Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 236
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 385
  • MI
Като гледам горната карта не мога да си обясня защо при нас толкова бързо се увеличават. Всъщност 150 са в Хайнзберг. Как от един човек стана това?
Е те и в Италия бяха двама доста време, китайци. После откриха един и ето ти сега хиляди. Просто си ги е имало, не са се заразили сега, а са започнали да разплитат кълбото. Вчера германският МЗ е казал, че се касае за пандемия, наясно са много добре за какво става въпрос. Просто който търси намира е положението в момента.
Само да напомня, че тези 3000 не са болни, а заразени, преносители. Около половината нямат симптоми, не се разболяват, само заразяват останалите. От останалите 50%голямата част го карат леко. Т.е. ако тестваш само тези с пневмонии ще откриеш има няма 5% от всички.

# 11 386
Фирмите за дезинфектанти у нас ще се окаже, че имат указания от РЗИ да не продават големи разфасовки на хора извън здравната сфера и хранително-вкусовата промишленост. Като изключим първоначалното ми раздразнение, защото поръчах 0.5 л. Живасепт преди няколко седмици, а тези дни ми предложиха 1л. български като единствена алтернатива, приемам го за адекватна мярка. Стига да се прилага наистина. Ето този мейл получих.
Скрит текст:

# 11 387
Днес обявиха, че свободните легла  в инфекциозните отделения вече са изчерпани. Не могат да настанят всички нуждаещи се. А короната още не е започнала официално.

Цитат
""След анализ от тази сутрин ще изпратим писмо за бърза реакция от Министверство на здравеопазването и службите, ангажирани с болничното лечение да свикат незабавно директорите на областните болници, за да докладват какви са допълнителните средства и сили, които ще отделят евентуално за справяне с коронавирусната инфекция, когато и ако се появи в България. В Сливен например има 30 легла в инфекциозното отделение на областната болница, а пациентите са 38, като са разкрити допълнително 8 легла“, добави той.

Инфекциозните отделения в голяма част от страната вече са пълни, обяви шефът на ВМА.

"Във военната болница в Сливен има 10 инфекциозни легла, като и там са разкрити допълнителни легла. Капацитетите са запълнени. Ще трябва да се закриват отделения, за да се трансформират за инфекциозни случаи“, каза оше Мутафчийски."

https://www.dnes.bg/stranata/2020/03/05/na-brifing-vsichki-probi … tricatelni.441061

# 11 388
Починалите млади лекари са били постоянно на работа предполагам. Самото боледуване изисква почивка, а те не са в имали. Отделно, че така и не разбрах развива ли се имунитет към този вирус, явно не, което говори, че може да се случи повторно разболяване след първото, изтощаване, вече усложнения и прочие.

# 11 389
Дезинфектант Decosept купих от магазин за стоматологични материали във Варна. 18 лв. е 500 мл, но трябва сега да налея в удобно малко шишенце със спрей накрайник, каквито има в Джъмбо и дрогерии Lilly. Зъболекари и хирурзи с него си дезинфекцирали ръцете.

# 11 390
В тази интересна статия се твърди, че пробите у нас не се транспортират по подходящ начин, следствие на което са винаги отрицателни.

https://czpz.org/society/prophylaxis/12184-2020-03-02-09-40-33?c … p2dxvgEyDOPWpj1YI

# 11 391
  • София
Някой преди беше написал, много се смях, те маските да не са еднопосочни, че спират от едната страна (болния), а не от другата (здравия) и бе предложил да ги обърнем, ако е така.
Анти-маск кампанията е защото маски няма. Никъде, а не само в България. Не са панацея, но редуцират броя попаднали патогени. А обикновено въпросът с разболяването е количествен, т.е. толкова по-голяма вероятност да се разболееш, колкото повече вируси попаднат в теб. Оттам и онова за 15-те минути, не че е ясно как са го доказали че точно 15 е числото. Оттам и защо толкова лекари се разболяват въпреки хазмат костюмите, маските, очилата....
Сирен, статистики на умрели, заразени, в критично състояние по възраст има в доклада на СЗО. И, само вметка, пневмонията я водят “умерен” случай, дихателната недостатъчност става вече “сериозен”.
В статистиките пишат сериозни+критични. Не е ли дихателната недостатъчност критична, а пневмонията сериозна?
Починалите млади лекари са били постоянно на работа предполагам. Самото боледуване изисква почивка, а те не са в имали. Отделно, че така и не разбрах развива ли се имунитет към този вирус, явно не, което говори, че може да се случи повторно разболяване след първото, изтощаване, вече усложнения и прочие.
https://globalbiodefense.com/headlines/singapore-first-to-test-o … -contact-tracing/
Using two different antibody testing platforms (virus neutralisation assay and ELISA assay), the Duke-NUS team proved that a couple was infected with COVID-19 in late January 2020, as they had very high levels of the virus-specific antibodies in the their blood. That couple then passed the virus on to another couple during a Chinese New Year gathering.2

след началото на серологичните проби става ясно, че имунитет се развива по принцип. Колко не го развиват ще стане ясно по-късно. Първоначалните съобщения на германски лекари бяха, че всички пациенти са развили имунитет, как са го установили не знам.

# 11 392
Всъщност, един от починалите лекари, 34-годишния д-р Li Wienliang е бил офталмолог. Той не е бил в епицентъра на заразата, така да се каже, не е лекувал болните от Ковид-19. Точно неговата смърт ми е пълна мистерия, тъй като е млад човек, за който никъде не се споменава да е имал хронични заболявания или други проблеми. Като цяло за него така и не излезе информация, защо болестта се е оказала пагубна, предвид че колегите му лекари със сигурност са положили всички усилия.

# 11 393
Ако наистина вирусът е мутиръл в два типа, това обеснява повтарянето. Стига сте го чоплили толкова. Те говориха за плазма, после казаха,че повтарял. Утре нещо друго ще излезе, просто експертите, все още не са разгадали напълно вирусът и е нормално в момента да има такива разминавания.

# 11 394
С тази скорост на пробонабирания от 10-12 проби на ден, при хилядите дневно, които имат симптомите на коронавируса, по мои изчисления, първите открити случаи ще са към догодина по това време.

# 11 395
Цитат
Нищо повече не можем да направим, освен да спазваме лична хигиена и да стоим настрани от видимо болни.
Тук според мен се заблуждавате, но както си решите. Заразата се разпространява и преди болните да станат "видими". А някои и изобщо не стават, ако следите информацията за безсимптомните. Желателни са по-стриктни мерки за да се спре разпространението. Или в краен случай поне за собствена защита.

LillyM, не се впрягайте, толкова си могат. Аз съм в темата от 3 дни, но още преди месец търсих в гугъл информация за озелтамивир и занамивир. Очевидно не съм го научила от бг мама. Да, смятах да купя една опаковка ако има смисъл. Но няма - вече бяха изпробвани за лечение. За комбинацията с лекарства против хив не бях чувала, но при положение, че те са недостъпни, пак се обезсмисля.

За подсилване на имунитета питаше някой. Не ми се вижда добра идея да се прави с добавки или медикаменти. Дори смятам, че е рисково. Другите неща, които помагат - спорт, рационално хранене, каляване, едва ли в краткосрочен план ще дадат ефект (ако до сега не са били правени). Плодове, зеленчуци - ок до тук, това са добри препоръки, но лично аз смятам, че за добър имунитет и здраве са много важни и протеините. В никакъв случай точно пък с ориз и брашно няма да хукна да се запасявам. Моля се ако се разболеем, да има опция за домашно лечение под карантина за леките случаи, че точно с ориз и брашно ще се отядем по болниците за години напред. За да се пребори с една болест самият организъм, се изискват и предпоставки като пълноценна храна, спокойствие и почивка, позитивно отношение от околните - все неща, които болниците у нас като цяло изобщо не осигуряват.

# 11 396
36 годишен "излекуван" мъж умира от дихателна недостатъчност дни след като е изписан от болницата.

https://www.scmp.com/news/china/society/article/3065091/coronavirus-recovered-patient-dies-china-reports-139-new-cases

Предполагам, че е рядко срещано, но все пак се случва.

# 11 397
Няма вирус, който да не мори млади хора. Въпросът е да не е масово. Има млади хора починали от грип, уж здрави-прави, ама..

# 11 398
Фирмите за дезинфектанти у нас ще се окаже, че имат указания от РЗИ да не продават големи разфасовки на хора извън здравната сфера и хранително-вкусовата промишленост. Като изключим първоначалното ми раздразнение, защото поръчах 0.5 л. Живасепт преди няколко седмици, а тези дни ми предложиха 1л. български като единствена алтернатива, приемам го за адекватна мярка. Стига да се прилага наистина. Ето този мейл получих.
Скрит текст:

Не става въпрос за разфасовка а за предназначение на препарата. Нормално е РЗИ да не препоръчва продажбата на дезинфектанти за професионална употреба на частни лица. Такъв препарат би могъл да бъде например токсичен при поглъщане и/или да съдържа други вредни вещества, както и да не е етикиран за продажба на широката публика. 70 %-ен разтвор на етанол ще ви свърши същата работа.

# 11 399
  • Countryside
Всъщност, един от починалите лекари, 34-годишния д-р Li Wienliang е бил офталмолог. Той не е бил в епицентъра на заразата, така да се каже, не е лекувал болните от Ковид-19. Точно неговата смърт ми е пълна мистерия, тъй като е млад човек, за който никъде не се споменава да е имал хронични заболявания или други проблеми. Като цяло за него така и не излезе информация, защо болестта се е оказала пагубна, предвид че колегите му лекари със сигурност са положили всички усилия.
Точно за него си мисля, че може компартията да му е помогнала.

Общи условия

Активация на акаунт