Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 595
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 16 425
  • Bulgaria
"Ломско" не е населено място, а селото се намира в община Лом, затова всички казваме ломско село. Пояснявам го, че стават недоразумения. Все още не знаем за точно кое село става въпрос. Контактите на тези хора са изолирани и тепърва ще бъдат изследвани. Става въпрос за 89 души. Шансът лично според мен да са се заразили в селото е по-малък, отколкото в София, но за момента можем само да гадаем.

Не може да сравняваме Китай и % заболели. Те взеха драконови мерки. Италия също, след като вече болниците им издишат, те просто нямат избор. При нас какво ще стане тепърва ще видим.

# 16 426
fanfanito, подобно всяване на паника, че всички в София са застрашени, е излишно. В малките населени места са масово на твърдо гориво и там въздухът е по-зле от София, с просто око се вижда, просто не се мери и никой не се оплаква.

# 16 427
Скрит текст:
Току що изгледах обръщението на австрийския канцлер и тукашния щаб , във връзка с новите мерки и просто ми се доплака. Не че и той е китка за мирисане, но в сравнение с нашите тулупи е ....нямам думи, с които да опиша разликата.

Надявам се, че утре ще имам време да го преведа, а на владеещите немски, препоръчвам горещо да го чуете.
И там ли смятат да го оставят тоя вирус да се вихри?
Обясниха, че няма как вирусът да бъде спрян. Надяват се с приложените мерки, да забавят нещата и да спечелят време, за да предотвратят срива на здравната система и поне да не съвпада пика на грипа.

Мерките са най-строгите в Европа досега, като изключим училищата, но си казаха, че търсят начин да го организират.

Много строги, няма що. В момента върви футболен мач от Шампионска лига  по Макс Спорт телевизия, мъжът ми го гледа, а аз какво да видя? - стадионът е пълен до дупка! Мачът се играе в Германия, предават го на живо.
И това в каква връзка е с Австрия?

# 16 428
Ами... с паника нищо не постигаме реално. По цял ден все някой обяснява, че положението е много страшно и всички ще умрем - с какво помага това? С какво помага да преговаряме по сто пъти дневно колко са загинали - някаква магия ли е, молитва за здраве ли е?
В метрото сутринта видях маса хора с толкова отвратително омърляни маски, чак ме побиха тръпки от гнусотия. Ето ти негативен ефект от паниката - мъкнат някакви маски, по-мръсни и от чорапите им, защото са сметнали, че предпазват. Защото паниката ги кара да вярват, че по-добре с тия парцали, отколкото без.
Опитвам се да чета колкото се може, повече чуждестранни източници и гледам коментарите. Никой не обяснява, че е много страшно, никой не се тръшка, че "тепърва ще страдаме" (дори и евентуално да се окаже така). Напротив, хората си дават кураж, казват "Всичко ще е наред". Аз не съм прочела сумарно и десет мнения в България, че всичко ще се оправи, всичко е черногледство, съчетано с неоснователно плюене.
Италианците и те недолюбват Конте, той едвам състави ново правителство, ама някой в момента да скача? Напротив, обединени са. А ние - Бойко с каква брада бил, пък какъв простак бил... Все едно ако е бъкингамски принц, ще е друго, пак същата безпочвена истерия...

Това са ваши интерпретации, не написано от потребители тук. Ако на Вас ви причинява паника да следите къде как се разпространява вируса, не четете. Най-лесното е, но това е нов вирус, не се знае много за него и всеки заполял, оздравял, починал е информация, от която може да се извлекат ценни данни като например:
- с лекарства за настина не се лекува,
- не се разболяват тежко само хора от рискови групи,
- има повторно заразяване, т.е. може да се предположи че антитела не се изработват
- периода на инкубация е до 28 дни
- има повече от един вид корона вирус в момента
- като се разболееш идва подобрение след което идва най-лошото като симптоми
- ...  - ... - ....

Също така, много е модно като се сложат новини в новинарска тема като тази да се сочат потребителките за паникьосани, изтерични, черногледи. Толкова ли е трудно да поемете лична отговорност за начинът, по който Вие възприемате информацията, която четете? Не лично вие, но всички в джъст-ъ-флу-бро клуба.

