Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 926 787
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 21 495
Какво значи всички магазини - по напред бе споделен случай, че хората трябва спешно да купят нов бойлер. Как ще живеят без топла вода?

... абсолютно....

Ами сами сме си виновни. Като не кротнахме доброволно, сега насила ще стане.  И няма да можем да си купуваме разни нужни неща. Само екзистенц минимум.
Именно това беше смисълът на извънредното положение.

# 21 496
  • Пловдив
Какво значи всички магазини - по напред бе споделен случай, че хората трябва спешно да купят нов бойлер. Как ще живеят без топла вода?

И хладилници. И хладилници! Къде ще държат всичките провизии, ако имат само един хладилник.

# 21 497
Понеже сме краен квартал, не може да се прати патрул, децата можели да си отидат. Това ми казаха от 112 и ме попитаха дали кихат и кашлят....

Вас какво ви дразнят децата? Да бяхте излъгали, че пият, пушат и вдигат шум до небето, щяха да дойдат. А вие сте просто поредната, която смята, че вирусът ще литне по въздуха.

А защо китайците дезинфекцираха толкова много и продължават? Гледах тези дни пак пръскат, даже короните на дърветата?

# 21 498
  • Далечният изток
А може да стане перманентно над 25 градуса и вирусът сам да изчезне.

А това от къде тръгна? В топло време вирусите се размножават, а в студа умират... Някой някъде е казал, че като се стопли и короната ще изчезне? Аз подобно нещо до сега не съм срещала, освен в темата...

# 21 499
Пак питам как ще бъдат наложени тези недоброволни мерки?

Някой каза и да не беше и точно от "щаба", че се очаква вирусът да изчезне през следващия сезон. Та затова питам. Дайте да разберем дали е вярно.

# 21 500
  • София
Преди малко много ме подразни изказването на хотелиер(ка) - било ясно, че сезонът е свършил, обаче държавата трябвало да помисли как да компенсира. Айде, бе! Писна ми от тези, все реват за подкрепа, компенсиране, разбиране, привилегии!

На Октоберфест? Wink

# 21 501
  • В тъмната гора.
Това е копнато от фейсбук:

“И аз да се включа в темата с коронавируса от първо лице.
Ще опиша "адекватно"предприетите мерки от кризисния щаб в България.
Всички ме познават като отявлен противник на настоящето правителство, но в случая не искам поста ми да се приема като политически мотивиран.
Пиша от яд и безсилие.
Преди да опиша историята си, искам да подчертая, че нито аз, нито съпругата ми сме някакви хипохондрици,, или поддаващи се на паника хора. Никога през живота си не сме боледували тежко и слава Богу.
За какво става дума
Съпругата ми е болна. От миналата неделя е на антибиотици предписани от личния лекар Симптомите са подобни на тези на корона вирус. За съжаление , състоянието на четвъртия ден се влоши. Личният лекар ни даде направление за вирусна пневмония и съмнение за корона вирус. Посъветва ни да отидем в спешен кабинет, тъй като беше след работно време. И се започна...
Първата спирка беше Окръжна болница. Лекарят, които ни говореше от три метра разстояние направо ни насочи към спешното отделение на ВМА. Отидохме. След 2 часа чакане ни се накараха, че не се занимават с подобни случаи, но все пак направиха кардиограма /нямам представа защо/ и ни казаха да отидем в инфекциозното отделение на следващия ден. По пътя към вкъщи съпругата ми се задушаваше, стана и по-зле. Решихме да се обадим на 112, най-малкото да ми кажат къде да я закарам. Приеха позвъняването. Казаха ни да се прибираме вкъщи, а те ще изпратят екип
Прибрахме се. След около два часа се обадиха и казаха, че случая не е спешен, имат много адреси и не могат да ни посетят. Край на вчерашния ден.
Ден днешен.
Първо - към инфекциозното отделение на ВМА.
На бариерата служителка любезно ни обясни, че не може да ни допусне до сградата. Няма места. Нареждането било да изпращат пациентите в "Пирогов".
Отидохме. Също много любезно ни обясниха, че не правят тестове за коронавирус, Да пробваме в Александровска болница. Същия отговор.
Направихме опит и в Инфекциозна болница. Накрая стигнахме до Втора Градска болница.
На стълбите пред входа лекар ни обясни, че нямат места... Жена ми се разплака. Съжалиха я и и подариха една безплатна маска.
Прибрахме се вкъщи. Не знаем дали е коронавирус.
Гледаме телевизия. Генералът твърди, че всичко е под контрол.
Вярвам му безрезервно.”

Към 14.03.2020 г. 11 ч. е взета кръвна проба на жената в лаборатория Рамос и резултатът се очаква вечерта на същия ден. Междувременно нека не оставаме безучастни!

