Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 951 644
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 12 000
Много вероятно вече сме си внесли коронавируса, това се споделя дори и от официални лица. Но не вярвам всички вече да сме го изкарали. Дори скритите огнища, които се разкриват по света, са от няколко хиляди човека най-големите.

# 12 001
  • София
Ново изследване:
https://cmmid.github.io/topics/covid19/severity/diamond_cruise_cfr_estimates.html

Comparing deaths onboard with expected deaths based on naive CFR estimates using China data, we estimate IFR and CFR in China to be 0.5% (95% CI: 0.2–1.2%) and 1.1% (95% CI: 0.3–2.4%) respectively.

Смъртността на база на Китайските данни и Даймънд Принцес е 0.5% от инфектираните и 1.1% от развилите болестта.
 Авторите са много сериозни хора. Това дето се пускаше за английски професор казващ 1% или под се потвърждава вече поне от няколко екипа.

# 12 002
Коронавирусът отдавна си е в България. Много хора взеха да казват, че карат много странен сезонен грип с болки в гърдите. Препълнени болници, училищата в грипна ваканция, няма и един месец, откакто приключи предишната. Дайте да си говорим истината. Не знам как си правят пробите ама има нещо гнило в тази история. Нищо не се казва за семейството от преди няколко дни или поне нищо официално не чух аз. Дано не съм права, ама според мен много хора си има тул болни от КВ и им се казва че е грип.

Някой хора сън не са спали да почнат да драскат глупости, като това мнение и на Лилито поименното споменаване на заболелите, както и мнението какво сме си внесли и какво не.
Както написах снощи и го забърсаха, помислете бре хора. Ако имаше случаи, еле пък "огнища" щеше да се узнае отдавна в нашата малка България.
Как се скрива това нещо от близките? Как се лекуват "случаите" без да щъкат лекари облечени като космонавти?

Наистина ви е необходима почивка от форумната "пандемия" и някое хапче за нерви.

# 12 003
Сега е моментът някой да продаде на кифлите аксесоар за натискане на копчета в асансьора на мола.

Има голямо значение дали някой ще прекара в среда с много вирусни частици или ще лепне по-малко. Примерно едното дете в градината се разболява най-бързо, второто прикачва нещо, ама го кара на крак, а аз се сдобивам само с неясно главоболие - и това от един и същ вирус. Та и с короната може някой да се е заразил и развил картина много бързо, друг да е глътнал по-малко частици и тялото му да е изпреварило и спряло развитието.

# 12 004
Колкото повече наближава (макар и аз да смятам, че вече е тук), толкова по-спокойно ми става. Всичко беше много просто - да се вземат предпазни мерки, за да се спре разпространението. Но нашего брата не вярва на нещо, дето не може око да го види и ръка да го пипне. То и така ще си остане, невидимо за очите, ама поне скоро ще повярват и ще се спрат. Не става въпрос само за пътуванията в чужбина вече. Елементарни мерки в ежедневието - минимизиране на контакти, събирания, максимизиране на хигиената. Това беше, което трябваше да се направи. По един шал да си сложат поне хората, като няма маски. Като кашлят, кихат, да не хвърчат пръски. Две-три седмици да се вземат мерки. Вече ще стане, макар и късно. От това ставам по-спокойна. Който иска тепърва да се паникьосва - прав му път. Място за паника никога не е имало. Въпрос на разум и предвидливост беше. А тези, дето пръв приоритет им беше икономиката, и обясняваха, как нищо страшно няма - не ги мислете. Те не се смесват с тълпите, те само ги управляват. Едва ли ще се заразят.

# 12 005
Видео със здравна служителка от Калифорния стана популярно в интернет защото докато тя чете инструкции на брифинг как да не си пипаме устата, носа и очите си облизва пръста, за да прелисти на следващата страница.

https://twitter.com/thehill/status/1235817662900363264?s=19

Нагледна илюстрация как неволно си пипаме лицето по много пъти на ден.

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 09:03 от LillyM

# 12 006
Скрит текст:
Коронавирусът отдавна си е в България. Много хора взеха да казват, че карат много странен сезонен грип с болки в гърдите. Препълнени болници, училищата в грипна ваканция, няма и един месец, откакто приключи предишната. Дайте да си говорим истината. Не знам как си правят пробите ама има нещо гнило в тази история. Нищо не се казва за семейството от преди няколко дни или поне нищо официално не чух аз. Дано не съм права, ама според мен много хора си има тул болни от КВ и им се казва че е грип.

Някой хора сън не са спали да почнат да драскат глупости, като това мнение и на Лилито поименното споменаване на заболелите, както и мнението какво сме си внесли и какво не.
Както написах снощи и го забърсаха, помислете бре хора. Ако имаше случаи, еле пък "огнища" щеше да се узнае отдавна в нашата малка България.
Как се скрива това нещо от близките? Как се лекуват "случаите" без да щъкат лекари облечени като космонавти?

Наистина ви е необходима почивка от форумната "пандемия" и някое хапче за нерви.

Продължавайте да си вярвате, че няма как и Господ е роден в България и от целия ЕС, КВ го няма тук. Дори, както казва Лили, не го мислим само ние. От щаба също мислят така, но просто не успяват да уловят случаи. Гледайте ТВ малко.
Мойта лична лекарка вчера ми забрани да ходя при нея. Каза ми ако има нещо да и звъня по телефона първо. Даде ми съвет да не пътувам много с градския транспорт и да не ходя на места с много хора. Онзи ден тази същата докторка ми каза, че нямало проблеми. Вярно, че тя и при грипни епидемии ми дава тези съвети, но до сега никога не ми е казвала да се обаждам първо, когато аз или детето сме болни.

