Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 927 436
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 685
Адска тъпотия е това, че народа се изнесе от София, така хубавичко да разнесе заразата, защото няма какво да се лъжем - тук има най-много болни (то вече стана видно и от положителните проби).
ОФ, не знам дали съм зле ама не е ли най- добре да се затворят големите градове София , Пловдив , Варна , Бургас ,  и очевидно градовете със случаите на корона в момента Плевен , Габрово , Монтана ли беше другия ???  ?!?!? Или не смятате като ефективна мярка ,  ?!?!! Няма ли да се изолира по-бързо заразата така????

# 20 686
  • София
Sunshine_Reggea, хареса ми разсъждението ти.
В четвъртък говорих с една от преките ми шефки. Казах й, че искам да си взема карантинна отпуска.
Тя ми забрани с довода, че рано или късно всички ще минем през този вирус и че след време ще бъде както сега е грипа. Стадиен имунитет.

Аз категорично ще съм от вкъщи другата седмица, за по-другата ще го мислим в движение. Работата ми не изисква да съм в офис, с колегите имаме канали за комуникация.
Но в момента ми се струва, че паника и стрес замъгляват трезвото мислене. Да, вирусът е смъртоносен за някои  индивиди (не за всички!!!). Да, ще има жертви. Да, сред тези жертви мога да съм аз, майка ми и баща ми, баба ми. Време е да преглътнем тези истини.
Да, добре е да се изолираме доброволно, но виждам, че това масово не се спазва. В момента гледам как мои приятели се уговарят за барбекю на терасата на единия. Магазините - пълни, жени скачат в мелето за сухи пасти и вафли, щото ще заслабнат без тях. Вчера някои заведения са работили чак до 11 вечерта.
Има и нещо друго - добре, минаваме две седмици изолация. Гледам Мутафчийски, на когото съм върла фенка и дори започвам да намирам за секси ( Grinning ), вече е оптимист. Това е хубаво. Да речем, че овладяваме положението, вирусът се разминава. И след две седмици пристига нов "пациент 0" или както там се нарича. Влиза от Турция да речем, където според мен крият броя на заразените си. И изпозаразява пак маса народ - същия тоя народ, който търпеливо е стоял по домовете си. И какво - пак ли ще се затваряме? И докога така?
Много съм на кантар и аз какви мерки трябва да се вземат, особено като гледам каква психоза настана...

# 20 687
Да, беше редно да се затворят поне градовете с доказани случаи.

Не успявам да следя темата, но призовавам да се сигнализира, на органите на реда при нарушения на каранината, особено в провинцията! В София мисля, че ще си свършат работата сами, че после нали трябва да дават нещо по телевизията.

# 20 688
Днес съм оптимистична Blush
Китай само 11 случая, България 0.
Нямало да свърши храната в магазините, гарантират.
Учителката иска децата пред компютрите от понеделник м/у 10 и 12ч. и 17-19ч.
Някак ще се приспособим, само да се стараем да ограничаваме контактите си.

# 20 689
В Швеция за момента не са затворили училища и градина масово, по преценка на общините и при наличие на случаи.
А не може ли да приложат варианта на другите страни - който може да работи в хоум офис, ги оставя вкъщи, а, който не може, ги води, но не провеждат в училище занимания, а само ги гледат в малки групи? В толкова страни моделът работи, не вярвам да е лош. Не основно заради децата, а, защото родителите им остават вкъщи и не ангажират баби и дядовци, най-уязвимата в момента група. Като спрат децата, спират и възрастните поктай тях - родители, детегледачи, курсове, учители...

ПП Не забравяйте, че, което купите, това ще ядете. Тоест ако не понасяте консерви, не ги купувайте, защото в момента е лоша идея за ходене до болницата заради гастрит примерно. Не само заради вируса, а, защото работят с нисък капацитет, за да имат готовност да заменят разболял се евентуално персонал.

Да добавя също, че разбирам всички, които накупват наведъж и остават в доброволна карантина вкъщи. Но нямам никакво разбиране към фукльовци, които мерят улиците и заведенията, но са напълнили вкъщи стая с продукти. Мерна ми се нещо подобно във Фейсбук, за мен това е подигравка.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 11:44 от Анонимен

# 20 690
  • София
Преди малко мъжът ми ходи за кисело мляко в Тмаркета до нас, ако не знаехме, нямаше и да усетим, че има нещо. Малко хора, пълни щандове, всичко е спокойно. Вчера беше същото. Явно истерията е на райони.

В Еконта също, без никакви специални нареждания хората стоят на голямо разстояние един от друг, минава се бързо.
Истерията е във Фантастико, защото решиха да пускат по 30 човека. И у нас и навсякъде по света тя е в Лидл , Кауфланд и магазините сложили ограничения. Психика какво да правиш- чуват че някъде се тълпят да се запасяват и се втурват и те. В кварталния магазин никаква паника няма- пазаруват си хората, продавачката е с маска и ръкавици.
Дрехите ги изнасям на балкона на директно слънце. Продуктите бърша с кърпичка, всеки ден минавам по веднъж с дезинфектант дръжките на вратите и ключовете за осветление, обикновено не правя такива неща, но сега хигиената е засилена.

