Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 935
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 17 340
  • Bulgaria
МК, отпадналост онзи ден, последвана от висока t и днес след преглед са го пратили веднага на снимка. t сега май я държи ниска. Не ми е удобно да питам много за подробности.

Да, разбираемо е, благодаря. Аз тъй като имам опасения, че изведнъж човек се влошава и не знам дали средностатистическият човек ще може да усети момента, преди вече състоянието да се е влошило драстично.

# 17 341
  • София
Ако не се опита спиране, много по-рано ще е пикът.
Дано не са решили да си го караме на крак на работното място, за да не спира икономиката. Защото в момента не личи повечето болни да са годни за подобно нещо.
Толкова хубави мерки бяха взели вчера, защо гледат страните с пари какво правят, да гледат страните с намаляващ проблем.

право в десетката. политиците до последно ще протакат преди да затворят кепенците като в Италия, само и само да се запазила икономиката, но това тяхното е преливане от пусто в празно. Икономиката пак ще се срине, а ако се наложи пак да се затворят ще им излезе двойно по-скъпо отколкото в момента. Освен това ако последват множество национални карантини, то трябва да са съгласувани и по възможност по едно и също време (в краен случай поне държави съседки), защото иначе има опасност държава А да се 'изчисти' но да го вкара отново вируса от съседната държава Б, която нехае...
Та тези популистки изказвания на Мекрел и Бойко аз ги тълкувам така: Европа няма да прибегне до китайската крайна изолация, малко вероятно да се повтори дори модела Италия и ако наистина не се направи, то шансовете за 60, 70% зараза сред населението по цялата Земя са близки до истината. Аз не го вярвам и продължавам да смятам, че през месец Май ще имаме стабилна крива надолу, но изобщо не изключвам и този кошмарен вариант за който споменават Мекрел и Борисов. За съжаление и аз вече не съм толкова голям оптимист.

# 17 342
Петър Масков за Ковид-19.Слагам в скрит текст,че е дълго
И тази снимка е сложил.
А печели само този който е подготвен!

Скрит текст:
Скрит текст:
За вирусът “КОРОНА” в условията на Република

Пиша този текст, не за да плаша или успокоявам. Пиша го на база на опита си като лекар и като министър, за да информирам и да предложа мерки, които считам за разумни.

В последните седмици всички се наслушахме на всякакви мнения по темата за заплахата от епидемия от корона вирус. Една част от тях ни уведомиха, че това е новата чума, друга ни светнаха, че това си било грип и да не му се вглеждаме много. И двете твърдения не са просто неверни, а зловредни в условията на епидемия на 1000 км от София и пречат. Създават информационна среда, която не позволява разумни действия. В следващите редове ще обясня защо мисля така.

Защо ситуацията е различна от типичните сезонни епидемии.

Според прогнозата на СЗО,  характеристиката на разпространението на вируса ще доведе до това, че 70%-80% от популацията в засегнатите райони ще се срещне с този причинител. Факт е че 80% от заразените с коронавирус прекарват заболяването безсимптомно или с леко неразположение. Други 10-15% прекарват заболяването като банална вирусна инфекция (неприятно, но нищо страшно). Между 5% и 10% имат нужда от лечение в болница - всички те в условията на изолация, а част от тях се нуждаят от лечение в интензивно отделение, също в изолация. Няма държава в света, чиято здравна система да може да осигури адекватен болничен прием и лечение на 5% от населението си в условията на вече възникнала епидемия. Това е и причината всички да се отнасяме към това заболяване сериозно, а отговорните институции да прилагат мерки за недопускане разпространението  на заболяването, различни от тези при сезонните вируси.

От казаното до тук следва, че мерките трябва да са в две направления:
1. Основните действия трябва да са насочени към недопускане на епидемия.

2. Другата група действия трябва да е свързана с подготовка на организация, логистика и ресурси за действие при вече настъпила епидемия.  

Мерките които трябва да прдприемем, ние гражданите, и в двата случая са общоизвастните, а именно: спазване на лична хигиена, лични предпазни средства (каквото имате - маски, шалове, дезинфекционни кърпичкир все е добре ), витамини A, C и D , избягване на събирания с други хора и особено внимание за спазването на тези мерки спрямо възрастните хора. Всичко друго е в сферата на спекулациите и окултното. Специфична профилактика и лечение няма и ако някой казва нещо различно той е мошеник, който иска да направи пари от страховете ни.

КАКВИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДЕЙСТВИЯТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЕПИДЕМИЯ:

1. На първо място трябва да спрат разнопосочните сигнали от представители на държавата. Намирам за неразумно поведение, насочено към туширане на паниката, с бодрячески изказвания, че не е толкова страшно и шеги за лечебните свойства на ракията. Когато в новините чуеш нещо такова, а след това видиш кадрите от Италия на хора в скафандри, съпроводено със сводка за новите заболели и починалите - не се успокояваш. Паниката се пресреща не с успокояваща дезинформация, а с ясно и пълно информиране и подреден, публично оповестен план за действие.
2. Действията, които предприема държавата по предотвратяване на епидемия трябва да са планирани и изпреварващи събитията. Такъв предварително публично оповестен и обяснен план за последователност от мерки може да има само, ако е базиран на научно обоснован математически модел за развитието на епидемичната обстановка. За тази цел екип от епидемиолози, инфекционисти и математици трябва да бъде натоварен с изработването на такъв модел. Такава научна прогноза за динамиката на разпространение на заболяването е основание за въвеждане на нужните мерки в нужния момент, а информирането за това общество ще знае кога и какво следва при всеки нов етап от развитие на заболяването. Такъв, основан на епидемиологичен математически модел подход дава и на икономическите субекти възможност за планиране и за мерки в защита на служителите им.
Ще дам пример за нуждата от това с действията в Италия. Там такъв модел беше изработен, но не беше стриктно следван. Моделът показва от кой момент нататък разпространението на болестта е взривно и се превръща в епидемия без възможност за контрол. Тежките мерки, свързани с пълна карантина трябва да бъдат предприети след достигането на определен брой заболели и преди настъпването на неконтролируемо разрастване. Решението за пълна карантина се взема на 09.03 (24 часа след достигането на критичната бройка), когато вече е късно, защото над 0,02% от населението са инфектирани и са във фазата на взривно разпространение.  Потвърждението за това е на графика, която ще видите в края на текста, а резултатът е в новините.    

Сега си представете, че всяка сутрин вместо да ни информира за ситуацията в Словения и за състоянието на заболялата в Плевен (то е такова, каквото предполага хода на болестта), държавата ни съобщава на кой етап от прогнозния модел сме и какви мерки се въвеждат допълнително, за да се опазим или какви мерки отпадат, защото са дали резултат и ситуацията се подобрява. Ясно, разумно и обосновано и който не го спазва се третира от всички нас като опасен идиот.
Считам, че досегашното поведение, при което един ден затваряме театрите, но оставяме дискотеките, а на следващия ги отваряме ама през човек, но затваряме училищата е далеч от модела, който описвам и поражда ненужно допълнително недоверие.

КАКВИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДЕЙСТВИЯТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА ПОДГОТОВКА НА ОРГАНИЗАЦИЯ И РЕСУРСИ ПРИ ВЕЧЕ НАСТЪПИЛА ЕПИДЕМИЯ:

Колко далеч сме от тази ситуация, зависи от ефективността на сега предприеманите мерки, които както казах, трябва да са обосновани и последователни, за да са убедителни за обществото и да се спазват.
Ще се спра само на действията, които считам за нужни за осигуряване на дейността на здравната система, която трябва да остане функционираща при евентуална епидемия.

