Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 851
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 175
Къде е другата тема и по-информативна ли е , че ми омръзна да чета за боб и ориз, а да и липсващи маски.
[/quote]

Едва ли, пишат за икономическата криза заради коронавируса, повече коментират Епъл , но мисля, че и на боба и ориза мястото му е там:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1183050

# 11 176
Ето, става въпрос за дисциплина. На българина специално му трябва здрава ръка и правила. Там си ги спазват хората. Европа (пък и съвременното общество като цяло )обича свободията, не свободата. Не знам кой ще ме разбере.

# 11 177
  • София
Струва ми се, че този вирус винаги го е имало, просто досега не е имало разработен тест за него и е минавал в графата “грип”. Спомняте ли си починалото момиче в една гимназия във Враца - просто ей така, мисля че казаха, че е бързо развила се пневмония. Ами явно почти всяка бързо развила се или неуточнена пневмония явно си е била коронавирус.

Няма как да е така. Де да беше! Основният проблем с този вирус е, че е наистина много заразен. Ако момичето беше заразена с него, много други щяха да са го прихванали.

# 11 178
Италия обмисля да постави още градове под карантина.

Italy is considering to put more towns in northern Italy on lockdown due to coronavirus - ANSA

Всички спортни събития ще се играят без публика до 3-ти април

BREAKING: Italian government orders all sporting events to take place without fans until April 3 due to coronavirus - AP

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 21:48 от LillyM

# 11 179
  • София
Многократно се повтори, че маските не са, за да се пазиш, а за да не заразяваш околните.
Многократно се повтаря, но това не го прави по-вярно.
Вероятността от заразяване СЪС маска е по-малка от тази БЕЗ маска. Не е гаранция - но снижава риска.

Joy Разбира се, "евала" на всички останали.
И у нас се стои под карантина, с какво нашите завърнали се от ски от Италия и намиращи се под карантина са по-различни от поляка под карантина?
Фактът, че у нас не стоят под карантина, а обясняват, че "не всявайте паника, голяма работа, това е просто грип".

От моите познати никой не е в карантина. Неделя се върнаха от Италия. Едната я боляло гърлото, ам нищо. На работа е. Друга се върна от Турция със сменен глас и е на работа в училище. Не казвам, че носят нещо. Просто, че не им дреме. Колко много има като тях.... Затова съм за затваряне на границите за туристи. Поне за месец. Нищо кой знае какво няма да им стане.
В кое училище?

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 00:17 от Не се сърди, човече

# 11 180
Скрит текст:
Скрит текст:
CasaDelSol,  ти не разбра ли, че заради няколко наши мнения в тази тема от преди месец, в които дадохме линк и мнения към широко отразената тогава новина, че тайландските лекари са намерили успешно лечение на критични случаи, заради това е изкупено тамифлуто. Това че денонощно експерти облъчват народа от всички телевизии, че това е само грип, това няма нищо общо.

СЗО: Коронавирусът не е грип.

https://www.marica.bg/svqt/szo-prizna-koronavirusat-ne-e-grip

Абе има разлика между поствам веднъж, за информация и това да се повтаря през страница, неуморна си признавам те.
А и като информация ми е интересно с какво помага на хората? Медицинските специалисти няма да се информират от теб, за какво им е на обикновените хора да го знаят? Като го натякваш естествено, че решават да си вземат за всеки случай, ако случайно Лили разбира повече от лекаря им. Simple Smile

Коментирала съм какво представляват противовирусните препарати, начин на действие и защо лекарства срещу СПИН, ебола и т.н. работят, защото се заформи дискусия, че заради това този вирус е кръстоска с ХИВ, засяга имунната система като ХИВ и т.н. защо да не коментираме тези неща?

И коя си ти другарке, която да решаваш какво са знаят или да не знаят "обикновените хора". Значи не само, че не се извини за клеветите ти, но и тотално се оля в опитите ти за цензура и да решаваш вместо другите.

Това е последното ми мнение по тази тема.