# 16 429
  • София
Доста неща са споменати в националния план за действие при бедствия. Разписани са конкретни мерки, споменати са действия за обезпечаване на защитни средства на населението... Въобще не малко неща... Но дали е само на хартия?! http://www.strategy.bg/StrategicDocuments/View.aspx?lang=bg-BG&Id=664

разбира се, че е на хартия!

заради грипната епидемия, в Пирогов са забранени свижданията от 6 до 11 март. някой пусна тук заповедта на шефа на  Пирогов.
е как тогава пациентката с коронавируса успя днес да отиде на свиждане при мъжа си във вътрешното отделение?

сега заради тези "мерки" ще карантинират цяла болница и ще оставят без спешна помощ 2 милиона софиянци.

# 16 430
Иначе ми е смешно за тази 60/70% как може да се връзвате на тези глупости. В Китай няма толкова, дори и да са 1 млн. заразените, а не 90 000. В Италия само в Ломбардия да са всичките болни пак е много, много далеч от тези цифри. Лъжат ви, за да ви държат в паника и да изпълнявате. Вие си изпълнявайте спазвайте всички препоръки, но не вярвайте на тези хитри партенки.
Но в Европа не взехме мерки като в Китай. Трябваше да се сетя още Тръмп като заговори в този дух. Това е гласът на капитала все пак. И защо да ни лъжат за да изпълняваме? Ето, при мен е точно обратен ефектът. Давам си сметка, че предпазването ще е една дълга агония без сигурен резултат. Ами да става по-бързо каквото ще става и да се приключва. От първото си включване в темата казах, че не се чувствам застрашена. Нямам и възрастни близки. Съпричастна бях към проблема, доколкото всеки един от нас трябваше да бъде, за да го спрем. Щом няма смисъл, защо да се измъчвам?

# 16 431
Скрит текст:
Току що изгледах обръщението на австрийския канцлер и тукашния щаб , във връзка с новите мерки и просто ми се доплака. Не че и той е китка за мирисане, но в сравнение с нашите тулупи е ....нямам думи, с които да опиша разликата.

Надявам се, че утре ще имам време да го преведа, а на владеещите немски, препоръчвам горещо да го чуете.
И там ли смятат да го оставят тоя вирус да се вихри?
Обясниха, че няма как вирусът да бъде спрян. Надяват се с приложените мерки, да забавят нещата и да спечелят време, за да предотвратят срива на здравната система и поне да не съвпада пика на грипа.

Мерките са най-строгите в Европа досега, като изключим училищата, но си казаха, че търсят начин да го организират.

Много строги, няма що. В момента върви футболен мач от Шампионска лига  по Макс Спорт телевизия, мъжът ми го гледа, а аз какво да видя? - стадионът е пълен до дупка! Мачът се играе в Германия, предават го на живо.
И това в каква връзка е с Австрия?

Във връзка с това, че между Австрия и Германия няма граница?

# 16 432
fanfanito, подобно всяване на паника, че всички в София са застрашени, е излишно. В малките населени места са масово на твърдо гориво и там въздухът е по-зле от София, с просто око се вижда, просто не се мери и никой не се оплаква.
Не всявам паника, ама се извинявам. Това е истина и лекарите го знаят добре.

# 16 433
Надявам се, че знаете, че повечето болници имат спешна помощ, не само Пирогов. (Не че искам да давам идеи на други със симптоми, но тези, които са от София поне знаят, че всяка болница има и спешно. Мисля, че имахме над 30 болници в София...)

# 16 434
Какво по-различно можем да очакваме и тук? И нашите болници ще издъхнат още първите дни. Лошото е, че се оказахме крайно неподготвени. За персонала в белодробната щом няма екипи, представям си какво е на другите места. Ето и в Пирогов вече има зараза.
А имахме цели 2 месеца да се подготвим...
Но нали ни обясняваха разни пишман докторки, че до тук няма да стигне, че е само грип.

ПС За онзи, дето твърдеше, че са глупости, само ще спомена. Днес ББ каза, че се очаква в Европа 60 - 70 % от населението да се зарази. 5% тежки случай от тези 60-70% за София означава 37260 тежки случаи, с нужда от интензивна грижа няколко седмици. Това се отнася и за останалите градове.  Пак ще го кажа, нямаме толкова болнични легла.