1. Националният щаб трябва да наложи мерки, които да ограничат в рамките на възможното, разпространението на заболяването на територията на болниците - сред пациентите от други заболявания и персонала. Това трябва да се случи не просто по документи, със заповед, а с вменяването на длъжностна отговорност и протокол за действие на всеки регионален щаб и РЗИ. Този протокол трябва да гарантира, че във всяка болница, съобразено със спецификите - сграден фонд, категории на обслужваните пациенти и потоци на движение, е осигурен реален контрол над процеса. С конкретни отговарящи за това във всяка болница, отчитащи се на дневна база за действията си по вертикалата. Повярвайте ми, знам защо казвам, че трябва да се случи по този начин. Ако това не започне да се случва от вчера, ще се озовем в ситуация, в която болниците ни ще са под карантина още преди настъпване на епидемията, от която трябва да се лекуваме в тях.
 2. Националният щаб трябва да определи със заповед болниците във всеки регион, които са на особено строг пропусквателен режим и в тях не се допускат за лечени пациенти, дори с леки съмнения за коронавирус инфекция. Такива болни трябва да бъдат пренасочвани към други болници в района. В условията на настъпила епидемия тези болници трябва да поемат ежедневната стандартна заболеваемост, която няма да спре заради епидемията.
3. Основната тежест в болниците, при евентуална епидемия, ще падне върху инфекционистите и анестезиолозите. Националният щаб трябваше вече да е направил логистичен план за концентриране на кадровия ресурс от тези специалности и нужната за работата им апаратура в евентуалните огнища на зараза.
4. В болниците трябва да бъдат организирани места за карантиниране на персонал, който е бил контактен с пациенти носители на вируса.
5. Не на последно място, държавата трябва да отчете, че болниците ще влязат в режим на  отлагане на планови пациенти. Възнагражденията на работещите зависят от броя на преминалите пациенти. Намирам за разумно МЗ да поиска спешна промяна в закона за здравното осигуряване, която да даде възможност на касата да запази нивата на финансиране на болниците от месеца преди кризата. Това ще гарантира заплатите на работещите в условията криза. В противен случай след месец ще имаме не само преуморени, но и тежко демотивирани лекари, сестри и санитари.

Ако сте изчели целият този текст и сте се замислили, значи текстът е постигнал целта си.
Епидемията е като войната - за да се спечели трябва разумно ръководство, ясен план за действие, строга субординация и дисциплина.
А печели само този който е подготвен!
Скрит текст:
Този доста се изложи по принцип, но за написаното е категорично, 100% прав. Дано от някъде присветне разум в управляващите.

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 00:31 от Не се сърди, човече

# 17 343
  • на пъпа на Златията
==
Моят приятел изкара триседмичен грип и ходи да си прави тестове, и  понеже още нямаше корона вирус в БГ, му отказаха. Правиха му за други два.Пробите бяха отрицателни, но той си смени цвета, отпадна яко, висока темп. , три антибиотика пи един след друг.Слава Богу, по . добре е вече, но още болки в гърлото, хрема,отпадналост - четвърта седмица и след 3 антибиотика. Поиска още в началото тест(той е лекар), но му отказаха.Това е Б-я ! Жална ни майка !
==
Точно това казах и аз  някъде назад в страниците  че това го има поне от 10 г   , защото от тогава ходех по болниците с болните си родители  и наблюдавах болните хора по болниците . И  ми казаха че говоря глупости .

Както казах и преди това е времето когато организма се изтощава пролетно време и ще има  хора които да си отидат .

Вижте нашите лекари са добри . Но им трябват случаи и ще разрешат проблема .
А и при лечението мисля че всяка страна  си е приела някаква методика да лекува  дадена болест и ако се отклони от нея могат да го съдят .
Лечението на човека става все по  спесифично за отделен човек .Имаме съответните технологии  да следваме такива технологии и хората все по добре ще се справят .
Едно време някой знаел ли е какво става в съседното село , не ли през 10 села . А сега светът е едно голямо село .
Стига сме хулили правителството и лекарите си .
Имат си трески за дялане . Ами в Италия като всичко е на шес , що търпят такива загуби .
Имам чувството че така както се активира света  да търси тоя вирус , ако направи така и за рака , ще намерят и лек за него .

# 17 344
Цитат
КВ бил замислен да срине икономиката...
И покрай икономиката заразява предимно пенсионери.Казвам предимно,но според статистиката.Не лежа на тази кълка.Наистина много млади,здрави състезатели,а не просто активно спортуващи,се заразяват от вируси и изкарват тежко боледуванията.Отделно,че при състезатели  често се отключват автоимунни заболявания.Д-ри не се учудват.Това много преди короната.Утре ще тестват футболист на Левски.Не знам дали сте го писали вече.
По бнт водеща каза,че маските вече струват 1,80лв.Срещу здравната каса на ул.''Енос'' в аптека са с цена 3лв.В много институции работят с лилави,латексови ръкавици.предполагам вече и те са изчезнали.Имам още малко от тях.Използвам ги в домакинството.Като свършат минавам на по-дебелите гумени.Това за навън.Като се стопли времето ще ми е горещо,ама какво да се прави?Mask

# 17 345
  • Terra incognita
Здравейте. Не съм чела и писала тези дни, защото вече съм искрено притеснена заради сверовната ситуация и нервирана на нашите тъпунгери, начело с Боко.
"Честита" ни пандемия. Гледам да избягвам да чета неща, свързани с ковид, но те ми изниксат постоянно.
Знаете ли, четох, че през 50- те в Италия е имало пандемия от т.нар. азиатски грип Хонг Конг, който е взел над 2 млн. жертви.
Един човек разказваше, че по време на пандемията е бил на 8 и помни, че всички от семейството, вкл и той се разболяли, не е имало парацетамол и борели високата температура с лед.