# 12 007
  • В офиса
Ново изследване:
https://cmmid.github.io/topics/covid19/severity/diamond_cruise_cfr_estimates.html

Comparing deaths onboard with expected deaths based on naive CFR estimates using China data, we estimate IFR and CFR in China to be 0.5% (95% CI: 0.2–1.2%) and 1.1% (95% CI: 0.3–2.4%) respectively.

Смъртността на база на Китайските данни и Даймънд Принцес е 0.5% от инфектираните и 1.1% от развилите болестта.
 Авторите са много сериозни хора. Това дето се пускаше за английски професор казващ 1% или под се потвърждава вече поне от няколко екипа.
Мерси, ще чета по-късно. Основната разлика е в групата 80-89, разглеждат ли потенциално отклонение и сравнение с възрастните със здравни проблеми (т.е. по-здрави ли са хората между 80-89, качили се на Даймънд Принцес, от останалите в групата 80-89)

# 12 008
Видео със здравна служителка от Калифорния стана популярно в интернет защото докато тя чете инструкции на брифинг как да не си пипаме устата, носа и очите си облизва пръста, за да прелисти на следващата страница.

https://twitter.com/thehill/status/1235817662900363264?s=19

Благодаря, много "полезна" информация Joy

Продължавайте да си вярвате, че няма как и Господ е роден в България и от целия ЕС, КВ го няма тук. Дори, както казва Лили, не го мислим само ние. От щаба също мислят така, но просто не успяват да уловят случаи. Гледайте ТВ малко.

Никой не е казал такова нещо, едно е да кажеш има голяма вероятност, друго- тук е ама още не сте го видели, щото само аз го виждам Joy

# 12 009
# 12 010
Колко отдавна? И всички у нас се излекуват така ли? Заради грозданката няма смъртност у нас?
Верно ли го мислиш?

# 12 011
По повод на казаното по-горе от Снежана Петракова да кажа и аз какво рече снощи една позната, която работи в американска софтуерна компания. Те получават общи имейли, които се отнасят до служителите на компанията по цял свят. Досега в имейлите пишело служителите да не посещават Италия. Вчера в имейла била добавена и България. Тя се тюхкаше и каза, че започнала да се страхува защо са добавили и нас в списъка.

# 12 012
  • Буркина Фасо
не си ли чула защо короната не иска да влезе в БГ ? - защото ще го побългарим и ще загине. rotfImbo

# 12 013
  • Пловдив
Много вероятно вече сме си внесли коронавируса, това се споделя дори и от официални лица. Но не вярвам всички вече да сме го изкарали. Дори скритите огнища, които се разкриват по света, са от няколко хиляди човека най-големите.

Къде ги видя тия огнища? Официално само в 4 държави има повече от 1000 заразени. Може и на други места бройките да скочат, но към този момент картинката не е такава, каквато я описваш.

Ън, притеснението и паниката ще ти донесат много повече вреда от самия коронавирус. Упокой се. Излез на слънце, днес в Пловдив времето обещава да е прекрасно. Разходи се в някой парк.

Съгласна съм, че здравето е важно, но икономическите последици ще са огромни за всички. И точно ние, най-бедните, ще го усетим най-силно. Всяка криза води до фалирали фирми и безработица.
И който каза, че САЩ няма да са засегнати, според мен греши. Снощи американските държавни облигации са паднали още, има срив по всички борси. Всички ще се завъртим на този шиш.
И Китай сигурно първи ще се съвземат, защото са комунисти и държавата има своите механизми за подпомагане на малки, средни фирми, които са засегнати от карантината. При нас това няма как стане, имаме си европейски директиви, които не разрешават да се подпомага частен бизнес.
Смятам, че всички умуват как да се справим с разпростарнението, без да затваряме граници. Защото реално и Китай не затвориха всичко и всички. Блокираха половината си държава, но останалата половина продължи да работи.  

Тези бежанци, които са по границата, са в Турция от 5-6 години. Едва ли има новопристигнали иранци. Турция си затвори границата с Иран още при първите случаи на коронавирус. Иначе, ако сред мигрантите пламне нещо, проблемът на Ердоган ще понамалее с няколко хиляди.

И за парацетамола. Да, с това лекуват, симпотматично. То това е големият пробелм, че вирусът не се повлиява от познатите антивирусни препарати, прави тежки пневмонии и в общи линии се разчита на имунната система да се справи. Ако имаше лечение, нещата щяха да са малко по-малко напрегнати.

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 09:08 от dundi73

# 12 014
По повод на казаното по-горе от Снежана Петракова да кажа и аз какво рече снощи една позната, която работи в американска софтуерна компания. Те получават общи имейли, които се отнасят до служителите на компанията по цял свят. Досега в имейлите пишело служителите да не посещават Италия. Вчера в имейла била добавена и България. Тя се тюхкаше и каза, че започнала да се страхува защо са добавили и нас в списъка.

Ами че то в този списък трябва да фигурира половината свят.
Наистина излезте навън да видите, че очите на страха са по-големи от пандемията в БГ.

Общи условия

Активация на акаунт