С какво ви дразнят свекървите? – 118

• 28 290
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
  • Blondeville
Естествено, че всяка връзка търпи развитие, но няма как да превидим всичко предварително, затова  хората се опознават в началото на някакво ниво, а за после времето ще покаже. Синът ми може да го направи нещастен и перфектната снаха, и със и без деца, и умна и глупава, и красива или не толкова, и тн. Това дали ще е щастлив не зависи от това тя има ли или няма деца, руса или тъмнокоса е, висшистка или не и тн., че да се кахъря за такива неща предварително. А и той също може да я прави нещастна, това защо го пропускаме. Иска ми се един ден да има стабилна и щастлива връзка, но това зависи от него, не от мен.

Това важи и за мъжете. Но една връзка не е щастие отначало докрай, а търпи развитие.
Ако утре така харесваната от теб жена (с или без деца) направи сина ти нещастен, на теб няма да ти пука ли? Или му постави условие да не контактува с теб?
Чуждият опит също не е за пренебрегване, не е нужно нещо да ти дойде до главата.

# 166
Ако е поканена, а не е отишла е едно, но ако не е такава ситуацията - то би могло да е съвсем друго. И аз не се запознавах няколко месеца със свекърите, а са много готини хора. И нямах дете тогава. Някъде обаче прочетох "жена с чуждо дете" - много грозно! Това дете не е чуждо, на жената си е. Жена и дете са семейство и по тази логика мъжът може да е "чуждият" (това не го казвам за обсъждания случай, а конкретно за израза "чуждо дете"). Иначе да не съм пас по темата - моята све с нищо не ме дразни.
Не мога да разбера, защо елементарната истина, че е с чуждо дете, споделена в контекста на това, че не този, с когото живее му е баща, се намира за грозна?
Да не би бащата на това дете да не е чужд за новия мъж, ами да са си особено близки, без да знаем? И по някакъв начин, това дете име "свое" и на двамата?
И ако жената с детето си са семейство, а мъжът, който живее с тях и се грижи за тях, и задачи решава с детето, е чуждият, чий го търсят при него, че не мога да се сетя?
По-скоро, не искам да се сетя каква може да е причината.

Змия, една птичка пролет не прави, а една-две съфорумки, само потвърждават правилото.Flowers Hibiscus

Аз в подробности не искам да навлизам, защото не познавам ситуацията в детайли. Ще си твърдя обаче, че детето не е "чуждо". То е на жената, с която синът е избрал да гради семейство. Детето не е само на чуждия баща. И тъй като не познавам ситуацията мога да вмъкна хипотезата, че жената може да има жилище, но да е избрала да живеее при мъжа заради ей такива стари разбирания. Примерно.

П.С. Ето, точно така излиза. Таис е написала, че жената има възможности. Тоест, може да е отишла в жилището на мъжа от уважение или от друго - това си е тяхна работа и за мен не означава, че той я гледа. Аз съм щастлива с мъж и общо дете, имам си добра работа и собствени жилища (мои, не на мъжът ми, не и общи) и би ми било изключително неприятно, ако след време нещо се случи, недай си Боже нещо лошо, намеря щастието с друг и някой да ми навира закостенели разбирания, че съм натресла чуждо дете на друг мъж. Това е и причината да се дразня толкова. Или като имаш "чуждо дете" вече нямаш право на мнение дали или да се запознаваш с някого? Изобщо ако имаш "чуждо дете" нямаш право на никакво мнение и означава, че някой задължително трябва да те гледа?

Последна редакция: ср, 29 яну 2020, 14:05 от Ambrosia*

# 167
  • София
Скрит текст:
Ако е поканена, а не е отишла е едно, но ако не е такава ситуацията - то би могло да е съвсем друго. И аз не се запознавах няколко месеца със свекърите, а са много готини хора. И нямах дете тогава. Някъде обаче прочетох "жена с чуждо дете" - много грозно! Това дете не е чуждо, на жената си е. Жена и дете са семейство и по тази логика мъжът може да е "чуждият" (това не го казвам за обсъждания случай, а конкретно за израза "чуждо дете"). Иначе да не съм пас по темата - моята све с нищо не ме дразни.
Не мога да разбера, защо елементарната истина, че е с чуждо дете, споделена в контекста на това, че не този, с когото живее му е баща, се намира за грозна?
Да не би бащата на това дете да не е чужд за новия мъж, ами да са си особено близки, без да знаем? И по някакъв начин, това дете име "свое" и на двамата?
И ако жената с детето си са семейство, а мъжът, който живее с тях и се грижи за тях, и задачи решава с детето, е чуждият, чий го търсят при него, че не мога да се сетя?
По-скоро, не искам да се сетя каква може да е причината.

