Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 931 065
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 13 965
  • София
Както каза Лили, вирусът ще отмине, с глупаците ще трябва да продължим да живеем. Дайте да си говорим по същество и да не влизаме в излишни спорове. Не е задължително на всяка глупост или провокация да се отвръща. Всеки може да си каже мнението, както и да прецени кое мнение е полезно за него. Останалите просто да ги подминава. Много тегава става иначе темата.

Не е ясно кои точно са "глупаците". За мен лично тези, дето не спират да дърдорят как трябва да се затвори държавата и след месец щастливо да си умрем от глад, но здрави. Разбира се, като преди това сварим всичката леща  и боб в "бункера". Утре всички ще се натъпчем в градския транспорт и ще отидем на работа, нали? Някоя от всичките мисирки да зададе случайно въпроса, аджеба, тоя градски транспорт някога бил ли е мит, дезинфектиран и прочие нормални хигиенни мерки. Не, разбира се, какво ги интересува това, важно е да се травмира населението, докато полудее съвсем. Темата не просто е тегава, тя е налудна.

# 13 966
Маски и тук NRW Германия, район с 500 инфектирани, не се носят масово. Важно е да няма паника, за да бачкаме на спокойствие.
 Заразени във фабриката на Форд, където работят още десетки хиляди души, в карантина са 14 от тях. Ужасно работа, дано се поспре вече.

# 13 967
Скрит текст:
Цитат

Около мен повечето хора са по същия начин.
Колегите го удрят на шеги и неглижиране.
Около теб гори, а ти се правиш на шут. Не го разбира това

Спокойно, много скоро на никой вече няма да му е смешно. Наблюдавам го около хората около мен. Преди две седмици ми се надсмиваха, а сега тона е една идея по-сериозен. Няма какво да се направи - просто максимална защита, кой колкото може, нека прави за себе си. Без излишни излизания, маски по възможност и така. Каквото има да става, ще стане.

# 13 968
ШЗО-школа за запасни офицери мисля се наричаше в Плевен това. Там преди децата на ВИП държавници у нас и връзкари повечето , отбиваха военна служба и май беше 3 години. Не знаех , че още я има. Да ги пуснат, ама първо тестват, това ...още повече, че младият мъж е бил от Плевен, може да са се засичали по заведения, дискотеки и т.н. Вижда ми се безотговорно това и рисковано.

# 13 969
Индия и Малайзия забраняват всички круизни кораби да влизат на тяхна територия.

BNO

# 13 970
То се УтЕпало за круизи и околосветски в таз ситуация... После нашите ги мъмрим, че искат да видят Рим и Венеция...

# 13 971
Имам две отваряни кутии с маски от миналата зима. Предполагам, че нищо им няма? Ще стигнат за ММ на първо време.
Аз и бебето за сега ще си стоим вкъщи, надявам се ваканцията на децата да се удължи. От класа на голямото дете има доста болни, даже имат и една кашляща учителка и не ми се иска да я пращам там. ММ ще пазарува веднъж седмично за да не се бута в навалицата всеки ден. На работното му място мерят температура, дезинфекцират врати.
Смятам, че тези мерки са разумни. Надявам се да се опазим, защото сме доста рискови. ММ е хипертоник, аз съм с доста разклатено здраве в момента, майка ми е на 70, имам и баба и дядо на 86 и 93.

# 13 972
Малко уточнения:
1. Корона вирусът няма нищо общо с грипния, ако и да показва сходна клинична картина.
2. Противогрипната ваксина въобще не му помага, нито му пречи.
3. Същото важи за антибиотиците.
4. Противовирусните препарати като цяло имат ефект само профилактично, чрез повишаване на имунитета.
5. Смъртността все пак е 3%, не е 80% като при доста други вирусни заболявания. И до днес не схващам защо толкова малко се плашите от една Ебола (с 90% заразност и горе-долу толкова смъртност).
6. PCR не е в реално време, а е с обратна транскриптаза - т. е. не е "бърз тест", който да се прави по улиците и КПП-тата. Може да се комбинира с техника за количествено проследяване в реално време, но може и да не се. Ние не знаем какво точно правят тук - по-скоро без тази екстра. Ето сравнително популярно обяснено, ако някой се интересува https://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_transcription_polymerase_chain_reaction
При всички случаи се искат поне PCR-машина, доста реактиви и техническо време от около 2 часа поне (според метода за детекция, ако е по старата система радиоактивно, може да отиде 1 денонощие), не е като да топнеш пробата в чашка и да ти се оцвети разтворът. Затова няма как да се ползва за първичен скрининг, не е въпросът в цената. Също така зависи с колко гнезда работят PCR-машините им, но предполагам, че не са повече от 24. Техниката не е чудо невиждано, изпълнява се без проблем от току що дипломирани студенти.

Мисля, че волю-неволю ще се стигне до някакви подръчни материали за маски, а като дезинфектанти нищо чудно да стигнем до домашен първак или пърцуца.
Хубавото е, че вирусът живее от 5 до 35 минути извън биологична среда.

# 13 973
Тук в Стокхолм дезинфектанти и маски няма  в нито една аптека. Аз се сдобих с една кутия маски от близка, работеща в стокхолмска болница, обаче по улуците не виждам никого с маски, та и аз си ходя без маска. Увивам си един шал в хранителните магазини, когато пазарувам храна. Дезинфектант имам около 5-6 литра, тъй като тук от години ми инжектират ботокс в дланите през 3-4 месеца и след процедурата на изпроводяк ми дават по една такава туба. Преброих, че съм събрала  около 10 такива туби по 600 мл - пише, че DAX Clinical е ефективен срещу бактерии, дрожди, гъбички, различни грипни вируси , включително коронавирус. Въпросният дезинфектант не е гел, а течен като спирт и много приятно охлажда ръцете. Насипала съм в два малки пулверизатора и с детето имаме по един в чантите. Аз постоянно се пръскам ръцете с него, когато съм навън.

https://www.apotea.se/dax-clinical-handdesinfektion-600-ml

# 13 974
Преди малко излязох, гледам един батка от съседния вход - уж лъскав, пък мощно си се изкашля в ръката. После ще пипа копчета и дръжки...това и при стандартни сезонни вируси е супер гнусотия. Трудно ще се научат хората, трябва някакво НВО и малко начукване на канчета, иначе си е ужас. Един гнусар, и без коронавирус, може да застраши стотици, и деца, и старци.

# 13 975
  • на пъпа на Златията
==
==
Това е най човешката реакция . Това че се правиш на шут не значи че не вземаш съответните мерки .

# 13 976
Аз пък се чудя следното - щом тази възрастна жена в Габрово по принцип не контактува с никого и не е пътувала никъде, възможно ли е да се е заразила, след като е била приета в болницата? И възможно ли е да е била заразена от жената от медицинския персонал, която е с положителна проба, която от своя страна да е само преносител и преди това да е имало друг пациент 0, от който да е тръгнало всичко? Разсъждавам си просто, защото иначе не мога да намеря логика за тази възрастна жена и как е стигнало до нея

А относно ходенето до МОЛ-а - на никой не му пука. Всичките съученички на сина ми /7-ми клас/ се похвалиха във вайбър групата, че днес ще ходят с мама на шопинг в едикойси МОЛ, за да си пазаруват за празника. После на кино и т.н.

# 13 977
  • София
Скрит текст:
Цитат

Около мен повечето хора са по същия начин.
Колегите го удрят на шеги и неглижиране.

Спокойно, много скоро на никой вече няма да му е смешно. Наблюдавам го около хората около мен. Преди две седмици ми се надсмиваха, а сега тона е една идея по-сериозен. Няма какво да се направи - просто максимална защита, кой колкото може, нека прави за себе си. Без излишни излизания, маски по възможност и така. Каквото има да става, ще стане.

Защитна реакция е това. Иначе биха се паникьосали.

# 13 978
  • Варна

5. Смъртността все пак е 3%, не е 80% като при доста други вирусни заболявания.
Смъртността не е наистина много висока, но аз лично по скоро се притеснявам за пораженията които оставя болестта върху белия дроб. Да не е да се преживее Ковид 19, и да се почине след месец или година от фиброза. Sad

# 13 979
Какво правят възрастните? Редят се при джипита, по поликлиники и лаборатории.

Напълно възможно е точно един гнусар да е разнесъл заразата много хубаво и оттам вече не се знае точният път.

Корея има доста висока успеваемост при лечението, с доста по-ниска смъртност.

Общи условия

Активация на акаунт