Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 926 436
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 21 510
Не може да се тества всеки за Корона в момента, няма достатъчно тестове, не само в България.

Мои далечни познати си се качиха вчера на самолет за София, имали информация обаче, че няма да ги пуснат без 14 дневна карантина. Те нямат проблем с това.
 Аз не знам как е положението, защото съм се самокарантинирала от няколко дни и за никъде няма да летя, но явно все пак се вземат някакви мерки по летищата, дано.

И в моя град всичко си работи, фризьори, фитнеси, ресторантите са си пълни с народ, въпреки увеличените с 50% заразени за последните 48 часа. Не са само българите, които си правят каквото си искат, но писах вече по въпроса.
Много е трудно във времето на големите "Аз-ове" да накараш някой аз да помисли и за някой друг освен себе си, и за нещо по-различно от задника си, много. Освен това и чувствата им може да се наранят, ако все още не са.

# 21 511
Това е копнато от фейсбук:

“И аз да се включа в темата с коронавируса от първо лице.
Ще опиша "адекватно"предприетите мерки от кризисния щаб в България.
Всички ме познават като отявлен противник на настоящето правителство, но в случая не искам поста ми да се приема като политически мотивиран.
Пиша от яд и безсилие.
Преди да опиша историята си, искам да подчертая, че нито аз, нито съпругата ми сме някакви хипохондрици,, или поддаващи се на паника хора. Никога през живота си не сме боледували тежко и слава Богу.
За какво става дума
Съпругата ми е болна. От миналата неделя е на антибиотици предписани от личния лекар Симптомите са подобни на тези на корона вирус. За съжаление , състоянието на четвъртия ден се влоши. Личният лекар ни даде направление за вирусна пневмония и съмнение за корона вирус. Посъветва ни да отидем в спешен кабинет, тъй като беше след работно време. И се започна...
Първата спирка беше Окръжна болница. Лекарят, които ни говореше от три метра разстояние направо ни насочи към спешното отделение на ВМА. Отидохме. След 2 часа чакане ни се накараха, че не се занимават с подобни случаи, но все пак направиха кардиограма /нямам представа защо/ и ни казаха да отидем в инфекциозното отделение на следващия ден. По пътя към вкъщи съпругата ми се задушаваше, стана и по-зле. Решихме да се обадим на 112, най-малкото да ми кажат къде да я закарам. Приеха позвъняването. Казаха ни да се прибираме вкъщи, а те ще изпратят екип
Прибрахме се. След около два часа се обадиха и казаха, че случая не е спешен, имат много адреси и не могат да ни посетят. Край на вчерашния ден.
Ден днешен.
Първо - към инфекциозното отделение на ВМА.
На бариерата служителка любезно ни обясни, че не може да ни допусне до сградата. Няма места. Нареждането било да изпращат пациентите в "Пирогов".
Отидохме. Също много любезно ни обясниха, че не правят тестове за коронавирус, Да пробваме в Александровска болница. Същия отговор.
Направихме опит и в Инфекциозна болница. Накрая стигнахме до Втора Градска болница.
На стълбите пред входа лекар ни обясни, че нямат места... Жена ми се разплака. Съжалиха я и и подариха една безплатна маска.
Прибрахме се вкъщи. Не знаем дали е коронавирус.
Гледаме телевизия. Генералът твърди, че всичко е под контрол.
Вярвам му безрезервно.”

Към 14.03.2020 г. 11 ч. е взета кръвна проба на жената в лаборатория Рамос и резултатът се очаква вечерта на същия ден. Междувременно нека не оставаме безучастни!

А сега моята история. Става въпрос за Кърджали.
В началото на седмицата сина ми разви грипоподобни симптоми - изтощение и болки в ставите и мускулите. В сряда се обадих на личната лекарка да ме насочи какво да правя. Тя ми каза- отивайте в спешния център, аз не мога нищо да направя и не идвайте в кабинета.
В четвъртък състоянието му се влоши /получи задух/ и тръгнахме към Бърза помощ Кърджали. В спешното въобще не ни приеха и казаха, че при тях не се взимат проби. Насочиха ни към дежурен кабинет, където да ни прегледа лекар, но и той не взимал проби. През това синът ми стои пред спешния център и не влиза, за да не заразява никого. Отидох пред кабинета на въпросния дежурен лекар /който не е към спешна помощ, а дава дежурства за двоен надник/, а пред него беше цялата ни ромска махала. Даже бяха обособили частна платена манипулационна, която да обслужват платено неплатилите здравните си осигуровки цигани. Тръгнахме си. Купих урбазон и вентолин за вкъщи. Бях се снабдила с витамини и имуностимуланти. Започнахме инхалации. Днес сме събота и синът ми е по-добре, но все още се задушава. Лошото е, че аз също вече имам сиптоми на умора, изтощение и задух, а съм диабетик. Опитвам се да се справя сама, защото това може и да не е коронавирус и "излишно" да натоваря здравната ни система. Личната е преустановила всички прегледи и не приема никого, независимо какви са оплакванията му. А междувременно в дома ни живее жена на 82 години. Не ми се мисли какво ще стане ако се наложи да обикаляме из болниците на България.
Оставиха ме сама да се справям в тази ситуация. Пращат ме от едно място на друго и навсякъде ме посрещат като чумава. И наистина в подобни ситуации хората си показват истинските лица - егоистични и нечовешки. В момента бих искала да съм в Италия.
Обадете се на 112.кажете симптомите, при задух би трябвало да ви изследват.

