Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 485
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 145
Спокойно момичета, и да има коронавирус в България нищо не може да  променим. Аз много се притеснявам за моите момичета, които са в София и учат медицина. Сега ги карат, когато упражненията са им в болниците да пишат деклараци, че не са болни от коронавирус, че са нямали контакти с хора болни от коронавирус и че скоро не са били в чужда държава - и само това... Всеки ден пътуват с автобуси пълни с хора - кихащи и кашлящи. Ако взема да задълбавам ще откача... каквото има да става, ще става.. Нямам пари да им изпратя нито за маски, нито за дезинфектанти и единственото успокоение ми е - "ако ти е писано да се удавиш няма да се обесиш", така че по-малко паника, никой не може да избяга от съдбата си Simple Smile
Във Варна не е така. Никой никакви декларации не дава. Не само за упражнения, а за практики и държавни стажове.

# 11 146
Надявах се тия приказки за боб, леща и ориз в килера вече са приключили, но не...продължават си някои хора.
Аз мисля следното - до края на месеца ще се разбере дали този така наречен грип тип В е коронавирус всъщност, защото хора, които сега лежат по болниците с пневмония така и няма да оздравеят, а сме малко хора и не могат да скрият повечко смъртни случаи. Та тогава ще видим дали наистина ни е посетил тип В или се и корона чиста. Сега нищо не мога да предположа със сигурност. Това обаче дето ням хванат нито един силно ме съмнява. То се убиха всякакви да търчат в Италия, като че ли ще я затворят вече тая държава завинаги и кой ходил ходил....

# 11 147
  • град-държава
Продукти имам достатъчно не за 14 дни, а за доста повече, и не ме е срам.

Това, че някой е решил да не дава пари накуп или че на него няма да се случи си е негов проблем. Аз предпочитам да съм подготвена.
Аз съм с 2 годишно дете, пазарувам през няколко дни. Консумираме предимно пресни продукти. Не виждам какво трябва да напазарувам, че повече от 14 дни да не излизаме. Да не дава господ да разбера.
Иначе за вас се радвам, че сте лесни с харната.
И ние сме така. Пазаруваме често, защото се храним с прясна храна - риба, месо, плодове и зеленчуци. Нямаме навици нито, да се запасяваме, нито ядем боб и леща, особено ако няма пържоли към тях. Затова понапълних фризера и това е.  Квоттакоа.
Но е факт, че се отразява на цените.

# 11 148
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
CasaDelSol,  ти не разбра ли, че заради няколко наши мнения в тази тема от преди месец, в които дадохме линк и мнения към широко отразената тогава новина, че тайландските лекари са намерили успешно лечение на критични случаи, заради това е изкупено тамифлуто. Това че денонощно експерти облъчват народа от всички телевизии, че това е само грип, това няма нищо общо.

СЗО: Коронавирусът не е грип.

https://www.marica.bg/svqt/szo-prizna-koronavirusat-ne-e-grip

Абе има разлика между поствам веднъж, за информация и това да се повтаря през страница, неуморна си признавам те.
А и като информация ми е интересно с какво помага на хората? Медицинските специалисти няма да се информират от теб, за какво им е на обикновените хора да го знаят? Като го натякваш естествено, че решават да си вземат за всеки случай, ако случайно Лили разбира повече от лекаря им. Simple Smile

Коментирала съм какво представляват противовирусните препарати, начин на действие и защо лекарства срещу СПИН, ебола и т.н. работят, защото се заформи дискусия, че заради това този вирус е кръстоска с ХИВ, засяга имунната система като ХИВ и т.н. защо да не коментираме тези неща?

И коя си ти другарке, която да решаваш какво са знаят или да не знаят "обикновените хора". Значи не само, че не се извини за клеветите ти, но и тотално се оля в опитите ти за цензура и да решаваш вместо другите.

Това е последното ми мнение по тази тема.

