Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 949 927
  • 21 677
  •   2
Отговори
# 6 870
Леле, чак започнах да се изнервям вече. Аз лично винаги си имам едно на ум за всичко и никога нищо не отричам. Може и да има заразени в България и да си мълчат, може и да няма- всичко е възможно, само че е абсолютно вярно, че си има нова вълна на обикновен грип. И детето ми имаше положителен тест, и с баща му го изкараха и познавам поне още 20 души с положителен тест от последните две седмици. Не че някой ми чете постовете, но пак казвам протича с висока Т, стигаща до 39 градуса, която се задържа няколко дни, суха кашлица и хрема също има, да. Аз имах и болки в мускулите и цялостно неразположение.
 Дали го споменават грип Б чак сега, за да успокоят хората, че ако се разболеят не трябва да мислят веднага, че е корона вирус- не знам. Но той си съществува и не е никаква конспирация.
Никъде не казвам, че не съществува или че го няма в момента. Просто ми направи впечатление несъответствието между това, което казаха по тв(няма хрема) и това, което лекарите описват като симптоми.
Не се съмнявам, че има в момента втора вълна.
Аз се съмнявам и за двете.

За грипа казаха, че е закъснял този сезон и че тази година няма да има циркулуращ вирус през март, казаха го от НЦЗПБ, не помня кой точно, но го даваха по новините още като започаха да обяваяват грипна епидемия в различните области.Освен това коментираха точно това неедноврвменно, различно време на обявяване на епидемиите в различните области, което отчитаха като плюс.
И нямаше да ми направи толкова впечателение снощи, когато стартирайки новините с вируса, Кантарджиев ей така заговори за грип Б, даже ни изписаха симптомите ( същите като на короната), и се чудих при грип нямаше ли хрема?  
Затова се съмнявам.
Има грип, но той не си е ходил, за да има нова вълна. Има нов щам ( така разбирам) Б. Досега преобладаваше H1N1 и N3N2- тип А. ( това може да се провери, ако греша).
Ние изкарахме и двата типа грип, първо Б и миналата седмица А. Знам точно, че са те защото пуснахме изследване всеки път. При нас нямаше хрема, но при тип Б болка в мускулите а при тип А болки в гърлото, както и обща отпадналост. И двата пъти със висока температура 38,5-39,5 С. Първият ни докара до антибиотици и инхалации, а при втория мина ни леко с Тамифлу.

# 6 871
Леле, чак започнах да се изнервям вече. Аз лично винаги си имам едно на ум за всичко и никога нищо не отричам. Може и да има заразени в България и да си мълчат, може и да няма- всичко е възможно, само че е абсолютно вярно, че си има нова вълна на обикновен грип. И детето ми имаше положителен тест, и с баща му го изкараха и познавам поне още 20 души с положителен тест от последните две седмици. Не че някой ми чете постовете, но пак казвам протича с висока Т, стигаща до 39 градуса, която се задържа няколко дни, суха кашлица и хрема също има, да. Аз имах и болки в мускулите и цялостно неразположение.
 Дали го споменават грип Б чак сега, за да успокоят хората, че ако се разболеят не трябва да мислят веднага, че е корона вирус- не знам. Но той си съществува и не е никаква конспирация.
Никъде не казвам, че не съществува или че го няма в момента. Просто ми направи впечатление несъответствието между това, което казаха по тв(няма хрема) и това, което лекарите описват като симптоми.
Не се съмнявам, че има в момента втора вълна.
Аз се съмнявам и за двете.

За грипа казаха, че е закъснял този сезон и че тази година няма да има циркулуращ вирус през март, казаха го от НЦЗПБ, не помня кой точно, но го даваха по новините още като започаха да обяваяват грипна епидемия в различните области.Освен това коментираха точно това неедноврвменно, различно време на обявяване на епидемиите в различните области, което отчитаха като плюс.
И нямаше да ми направи толкова впечателение снощи, когато стартирайки новините с вируса, Кантарджиев ей така заговори за грип Б, даже ни изписаха симптомите ( същите като на короната), и се чудих при грип нямаше ли хрема?  
Затова се съмнявам.
Има грип, но той не си е ходил, за да има нова вълна. Има нов щам ( така разбирам) Б. Досега преобладаваше H1N1 и N3N2- тип А. ( това може да се провери, ако греша).
Поради същата причина ми направи впечатление и на мен. Знам, че има втора вълна от грип, но колкото и да търсих, не намерих информация за щам, които не причинява хрема. Ако някой в темата има такава информация с радост ще си призная грешката.
Знам, че организмите за различни и при двама души един и същи щам действа различно. Затова са толкова важни статистиките- колко процента вдигат температура, колко имат кашлица, хрема и т.н. Не намирам информация за респираторен вирус без изразена хрема.

