Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 950 599
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 12 120
Защо толкова много жени? Да не би последователите на сектата да са били повечето жени?

В Европа иначе е пълно с пенсионери, не само в Италия.

# 12 121
А , самолетите от и към Иран спрени ли са?
Това не е направено за жалост, затова и в много страни привнесените случаи бяха от Иран, а не от Китай. Повечето пътуващи обаче са с чуждо гражданство, макар и ирански произход. Няма как другите държави да не си ги приберат.Дори тези, които спряха полетите си дотам, го направиха късно. Но имам предвид, че поне по суша са ограничени за големи групи мигриращи.

# 12 122
Иран съобщават за 1234 нови случая и 16 нови смъртни случая. Общо 4747 случая и 124 смъртни случая.

BREAKING: Iran reports 1,234 new cases of coronavirus and 16 new deaths, raising total to 4,747 cases and 124 dead https://t.co/eUoE2b20hL

# 12 123
  • MI
Оказва се, че май в Италия връзката не е точно китайска, а ... немска. Joy На база на сходството на италианския щам и мутациите му с този в Германия и момента на влизане в Европа се предполага, че случаите в Кодоньо са свързани с първото огнище в Европа - това в Мюнхен. За който се интересува:
https://www.lapresse.it/salute/il_paziente_zero_sarebbe_tedesco_ … /news/2020-03-05/
rep.repubblica.it/pwa/generale/2020/03/05/news/coronavirus-250377117/

Малко статистика за заболелите в Италия. От 3089, 34.5 % е в карантина вкъщи, без или с много леки симптоми. 43.6 са в болница, но не в интензивното, 9,6%са в интензивното. Изписани оздравели 8.9%, починали - 3.5%.
https://www.lastampa.it/cronaca/2020/03/05/news/migliaia-di-cont … rmismi-1.38550970

# 12 124
Френския не е толкова възрастен. По същество и двете казвате едно и също.
Не става въпрос за гледане в портфейла, а за възможности за качествено лечение. Т.е. дори да е суперкачествено лечението, пак не е гаранция.

Не помня на колко е бил френския при тази лавина от високопоставени загинали лица, но явно е изтеглил късата клечка да е от тази страна на статистиката.
Съгласна съм, че дори и при суперкачествено лечение няма гаранции, както за нищо в живота. Затова съм на мнението, че изброяването на поименни жертви не е обективно при 156254 субективни фактора, които може да са били налице, за да се стигне до този край.
Това е и причината да считам, че черните надписи за поредния случай в някоя държава не са полезни никому.

А специално за Иран и за другите по засегнати държави, трябва да има механизми да се осигури и международна помощ. Не всичко е политика.

Замислих се СЗО няма ли някакви процедури, които са доказано работещи и да се прилагат задължително от държавите при такива епидемии?

# 12 125
  • София
Иран съобщават за 1234 нови случая и 16 нови смъртни случая. Общо 4747 случая и 124 смъртни случая.

BREAKING: Iran reports 1,234 new cases of coronavirus and 16 new deaths, raising total to 4,747 cases and 124 dead https://t.co/eUoE2b20hL
Почвам да имам чувството, че Иран просто иска да си нагласи смъртността съпоставима с тази в Китай (примерно) и си нагажда данните или за брой случаи или за брой умрели?.
 Поправете ме ако греша, но огнищата в Иран и Корея не се ли проявиха по едно и също време?
 Между другото една груба моя оценка (по метода с който оцениха заразените с Иран и статията за смъртността от вчера)- в Италия има между 100 000 и 400 000 заразени.
 Поправка- в тая оценка за над 100 000 може да съм сбъркал много грубо-  не отчитам че не са равномерно разпределени в страната. Няма да поправям горната си грешка- но все пак 10 000 - 50 000 е възможно.

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 13:22 от raptor

# 12 126
  • Варна
Замислих се СЗО няма ли някакви процедури, които са доказано работещи и да се прилагат задължително от държавите при такива епидемии?
Съмнявам се. Спред мен това е една от най-безсмислените организации.

# 12 127
  • Индия/България
За Индия отдавна се чудя как така положението е спокойно, предвид близостта с Китай и несъществуващата хигиена. Явно има фактори, които влияят на самоограничението на вируса.

