Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 951 973
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 12 795
Снежана, ти сама си си отговорила на въпроса - Китай много добре знаят как се действа в такива ситуации. Когато започват да взимат мерки, вече случаите не са 100. В началото не са забелязали, а после местните власти в Ухан са забелязали, че нещо става, но са крили и омаловажавали нещата дълго време. Едва когато централното политбюро се намесва започват сериозните мерки, след това имаше и уволнени. Нали точно заради това първоначално забавяне Китай отнесоха доста критики.На другите обаче какво им е извинението сега след като поне от 2 месеца се знае.

# 12 796
Същата БГ Мама, която праща златното си яйце с "бистри сополи" на градина, щото животът не може да спре заради едно боледуване? И сега изведнъж се загрижи да пази болните и слабите и да раздава карантинни карти?

Stunned!

# 12 797
Вчера някой спомена, че на круизните кораби вече няма да се качва наземен персонал, а ще спускат тестове за КВ с хеликоптер. Потърсих информация и наистина намирам такава в интернет.

Озадачена съм - от една страна имаме чак такава свръхпредпазливост, от друга продължава съвсем официално да се дефинира за рисков контакт пребиваване в близост със заразен за повече от 15 минути. На сайта на МЗ го чета.

Впрочем от това, което прочетох там, още на две неща бих обърнала внимание. В различните инструкции срещнах на няколко пъти предупреждение да се избягват контакти с животни, да не се ползва една дъска за обработка на месо и свежи продукти, да се готви добре месото. Извинете, ама и тук ли очакват да се появи КВ от консумация на недопечени прилепи? Мислех, че не им е сезонът в момента. И второ, имаше твърдение, че сапунът убивал вируса. Това сериозно ли? Защото от други източници разбирам, че не го убива, а просто се отмива от ръцете.

# 12 798
И второ, имаше твърдение, че сапунът убивал вируса. Това сериозно ли? Защото от други източници разбирам, че не го убива, а просто се отмива от ръцете.

Как можете да убиете нещо, което не е живо?

# 12 799
Китай може да лъже, но историята далеч не показва омаловажаване на проблемите в тази страна. Със сигурност още от начало, са претърсени всички хора, кой, къде и защо е бил. Това че не е съобщено на света, въобще не значи, че са си щракали с пръст и са чакали да ескалира проблема за да изпаднат в рецесия. В случая със SARS, дори не са си признали, ами са били хванати. Така че така действа Китай. Тия техни драстични мерки, мен ми показват, не просто нерешаване на проблем, а дори ескалиране на проблема в по-лош вариянт. Пример може да си взимате от Южна Корея, Япония и Сингапур. Китай според мен много сбъркаха, като затваряха хората в сградите, позволявайки на вирусът да зарази и другите членове на семейството. Затова спрете с вашата карантина на сгради, защото това не е правилният начин. Виждате какво стана в Южна Корея, само 6000 болни, а Китай 60 000 болни, защо? Да не би Корейците да са по малко податливи от Китайците?
Явно правилният начин е, когато има болен да се изолира и да се изследват всички близки контакти, а не да се затварят градове и сгради, пълни със здрави хора вътре.

# 12 800
Здравейте, аз съм с почивката във Франция. Всъщност почивката беше планирана и платена точно 2 дни преди да обявят болните в Италия. Незнам дали става дума за пари, защото не съм проверявала дали мога да отменя билети и т.н. Причината, че ще ходим е, че искаме да отидем, имаме нужда от разходка, разнообразие, имах един бонус, който трябваше да наместя някъде.
А по повод карантината- спокойно, за тези,  които се притесняват- пари от джоба на данъкоплатеца за моите болнични няма да излязат, защото преспокойно мога да си работя от вкъщи. Но все пак трябва да знам преди да тръгна дали няма да имам проблеми от такова естество после.
Лично на мен ми се струва силно преувеличено всичко и една масова психоза е настанала навсякъде. Обаче снощи майка ми ми се обади да ми се кара и аз взех, че се замислих как всеки път като не я послушам, все излиза права накрая. И реших да питам и вас за всеки случай.

# 12 801
И второ, имаше твърдение, че сапунът убивал вируса. Това сериозно ли? Защото от други източници разбирам, че не го убива, а просто се отмива от ръцете.

Как можете да убиете нещо, което не е живо?
Ами ето инструкцията:

Ето и линка към сайта на МЗ: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/05/podgo … o_za_covid-19.pdf

# 12 802
  • В.Търново

Вече от второ интервю на приет за изследвания се разбира, че ги обгрижват хора без защитно облекло. Един с корона да има и цялата болница ще пламне. Защо го правят това? Не знаят, нямат облекла, не им пука? И трите варианта са трагични.
Или нямат осигурени облекла, или си мислят, че не е толкова страшен вируса, както някои  мои познати, мятат с ръка и казват, че се пресилват нещата, вирус като вирус било, смъртността в света при раждаемост била по-висока от Коронавируса и други такива коментари.

# 12 803
Интересното е, че всеки сезон една сюрия вируси застрашава много деца с вирусна астма. Само че до тоя момент не съм виждала някакво масово БГ-Мама движение да се пазят тия деца, като, хм, си спираш болното дете от градина, да не сее зарази. Напротив, досега концепцията винаги е била - ние караме леко, който има боледуващо дете, да му мисли.

Може пък да има добра страна, с тоя вирус хората да се научат на повече солидарност към разпространението на зарази.

# 12 804
Здравейте, аз съм с почивката във Франция. Всъщност почивката беше планирана и платена точно 2 дни преди да обявят болните в Италия. Незнам дали става дума за пари, защото не съм проверявала дали мога да отменя билети и т.н. Причината, че ще ходим е, че искаме да отидем, имаме нужда от разходка, разнообразие, имах един бонус, който трябваше да наместя някъде.
А по повод карантината- спокойно, за тези,  които се притесняват- пари от джоба на данъкоплатеца за моите болнични няма да излязат, защото преспокойно мога да си работя от вкъщи. Но все пак трябва да знам преди да тръгна дали няма да имам проблеми от такова естество после.
Лично на мен ми се струва силно преувеличено всичко и една масова психоза е настанала навсякъде. Обаче снощи майка ми ми се обади да ми се кара и аз взех, че се замислих как всеки път като не я послушам, все излиза права накрая. И реших да питам и вас за всеки случай.
Ами може да поизчакате как ще се развие ситуацията и да решавате в последствие, вземайки предвид и евентуалните неприятности, които могат да възникнат.

# 12 805

Което само доказва некомпетентността на служителите в МЗ.

ПП: Да не се тълкува, като отричане на необходимостта от често и грижливо миене на ръцете с топла вода и сапун!

# 12 806
  • София
Във Франция се готвят усилено за Етап 3, т.е. епидемия, каза се няколко пъти тази седмица и от здравния министър, и от Макрон, че това е неизбежно. Вече всички департаменти са засегнати, а само от вчера има 190 нови случая, което прави 613 към тази сутрин. Без да дразя споменавайки училища, но в мейла преди онзи за грипната ваканция, но но от същия ден, 14 дневна карантина се препоръчваше за всички пристигнали от Италия, Китай, Сингапур и тн, а и от най-заразените области в самата Франция. Както преди бяха само две области в Италия, а сега мерките вече са за цялото страна, така до дни ще стане и за Франция, вероятно и Испания. Там също нещата не вървят хич на добре. И в двете страни казват, че интересното е, както и в Италия, че огнищата са малки населени места, практически села. Не са в големите градове първоначалните огнища, както е обикновено с грипа и други зарази.

Апропо, професорът от института Пастьор, за когото ви споменах вчера, беше категоричен, че вирусът не е мутирал и във Франция и Европа бил съвсем същия като в Китай.

# 12 807
Китай взе драстични мерки за спиране на КВ, като карантира първо 60млн човека в Хубей, в последствие карантира 750млн в цял Китай. Имам една питанка, защо Китай взе тези драстични мерки, а съседката Южна Корея не? Говоря за затваряне на провинции и мегаполиси.

Китай вдигна и полеви болници за коронавируса, докара го до 23 000 легла за хоспитализирани заразени в Ухан, а процентът починали там, ако се не лъжа,  е доста по-висок отколкото в останалите райони на Китай . Едва ли е заради протестите в Хонг Конг.
Южна Корея, от друга страна,  май се оправя и без полеви болници.

# 12 808
Може пък да има добра страна, с тоя вирус хората да се научат на повече солидарност към разпространението на зарази.

Нищо не се е променило за съжаление, имам приятелки, които работят в ДГ и положението си е абсолютно същото. Аз моето дете не го пускам на градина, защото прави гърчове и не бих рискувала, заради една неадекватна за мен майка, да страдам аз. Ама не всички работят от вкъщи и не всички имат 2 баби на разположение, така че разбирам ги понякога, защо го правят. Ето тези вече в градинките зад блоковете, които излизат с болните деца, не мога да разбера. Имам чувството, че нарочно го правят.

Китай взе драстични мерки за спиране на КВ, като карантира първо 60млн човека в Хубей, в последствие карантира 750млн в цял Китай. Имам една питанка, защо Китай взе тези драстични мерки, а съседката Южна Корея не? Говоря за затваряне на провинции и мегаполиси.

Китай вдигна и полеви болници за коронавируса, докара го до 23 000 легла за хоспитализирани заразени в Ухан, а процентът починали там, ако се не лъжа,  е доста по-висок отколкото в останалите райони на Китай . Едва ли е заради протестите в Хонг Конг.
Южна Корея, от друга страна,  май се оправя и без полеви болници.

Китайците вдигнаха такива болници и за SARS, така че това си е честа практика при тях. Нормално е да искат да си направят изолатори, след като знаят накъде вървят нещата, питам се защо нещата стигнаха до там? Като се вижда ясно, че е могло да бъде предотвратено и Китай попринцип си действа като Южна Корея.

# 12 809
  • София
Скрит текст:
Ама разбира се, че личния ищах да си починеш, да си покажеш новите тоалети и да си "наместиш бонуса" /после как ще разберат околните, че получаваш бонуси, ако не чрез сними у фейсо, то иначе за кво са ти тия бонуси/. Това, че може да си преносител на вируса и да заразиш околните, от рискови /и не само/ групи - дреме ти на ... капелата. Както казах - пуцай куме, я' да съм добре, пък на другите м@йната им. Такива като теб само солени глоби и истинска карантина /не домашна/ ще ви изяснят как аджеба се разпространяват вируси и колко могат да бъдат опасни за някои, нищо, че други биха го изкарали 'на крак'. Жалко, че БГ не е от тези държави, които държат на дисциплината в такива моменти.

Общи условия

Активация на акаунт