# 6 872
  • Маниакалното чистене е признак за неудовлетвореност.
Добри утро.
Дано паникьосаните потребители са се наспали добре и прочетат смислените постове тук.
Скрит текст:
Пък ако и се зАпрат малко и с конспирацията “всички лъжат-чака ни мъчителна смърт” ще направят услуга и на себе си.
Вчера е родено бебенце, здраво и не е заразено с коронавирус. Майката обаче е дала положителна проба.
Има деца без симптоми, но с положителни проби за коронавирус. Децата са добре. Давам линк Simple Smile

Последна редакция: чт, 27 фев 2020, 08:06 от dias

# 6 873
  • София
Нали осъзнавате, че от тази истерия има много печеливши. А в темата като видя - "Айде почна се", ми се иска да фрасна някой. То се почна още преди 2 месеца.
Да, подсъдно е да се всява паника. Да, медиите трябва да се съдят също за безумията си. Да, държавата трябва да е много внимателна при изнасянето на информация, защото може да се стигне до истерия. Защото ако имаше малко повече разум сега нямаше някакви мургави братя да продават маски за по 50 лева бройка. И това са маски. Същото може да се случи с хляба, маслото и т. н. Заради масовото безумие.
Осъзнайте се, бе хора. Подобно поведение показва как не сме готови за никакво бедствие.

# 6 874
Да не почваме темата с маските. Колко от потребителите си казват, че са се запасили, но пък си ги държат под юрганЯ явно. За отменения карнавал сигурно !!!!

# 6 875
  • София
Полезна инфо според мене, споделена във ФБ от човек на когото имам доверие

Viktor Hinov
Коронавируса през погледа на един фамилен лекар в щата Индиана

Преглеждам пациенти всеки ден. Длъжен съм да знам малко повече от медиите за Коронавируса. Попрочетох малко тук и там. Най-вече в базата UpToDate и страниците на CDC и WHO.

И така, започнах да се запознавам със заболяване, което никога не съм виждал. Първо научих, че съм го виждал много пъти. Коронавирусите са пет големи семейства и от тях две причиняват заболявание при човек. Описани са чак в далечната 1960 година. Всяка година около 10% от настинките са дело на коронавируси.

Ще кажете голям праз. Този е друга ракия защото убива. И онези убиват милички. Докторите са описали смъртност до 8% в старчески домове поради коронавирусна инфекция много преди да разберем за COVID-19, SARS и MERS. Тези последните трима са от бета подвида на коронавирусите и са известни в последните 7 години със страха който вселяват в населението медиите.

И така, обратно към науката и реалността. Коронавирусите са mRNA вируси, което означава, че се размножават чрез една дълга молекула на рибонуклеинова киселина, която съобщава на рибозомите в цитоплазмата на нападнатата клетка какви протеини да изработват. То е, като да ти заменят писмото в пощата с друго писмо, но да ти оставят името под него. Както човека, който чете това подменено писмо, ще си мисли, че вие му пишете, така и рибозомата, смята, че изпълнява поръчка на ядрото на нападнатата клетка, а в същност произвежда вируси.

За да стане този номер вирусът трябва да излъже клетката, че е нещо полезно, както например представянето на контейнер с боклук от Италия за такъв с кожени обувки. За тази цел коронавирусът си има корона. Тя е образувана от един протеин обозначен с буквата “S” от вирусолозите. Този протеин се закачва за рецептор на повърхността на клетката и го излъгва, че е нещо полезно за нея. Като проникне в клетката вирусът съблича овчата си кожа съставена от простеините „S“ и „N“ и се подава вълчата муцуна на mRNAто му. Тя прилъгва Червената шапчица на Реверсивната транскриптаза, че е баба и, и тъпата транскриптаза започва процеса, на възпроизводство на големият зъл Коронавирус който завършва с изяждането и на бабата и на червено-шапчената пикла, тоест с разрушаване на клетката, а понякога и ловецът може да бъде изяден, и човек умира.

Тези вируси могат да будат спряни на входа на клетката посредством препарати, като Chloroquine или по време на считането на рибонуклеиновата киселина на вируса с препарати, като Remdesivir и Lopinavir-ritonavir. Тези препарати в момента се използуват в клинични изследвания в Китай и съм сигурен, че акциите на производителите им растат до небето на борсата.