Не ми извъртай думите, питах каква е ползата, а не съм казала, че не е позволено да го прочетат. Но това е специфична материя, която може да се тълкува от специалисти. Цензура на никого не налагам, всички могат да видят какво пише в статиите и интервютата. Не разбирам защо ги коментираш?! и преповтаряш и преповтаряш и обсъждаш лекарствата. И явно не е само мое впечатление Simple Smile
Как ще обесняваш механизма на действие на лекарства само чрез гугъл знания?
Откъде си сигурна кое лекарство помага повече от друго като самите лекари не са?
Това е подвеждащо и некоректно и това се опитвам да обясня, имаш се за авторитет, а нямаш покритие.
Не ми обясни каква е ползата от тази информация за хората? Какво ще направят освен да си купят лекарствата, които обсъждаш?

Ясно ми е че няма да отговориш Simple Smile За разлика от теб не си позволявам да наричам непознати "другарко", а извинение пък за нещо, което е абсолютна истина няма как да очакваш.
В крайна сметка може да не четеш в темата. Става досадно с това повтаряне на едно и също нещо. Статиите ги има в нета. Който реши да чете и да се презапасява, ще го направи независимо от това какво пише тук.
Да не говорим какво казва Кантарджиев 2017 тук: https://www.dnes.bg/health/2017/12/05/prof-kantardjiev-gripyt-tr … ta-pomagat.361370
 "Лечението на грипните вируси се извършва само с два лекарствени продукти.Те са по лекарско предписание, хубаво е семействата, които могат да си позволяват – те са 30 лв., да си купят и да ги имат в резерв."
2018 казва същото: http://focus-news.net/opinion/2018/10/10/47723/prof-todor-kantar … ntiven-metod.html
 "Затова обаждането на личен лекар по телефон е много важно. Това, което се практикува у нас, е неправилно – отиваш с кашлица и чакаш пред кабинета на лекаря, заразявайки всички майки с деца и възрастни жени. Най-важното е когато сме се заразили с грип, да опишем симптомите на личния лекар по телефона, така че да не сме в контакт с повече хора.
....
Препоръчвам семействата, които имат финансова възможност, да си вземат поне една опаковка от това лекарство, която ще е достатъчна за цялото семейство, ако се вземе през първите 24-48 часа.Това са Занамивир и Оселтамивир. Иначе ако почувствате симптомите и чакате следващия ден да отидете до аптеката, когато ще се чувствате по-зле, освен да заразите чакащите на опашката, ще сте пропуснали и 36-те часа, в които трябва да започне лечението. Доказано е, че след 48-я час тези две много добри лекарства не действат. "
Надявам се това да спре вече драмата за изкупеното Тамифлу, което на всичкото отгоре не е изкупено.

# 11 181
  • София
Чета от доста време и в началото си признавам, че се вързах на апокалипсиса, който вещаят определени хора в темата. Имаше го и момента, в който купих 4 кила брашно и две бутилки олио- ей тъй, да има. После се замислих, че аз ще си заредя долапа, ама много хора няма да могат, и да ви кажа честно се отвратих от себе си. Представих си как ще стане толкова зле, а аз ще си ям, докато примерно съседа ще гладува. После осъзнах, че единственият вариант за моята чиста съвест е в случай на бедствие, всичко да се разпределя по равно, колкото има, без оглед дали си беден пенсионер или баровец. Гнусно е парите да решават кой ще живее и кой не и за кой ще има лекарства или предпазни средства- кой може да си ги позволи, или да си ги набави с връзки. Имам 5 маски и сега всичките бих ги дала на някой лекар, щото ще е по-полезен от мен в такава ситуация. За мен това е пътят да оцелее едно общество от човеци. Откакто реших как е редно да постъпя, вече страхът от вируси не ме управлява.

Иначе темата е токсична и паникьорска, но нека си пишат хората, на които броенето на жертви им отпуска нервите.

