Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 955 355
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 7 635
  • MI
Новият начин на броене на заразените в Италия е просто уеднаквяване с останалите страни, като Франция, Германия и т.н. И съответства на изискванията на СЗО.
Направени тестове за коронавирус по страни:
Италия - 12014
ОК - около 7000
Франция - 762
Германия и Испания не е известно, но правят само на вече болни и то ако са били на място в риск.
Пациент 1 не е бил в страна в риск, да обяснявам ли нататък? Въобще не им е Италия проблемът, просто още не са си открили огнищата. Всъщност във Франция май започна да излизя наяве, и там пациент 1 не е ходил никъде. При толкова хора ходили в Китай преди да се обяви проблема, дали точно по въздуха ще да се е пренесъл вируса и то само на едно място?

Ето и малко нови данни за Италия: общо заразени 650. С някакви симптоми - 248. В интензивното - 56. На практика останалите броят тези 56. Със сигурност дори тези с някакви симптоми не влизат в статистиките.

В Калифорния щели да правят пък тестове на хора със симптоми, които са негативни на тест за грип. Ето това може би е по-,правилен подход според мен.

https://www.corriere.it/esteri/cards/come-non-stanno-vivendo-l-e … a-carnevale.shtml
https://www.ilmessaggero.it/AMP/italia/coronavirus_contagi_diret … sime-5078918.html

# 7 636
Да се присмиват. Добре са дошли. Маските за лице са вече изкупени от аптеките. Санитайзърите също. Който има предвидливост ще си накупи продукти и ще се запаси, защото е вероятно да стигнем и ние до това, че е по-добре да не се храниш навън, да не ходиш по моловете и т.н.

Китай са отменили годишната среща на партията. Нищо че намалявал у Китай вирусът.

Някъде в речта на СЗО директорът беше казал, че това не е вирус.

# 7 637
Е, добре де, къде е държавата в този случай? Как така ще се позволява да се изкупуват такива количества лекарства от аптеките без никакъв контрол? Моя приятелка, тук в Германия е ходила онзи ден до аптеката за парацетамол и ибупрофен и са й казали, че може да вземе само по 2 опаковки от вид. Така трябва да е навсякъде и трябва да дойде от държавата, а не да се чака аптеките да го регулират.

Напълно съм съгласна. За маските важи същото. Не може някой да купи 100 маски и после да ги продава в нета за 300 лева...

# 7 638
Вчера в Кауфланд в Ботевград имаше дезинфектант за ръце.
Освен това по аптеките продават спирт в шишета по 1л. Може да се отсипе в шишенце с пулверизатор и да се пръскат ръцете.

# 7 639
Малко да разведря обстановката. Хумористична статия : "Да изчистим България от коронавируса." https://www.actualno.com/viewpoint/da-izchistim-bylgarija-ot-kor … news_1437395.html - "Разговорът е абсолютно измислен като буквалистика, но като пример какво взе да се случва заради психарията "коронавирус" сигурно достатъчно хора, които четат, са наясно колко е верен. В България да убеждаваш някой да е разумен, когато си е наумил нещо, е кауза пердута. Може би и в света по принцип, но ние сме клиничен случай...."

И да не страдат неуспелите да се запасят с дезинфектанти, ново пет: "Японски лекари: Ползвате много дезинфектанти, разболявате се от коронавирус." https://www.actualno.com/interest/japonski-lekari-polzvate-mnogo … news_1437437.html

Погледнах брояча на заболели сутринта и за мен повод за паника няма. Графиките са показателни, а когато цифрите говорят и фактите мълчат. Ръста на заболели намалява, смъртността също, нараства ръста на излекувани. Когато се извадят случаите от Китай, Ю. Корея и Иран, тези в Европа са нищожни.

Мисля повече да не чета каквото и да било в медиите по темата, вече взе да се изражда в едно масово  словоблудстване от знайни и незнайни "специалисти".

# 7 640
  • София
Препаратът за прозорци също съдържа спирт! Давай народе на пръскалките!

# 7 641
И на мен ми е интересно в Италия от къде се взе този вирус и то точно на карнавалите.

В Калифорния първият с корона вирус не е ходил никъде, не е летял нито до Китай, нито до Италия. Стоял си около блока както се казва. И така заразил всички съседи.

https://www.youtube.com/watch?v=4mt5nAgfMSE

Това от къде се е появило.

# 7 642
Напълно съм съгласна. За маските важи същото. Не може някой да купи 100 маски и после да ги продава в нета за 300 лева...
Маските май станаха тежък дефицит още преди месец, когато Китайците спряха да ги правят и се юрнаха да ги изкупуват.
Толкова строг пазарен контрол не мисля, че е редно да имаме, но може би гарантирано родно производство за критични стоки. Ако маските могат да се нарекат такива. Сега не произвеждаме, производителите не продават и дотам.

# 7 643
Скрит текст:

Темата е не само за броене на новите случаи и даване на съмнителни линкове, а и за изразяване на мнения, дискусия...Но Вие, явно не търпите мнение, различно от Вашето. А моето не е апокалиптично, а точно обратното..но явно четете през страховете си, не реално написаното.
Не зная каква е професията Ви, явно нещо, свързано с медицината и аз благодаря, че давате информация и тя е прецизно подбрана, но нетърпимостта Ви към чуждата позиция провокира да изпадам в словесни полемики.