А сега моята история. Става въпрос за Кърджали.
В началото на седмицата сина ми разви грипоподобни симптоми - изтощение и болки в ставите и мускулите. В сряда се обадих на личната лекарка да ме насочи какво да правя. Тя ми каза- отивайте в спешния център, аз не мога нищо да направя и не идвайте в кабинета.
В четвъртък състоянието му се влоши /получи задух/ и тръгнахме към Бърза помощ Кърджали. В спешното въобще не ни приеха и казаха, че при тях не се взимат проби. Насочиха ни към дежурен кабинет, където да ни прегледа лекар, но и той не взимал проби. През това време синът ми стои пред спешния център и не влиза, за да не заразява никого. Отидох пред кабинета на въпросния дежурен лекар /който не е към спешна помощ, а дава дежурства за двоен надник/, а пред него беше цялата ни ромска махала. Даже бяха обособили частна платена манипулационна, която да обслужват платено неплатилите здравните си осигуровки цигани. Тръгнахме си. Купих урбазон и вентолин за вкъщи. Бях се снабдила с витамини и имуностимуланти. Започнахме инхалации. Днес сме събота и синът ми е по-добре, но все още се задушава. Лошото е, че аз също вече имам сиптоми на умора, изтощение и задух, а съм диабетик. Опитвам се да се справя сама, защото това може и да не е коронавирус и "излишно" да натоваря здравната ни система. Личната е преустановила всички прегледи и не приема никого, независимо какви са оплакванията му. А междувременно в дома ни живее жена на 82 години. Не ми се мисли какво ще стане ако се наложи да обикаляме из болниците на България.
Оставиха ме сама да се справям в тази ситуация. Пращат ме от едно място на друго и навсякъде ме посрещат като чумава. И наистина в подобни ситуации хората си показват истинските лица - егоистични и нечовешки. В момента бих искала да съм в Италия.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 21:24 от _Мishel_

# 21 502
  • София
Айде сега да го обясня нагледно, че започна да ми писва от малоумни изказвания на неразбралите: да не дава Господ да се разболее твой близък...влиза в болница, без право на свиждане...искаш, неискаш, това е - и ако, пак казвам Недай си Боже, краят е фатален - ти няма да може да си го виждал, да кажеш дори едно сбогом ...от "just a flu" Няма да можеш и да го погребеш достойно. Синът и дъщерята на хората от Пирогов загубиха и двамата си родители...та поставете се на тяхно място...

А иначе смятам, че не са се вслушали в неговите предупреждения още миналия ден и накрая ББ е ударил по масата с призив "дайте по-меко"...как няма да е афектиран Генералът - и както една друга потребителка беше казала по-назад в мненията - днес той говори като човек и като лекар. Много му е минало на него пред очите и смятам, че с ясно съзнание той отправи ГОЛЯМО предупреждение какво ни очаква. Дано повече имат уши и разум, за да го послушат!

# 21 503
  • София
Много е абсурдно цялото положение - ако примерно трябва са смениш болера и дойдат двама майстори у вас, видят ги бдителни съседи и сигнализират 112, защото има струпване на хора - примерно 6 души 4 в дома и 2 майстори

# 21 504
Ако щеш ми вярвай, точно по Коледните и Новогодишните празници живях без топла вода, защото точно тогава ни се счупи бойлера в банята, нямаше как да се оправи, а нашият е по поръчка, защото там където стои, стандартен няма как да влезне. По време на празниците и между тях ни казаха, че няма как да ни го произведат, трябваше да чакаме първия работен ден от Новата година да пуснат поръчката + още 3-4 дена за да я изпълнят. Е, стояхме от 22-23 декември до към 5 януари без бойлер. Ми да ти кажа не беше приятно, ама не умряхме.

# 21 505
За градуси те при които издържа чета различни неща. Последното беше 56. Е кое е вярно.... Или ще видим (здраве да е)

# 21 506
Ще си топлят вода 2 седмици на котлона, нищо няма да им стане на хората. Седях без бойлер 1 седмица миналата година, защото нашия се скапа, пък от фирмата ми записали грешно телефона и т.н. Оцелях някак с малки деца. Подобен гаф ме остави без пералня за месец, с малко бебе през зимата. Пак оцелях някак си. Излагате се честно! Всички да затворят, щото явно имат насреща си хора с интелект на 3 годишни.

# 21 507
Италианска докторка:...
Направи ми впечатление, че пише за италианската здравна система, че е сред най-добрите в света. И вероятно е наистина така - не случайно имат толкова дългоживущи хора.
И не могат да се справят.

# 21 508
"не разбирате ли яростта на това което се задава"
Тия думи ме разплакаха

Да,явно броят на заразените е много по-висок от официално обявените. Това прозираше в думите му!

# 21 509
Сега какво, новите мерки са същите като вчерашните.
Вчерашните се промениха няколко часа след обявяването им.
Днешните да не се променят и те след няколко часа?

Общи условия

Активация на акаунт