Змия, една птичка пролет не прави, а една-две съфорумки, само потвърждават правилото.Flowers Hibiscus
Аз в подробности не искам да навлизам, защото не познавам ситуацията в детайли. Ще си твърдя обаче, че детето не е "чуждо". То е на жената, с която синът е избрал да гради семейство. Детето не е само на чуждия баща. И тъй като не познавам ситуацията мога да вмъкна хипотезата, че жената може да има жилище, но да е избрала да живеее при мъжа заради ей такива стари разбирания. Примерно.

Кое му е старото на разбирането ми?
Че детето не е "свое" за този мъж, който се грижи за него и майка му,  която не желае да се запознае с неговата майка, която му се пада баба, след като мъжът е избрал да гради семейство  с тази жена?
Че той е избрал да го гради това семейство, разбрах, но по какво личи че нейните намерения са същите?
Това, че заради "старите разбирания" била дошла да живее под покрива на мъжа, не го разбрах, та ако може да ми го обясниш?

# 168
Не съм ги канила, ще се запознаем на кафе. Така ще е по- непринудено. Пък после гоститата.

Добре де, ти защо не си ги поканила досега? Може жената да тълкува ситуацията обратно – че ти не искаш да се запознаеш с нея, че имаш нещо против нея, затова не ги каниш...
Ти си по-възрастната, по-опитната, редно е ти да поемеш инициативата. За половин година толкова ли не намерихте повод да се съберете? Рождени, имени дни, Коледа и Нова година...
Даже за Коледа ли не ги покани да минат през вас? Да подариш нещо на детето, най-малкото като жест на добра воля и знак, че ги приемаш като част от семейството на сина ти?

# 169
Шест месеца все още не са кой знае какво и засега в казуса няма драма. Нататък обаче, ако двойката с детето смята да са семейство, редно е мъжът да отиграе ситуацията и да намери начин да запознае жената с майка си. Жената е добре да не се държи като тийнейджърка, да прояви малко зрялост и да се запознае с майката на мъжа, с когото счита, че са семейство.

# 170
  • при късмета
Шест месеца все още не са кой знае какво и засега в казуса няма драма. Нататък обаче, ако двойката с детето смята да са семейство, редно е мъжът да отиграе ситуацията и да намери начин да запознае жената с майка си. Жената е добре да не се държи като тийнейджърка, да прояви малко зрялост и да се запознае с майката на мъжа, с когото счита, че са семейство.
Аз си мисля, че точно това ще стане. Просто до сега е било рано
Како Сийке, Тайс каза, че момичето не искало да се запознае с нея заради лош опит със свекърва или проектосвекърва, не разбрах точно. Тя се е съобразила, затова не е поемала инициатива, като знае, че момичето не иска. Аз я поздравявам за това
Тайс, явно снахата е пратила баща си на разузнаване, да не стане като миналия път Joy Шегувам се разбира се, ще чакам да пишеш

# 171
Аз доскоро не можех да се оплача от моята. Но през последната година взе да ми кипва канчето.
Накратко - през лятото работя и я викаме да идва да гледа децата(близначки на 10 години) и да им готви по нещичко. За целта всяка седмица й оставяме пари (50лв), с които да пазари хранителни продукти. Ми какво да ви кажа? За цяла седмица сготви една супа топчета или някакво ядене там с грах( примерно) и това е. Хладилникът празееееен!!! Ни сиренце, ни кашкавал, абе трагедия! Друг път винаги след края на сезона й купувахме нещо за вкъщи като подарък - я бойлер, я луксозен полюлей, я телевизор. Последната  есен нищо не получи. И мисля през това лято да не се възползвам от услугите й. Предпочитам тези пари да ги давам на децата да си купуват каквото искат. Отделно и аз ще им готвя по нещо в почивката си и така ще изкараме лятото. А, и един път другият й син я води до вкъщи заедно с едното си дете, което ще остане на гости, вади да й дава пари и тя отказа да ги вземе. Това още повече ме вбеси! Поне пред мен да ги беше взела! Ама как ще му вземе на момчето- те имат ипотека,  по-малко дете... Общо взето ситуацията при нас е ''кравата да сучи от телето'', което много ме дразни и мисля да приключвам.
Ама тя е майка,не свекърва.Confounded
Такава една снахица да ми дойде, па като взема едно дръвцеее Imp