# 17 346
На база приключени случаи в Европа положението е следното:
1301 оздравяли - 936 починали, което на база приключени случаи и до този момент прави смъртността в Европа 42%

От една страна си мисля, че Китай може да са замели под килима доста статистика, за да не се изложат пред света. От друга си мисля, че по принцип могат да имат повече опит с коронавирусите. Не знам, но тези цифри са ми много страшни!
Замели са според мен. Има гнило. Болници не строят за 3% смъртност. Така си мисля.

# 17 347
Защо да се е изложил. Това беше най-реформаторско насочения ни здравен министър. Но не го оставиха за въведе модела.

# 17 348

Почнаха да колабират хора и в Италия на обществени места..  Айде сега някой да каже, че е нагласено.

# 17 349
Някой може ли да ми каже Италия кога обявиха за първи случай при тях?

# 17 350
  • Terra incognita
Точно преди 3 седмици.

# 17 351
Защо да се е изложил. Това беше най-реформаторско насочения ни здравен министър. Но не го оставиха за въведе модела.
После се изложи...най-вече в морален аспект. Но е интелигентен човек и в случая знае какво говори. Абсолютно е прав, но тези...некомпетентници, начело с ББ ще си карат на плюене в пазвата и заравяне на глава в пясъка.

# 17 352
  • Варна
Опитвам се да чета внимателно, макар да не е лесно. Но категорично се старая да слушам много внимателно новините и да не ги интерпретирам на принципа "компютри-компоти". За радост, мога да връщам и превъртам, та някои неща ги пускам неколкократно, за да знам какво съм чула. Не че всичко казано е достоверно, но поне аз да не изкривявам допълнително информацията.
Няколко неща, които ми направиха впечатление...
Снощи докато даваха брифинга за семейството в Пирогов, отдолу вървеше надпис, че те са работели на Илиенци. По време на брифинга ясно се каза, че синът им е работил там. Визираше се, а после и се тиражира, конкретно стоков базар Илиенци. Днес се разбра, че става дума за гара Илиенци.
Човекът, когото интервюираха на гарата, не беше синът им. Как си представяте да го изтипосат по телевизията? И той да е на работа, докато майка му умира? Бог да я прости! Интервюираният беше колега на сина и сподели за себе си, че не е тестван все още. Синът е бил последно на работа в понеделник и със сигурност е първия тестван след установяване на случаите при родителите му.

Другото разминаване, поднесено и повторено тук, е за източената течност от дробовете на жената. Да, такава манипулация е направена, но не на починалата дама, а на тази в Габрово. Това бе обяснено по повод информацията за влошаване на нейното състояние. Мутафчийски обясни, че след процедурата показателите на жената от Габрово са се подобрили.

Скрит текст:
Онзи ден ММ се прибра и ми каза, че имало двама болни във Варненско. Добре, че бях прочела вече за двамата карантинирани в села около Варна. Именно същите двама души мълвата в околните села бе диагностицирала вече с вируса. Никой не знае дали не са носители. Но засега са само под карантина. Представете си колко е бърза агенция "Партенка".

Днес при вестта, че ваканцията във Варна не се удължава (първоначално бе така, после кметът издаде заповед за четвъртък и петък), веднага се изтипосаха коментари, че в Терапията има болна. Жената бе колабирала малко преди това, едва ли не. Слухове, слухове...

# 17 353
  • Bulgaria

Почнаха да колабират хора и в Италия на обществени места..  Айде сега някой да каже, че е нагласено.

Това вече го знаем от Китай и аз днес споделих, че започват да зачестяват случаите у нас. Но веднага се намери някой да ме контрира, че възрастните хора имат сърдечни проблеми и вероятно се дължи на това.

# 17 354
  • Буркина Фасо
на стр.456 от темата го написаха.

Общи условия

Активация на акаунт