Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 936
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 220
  • Terra incognita
Четох интервю с лежаща в интензивното италианка.
56- годишна, хоспитализирана от 10 дни, припадала на два пъти, на постоянно подаване на кислород е.
 Питат я как е запопнало всичко- след една нощна смяна вдигнала температура, почувствала болка в костите, лека кашлица. Лекувала се като при грип. От ден на ден се влошавала и позвънила на 112, номерът, който отговаря при съмнение за коронавирус. Оказало се, че нямала контакт със заразени и отхвърлили подозренията. След 9 дни с висока температура децата й пак позвънили, този път били ядосани. Дошла линейка, всички били в предпазни костюми. По това време Кодоньо вече бил червена зона. Когато й съобщили резултата, се почувствала като в кръговете на ада. Казват ти го, но не заеш какво те очаква и така е по- добре.
Питали са я от къде може да се е заразила. Оказало се, че жена от обслужващия персонал в училището на внучката й, с която разговаря сутрин и следобед, е била позитивна, както и нейна колежка. Съпругът й също е хоспитализиран с пневмония, но още не е излязъл резултатът от теста.
Персоналът влиза рядко при нея,често й чукат на прозореца. Сутрин  минават на визита и са мили и отзивчиви.
В стаята има още една жена, много по- млада, но е с тежки усложнения.
С храната също е трудно- искаш да приключиш чинията си, но след две хапки започва да ти се гади.
Накрая завършва така: надявам се, че съм била ясна- това не е банален грип.

# 11 221
В Белгия има още няколко случая на заразени учители с корона вирус след ски ваканция, в момента се сещам за три отделни случая, но не са отишли на работа, т.е. в училище.

Днес има случаи в Льовен, при което са заразени 3 родители на деца. Две от децата с в едно училище, друго е в друго училище, но сградите са свързани, и има един заразен родител на служител на трето училище.
Децата са изтеглени от училище и са под карантина.
https://www.hln.be/in-de-buurt/leuven/vier-ouders-van-schoolgaan … navirus~ae3b6b64/

# 11 222
Аз пък нищо не съм купувал и по рано го казах в темата защото не виждам смисъл. Дори и в България да се случи някакъв апокалипсис със вируса, което ми се вижда абсолютно невъзможно, да речем да почнат да се карантинират градове, никъде по света където има карантина храната не е свършила и затова не виждам смисъл да се запасявам и да изпотроша една камара пари за да се запася като за края на света. Нито пък виждам смисъл да купувам лекарства, при положение че срещу това нещо няма лечение. Ако случайно се заразя обаждам се на здравните служби и се оставям в ръцете на лекарите, за какво да купувам лекарства за нещо срещу което няма лечение, то ако имаше нямаше изобщо да е проблем вируса.

# 11 223
  • София
Спокойно момичета, и да има коронавирус в България нищо не може да  променим. Аз много се притеснявам за моите момичета, които са в София и учат медицина. Сега ги карат, когато упражненията са им в болниците да пишат деклараци, че не са болни от коронавирус, че са нямали контакти с хора болни от коронавирус и че скоро не са били в чужда държава - и само това... Всеки ден пътуват с автобуси пълни с хора - кихащи и кашлящи. Ако взема да задълбавам ще откача... каквото има да става, ще става.. Нямам пари да им изпратя нито за маски, нито за дезинфектанти и единственото успокоение ми е - "ако ти е писано да се удавиш няма да се обесиш", така че по-малко паника, никой не може да избяга от съдбата си Simple Smile

Спокойно - и да имаше пари, маски няма, дезинфектанти (гел) също.

# 11 224
Скрит текст:
Статистиката нещо ме притеснява. Ако сметнем в момента смъртността в Италия спрямо общия брой заболели е 3.35%. В Китай по същия критерий е 3.58%. Но ако сметнем само приключилите случаи, в Италия е 27.9%, а в Китай е 5,6%. На какво се дължи това?
Чисто статистическа илюзия- смъртността спрямо броя заболели в началото на болестта е 0%- още никой не е умрял..
 Смъртността на база приключили случаи в началото след първите умрели е почти 100% (почти никой още не е изписан). По време на развитието на болестта този показател може да тръгне здраво нагоре, което не означава, че нещо се е променило. Смъртността заболели/общи случаи пък може да почне да изглежда че расте с нарастването на случаите, понеже с нарастване на случаите системата за тестване се задъхва и почват да се фокусират върху хора със симптоми. Накрая едната и другата характеристика започват да клонят към една стойност.
  В Китай едното първо беше под 1% другото доста над 20%, сега едното е 3 и нещо, другото (на база приключили 5 и нещо). Китай на някакъв етап смени методологията и брои само болни- т.е. не отчита асимптоматични, дори твърди че нямало такива, въпреки резултатите от кораба и изкривява нещата в посока по-лошо положение от реалното. Защо Китай се опитва да изкара нещата по-лоши отколкото всъщност са- който му се занимава да бистри политика да каже.
 Например кораба:

... Според Китай и СЗО практически няма асимптоматични случаи ...

Китай и САЩ ще са най-печеливши в цялата картина. Никога няма да разберем, дали всичко не е добре замислен план. Преди няколко дни ми светна лампата, че именно Иран и ЕС са засегнати. ЕС е много вреден за Китай и САЩ, тия опити да го разрушат, не са от вчера. Брекзит е пример за това. Иран и САЩ имаха големи разправии в последно време. Хонг Конг някакви протести. Така че причини Китай да лъже има много, но надали ще разберем някога истината.