Не ми извъртай думите, питах каква е ползата, а не съм казала, че не е позволено да го прочетат. Но това е специфична материя, която може да се тълкува от специалисти. Цензура на никого не налагам, всички могат да видят какво пише в статиите и интервютата. Не разбирам защо ги коментираш?! и преповтаряш и преповтаряш и обсъждаш лекарствата. И явно не е само мое впечатление Simple Smile
Как ще обесняваш механизма на действие на лекарства само чрез гугъл знания?
Откъде си сигурна кое лекарство помага повече от друго като самите лекари не са?
Това е подвеждащо и некоректно и това се опитвам да обясня, имаш се за авторитет, а нямаш покритие.
Не ми обясни каква е ползата от тази информация за хората? Какво ще направят освен да си купят лекарствата, които обсъждаш?

Ясно ми е че няма да отговориш Simple Smile За разлика от теб не си позволявам да наричам непознати "другарко", а извинение пък за нещо, което е абсолютна истина няма как да очакваш.

# 11 149
Ън, не така...Че и аз ми минават през главата. Тестват само хора,  които са били в чужбина или контактни. Ами другите ? Как пламна тази Италия ? Аз не съм чела темата, но знае ли се от къде тръгва всичко ?
Да затварят границите и това е 😊

# 11 150
Така си е, купувайте братя, всичко, което се сетите, че някога може да ви потрябва.

А аз имам лошото чувство, че хиляди български семейства ще изкарат лятото на боб с русенско. Лошото е, че това са семейства, които и без това не могат (или не знаят как) да си позволят рационално и здравословно хранене. Тъжно наистина, но пак ще го отнесат необразованите хора с по-ниски доходи. Жал ми е за тези хора, но нищо не мога да направя.

# 11 151
Надявах се тия приказки за боб, леща и ориз в килера вече са приключили, но не...продължават си някои хора.
Аз мисля следното - до края на месеца ще се разбере дали този така наречен грип тип В е коронавирус всъщност, защото хора, които сега лежат по болниците с пневмония така и няма да оздравеят, а сме малко хора и не могат да скрият повечко смъртни случаи.
Е, не ви ли тестват за корона?

# 11 152
  • на пистата
Ън, не така...Че и аз ми минават през главата. Тестват само хора,  които са били в чужбина или контактни. Ами другите ? Как пламна тази Италия ? Аз не съм чела темата, но знае ли се от къде тръгва всичко ?
Да затварят границите и това е 😊
Вече ще тестват и хора с пневмонии.Вчера мисля го обявиха.Разширяват кръга на тестване.

# 11 153
Аз не съм постоянно съгласна с Ън, но ако някой наистина вярва, че няма да минат умрелите от коронавирус като умрели от старост, пневмония или друга болест, ще е комично, макар и да е крайно неподходящо прилагателно в момента. Вижте само кои са държавите, които твърдят, че нямат случаи и не може да не забележите общото между тях.

# 11 154
  • София
Според мен, пък, нищо няма да се промени. От край време в България всичко се случва онлайн, докато в реалният живот всеки си стои по къщите и си клати краката под бюрото. Паника не виждам - не знам защо от седмици тук се говори за такава. Може пък моите разбирания да са различни.

Паника няма... ама и маски няма. Никъде. В аптеката ми казаха, че миналата седмица в... петък май - получили 20 кутии, продавали ги на дребно и... свършили за 2 часа.
В дрогерията (те са големи разпространители) са се отказали от предложените им от (може би вносител, не зная) еднократни маски... на цена от 80лв. кутията!! (продажна). При нормална цена, преди да речем месец - два от 9-10лв./кутия (не помня точно колко беше). Антисептични гелове за ръце също няма никъде - в дистрибуторите няма, полският производител на най-разпространените гелове изобщо не дава дата за зареждане. В поне 2 аптеки нямаше най-обикновен 70% спирт за дезинфекция на рани. Това днес. Също и в понеделник. Вигантол ми дадоха 1 бр. - понеже по навик се опитах да купя 2 (не за друго, ами все забравям. Като вземам еутирокс вземам поне по 3 кутии, вигантол - по 2 и т.н.). 10 имали, ама гледат да ги дадат на повече хора. Пред мен обясниха на една жена, която зареждаше (не знам точно какво, може би клиника - купуваше на едро, но не чак в безумни количества, не е Токуда), че този път ръкавиците й ги пускат на предишната цена, понеже така й е по заявката, но за следващия път да знае, че на всички ръкавици цената се вдига с 10%.

