Мобилизация на всички мед. работници. Всички подлежащи на отлагане работи се преустановяват. Всички компании, които могат да спрат временно бизнеса си, спират работа.

3. Прекрояване на задълженията в правителството. Единствената му цел да е контролът на вируса.
Пример: транспортното м-во пренасочва дейността си към карантиниране.

4.Прилагане на изк. интелект и с-ми за данни, за проследяване контактите на заразените лица и изолация на същите.

5.Болници. Над 90% се грижат единствено за пациенти с ковид-19. Повечето с други диагнози се лекуват с телемедицина.

Спиране на соц. контакти. Дезинфекция, хигиена, почистване. Най-висок приоритет - изолация.

Дистрибуция на храни – онлайн и оставяне на пакети пред домове в общността.

Асимптоматичните преносители са малцинство. Почти всички останали стигат до пневмония.
В доста случаи тази пневмония е в лека форма и заболелите я карат 2 до 4 седмици.
Окоро 20% се поставят на кислород, което е огромен брой пациенти. Среден болничен престой – 4 до 6 седмици. 15% от тях стигат до реанимация. Смъртност при тези пациенти – 60%.

На всеки хиляда хоспитализирани са нужни 60 вентилатора.

Водещият пресконференцията отбеляза, че Западът не е в състояние да осигури ресурсите, които Китай е впрегнал за борба с короната и че ако той самият се разболее, би предпочел да го лекуват в Китай.

Бързата изолация е от ключово значение! Тъй като няма ваксина, наложителна е превенция.

Тестът е валиден само 3 дни. В Китай се подлагат на ре-тестуване всички през 3 дни.

2 метра минимална дистанция между хората.

Ако имате хрема, не е ковид-19. 88% от заболелите са с температура и белодробни симптоми.
Най-големият проблем на здравната система е, че за да оживеят, заболелите изискват седмици интензивно лечение.

За какво да се подготвят европейските страни:

Болнични легла. Изолация. Кислород. Тестове. Скенери. Способност бързо да се установяват болните и да се проследяват и карантинират всички, с които са контактували. Подготвено население – информация, маски, дезинфектанти.
Мобилизация на всички нива и профилиране – кой с какво ще може да се включи.

Възможно най-бързо откриване на заразените, защото вече критично болните ще прегреят системата.

Децата разпространяват вируса асимптоматично – тестове във всички училища?

В страните с недостатъчен капацитет и ресурси, смъртността ще е много по-висока, към 1 на 40 болни.

Не се забелязва връзка между тютюнопушене и заболеваемост.
Възрастта обаче е решаващ фактор – по-възрастните често не успяват да се справят с болестта, но и възрастта не е категоричен диференциатор  – дори и бебета се разболяват.  

Тестове, тестове, тестове!

Дали имате линк?
Намирам само видео, а не мога да гледам 2 часа...
Някой дали знае страница/сайт с резюме на пресконференцията (в текстов вариант).
Предварително благодаря!

Не, не разполагам с линк, но вероятно ще се появят и други съкратени варианти на изнесените данни по-късно днес.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 12:18 от bubanka

# 6 293
Малко по подробна информация

3 нови случаи в Бахрейн са на жени пътували до Иран и са хванати на летището.

В Кувейт също е на жена идваща от Иран.

Новият случай в Хърватска е братът на първият заразен.

В Тайван 1 случай - жена, която е от групата с някакъв инцидент в болница, следствие на което има 5 потвърдени случаи.

https://www.worldometers.info/coronavirus/

# 6 294
Болничен и карантина тука има - тука нема пореден епизод

https://www.mediapool.bg/protivorechiyata-vav-vlastta-za-bolnich … t-news303923.html

“Нормативната уредба гарантира осигурените българи да могат да
ползват болнични за карантина, смятам, че това няма да натовари
социалната система“, коментира Дариткова пред журналисти в
Народното събрание. Коментарът ѝ идва след като първоначално от щаба
срещу разпространението на болестта уверяваха, че ще се дават
болнични за 14-дневната карантина на пристигащите от рискови точки, но
вчера вечерта здравният министър Кирил Ананиев и социалният
министър Деница Сачева обявиха, че болничен не се полага и изолацията
ще е за сметка на платен или неплатен отпуск. Според Сачева масови
отпуски заради паника също крият рискове и може да има сериозни
икономически отражения.
"Има нормативна уредба, която гарантира на социалноосигурените
български граждани, че могат да ползват болнични за карантина. Това
е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, в наредбата за
временна нетрудоспособност. Има такава причина в болничния лист, а
именно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да
издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срокът,
който се налага за карантината. Има и подходящ код в
Международната класификация на болестите. Така че има всички
условия социално осигурените български граждани да получат такъв
болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар. Нормално е
те да се свържат с него, за да няма злоупотреби.
Общопрактикуващият лекар трябва да получи потвърждение от
граничните власти. Събират се данни за лицата, които идват от
регионите с разпространение на коронавирус“, заяви Дариткова.

# 6 295
  • София
Във Франция май си имат кофти огнище ... станаха 17 набързо и 2-ма умрели.

# 6 296
учените от Кеймбридж създали ваксина и лекарство за коронавируса

https://btvnovinite.bg/svetut/skoro-zapochvat-testove-s-vaksina- … m4aZ_JPbhO-VGuVw0

# 6 297
Бахрейн и Кувейт, случайте им са от връщане от Иран, не знам в Иран вярват ли си като казват, че нямали проблем. В Бразилия 61г човек, завърнал се от Италия.

За огнища може да говорим, само за Италия и Иран в момента. Един умрял, не прави попринцип огнище, макар че аз се съмнявам във Франция и казах защо.

# 6 298
Във Франция май си имат кофти огнище ... станаха 17 набързо и 2-ма умрели.

Да.

Дано удържат положението.

# 6 299
Болничен и карантина тука има - тука нема пореден епизод

https://www.mediapool.bg/protivorechiyata-vav-vlastta-za-bolnich … t-news303923.html

...заяви Дариткова.

Тоест, продължаваме да си бачкаме по Илф и Петров - давещите се да се спасяват поединично.
Лично аз се окуражавам с мисълта, че ни пуснаха бета-версия на вируса и все някак ще преживеем. Усъвършенстваният му вариант ще е друга бира.
Или това, или в момента се провежда глобален тест на готовността ни да се откажем от всякакви свободи, за да просъществуваме.

Общи условия

Активация на акаунт