# 11 225
От днес вече и мен взе да ме обзема лека паника. След вчерашните нови 15 диагностицирани случаи в Швеция, днес нови 22, от които 16 в Стокхолм. И цялата зараза тръгна в края на февруари от завърнали се от Италия и Иран. За 8 дни (от 26 февруари до 4 март) - 51 потвърдени случая.

Утре ще ходя да търся маски, не знам дали все още има по аптеките.

Тук цялата хронология за Швеция, някой питаше за инфо за скандинавските страни пред 15 страници.

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_outbreak_in_Sweden

# 11 226
Ето проучване за видовете маски и колко предпазват. тестовете са провеждани с газови частици, които са по-малки от КВ.

Скрит текст:
Може ли някой да синтезира или даде линк за маските.
Кратки и ясни инструкции. Кои маски са подходящи, ( четох за маски с филтри/ без филтри, многослойни, от плат, от нетъкан текстил, за колоездачи, хирургически и пр.).
Четох, че трябвало да се сменят на два часа?
А могат ли да се перат?
В този линк са описани много добре различните видове маски.
От стандарта зависи какъв процент от частиците с диаметър  0,3 микрона улавя  . Мисля че са едникратни . Ето информация , има табличка с класификациите .
https://fastlifehacks.com/n95-vs-ffp/

А тук тествали шалове, хирургически, велосипедни, противопрахови маски как се справят. Специално за тези, които смятат, че маските не предпазват.
https://smartairfilters.com/en/blog/coronavirus-pollution-masks- … 95-surgical-mask/
https://smartairfilters.com/en/blog/do-pollution-masks-work/

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 00:24 от Не се сърди, човече

# 11 227
Тоест и един обикновен шал да метнеш пак е по-добре от нищо.

# 11 228
  • Маниакалното чистене е признак за неудовлетвореност.
Град Парма: за дисциплината, маските, боба и още нещо ...

Скрит текст:

# 11 229
  • София
Скрит текст:
Не съм чула някой да е тестван от завърналите се българи от карнавала във Венеция. Но пък отчитаме втора грипна вълна😁.

Щото го отмениха. Иначе непременно щеше да чуеш!

Не са го отменили,съкратиха го. Стотици хора имаше. Включително и от България.

Извинявам се тогава. Явно източникът, който съм чела (забравила съм вече къде е било, обаче, жалко - поне да знам на какво да не се доверявам занапред) не е бил особено... точен.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 00:25 от Не се сърди, човече

# 11 230
Цитат
След вчерашните нови 15 диагностицирани случаи в Швеция, днес нови 22, от които 16 в Стокхолм.
Аз сега отворих стат. да видя какво е положението, извън Китай е лошо, навсякъде по света новите случаи от ден на ден се увеличавт. То няма смисъл да ги описвам и анализирам видно е къде ли не е тоя прогрес не само в Швеция, обаче в Китай положението е много добро, само 135 нови случая, и само 38 нови починали (на фона на 150,160 на ден колкото беше в най тежките времена за Китай). (през деня са починали 90, останалите до 90 са извън Китай). А извън Китай случаите са над 2 100 при положение че в него са само 135. В скоро време Китай ще трябва да се пази от останалият свят по отношение на вируса, а не обратното както беше досега.

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 23:43 от Анонимен

# 11 231
Тоест и един обикновен шал да метнеш пак е по-добре от нищо.
Както и водката е дезинфектант.

# 11 232
Цитат
След вчерашните нови 15 диагностицирани случаи в Швеция, днес нови 22, от които 16 в Стокхолм.
Аз сега отворих стат. да видя какво е положението, извън Китай е лошо, навсякъде по света новите случаи от ден на ден се увеличавт. То няма смисъл да ги описвам и анализирам видно е къде ли не е тоя прогрес не само в Швеция, обаче в Китай положението е много добро, само 135 нови случая, и само 38 нови починали (през деня са починали 90, останалите до 90 са извън Китай). А извън Китай случаите са над 2 100 при положение че в него са само 135. В скоро време Китай ще трябва да се пази от останалият свят по отношение на вируса, а не обратното както беше досега.
Точно такава статия имаше днес, че в Китай започват да се опасяват от пристигащи да не им внасят обратно вируса. Щото е ясно, че няма да им спазват техните карантинни правила, кво като идват от Италия, пък и що да слагат маска, нали казаха, че са вредни за здравите хора.

# 11 233
  • MI
Имаше вчера данни по възраст, но не като таблица, статия видях. От 55 до 101 години е възрастта на починалите. Предимно на 70+. Не вярвам днес да се е променило.

Днес изнесоха нови данни от анализа на генома на вируса, който правят в Милано, потвърждава се, че произхожда от Китай и е същия като изолирания в други европейски страни. Циркулира от януари в Италия, а най-вероятно и из Европа.

Тесла, ти стъпваш върху нещо и после така си го тълкуваш, както си си наумил. Съжалявам, но мен лично не ме интересува личното ти мнение повече от веднъж написано. Интересува ме на специалистите. След Китай най-много имат какво да кажат италианските вирусолози, съответно чета тях. Горе долу на едно мнение са, световно признати са, техните хипотези ме вълнуват повече от твоите, може ли?! Известно ли ти е че в науката се работи с хипотези?Не ми чети постовете като те плащат. Боже, поне да бях от отбора на новата чума (щъ Омрем)...Joy

# 11 234
https://youtu.be/EznURyjQQXc

Едно полезно видео, вирус като вирус! Препоръчвам да се изгледа!

Общи условия

Активация на акаунт