Иначе паника няма.

По-интересното е, че и хора с маски не виждам много... какво ги правят? Държат ги за като стане сериозно? И това е възможно...

# 11 155
  • Варна
"Според последния доклад на Световната здравна организация (СЗО) понастоящем по света има 81,109 потвърдени случая на COVID-19 - състояние, което се развива поради инфекция с коронавирус SARS-CoV-2.

В световен мащаб 2762 души вече са загинали в резултат на разпространението на вируса SARS-CoV-2.

В момента няма лечение за тази инфекция, което означава, че лекарите и здравните специалисти не могат да направят много за хората, които я имат.

Въпреки че повечето здрави възрастни могат да разчитат на имунната си система за борба с инфекцията, липсата на лечение или лечение на COVID-19 е особено тревожна за възрастни възрастни и такива със състояния като сърдечно-съдови заболявания, диабет, респираторни заболявания и хипертония.

В този контекст необходимостта от спешно лечение е остра. Затова група от европейски учени прегледаха редица съществуващи антивирусни лекарства с широк спектър на действие с надеждата, че някои от тях могат да помогнат за лечението на новия вирус.

------------------------------------

Кайнов и негови колеги прегледаха и обобщиха информацията за 119 антивирусни агента „безопасни за човека“, наречени антивирусни средства с широк спектър на действие (BSAA).

BSAA са съединения, насочени към вируси, „принадлежащи към две или повече вирусни семейства“.

Изследователите обясняват в своя проучвателен документ, че парадигмата на едно лекарство, насочено само към един вирус, сега се трансформира в подход „едно лекарство, множество вируси“. Това започна с появата на BSAA.

Учените разработиха BSAA на базата на идеята, че различните вируси използват подобни пътища и хост фактори, за да се размножават и разпространяват в клетката. По този начин, едно лекарство може потенциално да се насочи към няколко различни вируса наведнъж.

Кайнов и екипът обясняват и предимствата на пренареждането на съществуващите лекарства пред създаването на нови в борбата срещу вирусни инфекции.

Авторите обясняват, че „значително по-високата вероятност за успех на пазара“ и „значително намалената цена и времевата граница на клиничната наличност“ са само част от уникалните възможности, предоставяни от преназначаване на лекарства за лечение на COVID-19.
--------------------------------------------------------------------
Изследователите стесниха оригиналните 119 антивирусни средства до няколко потенциални кандидати за лечение и профилактика на инфекции с SARS-CoV-2.

„Например, хлорохинът и ремдезивирът ефективно инхибират in vitro инфекцията с вируса на 2019-nCoV“, пишат те.

Учените биха могли да заменят и следните лекарства, които да помогнат за лечението на COVID-19:

[T] ейкопланин, оритаванцин, далбаванцин и монензин са одобрени антибиотици, за които е доказано, че инхибират корона- и други вируси в лабораторията.“

- Денис Кайнов

Обикновено лекарите не препоръчват използването на антибиотици за лечение на вируси. В този случай обаче изследователите са потърсили лекарства, които биха могли да повторно преобразуват като антивирусни средства.

Еметинът е антипротозоално лекарство, отбелязват авторите.

„Важното е, че наскоро започнаха клинични проучвания за ефективността на лопинавир, ритонавир и ремдезивир срещу [ SARS-CoV-2] инфекции“, добавят те.

Учените обобщиха своите открития в база данни с отворен достъп . Базата данни съдържа таблици, топлинни карти и облаци от  антивирусите, които биха могли да помогнат за лечение на COVID-19.