Сега, може и да греша, но от всичко прочетено останах с впечатление, че заразяването става най-вече при близък контакт с други хора, така че тези мерки са добри, но най-доброто си остава просто да избягваш контакт с други хора.
Някъде мернах изследване, че способността на вируса да инфектира върху текстилни тъкани и това с дрехите на балкона е най-правилният подход.

Някой пита за тия изследвания за повърхности. То хубаво- за биологичните изследвания не знам. Ама знам за изследвания в бяла стая- там някои неща са едни- нещо се подържа в едно състояние за много дълго време- изнесете го навън и за части от секундата край.
 Нещо в лаборатория върху повърхност и да си запазва способността за дни, навън ситуацията ще е съвършено различна- вятър, слънце, различни вещества.

# 20 691
В Испания всичко е затворено. Работят само аптеки и полупразни супер маркети. Вчера секцията за месо беше абсолютно празна, даже кости нямаше. Няма ориз и макарони. Едвам успяхме да вземем последните 2 млека. Сутринта още в 8 часа, супера не беше и отворил още, а имаше километрична опашка. Купите си поне най необходимото и не слушайте лъжни успокоения.

Абсолютно! Ориз и макарони са ми първи в списъка. Каквото става в Испания, това ни очаква и нас, с разликата, че тук имаме съвсем различен манталитет и никаква организация, но пък сме по-малко народ, така че се надявам да има храна за всички.
От друга страна, също се надявам да излезе някой мутант сред малцинствата, който да покаже резистентност.

# 20 692
  • тук-там
Никого не слагат автоматично под карантина бе, не разбрахте ли!? Разчитаме всички да имаме мозъци и да се самокарантинираме по собствена воля и преценка! Само след потвърден контакт някой може да те сложи под карантина.
Това не е вярно! Ние с ММ се върнахме от Италия в неделя и директно на летището отклониха всички от самолета, попълнихме формуляр и много бързо ни се обади личният лекар, за да ни каже, че сме в принудителна домашна карантина. Обажда ни се всеки ден и докладва как сме. Изпрати ми и по пощата болничен за 14 дни.

# 20 693
  • на пистата

Ние мислим да си стоим в нас, има сума ти неща за правене. секс,
Браво на вас 😁

# 20 694
  • тук и там
Моите родители нали щяха да идват..(но няма). Та си помислих-,чисто теоритично ако са заразени да речем но все още без симптоми..Връщат се да речем от Италия и решават да останат под карантина 14 дни. Но за да се приберат-първо имат досег със хора на летището,после пътуват със самолет,после със автобус..и разбира се,за да останат 14 дни в къщи,ще трябва да се снабдят със храна за този период-тоест да си напазаруват в магазина..Както не могат да си плащат сметките онлайн,има вероятност ако останат по-дълго -да им спрат и телефоните да речем..
Не знам..вече и аз съм на мнение,че не можем да спрем вируса,само малко време печелим и целта на мерките е само да го забави..

# 20 695
Ето една карта на ситуацията в момента с брой заразени на 100 хиляди от населението.
Не знам колко е обновена и актуална, но ... страшно е. Надявам се хората да разберат, че всеки трябва да допринесе кризата да приключи по-бързо. Че ще има голям брой жертви, ще има. Колкото повече хора се изолират доброволно вкъщи, толкова по-добре.

Скрит текст:

# 20 696
Главната идея на европейската изолация и карантина е, да се забави вълната от зараза с цел, да се пощадят болници и здравни системи, което пък е с цел да се помогне и да се спасят възможно най-много сериозно болни хора. Не става дума за това, дали аз ще се заряза, дали комшията, или колежката.
И, гледайки изнемогващите италиански болници и болничен персонал, както и високата смъртност, явно не е лоша идея да се ограничим малко.
 А Швеция е интересно да се наблюдава отстрани, след като ще я карат по този начин, който са избрали, но предпочитам, лично аз, да наблюдавам от Германия, към момента поне...

# 20 697
Никого не слагат автоматично под карантина бе, не разбрахте ли!? Разчитаме всички да имаме мозъци и да се самокарантинираме по собствена воля и преценка! Само след потвърден контакт някой може да те сложи под карантина.
Това не е вярно! Ние с ММ се върнахме от Италия в неделя и директно на летището отклониха всички от самолета, попълнихме формуляр и много бързо ни се обади личният лекар, за да ни каже, че сме в принудителна домашна карантина. Обажда ни се всеки ден и докладва как сме. Изпрати ми и по пощата болничен за 14 дни.
Целия самолет ли карантинираха, извинявай? Или само вас? А вие контактни ли сте, все пак?

# 20 698
  • На остров
Лу този модел се прилага без да са нужни държавни разпоредби.
Всички, които могат работят от вкъщи и не си водят децата на градина.
Училището е задължително, но вече има училища преминали изцяло на дистанционно он лайн обучение за месец и половина, пак без държавни наредби а по преценка на ръководството/общината.

# 20 699
Много станахме фенките на генерала Blush сигурно има психологическо обяснение... Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт