Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 021
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 18 300
Пускам го пак понеже е доста информативно какво ни очаква.. дори да не разбирате английски или математика..

Аз тоя 'inflection point' на пречупване на тенденцията го виждам само в Китай и донякъде Южна Корея за сега..

# 18 301
  • София
А къде наистина може човек да си намери подобни маски? Дезинфектанти има в ДМ...
Който не може да шие може да поръча на кварталната шивачка.
Явор Джонев за затварянето на училищата. Много добро мнение
https://m.dnevnik.bg/analizi/2020/03/12/4040354_ne_biva_da_otvar … ata_v_ponedelnik/

# 18 302
  • София
„При обстоятелства, които са подобни на Италия и ние можем да наложим карантина за цялата страна“, допълни проф. Мутафчийски.

Защо да чакаме такива обстоятелства като в Италия? И на база на какво смятаме, че би могло да ни се размине? На ракия и чесън ли?

# 18 303
Жената на канадския премиер Джъстин Трюдо е с положителен тест за коронавирус.
Смятайте. Аз си мислех, че в САЩ и Канада няма да има много случаи, а то щом почнаха и държавните им глави....

# 18 304
  • Брюксел / София
Служителите от Европейската комисия в Брюксел от понеделник ще работят от вкъщи.

# 18 305
  • София
ами да я налагат, нужно ли е да пукнат хиляди хора и да изложим на риск половин столица?
Да не забравяме, че в Италия заразата плъзна из малки населени места !!!!! А тук директно в София!

Ломбардия и малки населени места? Милано, Миланската борса... Бергамо, Монца, Павия... Това е също толкова динамичен регион, колкото е Силициевата долина - идват хора непрекъснато, туризъм, работа, внос, износ...
Иначе се удивлявам как някои хора допреди коронавируса са се имали за безсмъртни...

# 18 306
„При обстоятелства, които са подобни на Италия и ние можем да наложим карантина за цялата страна“, допълни проф. Мутафчийски.

Каза ли защо трябва да чакаме да стане като в Италия?

# 18 307
  • MI

Добрата новина от днес - пациент 1 вече дори говори.

За коя страна става дума и колко време не е говорил.
Това звучи като "успокояващата" новина, че 38 годишния пациент 1 в Италия /дето уж кара леко/ вече диша самостоятелно.
Същият е. Сега ако ми и цитираш къде точно някой е казал че го кара леко?!

# 18 308
Ако е интересно за Австрия, тук актуално:
Скрит текст:
Случаи актуално общо заболели 361, Починал 1, Оздравели 4
Долна Австрия (51), Виена (66), Щирия (33), Тирол (109) – на границата с Италия се намира, Горна Австрия (58), Залцбург (19), Бургенланд (6), Форарлберг (16) und Каринтия  (3)

От днес сме всички мои колеги, приятели познати в административна сфера на дистанционна форма на работа. За пътуващите с обществен транспорт беше от обяд, за пътуващите с коли – утре.

Децата в горните класове на средните училища са от понеделник вкъщи. Децата в начални училища и ниски класове на гимназията (до 14 години) са от сряда вкъщи. За родители, работещи в сектори, които не могат да бъдат на дистанционна форма, училищата предлагат грижа на децата, но нямам още информация каква е точно, защото не сме заявили места. Университетите, както писах, са от тази седмица още на онлайн обучение.

Храна, тоалетна хартия и подобни има. Дезинфекцията на Octenisept се намира абсолютно безпроблемно, няма и ограничение за количеството закупени, само по-евтините варианти напълно изчезнаха.

Все още има забрана за събирания над 100 човека на закрито и събиране на 500 човека на открито. Най-вероятно ще затворят заведенията въобще. Отменихме всички резервации безпроблемно, само за билетите Austrian Airlines още не ми е отговорила еднозначно. Уж, предлагат да сменим до декември 2020 без допълнителна такса, но не мога да го кажа със сигурност, защото не сме заявили датите.

Не се дезинфекцира, метрото си е същата кочина, но с по-малко хора. Иначе няма паника, няма маски и други видими мерки.

# 18 309
Мили хора, не, това не е началото на края. На въпроса защо точно на нас, отговорът е, а защо не? С какво сме ние по-специални от хората, на които се е случило преди нас.

Да, предизвикателството е доста голямо, такъв вирус се появява веднъж на 100 години, но ще се справим. А и ние имаме по някой друг жокер в ръкава, не сме съвсем безсилни. Сега просто трябва да се стегнем и всеки да положи усилия.

# 18 310
Следващите 7 дена са критични - или въвеждаме модела на Италия и забавяме разпространението или след 45 дена имаме имунитет с по-висока смъртност. 

# 18 311
Скрит текст:

Защо да чакаме такива обстоятелства като в Италия? И на база на какво смятаме, че би могло да ни се размине? На ракия и чесън ли?

Не знам защо се подценява чесъна.. чесъна повишава нивата на Интерферон-Алфа в организма и активността на лимфоцити, неутрофили, макрофаги и nk-клетките т.е първата защитна стена срещу вирусни инфекции..

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17523869

# 18 312
Смятайте щом жената на премиера на Канада се е заразила, колко хора има заразени. Тия числа са си само цифрички.

# 18 313
  • София

Мили хора, не, това не е началото на края. На въпроса защо точно на нас, отговорът е, а защо не? С какво сме ние по-специални от хората, на които се е случило преди нас.

Да, предизвикателството е доста голямо, такъв вирус се появява веднъж на 100 години, но ще се справим. А и ние имаме по някой друг жокер в ръкава, не сме съвсем безсилни. Сега просто трябва да се стегнем и всеки да положи усилия.

Така е. Аз много се надявам възрастните хора да спрат да щъкат така. Сутринта в трамвая имаше толкова много пенсионери - нямат ли деца и внуци, които да им кажат "Стойте си у вас, ние ще напазаруваме и ще ви донесем".
"За" съм две седмици още ваканция, но с по една работеща група или клас. Има хора, които нито могат да са от вкъщи, нито работодателят им ще търпи отпуски. И това, за съжаление, обикновено са хора на ниски заплати, които си броят левчетата. Кой може да остане от вкъщи - програмисти, айтита, журналисти, пиари, все добре платени професии...
"Против" съм пълен шътдаун на държавата обаче. Ще ни сполети финансова криза, ще се чудим какво да правим. Мнозина сега казват - пари не се ядат. А като наизхвърлят всички с ипотечни кредити от жилищата им... Но това е друга тема и да не се впускаме излишно.
И съм "За" всеки, който публично обяснява, че идва краят на света, да бъде санкциониран.

# 18 314
Долна Саксония затваря всички училища от понеделник.
Училищата трябва да останат затворени до 30 март - след това започват Великденските празници в Долна Саксония, които ще продължат до 14 април.

Общи условия

Активация на акаунт