Ще се опитам да обясня. Някой питаше и дали се правят тестове. Правят се и в момента даже всички лаборатории тук са под пара. Правителството се кооперира с много от големите частни болници/лаборатории , които се включиха в националната програма за справяне с вируса и ще дадат подкрепа на властите за овладяване на евентуални огнища.  Не подценявайте правителството на Индия (индийците може да са всякакви, но правителството им е "много в час"). Индия вече си имат горчив опит със свинския  грип и още повече с епидемията от т.нар.  Nipah Virus , който вилня през май 2018 пак в щата Керала и уби близо 20души. Не знам дали сте чували за тази епидемия въобще, но Nipah също може да се предава от плодов прилеп на човек (мисля че тогава тръгва от Малайзия и стига до Южна Индия) и предполагам в тези региони на света подобни вируси си върлуват и мутират непрестанно. Много вероятно е , както и предположиха някои съфорумци, след него хората поне в щат Керала да са развили някаква устойчивост към този тип зараза и заради това случаите на корона там да протекоха леко.  Аз аз си мисля и нещо друго - Индия няма особено добри отношения с Китай и границите й с него се пазят при много строги условия. Това не е отсега, но последните 2-3г и след доста конфликти,  контролът на потока от тази страна  е изключително засилен.  Така че до известна степен съм склонна да мисля, че слабото разпространение на вируса поне в първия етап от избухването на епидемията да се дължи на тези мерки, въпреки че действително китайците на индийска земя са много, но по-скоро тибетци.  Индия обаче спря визите за китайци веднага, което ограничи и туристическия поток. Спря временно и износа на медицински консумативи, за да зареди болниците си. Болниците тук се "прекроиха" и преоборудваха още при първата вълна. Проблемът сега вече е в пъти по-голям, защото идва главно от милионите туристи. Последното, което съобщиха е, че сериозно се обмислят мерки за временно затваряне на Тадж Махал. Засега поставят термокамери на входа и ограничават потока от допустим брой туристи на ден. Град Агра, където се намира тази забележителност, се дезинфекцира по специална схема. Същото се случва и в градовете с най-посещаваните индийски храмове и за ележителности. Вече всички начални училища в Делхи и
областта прекратиха занятия до 31март. Да кажа също, че тук училищата редовно се разпускат и заради високи стойности на замърсяване на въздуха. Тази година доста дълго пак бяха разпуснати през ноември. Премиерът отмени срещата си с ЕС. Отмени и няколко големи мероприятия, свързани с предстоящия Фестивал на Цветовете (Холи). Спрени са електронните визи  за Италия, Иран, Ю.Корея и Япония, а всички други визи, издадени преди 3март за тези страни са отменени. Всеки турист още в самолета попълва декларация, преди да кацне на индийска земя. На място при влизане в страната правят и кратко интервю с чужденците.
Последният позитивен индийски пациент е пътувал до Малайзия и Тайланд. Изолирани са общо около 28 000души до момента, които са под наблюдение и се тестват поетапно. Вчера съобщиха, че всички 29 случая се развиват нормално, нямало критични..но днес все още няма информация. Относно хигиената- имат имунитет и такъв се изгражда дори от чужденците с течение на времето. НО индийците като цяло са достатъчно калени и физически, и психически, а също така  имат забележително силна връзка  с природата.

@ Хексе Kissing Heart

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 13:30 от Bandit Queen

# 12 128

Почвам да имам чувството, че Иран просто иска да си нагласи смъртността съпоставима с тази в Китай (примерно) и си нагажда данните или за брой случаи или за брой умрели?.
 Поправете ме ако греша, но огнищата в Иран и Корея не се ли проявиха по едно и също време?
 Между другото една груба моя оценка (по метода с който оцениха заразените с Иран и статията за смъртността от вчера)- в Италия има между 100 000 и 400 000 заразени.

Не мисля, че бяха по едно и също време. В Иран съобщиха първо за два случая. По-късно през деня съобщиха, че са починали. Не помня да сме били по-шокирани в темата от тогава, по това време вирусът изглеждаше, че сякаш затихва. След това съобщиха за 6 случая в Италия, всичките тежки, а през това време Япония изглеждаше пред епидемия. Корея гръмна малко по-късно. Корейците излязоха начело, защото много бързо започнаха да ги ловят, но ето сега те първи ще се изчистят. В Иран положението е извън всякакъв контрол.

# 12 129
  • София
Много вероятно е , както и предположиха някои съфорумци, след него хората поне в щат Керала да са развили някаква устойчивост към този тип зараза и заради това случаите на корона там да протекоха леко.
Вчера между другото мернах пост на вирусолог, че в момента не е ясно дали хората преболедували в миналото от някой от редовно циркулиращите коронавируси, които предизвикват хреми, нямат някакъв макар и частичен имунитет срещу настоящият вирус.

# 12 130
Защо да имат, нали е от друг тип?

# 12 131
  • Пловдив
Защо го погребахте вече френският депутат? Човекът е в реанимация, поне аз не виждам никъде да се е споминал.

# 12 132
  • София
Oт друг тип е и затова човека каза, че това е само спекулация- в смисъл не се знае дали все пак имунната система на тези хора не разпознава заплаха по-рано. Доколкото разбирам затова го нарича слаб частичен. Възможно било да има нещо такова, възможно е и да няма- хипотеза.

# 12 133
Bandit Queen, мерси за подробната информация за Индия. Знам, че правителството е на ниво. Те бяха едни от първите дето изложиха подробни мерки за борба с вируса, ведно и с лекарства евентуални. Не само адаптивността  на индийците, а силната им връзка с природата е в техен плюс.

# 12 134
  • Индия/България
Вероятно защото  се предава отново чрез прилепи.  Nipah вирусът има сходна структура (РНК)  и се числи към зоонозните вируси. Аз също четох подобно инфо, че учени от Южна Азия в сътрудничество изследват връзката между предишни епидемии в региона и тази на коронавируса, но засега действително си остава само предположение и спекулация.

Общи условия

Активация на акаунт