# 16 435
  • на пъпа на Златията
==
 В метрото сутринта видях маса хора с толкова отвратително омърляни маски, чак ме побиха тръпки от гнусотия
--==
Ми в София е така.Аз съм ходила в София когато беше 1 милион .  и пак беше така .  Що кориш хората че им били мърляви маските .

Какво е това  да дадеш днес 10 лв за маски?
Трябва да се измисли нещо .
Говореха нещо за активен въглен , който предпазвал .  . ?

# 16 436
  • София
"... - като се разболееш идва подобрение след което идва най-лошото като симптоми... " - това се дължи на така наречената цитокинна буря и далеч не се среща при всички случаи на който и да било коронавирус. Обикновено в първа фаза на коронавирус настъпва тежки респираторни проблеми, след което изведнъж настъпва рязко облекчение. След това идва цитокинната буря и влошава нещата значително. Това състояние отново се наблюдава при по-възрастни пациенти или такива с предходни респираторни заболявания, изключение е здрав организъм да развие цитокинна буря (изключение, не е напълно изключено, да бъдем точни).
За другото просто ще кажа, че копираме Запада, но доста избирателно и както ни изнася и ни е удобно. Тук ще чопнем, там ще чопнем, но "и турско да стане", няма да започнем да мислим като тях.
Защо коря хората ли? Ами... защото е гнусно и нехигиенично да ходиш с мърлявщини по лицето си.

# 16 437
  • София
Надявам се, че знаете, че повечето болници имат спешна помощ, не само Пирогов. (Не че искам да давам идеи на други със симптоми, но тези, които са от София поне знаят, че всяка болница има и спешно. Мисля, че имахме над 30 болници в София...)

Май не е така .От личен опит
Детска травматология Пирогов
Детска лицево челюстна Пирогов
Д изгаряне Пирогов
Мисля ,че има още, но не се сещам сега

# 16 438
Цитат
маме прекрасни лекари, но лоша система и ниско самочувствие.
Моите впечатления са съвсем други.Надменни и високомерни.Изпраща лл при специалист за снимка,онзи казва няма нужда.Лл беснее,пита тоя рентгенови очи ли има.Как да се разчита на тях щом  пред епидемия,за която се говори всеки ден,пироговци не се сещат да направят един тест?!Чак днес като припаднала жената,те се усетили.И после затварят болницата,обличат скафандри.След дъжд качулка.Пък нека повтарят до втръсване:мийте си ръцете.Болни се разхождат навсякъде,дишате заедно в гр.транспорт,пък ако се разболееш,сигурно е,защото не си си измил ръцете.

# 16 439
  • Варна
Нещо любопитно :

"Малкият германски град Грос-Герау създаде възможност за тестване на коронавирус, съобщава агенция Agence France-Presse (AFP).

Устройството за придвижване в местната болница е проектирано да сведе до минимум експозицията на медицинския персонал и пациентите. „Извънредните времена изискват изключителни решения“, каза д-р Роксана Зауер , медицински директор в областната болница Грос-Герау, пред AFP.

От миналата седмица пациентите могат да се обадят предварително и да се консултират с лекар по телефона, който решава дали трябва да се тества. След това на лицето му е зададен времеви интервал и помолен да паркира пред страничния вход на болницата, където ги посреща лекар, облечен от главата до петите в предпазна екипировка.

През прозореца на колата, на потенциалният пациент се взима проба с тампон в устата или ноздрата . Пробата им се изпраща в лаборатория, която връща резултата в рамките на 24 часа и пациентът се уведомява по телефона.

Подобни сайтове за тестване през последните дни възникват в други немски болници, както и в Южна Корея, САЩ и Великобритания. "Хората обичат, че това може да се направи толкова бързо и лесно", каза Зауер."

Нашите взимат по 3-4 проби, пращат ги незнайно къде, чакат резултати по 2-3 денонощия.

И нещо се чудя ,защо в Южна Корея изследват наред и успяват да идентифицират заразените , а тук се говори ,че само ако вече си болен, теста е положителен ? Тестовете различни ли им са  от нашите?

Освен Габрово и Плевен , още няколко области ще останат във ваканция до края на седмицата - Пловдив, Ст. Загора и Силистра запомних.

Общи условия

Активация на акаунт