"Не разбрахте ли, че този вирус ще мине през всички" и "нищо не можем да направим" е апокалиптично мислене, не знам вие какво си представяте, че е. Хората тук споделят съвети как да се предпазят от вируса, да, арсеналът ни от мерки е крайно ограничен, но ако всеки направи по нещо ефектът ще бъде много голям за цялата популация. В момента нямаме нужда от двете крайности : пораженческо мислене или it's just the flu, bro.

Забрави - всеки да направи по нещо и то ще стане. Това не е готварски курс или клуб по танци.
В  такива случаи се намесва държавата - за това я храним и трябва да разчитаме на нея - това и е ролята, а нашата отказва да го направи и ни залъгва с празни приказки. Затова хората, които нападаш не са паникьори, а реалисти - просто са си извадили главите от задн... пясъка по-рано.

Държавата няма как да те задължи да си миеш ръцете например. Затова казах нека всеки индивидуално да вземе каквито мерки може за себе си най-вече. Всеки един, който не се зарази е един човек по-малко, който ще вземе участие в епидемията и ще предаде вируса на останалите. Затова казах, че на индивидуално ниво мерките може да са малки, но на групово ниво ефектът ще е голям, защото ние сме всички заедно в това, а не по единично. Реално тези, които се дори и малко паникьосани в темата и вземат мерки, търсят съвети как да се предпазят не са хората, които трябва да бъдат нападани и осмивани.

# 7 644
  • София
Не ми отговорихте - твърдите, че са затворили били "почти" границата с Гърция? Откъде е това твърдение?

# 7 645
Тя и водката съдържа...

# 7 646
А бе те и случайте в Китай бяха нищожни, ама видяхте какво стана, въпреки взетите мерки. Това,че сега има 1000 болни, въобще не е успокояващо, вероятно има 10000 вече болни, които просто или не знаят или си мислят че е "It's just a FLU"

Елфичка, къде го казва това директорът, аз не съм го чула да казва такова нещо, ама може и да съм го пропуснала. В Китай вируса намалява, не изчезва, така че нормално е все още да си отменят някакви мероприятия, тепърва хората полека лека почват работа.

Това просто е нов вирус за организма, развива се бързо и това води до пневмонията, която много често е причината всъщност за смъртните случаи, хората които умират от други проблеми свързани с вируса са много малък процент.

# 7 647
  • Другата България
Боже, хора! Само в интернет ли стоите? Денонощно? Само за няколко часа над 200 страници! Темата наистина става страшна, и ако не от коронавирус, ще се тръшне сума ти и народ от ПА, инфаркт и стрес. Спрете с апокалиптичните картини. Някой хора са истински мазохисти!
Двеста отговора предполагам имаш предвид.
Последно бях влизала в сряда вечерта тук, в тази тема. Сега, към момента имах 917 непрочетени отговора. Няма как да изчета всичко, няма и да се опитвам, всеки преценява как и къде да си прекарва и свободното, и работното време, не коментирам 24/7 часовото стоене на определени хора в темата и писането им.
Но напълно подкрепям горенаписаното. Народът е изтрещял, дори не можете да си представите колко. Наистина не можете да си представите. Истерията по хранителните магазини и аптеките е просто минимално отражение на реалността, и по-притеснителното за мен е, че на моменти още сега има безредици и случаи на хулигански прояви за абсолютни простотии, разбира се свързани с коронавируса, но да не стане по-страшно. Призовавам всички за проява на здрав разум, всеки е луд до една известна степен, но не пренасяйте лудостта си навън, сред обществото, в семейството си, многократно писах, че има доста податливи хора, за които едно малко камъче преобръща колата. С изкупуването на стоки от първа необходимост от хранителните магазини и лекарствата от аптеките се създава освен изкуствена спекула и пълнене на "гуши" на търговци и прекупвачи, то и ограничаване достъпа до лекарства и медикаменти за хора, които наистина се нуждаятт от тях, не са имали време и най-вече средства, за да си ги закупят презапасирайки се, и когато отидат, то медикаментът го няма само защото Пена, Гана, Стояна и родата ѝ са решили да купят 100 опаковки от него ей така, превантивно. Този Ганьовски манталитет ще ни съсипе като нация, не коронавируса.

# 7 648
Алкохолът трябва да е над 60%, за да е ефективен.
Във водката и ракията е по-малко. Предполагам, че и в препарата за прозорци.

Не разбрах екраните на телефоните с какво могат да се почистват? Става ли им нещо от алкохол?

Аз пък не виждам никой изтрещял. Вчера бях в магазин, онзи ден също. Имаше всичко. Никой не се е бил за нещо. Количките бяха нормално пълни.
Само в тази тема чета, че имало изтрещели. Питах приятелка дали ще купува нещо. Изобщо не беше заинтересована, нито информирана.

# 7 649
Относно резервирани пътувания към Испания

Споменах, че още януари резервирахме полет до Барселона за края на април. Днес получихме мейл от авиокомпанията, която изпраща запитване за анулиране или презаверяване на полетите ни, цитирам "поради създалата се ситуация".

За пълно възстановяване на сумата от анулиран билет все още важи правилото заявката за такова да е 14 или 30 дни преди полета.
Предполагам, че ако случаите на коронавирус в Испания продължат да нарастват авиокомпаниите ще съкратят този срок на по-малък.

Общи условия

Активация на акаунт