Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 950 830
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 12 180
Маска, кашляш в кърпа, има си начини. Повечето хора си кашлят, където сварят. Нямам против някой да е сополив в офиса, имам против да ми виси зад гърба, над чашата ми кафе и да се цупи като я дърпам и го гоня. Седи си на бюрото, проветрявай често, работи си мирно и не се ври при хората, щом не искаш да боледуваш у вас.

# 12 181
Аз съм почти цялата зима болна, и това е всяка година. След като се оправя, след 10 дни съм отново болна. Не виждам как да прекарам у нас 3-4 или 5 месеца, за да не кихна на някого навън.

Просто не е възможно човек да спре да живее и да се затвори вкъщи, ако е по-податлив на болести. На мен са ми извадени сливиците като дете и всичко ми слиза директно в гърдите и правя бронхити и пневмонии по-често от повечето хора. Какво се предлага в такива случаи?
Имуностимуланти, вит. Д и разни други..
Питай докторите.

# 12 182
Посетил Унгария и заразен, посетили Израел и заразени...

# 12 183
  • Terra incognita
Наивно е да се вярва, че сезонните вируси ще бъдат изкоренени чрез лична изолация и отдегляне от обществото.

# 12 184
другата подскочи като ме видя, отстъпи назад и попита: "Да не си болна?".

Следващият път кажи да. От мен са бягали на улицата, заради това че съм с маска, което идеално ме устройва, така няма да има много плътно прилепнали до мен да ми кашлят в лицето. Хем знаят, че в България само здравите носят маски, хем всеки път бягат от теб като те видят с маска. Иначе аз маски през зимата ползвам отдавна, откакто се родиха децата, ползвах ги да влизам само в аптеки и поликлиники. Затова имам от хирургическите доста преди да се появи този вирус.

# 12 185
Това не е сезонен вирус.
Почти всички учени и лекари се съмняват, че топлото време ще го спре.

# 12 186
  • В.Търново
Само ние и Турция ли останахме незасегнати?
Бежанците не искат у нас, короната не ни иска. .... Малииии.... Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА....
Малта и Словакия също.

В Италия за днес все още няма отчетени нови случаи, там какви мерки вземат?

# 12 187
  • София
Lady Stardust ,
Това с ходенето на болни на работа не е проблем само при нас. Така е устроен светът и този вирус е поредното предупреждение, което обаче за пореден път се съмнявам да чуем.
Народопсихиологията е следната: Сега ако си взема болничен за 3/5 дена, шефа после ще ме гледа лошо, колегите няма да смогнат и ще ме коментират, а и като ходя болен, всички ще видят колко много давам от себе си в работата и какви жертви правя. Герой.
Общо взето е това. Wink Но то зависи вече и от самата фирма работодател, какво са взаимоотношенията там, как стои с персонала положението и пр. А и ние с тези болнични сме привилегировани. Ами страните в които няма такова животно? Ето там нещо трябва да с промени. Имаш примерно 20-40 дена платена отпуска в годината ама това включва и ако си болен. Всяко отсъствие се брои. Абе това е много дълга тема и не е за тук. Защото от друга страна и много лекари издават 'фейк болнични' има хора, които спекулират и се възползват образно казано и още и още.
Не знаеш къде е началото и края.

Поне ако болен ходи на работа, то задължително трябва да предупреди всичките си колеги, да страни от тях (ако може), да е на дистанция 1/2 м. Когато кашля/киха/секне да го прави в салфетки, които после да изхвърля веднага, а не да ги слага в джоба си и да ги пипа по сто пъти (т.нар. олигавени кърпички), но остава проблема с докоснатите предмети. Колегите му едва ли не трябва да проявяват много силна воля да не си докосват лицето (ама то понякога става неволно) и да се мият или да си вземат дезинфектант за ръце и така. Това е положението.

# 12 188
Вече и в Перу...

Peru has recorded the first confirmed case of coronavirus, according to the president Martín Vizcarra.

Source: TheGuardian

# 12 189
  • Terra incognita
Това не е сезонен вирус.
Аз не говоря за ковид.
Но за него врмето ще покаже какво е всъщност.

# 12 190
И нас днес ни гледаха странно, щото бях сложила на дребния маска в поликлиниката. Добре, че не бях извадила моята с филтрите, че щяха да заобикалят. От всички лекари само нашата беше с маска, очила, ръкавици и дезинфекцираше след всеки. Каза, че другите лекари я бъзикали и й викали корона вируса.....без думи.

# 12 191
Е да, но да речем трябва и да си водя децата на училище и детска градина. И съм убедена, че не съм единствената, която кара болестите на крак поради невъзможност да си полегне вкъщи. Ако можех - щях Simple Smile - даже много ми се иска - но няма кой да ми поеме всичките ангажименти. Плюс това и с маска да си, и да кашляш в кърпа, който се дразни, ще се дразни пак, защото е ясно, че си болен.

Трябва да приемем, че няма как да живеем в стерилна среда, ако сме в цивилизацията. За шарки и подобни ясно, че няма мърдане! Но за всяка кихавица, хрема, кашлица или неразположение дори и личния лекар няма да ти даде болничен за съжаление.

# 12 192
"Военномедицинска академия спря да приема болни, които трябва да бъдат тествани за коронавирус, защото е с препълнен капацитет, каза на редовния брифинг шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски."

Май въобще спират да приемат болни, че е пълно. Не само такива за тестване на КВ.
А само преди няколко дни ни обясняваха колко много е готова държавата, правиха разни Пи Ар акции с носилката.

Чух по ТВ, че у нас има само 800 легла за инфекциозно болни. Съобщаваха как разни болници имат коя 6, коя 10 запазени легла за болни от КВ. Нищо работа.
Да не говорим, че във ВМА май е пълно с чужденци, поне такава беше информацията преди няколко дни.

# 12 193
  • София
Това не е сезонен вирус.

Не е сезонен вирус, но има индикации и логика топлото време да го ограничи драстично (както писах вече, няма как да го спре като по поръчка) и аз се обзалагам на това. Просто трябва да сме търпеливи. След 2 месеца ще има драстично подобрение на фона на картинката в момента. Simple Smile

# 12 194
При нас болничните не са проблем, обаче хората без деца ги ползват почти никога, защото си е разправия, а и се отразява на заплатата. Наистина не ми е проблем, ако спазват елементарни правила, за да предпазят нас другите, които имаме деца. Миналата година колежката ми лепна вирус и то сериозен, защото дойде бая болна и вися в офиса да я питаш защо. Обяснила съм 100 пъти, че не искам никой да ми диша във врата, когато е болен, еми полза нулева. Аз ги разбирам, че нямат интерес да се ограмотят, но поне да уважават молбата ми и личното ми офисно пространство - могат. За мен е въпросът е елементарен, разбирате ли, не се възмущавам от боледуването на крак, а от навирането по това време при други хора. Болен си - спазвай дистанция и хигиена.

Общи условия

Активация на акаунт