До момента според Световната здравна организация в Китай са потвърдени около 78 хиляди човека заразени със COVID-19 от които 2660 са починали, което прави смъртността от вируса 3% Разбира се заболяването е още в самото си начало и според опита от предишни такива вълни ще продължи до края на Май. За момента обаче смъртността от COVID-19 е два пъти по малка от смъртността от грип, както са даните за САЩ тази година. Смъртността от грип А и Б в САЩ е 6.8% до момента.

Заболеваемостта бе демонстрирана от круизният кораб „Диамантената принцеса“ закотвен в Японско пристанище за „карантина“. При централно въздухоподаване в круизните кораби, тази карантина е горе долу същата по ефективност, както да зеселиш 6000 човека болни и здрави в една барака. За мен Диамантената принцеса ще влезне в учебниците като модел за изследване на заболяваемист от COVID-19. Резултатите са следните - от 6000 се разболяват около 600 и умират трима. Заболеваемостта от COVID-19 е около 10% или иначе казано заболелият трябва да е в контакт с 10 човека за да зарази един.

Световната здравна организация още не притежава данни за начина на предаване на вируса и заболеваемостта, но предполага, по аналог със SARS, че предаването е по въздушно-капков път и чрез допир. По последни данни обаче контактите трябва да са доста тесни, както при хора живеещи под един покрив или при лекар-пациент.

Като обикновен фамилен лекар, мисля, че става въпрос за коронавирусна инфекция по типа на SARS предавана по въздуяно капков път, с не много висока заболеваемост, и смъртност два пъти по-ниска от тази на сезонният грип тип А и Б.

Бих препоръчал по-малко паника и повече мислене. Риск от инфекции през зимата винаги има и той се увеличава под действие на стреса, обездвижването, хроничните заболявания, нездравословното хранене, и струпването на големи групи хора в малки пространства. Глобализацията и международните пътувания неминуемо довеждат до глобализация на вирусите и бактериите и човечеството ще плати цената и, както е плащало и ще плаща цената на всички благинки на цивилизацияата.

Медийната истерия стимулирана от икономически и финансови интереси, е фактор покачващ стреса, и като такъв, има влияние за отслабване на имунната система и покачване на заболеваемостта от различни инфекциозни заболявания. Надявам се в едно бъдещо и по-разумно общество нагнетяването на стрес у големи групи хора да бъде приравнено с углавно престъпление. Засега обаче просто мислете с главите си.

# 6 876
В Олх един потребител продава 13 млн маски по 0.35 ст от Москва внос.Но само за фирми и големи поръчки.

# 6 877
Първият случай в Дания е на ТВ персона. Завърнали са се в понеделник от ски в Италия - сряда се почувствал зле. Семейството му е дало отрицателна проба за вируса.

Първи случай на корона и в Естония.

Последна редакция: чт, 27 фев 2020, 08:25 от Lilie

# 6 878
  • на пистата
Сега по нова тв говорят за дефицит на лекарствата.Май е време да се запасим,защото след това интервю и теще свършат.
И малко смях.

# 6 879
  • гр. София
Първи случай в Естония.

# 6 880
Колегите ми на работа са много по-млади от мен и никой вчера не се вълнуваше от коронавируса. Аз съм единствената, която мисля за това. Никой във Варна не видях с маски, моите познати и роднини също не го вземат насериозно.
Преди малко даваха футболистите ни от Лудогорец по НоваТV, с много хубави маски бяха в самолета.

# 6 881
  • в 1001-та нощ
Преди малко излъчиха брифинга на кризисния щаб - във ВМА са настанени 14 човека със симптоми - 4 чужденци (японец, португалец, италианец и египтянин) и 10 българи - които са били свързани с рискови дестинации (най-вече Италия), и имат температура, зачервено гърло и 2-3 с пневмония. Направени са изследвания, които ще бъдат готови следобед.

Може да се изгледа на запис в сутрешния блок на Нова ТВ, вероятно и другаде, но аз там го гледах. Обстойно бе разказано как са прибрани децата от Италия - много интересно ми беше да слушам за създадената организация. Полезно е да се чуе.

П.П. Препоръчано беше да се съобщава за потвърдените случаи, тъй като има 10-15 000 непотвърдени, които са по домовете си. Държат връзка с всички болници и изглежда организацията е много добра.

# 6 882
Да не почваме темата с маските. Колко от потребителите си казват, че са се запасили, но пък си ги държат под юрганЯ явно. За отменения карнавал сигурно !!!!
Някои си ги държат под юргана, други продават 2,5 милиона броя в международни групи във фейсбук.
Ех, как ми се искаше да има закони за спекулациите, но - уви, няма.

# 6 883
А някой купил ли си е?

# 6 884
Аз не съм търсила маски и не смятам и да търся към момента. Тези маски са бошлаф работа. Нападайте 🙂

Общи условия

Активация на акаунт