Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 926 726
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 21 165
unabella, аз тия симптоми винаги ги имам при разболяване.
Иди разбери корона ли е,  диадема ли?
А пише ли някъде какво да не пием? Освен ибупрофен.
Аз имам упсаринче и фервекс. Така и се лекувам. Плюс похапвам и чесънче.

# 21 166
Имаше ли брифинг къде са новите 6 потвърдени?
По канал 3 Офанзива с Любо Огнянов имаха гост, която каза че 6мата са от София. Забравих я как се казва, май е от ГЕРБ.

# 21 167
Аз пък се радвам, че има социални медии. За пръв път в човешката история новините за заразата се разпространяват по-бързо от нея.

# 21 168
В търновското Метро е съвсем спокойно сега.
Направихме целодневна разходка семейно от мах. Асеново, през Ксилифор, манастира, Арбанаси и обратно. Имаше си хора по пътеките, ама не сме се целували с тях.
Никаква паника няма, вкл. в магазините.
Тъкмо и заваля и с дъжда ще си стейваме ат хоум вече.

# 21 169
Миг 400 е с ибупрофен съставка. Българско е. Глидайте състава!!
За варицела и ибупрофен не е точно така...половшната лекари отричат че е противопоказен при варицела. Вкл.и нашата педиатърка. Но да.. на ристовката му така пише..

# 21 170
Англия -1140 заразени, 21 смъртни случаи.
Дано затворят училищата.

За Англия съобщиха за заразено новородено, вярно ли е?
Да, за съжаление. Имам позната, която работи в тази болница...

# 21 171

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/posledni-danni-oshte-6-dushi-sa-z … -stavat-obshto-35

.. долу има видео.

# 21 172
По канал 3 Офанзива с Любо Огнянов имаха гост, която каза че 6мата са от София. Забравих я как се казва, май е от ГЕРБ.
Скоро бройката ще расте толкова, че няма да ни интересуват подробности, освен града. Нито пък те ще смогват да дават цялата информация за заразените.

# 21 173
Моля някои да ми обясни защо няма хляб по магазините? За какво го купувате по незнам колко бройки? Имам дете на 7г, какво да й обясня, до сега имало е случаи да купувам стар хляб поради това, че не съм погледнала от кога е а сега рафтовете са празни! Нямам думи!
Хляб се прави много лесно - ако не може да месиш потърси рецепти за хляб без месене. Включи и детето - то е точно на възраст, в която ще му е интересно да види как се прави хляб. Използвайте момента да бъдете заедно, да правите неща заедно! Никой не знае какво ще се случи утре, радвайте се на живота днес Simple Smile

# 21 174
Да се оплача - всичко живо във фейса си слага онова стей ат хоум. Не понасям такива моди, да се правят на интересни, детска работа.

Така, може би, повече хора ще се сетят какво трябва да правят при извънредно положение. Снощи са работили дискотеки с надписи часно парти.

# 21 175
Tesco в Лондон.. и тия съвсем изтрещеха..

# 21 176
За всички, които се чудят защо се налага карантина:
Скрит текст:
Дъщеря ми Tsveta S. Malinova е доктор по молекулярна биология. Публикувам неин пост, защото мисля, че е много полезен точно днес:
Мили хора,
Обръщам се към вас като човек работещ в медико-биологичната научна сфера и имащ достъп до достоверни източници на информация. От няколко дни провеждам дълги разговори с близки и приятели, които се нуждаят от информация относно корона-вируса, та реших да я синтезирам и предоставя и тук.
Защо има такъв шум около Covid-19?
Защото се оказва, че не е като грипа. Covid-19 има много по-дълъг инкубационен период и се предполага, че е много по-заразен. Въпреки че смъртността е сравнително ниска (около 3%), около 10-15% от заразените се нуждаят от прием в болница преди да се излекуват. В глобален мащаб това са много хора. За размерите на България, 10% от 7 милиона са 700 хиляди души. Дори и да понижим цифрата десетократно до 70 хиляди това все още е цифра, с която болниците не могат да се справят. Притеснението е, че ако вирусът разболее всички едновременно, смъртността му ще се увеличи значително поради недостиг на медицинска помощ.
Как да подпомогнем справянето с проблема?
Необходимо е да забавим хода на заболяваемостта и да предпазим слабите хора, за да могат болниците да успеят да помогнат на тези в нужда!
Ако си млад, здрав човек в 98% от случаите болестта преминава напълно без нужда от лекарска намеса. Вирусът е опасен за възрастни хора (около 65 нагоре) и/или хора с белодробни заболявания и отслабен имунитет.
Това означава, че ако си млад, здрав човек ВЪРХУ ТЕБ ЛЕЖИ ОТГОВОРНОСТТА ДА ПРЕДПАЗИШ ДРУГИТЕ! Гледай на себе си като на безсимптомен преносител! За да забавиш хода на болестта и предпазиш, твоите родители, баби и дядовци, лели или приятели със здравословни проблеми, следвай тези прости правила. Тези правила ще помогнат да забавим заразата и помогнем на лекарите в болниците да се справят с един умерен прилив на болни хора:
1. Ограничете социалните си контакти, доколкото това е възможно. Избягвайте събития със струпване на много хора в затворени помещения и пътувания с обществен транспорт.
2. Когато ви се налага да бъдете сред хора, предприемайте мерки да предпазите себе си (мийте си ръцете, не пипайте лицето си, ползвайте дезинфектанти), НО също вземайте мерки да предпазите другите (кихайте, кашляйте в кърпичка/върешна част на лакът, дезинфекцирайте повърхности, които може да сте инфектирали).
3. Избягвайте посещението на по-възрастни хора или такива със хронични здравословни проблеми. Ако все пак ви се наложи, носете маска, чисти дрехи, мийте ръцете си и избягвайте пряк контакт с тях.
4. Ако усетите симптоми, останете вкъщи.
Може би е досадно да отмениш пътуване или друго дълго очаквано събитие, но спри и помисли, на твоите плещи лежат човешки животи!!!

# 21 177
Да се оплача - всичко живо във фейса си слага онова стей ат хоум. Не понасям такива моди, да се правят на интересни, детска работа.
По принцип е тъпо, но съм "За" известни личности да си слагат. Видях Михаела Филева, Миро, сигурно има и други. В това ми е надеждата все някое хлапе, тинейджър или обикновен малоумник да вземе да си каже, абе щом известния Х ще си стои у дома, чакай да взема и аз да не се правя на безсмъртен... Все пак живеем  в ерата на инфлуенсърите..

# 21 178
Прегледах си запасите, имам ибупрофен, парацетамол и аналгин. Утре ще трябва да си взема едни по-специфични лекарства, днес не ми се излизаше.
Наистина ли няма парацетамол, това е безумие. Аз си купих една кутия /два блистера/ около осми март. И хапчетата за кръвно на ММ ги купувам на блистери, не искам да ходи до ЛЛ.
Хайде да се поуспокоим малко!

# 21 179
Защо вече? Изобщо не е първото новородено болно от корона. Още преди месец имаше 2 или 3.

Общи условия

Активация на акаунт