Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 872
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 475
  • София
Не е задължително да тестват всички подсмърчащи и с неразположения, така ще се задръсти системата. Да тестват съмнителни пневмонии, за които е установено, че не е грип. Другите държави така си хващат огнищата.
На теория написано звучи много хубаво. Проблема е че и ЗА ГРИП НЕ СЕ ТЕСТВА. Няма как да се установи какво е след като нито за грип, нито за корона се тества.
В темата пишат много хора. Нека вдигнат ръка тези, които са отишли при личния си лекар с грипни симптоми и личния им лекар С НАПРАВЛЕНИЕ ги е изпратил да се тестват за грип в лаборатория. Аз поне за такива случаи не знам.

Мен винаги са ме тествали, когато има съмнение, тестът е много бърз.
Не мисля, че тестът се покрива от здравната каса, за да е с направление, но не съм сигурна. Аз така или иначе избягвам да ползвам услугите им.

# 11 476
  • София
Ходих  при личната с маска за пръв път даже и тя беше с маска но ми изписа разни противоалергични и за смучене но нищо  не чувствам разлика стоя си на същото дередже нито са влошавам нито се подобрявам.

Скрит текст:
Пробвайте с инхалация с апарат или обикновена тенджера на котлона и после под кърпа да вдишате. Ако имате душкабина също става, пускате продължително време гореща вода и дишате. На мен лично много ми помага инхалация с вряла вода и 2-3 капки чаено масло.

# 11 477
Може ли линк към страницата, за да видим с кой точно Flu сравняват и защо е отрязан последния възрастов сегмент?
Така. Ето линка от оригиналната статия, в която е публикувана диаграмата за сравнението между смъртността при грип и смъртността при Covid 19.
https://www.businessinsider.sg/coronavirus-compared-to-flu-mortality-rates-2020-3
Съветвам ви да я прочетете, за да си изясните много неща, преди да питате.

Посочили са като източник на данните Centers for Disease Control and Prevention and Chinese Center for Disease Control and prevention.
Ето линк към данните за смъртността по възрастови групи, представени на официалния сайт на Chinese Center for Disease Control and prevention.
http://weekly.chinacdc.cn/en/article/id/e53946e2-c6c4-41e9-9a9b-fea8db1a8f51

Там може да потърсите "TABLE 1.  Patients, deaths, and case fatality rates, as well as observed time and mortality for n=44,672 confirmed COVID-19 cases in Mainland China as of February 11, 2020."
Направо копирайте текста и го пейстнете в търсачката на дадения линк, и ще ви излезе таблицата.

От там са взети данните за смъртността при Covid-19 за диаграмата, както са посочили от Business Insider.

Така. Сега данните за грипа.
The numbers in the chart above come from last year’s data from the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - това пише в статията на Business Insider.
Това е линкът, който открих в сайта на CDC за доклада им за грипа за 2018-2019, откъдето, предполагам, са взети данните за диаграмата за смъртността при грипа за 2018-2019. Други репорт за смъртността при грипа за 2018-2019 няма. Ако Вие намерите, споделете го.
Даден е и линк в статията как изчисляват смъртността.
https://www.cdc.gov/flu/about/burden/2018-2019.html

И това всъщност е едно от най-важните неща в статията:
The flu kills thousands of people every year, but its mortality rate is low.

The coronavirus is more fatal than the flu across all age ranges, but especially among older people, according to research from the Chinese Center for Disease Control and Prevention. It also more seriously affects people with preexisting health problems.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 14:22 от Less

# 11 478
  • София
https://www.24chasa.bg/region/article/8263979
Двама души, завърнали се от Италия, са приети в Инфекциозното в Добрич. Били са под домашна карантина, когато са се появили грипоподобни симптоми.
Ако са спазвали карантината, едва ли са болни от грип.

# 11 479
  • MI
Не че нещо, ама в Италия и грип има, много повече от коронавирус. Grinning

# 11 480
Скрит текст:
Не е задължително да тестват всички подсмърчащи и с неразположения, така ще се задръсти системата. Да тестват съмнителни пневмонии, за които е установено, че не е грип. Другите държави така си хващат огнищата.
На теория написано звучи много хубаво. Проблема е че и ЗА ГРИП НЕ СЕ ТЕСТВА. Няма как да се установи какво е след като нито за грип, нито за корона се тества.
В темата пишат много хора. Нека вдигнат ръка тези, които са отишли при личния си лекар с грипни симптоми и личния им лекар С НАПРАВЛЕНИЕ ги е изпратил да се тестват за грип в лаборатория. Аз поне за такива случаи не знам.