Кайнов и колегите му заключават: „В бъдеще BSAA ще имат глобално въздействие чрез намаляване на заболеваемостта и смъртността от вирусни и други заболявания, увеличаване на максималния брой години на здравословен живот, подобряване на качеството на живот [за хората с вируса] и намаляване на разходи за грижи за пациента. "

https://www.medicalnewstoday.com/articles/coronavirus-existing-d … ay-fight-COVID-19

-----------------------------------------------------------

Хайде , да видим, сега и горепосочените лекарства ли ще се изкупят , ако изобщо ги има у нас. Изследват хората , търсят всякак да намерят някакво лечение. Но, ние тука,  не можем да коментираме , нали ?

И още , какви усилия полагат хората :

Фондация Гейтс поръчва голямо проучване на коронавирус от KU Leuven

"Фондацията Бил и Мелинда Гейтс е да предостави проби от 15 000 терапевтични молекули в болницата в Гастуисберг в университета в Льовен, за да подпомогне изследванията в терапиите за борба с коронавируса Covid-19, съобщава De Standaard .

Молекулите идват от изследователския институт Scripps в Калифорния и неговия отдел за разработване на лекарства Calibr, който поддържа портфолио от терапевтични молекули, използвани при разработването на лекарствени средства.

„ Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс се надява, че сред тези 15 000 вещества има една или повече молекули, които могат да забавят новия коронавирус“, коментира проф. Йохан Нейтс от лабораторията по вирусология в университета в Реге Института в Льовен , който ще проведе изследванията , „Ще търсим от тяхно име.“

https://www.brusselstimes.com/all-news/belgium-all-news/98404/gates-foundation-commissions-large-coronavirus-study-from-ku-leuven/

Къде е другата тема и по-информативна ли е , че ми омръзна да чета за боб и ориз, а да и липсващи маски.

# 11 156
  • Варна
Аз мисля следното - до края на месеца ще се разбере дали този така наречен грип тип В е коронавирус всъщност, защото хора, които сега лежат по болниците с пневмония така и няма да оздравеят, а сме малко хора и не могат да скрият повечко смъртни случаи.
Е, не ви ли тестват за корона?
Ън има предвид, че българите сме малко, а не болните с пневмония.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 00:09 от Не се сърди, човече

# 11 157
Престанете с тая тема за лекарствата, лекарствата изчезнаха много преди да ги споменем в темата. Ние многократно казахме да се купи най-нужното и не за да лекуваме КВ, а защото по-голямата част имат компоненти от Китай. А както знаете Китай не работи повече от месец. Тоя дефицит, сега не го виждате, ама ще го видите скоро. Дано сега като се оправиха нещата в Китай, доставките да си влезнат в крачка скоро, иначе и за аналгин ще си мечтаем. Лили това го каза и го обясни много подробно, ама Вие не го прочетохте. В Билата и ориз си има, и брашно си има и цените не са мръднали. Така че не виждам какво истерясваме тук, че едва ли не, защото сме го изкоментирали, всички се юрнаха да купуват. Не е истина това. Тук минаха много статии, днес още една, в която пишеше за пореден път, че специалистите не са сигурни дали тези хапчета, които се споменават лекуват, те просто се надяват. Вероятно има над 50 поста, където се обеснява, че самолечението не е изобщо препоръчително в случая. Големи хора сте, стегнете се, има вирус, има проблем. Дайте да си помагаме взаимно и да го решим, а не да се караме.

# 11 158
  • София
Темата тотално зави към битовизмите...
Моля, нека да се върнем към полезната част, а личните спорове не са част от полезното.

Още един министър в Иран е болен - този на търговията. Отменени са петъчните молитви отново в Иран.
В Саудитска Арабия също предприемат мерки относно събирането на хора в джамиите.
В Турция подлагат ежедневно транспорта на тотална хигиенизация - това поне от седмица го виждам в различни източници. Тук такова нещо не съм видяла.

# 11 159
  • София
Сребърна паричка, ако ще им помогнете по-бързо да открият лечение коментирайте, няма лошо.
Няма ги в Бг. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт