Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 931 010
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 14 055
Честит празник, дами!

Разбирам, че всеки иска да си каже, и всеки има право да пише квот си иска, но представете си някой да влезе в темата с желание да прочете нещо полезно. Какво намира?
Отчетни постове. "Аз бях болна до дата Х, но сега съм добре." "Аз пък имам Х кутии с маски, ще стигнат за ММ" (тук всички отдъхваме облекчено)
Психоза и спорове за маските сред хора, които стандартно не живеят по хипер стандарти за хигиена. Колко от вас ползват ръкавици в обществените пространства? Колко от вас дезинкфекцират ръцете си СЛЕД като са отворили пакета хляб/чипс/бисквити/шоколад?  Колко от вас затварят след измиване кранчетата с хартия? Как отваряте външната врата на жилището, когато се прибирате от асансьора? Дезинфектирате ли ръцете преди всяко пипане на тъч-скрина, особено докато с другата ръка боравите с пари? Това са навици, които не се градят за дни или за месеци.

Маските са капка в морето, докато границите са отворени.
Не призовавам да ставаме затворници на домовете си. За да не се стигне дотам, ще може ли да изтърпим да сме затворници поне в страната си?

# 14 056
Тук в Стокхолм дезинфектанти и маски няма  в нито една аптека. Аз се сдобих с една кутия маски от близка, работеща в стокхолмска болница

Съжалявам, но това не можах да го подмина. Знам за много случаи в чуждестранние болници, където масово се изпокрадоха маските, защитното облекло и консумативите за хигиена - нещо, което на практика е направила и вашата близка за вас. Би било добре в цялата суматоха да се опитате да помислите трезво и да не допускате подобно нещо в България.

Тези материали са необходими на медицинските екипи, които работят в болниците. За масовото население в момента само covid19 е в съзнанието като опасна болест, но това не означава, че другите високозаразни инфекциозни болести са изчезнали. По болниците лежат хора с отворена туберкулоза, с други зарази, които се предават по въздушно-капков път и изискват изолация. Как се очаква медиците да могат да изпълняват задълженията си без да имат условия на безопасна работа, само защото голяма част от консумативите са се окрали от хора, които дори не знаят как правилно да позлват тези материали.

А за операциите помислихте ли? Без маска в операционна не звучи добре. Аптеките в чужбина нямат маски. Прозиводителите отказват поръчки. Болниците са на лимитите си за спазване на елементарни хигиенични условия, още преди да са започнали да приемат инфекциозни пациенти...

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 16:45 от Grant

# 14 057
  • град-държава
И аз съм на мнение, че отдавна вирусът е тук...и с тия фалшиви тестове кой знае колко са болните...а колко са го минали без да разберат Confused

Това е възможно най-оптимистичния вариант. Аз лично разчитам на това, предвид това, че откритите не са от рискова група.

# 14 058
Цитат на: Lady Stardust link=topic=1174414.msg40с325150#msg40325150 date=1583677789
Ако някой си мисли, че само в Габрово и Плевен има корона вирус, много се е объркал. Не, че бих се навряла в Мола, ама няма как за ден народа да поумнее.

Ами сори, ама тъкмо се връщаме трима габровци от Пловдив, новината ни завари там.
А може и да сме го изкарали вече.
Бабата, дето ни е градска, едва ли е случай 1 у нас. Сама жена, по чужбина не е ходила. Просто малко се изследва.
Желая здраве на цялото форумско войнство. И повече уравновесеност, разум и спокойствие.

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 22:05 от Judy

# 14 059
  • Bulgaria
Искаш да кажеш, да се заразим, та да си седнем на...? Защото така прозвуча

Не, исках да кажа, че неверника си е неверник, докато не го изпита сам.

# 14 060
Не виждам как ще ни спаси сега едно затваряне на границите? Очевадно е,че вирусът е тук. Просто малко изолация се иска от безстрашният българин, нищо повече.
Лекарите са изложени на риск през цялата смяна, аз съм изложена на риск от нас до магазина, който е на 20 метра. Затова лекарите се разболяват.

# 14 061
  • Другата България
Имам си няколко въпроса, които не чух да се коментират днес по ТВ.
РЗИ ли ще контролират изпълнението на карантината вкъщи и правят ли се проверки на лицата дали я изпълняват?

В България има ли официален списък на рисковите държави? Мисля, че трябва да ги има на сайтовете и на МЗ и МВнР. Ясно е, че вече не са само Китай, Иран и Италия.

Карантината вкъщи само за българи ли се отнася или и за чужденци  ( влизащи от рискови държави - в хотели ли ще се катантират или ще си обиклаят свободно)?
Говори ми....
Моята колежка, за която писах тук и което никой не помни разбира се, защото се пишат по 20 поста в минута, сутринта цъфна на работа! Преди дни си дошла от Испания, от Валенсия, не знаехме какво и дали изобщо е говорила с шефа, предполагахме, че той знае, тя със сигурност знае какво да прави, но сутринта просто дойде нахилена с оправданието "няма за какво да спазвам карантина, не съм болна". При това работим в структура, пряко свързана със ситуацията в момента, постоянно се променят указания, инструкции и т.н., с една дума-напълно наясно е всеки от нас как и какво се прави, въпреки че понякога всичко е предпоследно.
И на фона на това-онова!!!
В предния пост писах за дебилност, ето това е дебилност, не три габровски автомобила на паркинга на Великотърновски МОЛ. Утре ще говоря директно с шефа, то все не достигат хора, ама това просто е ....и аз не знам как да го нарека.

# 14 062
Най-адекватните изказвания и коментари по отношение на коронавируса бяха на доц. Чорбанов (умунолог, работил и в Тайван по време на САРС) и проф. Александрова (вирусолог), по Бтв предиобед. И двамата от БАН. Много точно и правилно обясняваха неща, без излишни самосъчинения. Жалко, че много ги прекъсваха, заради извънредните заседания.
Ако някой е попадал на други техни  тв или онлайн интервюта , нека да сподели.

# 14 063
  • Пловдив
За да бъде и вълкът сит и агнето цяло, т.е. хем да дондуркаме вируса, хем да крета икономиката, трабва желязна дисциплина и ясни инструкции, които да се спазват. Предвид това, че българинът правила не спазва, не знам как ще се осъществи. Най-вече в градския транспорт трябва да се спазват правила. То е ясно, че там дезинфекцията няма да е много ефективна. Добре е, хора, на които не им е спешно да пътуват, да не ползват транспорта във време, когато хората отиват на работа. Пенсионери имам предвид. Те традиционно са рано сутрин по магазини и поликлиники. Децата, предвид ваканцията, няма да се тъпчат в рейсовете. Колкото и абсурдно да звучи ако се създаде някаква организация на транспорта, има шансове да се ограничи. Там е струпването на най-много хора. И е неизбежно. Другото може да го пропуснеш. Ще пазаруваш веднъж седмично, молът не е първа спешност.....Аз градски хранспорт не ползвам. На работа не ходя. Но въпреки всичко съм с ясното съзнание, че не съм застрахована.

# 14 064
Merri_An, именно, заради това се чудих как може да се спре/ограничи тази безотговорност и на българи, и на чужденци. Трябват забрани, не препоръки.

# 14 065
  • град-държава
И какво са казали? Не всички сме ги гледали. Сутринта така и с други изказващи се. Поне пишете с по 2-3 изречение какво казват.

# 14 066
Отворих  отделна тема за превенцията - маски, дезинфектанти, начини на измиване и т.н. В тази тема важната информация се позагуби между многото постове. Моля, помогнете да я попълним с полезната информация от тази тема, за да се намира по-лесно.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1186228

# 14 067
Все едно аз да кажа на шефа че е дебил, защото той онзиден се върна от България, където отиде уж да работи в тамошния офис, но никой колега не го е видял, а сега се връща при нас и може да ни зарази.

# 14 068
Румъния забранява всички събиряния на повече от 1000 човека. Имат вече 14 случая.

Най-опасните места, които горещо препоръчвам да избягвате са поликлиниките/болниците/аптеките. Те са на фронтовата линия, така да се каже, а никой не желае да се вре между куршумите, нали така? Ако един човек е болен, дори без да знае от какво, то той е много вероятно да посети тези три места. Така че дори да не носите маска в магазина на тези места е задължително, там и други вируси циркулират. Ако не ви е спешно, не ходете по лекари, ако е наложително вижте дали няма възможност да дойде вкъщи, за аптека огледайте някоя по-малка, в която влизат по-малко хора.

Другото нещо, което трябва да имате предвид е, че колкото и да са големи огнищата, те не са по-големи от няколко хиляди човека макс. На всяка епидемия и трябва време, за да набере скорост, а ние сме в началото. Естествено точно сега е момента да вземем максимални мерки, за да избегнем по нататъшно разпространение, но недейте да гледате на всеки човек на улицата като болен, на този етап е по-вероятно да не е. И нека направим всичко по силите ни това да остане така и за в бъдеще.

# 14 069
Това е смешно с 1000-та човека, но и тук днес точно това направиха. Макар че на местно ниво се отменят масово всякакви събития.

Според мен най-опасното място са супермаркетите. За молове въобще да не споменавам. В аптеките и клиниките поне всички ползват дезинфектанти.

Общи условия

Активация на акаунт