# 21 512
Разказите ме потресоха. Значи липсва всякаква организация. Разберете, че каквото и да се казва на персонала в болниците, не се знае дали ще го спазят. Тук иде реч не за нещо друго, а Човещина. Сега ще се пресеят.

# 21 513
Добре де, може ли линк към опровержението за ибупрофена? Защото новина, която идва от министър на здравеопазването, за мен не фейк източник, ако ще и да е невярна информацията.

логика има, щото противъзпалителните реално пречат на организма да се излекува. Парацетамола само лъже мозъка, че си по-добре, докато същевременно оздравителните процеси си протичат нормално.
Опасен е за черния дроб обаче и трябва да се взема по предписания.
Но има и друго. Ако дробът ти е задръстен заради възпалението може би е по-добре да приемаш противовъзаплителни за да не умреш от задушаване. Но тогава май трябва силни кортизонови препарати да се включат. Разсъждавам си, да не вземете да се вържете и после аз виновна

Пак казаха по ТВ одеве за Дания - ако си зле стой си в къщи и чакай да ти мине. Не се обаждай на лекар. Обади се чак като почнеш сериозно да се влошаваш.
Никой вече не брои заразените

# 21 514
Да,явно броят на заразените е много по-висок от официално обявените. Това прозираше в думите му!
В нито една държава официалните данни не са реални. Няма и как да бъдат. Не могат да изследват всички до един. Попринцип съм чувала, че когато ти се даде такава статистика, я умножаваш по две, но си мисля, че при коронавируса умножавеното по две е малко, защото се разпространява много бързо.

# 21 515
  • на пъпа на Златията
А ти знаеш ли нощес дали не са напръскали София без да знаеш??
Те  у село пръскаха та в една София  да не са .

Не , не ! Това е провокация!!

# 21 516
  • София
Сори, да допълня кое съвсем ме издразни при  тези с курортите - всички сауни и т.н. празни, но ако клиентът иска масаж, ще му го правят в стаята. Тези луди ли са! Какъв масаж, това е пряк контакт!

Какво оправяне на времето, навън така гадно вали!

# 21 517
Не намирам за нормално непрестанното повтаряне как сигурно заразените са много повече. Ами да, най-вероятно са много повече, но това какво ще ви успокои? Ще се почувствате ли по-добре, по-спокойни или просто ще си начешете егото, че може да кажете - Ето, вижте, аз бях права..

# 21 518
  • софия
Понеже не можах да гледам ,а и да ви изчета, та да ви питам -казали ли са нещо за вечерен час, че дочух подобно нещо в една група, но недоразбрах?

# 21 519
Преди малко много ме подразни изказването на хотелиер(ка) - било ясно, че сезонът е свършил, обаче държавата трябвало да помисли как да компенсира. Айде, бе! Писна ми от тези, все реват за подкрепа, компенсиране, разбиране, привилегии!

На Октоберфест? Wink

Много са нахални! Всички сме в кюпа. Бизнесите са свързани. Щом единия бизнес е зле - всички по веригата се насират.

# 21 520
Понеже не можах да гледам ,а и да ви изчета, та да ви питам -казали ли са нещо за вечерен час, че дочух подобно нещо в една група, но недоразбрах?

Не разбира се, МС не са се изказвали

# 21 521
Здравейте и аз съм за по-строгите мерки,защото днес в парковете беше пълно с майки и деца,без никакви предпазни средства. Но мен ме безпокой друго,колко много сега кацат от Испания и Англия....и колко сега тръгват по гостите и обиколки,градски и магазини да пазаруват от тях..

# 21 522
Чудя се ва какво се дължи ниската смъртност в Германия  при положение че имат заразени колкото във Франция. Дали нямат  лекарство което крият или лекуват с по различен способ. Дали няма някаква информация за това?

Една потребителка беше споделила, че използват ново лекарство, което не е разрешено. Отделно, че имат техника и легла.

# 21 523
Здравейте и аз съм за по-строгите мерки,защото днес в парковете беше пълно с майки и деца,без никакви предпазни средства. Но мен ме безпокой друго,колко много сега кацат от Испания и Англия....и колко сега тръгват по гостите и обиколки,градски и магазини да пазаруват от тях..

Ами утре купи маски, ама от ония с филтрите, а не против прах и ги раздай на майките и децата. Може и ръкавиците им раздадеш и детски размери също

# 21 524
Споделеното от Мишел звучи много притеснително. Какво е развитието с жената?

Как така стой си вкъщи?! С пневмония най-малкото някой трябва да изпише аб или поне по тел.да каже какво да се пие. Това е направо ужасно! Такова разкарване на болни хора. Нямам думи Sad

Общи условия

Активация на акаунт