За грип знам, че масово не се тества, но то и няма голям смисъл да се прави. Какво ще промени това, ако разбереш от кой точно щам си болен? Лечението е едно и също,т.е. лечение няма има облекчаване на симптомите. За противовирусни да се раздават като бонбони, освен ако не попадаш в рискова група, някои експерти не са съгласни с това.
Но пневмониите би трябвало, ако не го правят,да започнат да ги тестват за грип. И вече тези, които се окаже, че не са грип, да ги тестват за коронавирус.

# 11 481
Скрит текст:
Смъртност при грип и при Covid-19 по възрастови групи.
Данни на CDC - Centers for Disease Control and Prevention (САЩ), както и Китайския Център за Контрол и Превенция на Болестите.
Ето защо иронично се казва "Just the flu bro" на хората, които все още вярват, че Covid-19 е по-леко протичащ и по-малко смъртоносен от грипа. Факти.

Отново се всява паника!

Колко МИЛИОНА човека влизат в статистиката за грипа?
Колко заболели има към момента от Коронавирус?

Ако хипотетично броят заболели стане толкова, колкото от грипа - тогава може да се направи сравнение.

Както сочат някои доклади - много вероятно е едва 9-10% от заболелите от коронавирус да са известни т.е. ако предположим да е така и имаме около 100К болни (документирани), то общия брой болни би следвало да е 1 000 000.

Нека да се сметнат процентите за 1 000 000 и да видим тогава съотношението.
[/spoiler]
???? Ако някой всява паника, това са официалните данни на  CDC/ CCDC. Всичките си въпроси и предложения за пресмятане можеш да ги отправиш към тях.

# 11 482
  • София
Не че нещо, ама в Италия и грип има, много повече от коронавирус. Grinning
Сигурно е така, но грипът поваля бързо, а тези двамата не пише да са се прибрали вчера или оня ден.
Дано но е короната де.

# 11 483
  • София
Може ли линк към страницата, за да видим с кой точно Flu сравняват и защо е отрязан последния възрастов сегмент?
Така. Ето линка от оригиналната статия, в която е публикувана диаграмата за сравнението между смъртността при грип и смъртността при Covid 19.
https://www.businessinsider.sg/coronavirus-compared-to-flu-mortality-rates-2020-3
Съветвам ви да я прочетете, за да си изясните много неща, преди да питате.

Прочетох я още преди, след като успях да я намеря. Но благодаря за съвета.
Не са сравними данните - представят проценти от различни числа - в единия случай процент смъртни случаи от заразените с грип в Америка, а в другия данните от Китай. И си го пише в статията. Информацията е откровено заблуждаваща представена по този начин.

Все още никое сериозно издание не е излязло със мащабна статистика на сравнение между грип и коронавирус. Потърсих дори и в източници, които са достъпни само за мед. специалисти. Ще почакаме и ще видим какъв ще е рейта.

# 11 484
Днес някъде мернах, че има доста болни в Щатите и сега като споменахте грип, потърсих инфо, не е фейк за съжаление
https://www.npr.org/2020/01/29/800725861/amid-coronavirus-scare- … s?t=1580333702444
https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm
има доста туитове на доктори от там, които съобщават че всъщност за много от случаите се касае за коронавирус, но не се тестват.

# 11 485
Не е прецедент да се разболее човек, който уж никъде не ходи. Я са скокнали до магазина, я някой само хремав и леко настинал им е носил провизии.

# 11 486
  • София
Това е нормално, винаги е било така. Няма и как да бъде иначе (за съжаление). Ако имаме 100 регистрирани болни, то нерегистрираните са 300 (примерно).
Стискам палци на хората от Добрич, дано не е корона, макар че от прочетеното точно на това намирисва. Но и така да е, виждам, че са били под карантина, после директно в инфекциозното, така че шансът да са го предали на някой е много, много малък.

# 11 487
Смъртност при грип и при Covid-19 по възрастови групи.
Данни на CDC - Centers for Disease Control and Prevention (САЩ), както и Китайския Център за Контрол и Превенция на Болестите.
Ето защо иронично се казва "Just the flu bro" на хората, които все още вярват, че Covid-19 е по-леко протичащ и по-малко смъртоносен от грипа. Факти.

Това е некоректно. Какъв е процентът измерени в тази статистика в единия и другия случай?
Потърси сам/а отговора на въпроса си. Поразрови се в сайтовете и докладите на CDC, WHO и CCDC.
Ако се интересуваш, разбира се.

# 11 488
А сега видях, че данните за грип са от CDC за милионите население в щатите, а тези за коронавируса са от Chinese CDC само за Ухан.
Не е коректно да се сравняват различен обем данни Simple Smile
Съгласна съм, пиши на Business Insider да си поправят грешката и да обяснят защо са я допуснали.

# 11 489
Първи случай в Южна Африка.

BREAKING: South Africa reports first case of coronavirus https://t.co/eUoE2b20hL

Общи условия

Активация на акаунт