И аз се вързах на "апокалипсиса", четейки темата, въпреки че се имам за благоразумен човек. Но когато през пост се броят жертви и се болдва: СЗО: Корона вирусът не е грип!, малко по малко започваш да губиш центъра си. Досега не бях и чувала за Тамифлу, никога не са ми изписвали такова нещо, а не е като да съм нямала грип. Маски хирургически имам 10 за зор заман, взех си ги от работното място, но не ги нося. Даже си купих респираторни, като установих, че дори не знам как се слагат. Бавно, но сигурно позволявам на паниката да ме обхване и всеки трезвомислещ пост е като лъч светлина сред толкова мрак. Е, все още си разхождам кучето, чак такава лудост не ме е обзела.

# 11 182
  • Варна
Препоръчвам семействата, които имат финансова възможност, да си вземат поне една опаковка от това лекарство, която ще е достатъчна за цялото семейство, ако се вземе през първите 24-48 часа.Това са Занамивир и Оселтамивир. Иначе ако почувствате симптомите и чакате следващия ден да отидете до аптеката, когато ще се чувствате по-зле, освен да заразите чакащите на опашката, ще сте пропуснали и 36-те часа, в които трябва да започне лечението. Доказано е, че след 48-я час тези две много добри лекарства не действат. "
Хмммм... аз честно казано като прочетох листовката на тамифлу, предпочетох да си изкарам грипа..

# 11 183
  • Варна
Излизането на новия филм за Джеймс Бонд, „No Time to Die“, ще бъде отложено за ноември 2020 г., съобщиха от MGM Universal. Много тематично име Simple Smile

# 11 184
Хексе, всеки си преценява сам или лекарят му преценява дали да пие противовирусни или не. Вкъщи пием Авирон в повечето случаи. Не това обаче е темата.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 00:52 от Не се сърди, човече

# 11 185
  • София
Оф, Тесла, нищо не е доказано, единствено че за момента нито се подобрява, нито влошава. Още повече, че още изследват италианските мутации, но ти всичко знаеш. Rolling Eyes Аз се доверявам на вирусолозите, казах ти на кого да се оплакваш че не ти харесва тезата му. Иди му кажи, че нищо не разбира, няма да си първият който твърди че това учените са големи диванета.

Ла Скала не е затворила по свое желание.
http://www.teatroallascala.org/it/coronavirus.html

Снежана, ето. Не гледай че е в Свените, това е първият ми излязъл резултат, а и е интервю. Новината си беше навсякъде.
https://www.avvenire.it/attualita/pagine/contagi-oltre-quota-mil … -mutato-tre-volte

Въпросът не е по чие разпореждане е затворила, а кога. Преди 10 дена. Т.е. няма как преди 10 дена да не са знаели, че има зараза.

# 11 186
Потвърдените случаи на коронавирус в света достигнаха 95 хиляди.

NEW: Number of confirmed cases of coronavirus worldwide reaches 95,000 https://t.co/eUoE2b20hL

# 11 187
  • София
Дъждец, щом казваш, няма да чета Simple Smile
Съмнявам се, че хората търсят препоръки на Кантарджиев от 2017 и 2018. Те си четат темата, виждат какво се коментира постоянно и тръгват в паника да го търсят по аптеките. Може да го приемете на честна дума. Simple Smile

# 11 188
Мисля, че е по-вероятно да се появи случай на заразен българин в друга държава, отколкото тук в България. Или когато установят, че някой болен е дошъл от България. Явно на нашите не им е по силите.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 00:49 от Не се сърди, човече

# 11 189
Досега само китайците имат успех в намаляването на случаите. Ако искаме да се учим от тях - не допускаха изобщо хора по улиците без маски, даже имаше клипчета на младежи, които наблюдават хората с дронове и им напомнят веднага да сложат маските; много клипчета, включително и от лекари  как правилно да се поставя маската, как се сваля и изхвърля.
В момента по цял свят маските не достигат (може и там да четат в нашия форум и да са се презапасили Simple Smile) и затова не се набляга, а даже се отрича евентуалната им ефикасност за предпазване.
Нямаше ли кой да им обяснява на тези китайци, че маските са безполезни за здрави хора, а даже и вредни.

Общи условия

Активация на акаунт