Баси наглия народ Rage

Аз на мойта майка, без да ми гледа децата по цяло лято, и телевизор и подарявам, и на почивки я водя, и дрехи за стотици левове й купувам.

# 172
50 лева на седмица са нищо, това са фактите. Просто храната е много скъпа. Като им е сготвила 1 или 2  пъти жената с тия пари, естествено, че ще е празен после хладилника. Не се заяждам, просто за храна точно яко хвърчат парите, а 10 годишните ядат доста, защото растат.То не е само яденето, то са и плодове, зеленчуци, дреболии и т.н.

# 173
Аз пък не мога да разбера какво се вторачихте всички в тия 50 лв, като че ли само в това е проблема. Имам две внучета, до сега всяко лято ми оставят голямото за известно време /малкото още не иска да стои само без майка си у нас/ и през ум не ми е минало да искам пари или да очаквам да ми оставят, за да не се охарча за внучето, камо ли да прибера парите и да не си направя труда да сготвя. За внучката готвех всеки ден, макар че като сме само двамата с мъжа ми, лятно време не готвя толкова често. Купувала съм и дрешки и играчки, защото ми е било приятно да зарадвам детето, не защото очаквам да ми възстановят разходите. И не съм си и помислила да затворя детето цял ден в къщи, щото видиш ли навън е горещо и не мога да ходя по слънцето. Просто на въпросната не и се занимава с деца, това е проблема, поне аз смятам, че жената именно от това се оплака.

# 174
  • Пловдив
Значи вече нямаш проблем Grinning
Кравата повече няма да суче от телето.

Точно така. Както казах в първата публикация накрая винаги й подарявахме по нещо в знак на благодарност. Но този път тя сама реши да си ги вземе, което ме подразни и приключваме с ангажиментите. Иначе постоянно ми повтаря как не трябвало да оставяме децата сами, тя пак щяла да дойде, а аз само й повтарям че няма нужда и вече са големи. Ще видим как ще отбивам атаката напролет без да й повиша тон.

И още нещо -майка ми в кръга на шегата ми каза ''Защо не давате и на мен, като ги гледам?'' . И наистина поне аз нямам в обкръжението баба, на която да й дават някой лев, че да не се охарчва по внучетата.

Аз пък нямам в обкръжението си човек, който ще извика свекърва си или майка си, и те ще му зареждат хладилника. Тези 50 лева за цяла седмица за две деца и една баба, са точно никакви пари за храна. За супа топчета трябват хубава кайма, ориз, картофи, моркови, яйце, подправки, магданоз, целина, фиде, кисело мляко (по вкус домат, чушка), лук. За грах с месо трябват - месо, грах, картоф и морков (по желание), подправки, домати, копър, брашно, червен пипер млян. И за двете трябват хляб и олио. Като само хляб за 5 работни дни по един хляб на ден от 1,30 лв. да речем са 6,50 лева. Половин килограм кайма 5 лева, половин килограм свинско месо - 4 лева (телешко е около 5,50 лева), картофи 1 кг. -0,90, моркови  - 1,00, лук - 1,00 лв., магданоз - 0,80, копър - 0,80, целина глава и листа - 1,30 лв., олио - 2,90 лв., подправки - 1,00 лв., чушки 0,5 кг. - 2,00 лв., домати консерва - 1,50 лв., фиде - 2,00 лв., кисело мляко - 1 бр. - 1,00 лв., яйца -  бр. -1,50 лв., грах - замразен да речем - 2х0,400 кг. - 3,60 Поне две торбички - 0,40 лв. Минимум - 37,20 лв. - за хляб и две манджи. Баз бисквитка, без вафличка за децата, без прясно мляко, без нищо странично. Ще останат евентуално минимални количества от продуктите като  лук и подправки и повече от олиото. Това са минимални цени. И така в най-добрия случай, свекървата - крадла, ще открадне значителните 12,80 лева от семейния бюджет на нейния СИН, докато пазарува, готви, мие чинии и гледа децата му. Страшна далавера.

А защо всъщност вие не си пазарувате и готвите, а бабата само да гледа децата?

# 175
  • София
Чакайте сега, знае се, че свекървата не мизерства, напротив.
Нито я карат да купува неща, които тя иначе не би взела.
Тези 2 деца всеки ден по 1 хляб ли ядат?
Като се купи олио - 1л ще отиде за 2 готвенета ли?
Да, парите са малко, но се предполага, че и тя ще даде нещо,

Последна редакция: ср, 29 яну 2020, 17:06 от Cuckoo

# 176
  • Пловдив
Чакайте сега, знае се, че свекървата не мизерства, напротив.
Нито я карат да купува неща, които тя иначе не би взела.
Тези 2 деца всеки ден по 1 хляб ли ядат?
Като се купи олио - ще го изпият за 5 дни ли?
Вие четете ли? Олиото ще остане, но трябва да се купи. ДА, две деца на 10 г. и една баба ще изядат за един ден, един хляб от 650 гр., дори и да не го изядат целия на другия ден няма да има и за трите, и така или иначе пак ще се купи. Аз не знам вашите деца по веднъж на ден ли ги храните, но моята дъщеря въпреки, че е слабичка си хапва по няколко пъти на ден. И това с яденето е много дребнаво, ще извикаш ти някой да ти слугува и да ти гледа децата, пък после ще му броиш залъците и стотинките. Никакво уважение ли нямате към възрастните хора!? Ще пазарува, ще влачи торби жената, ще им слугува, пък с претенции накрая. Ако сами си напазаруват родителите и да кажат : Ето тук за утре сме купили това и това, ако обичаш да приготвиш това и онова. Може би ще вървят по-гладко нещата.

# 177
Големи сте чудеса и големи сметки станаха.Не  е в това проблемът, в отношението  е.В парите от другия син, в завистта.
Може и да има пари бабата, може и  повече да е готвила и да е добавяла, но да дадеш едни пари и да смяташ ,че  е ок нататък, нямаш задължение, а надничаш за тях къде и какво  е нелепо.Обидно е   и за двете страни.
И да си пазаруваш салатите, отделно, сякаш сте си чужди не е ок.Не се правят такива сметки, зарежда се хладилник както си трябва и бабата да готви каквото готви, закуски, 1 л олио отива на два пъти за пържене, не се ползва повторно.Не се правете на неразбиращи.
Пък тя ,бабата ,като има пари   може да даде на внучките.Но без тези сметки.

# 178
  • София
Знае се, че предните 3 години всичко е било наред. Изброени са 3 подаръка за заслуги, а и децата са на 10г. - тъкмо 4 ваканционни лета са преживели след ДГ. Проблема идва на 4-тата година. Явно нещо се е случило. Ако бабата изведнъж беше развила старческо скъперничество, нямаше ли да вземе пари и от другия си син? Може да е остаряла и да е уморена, а може и да има друг конфликт, за който не се споменава. Авторката казва, че до сега не е имала повод да се дразни от свекърва си, явно нещо се е променило напоследък.

# 179
Просто на въпросната не и се занимава с деца, това е проблема, поне аз смятам, че жената именно от това се оплака.
Това изобщо не е и не може да бъде проблем по простата причина, че въпросната съвсем не е длъжна да гледа нечии деца, след като вече е отгледала своите. Още по-малко е длъжна да пърха от нетърпение да се занимава с деца. Така че е доста нагло да се оплакваш, след като 10 години си се възползвал от услугите на същата тая въпросна.
Проблема идва на 4-тата година. Явно нещо се е случило.
Най-вероятно се е случило това, че децата вече са големи. Това лято ще бъдат на 11, следователно спокойно може да се мине без услугите на бабата.

Ако все пак потрябват грижи за децата, родителите им могат да пробват да платят на гледачка. Като минат с 50 лева за 5 дни, да се обадят и да дадат координатите на гледачката, че това ще е най-евтината гледачка евър и тук ше се изпотрепят да я наемат.

Общи условия

Активация на акаунт