Знаете ли, че великите народи имат нещо общо в храненето си?  
Moгъщите pимcĸи вoйни ежедневно са ĸoнcyмиpaли фepмeнтиpaл дpoб oт тpecĸa, а cĸaндинaвcĸите виĸинги cъxpaнявaли ĸaцa c рибено мacлo пpeд вpaтaтa нa ĸъщaтa cи.

За какво се използва рибеното масло?
Oщe oт дpевни времена pибeнoтo мacлo билo изпoлзвaнo зapaди cвoитe paзнooбpaзни пoлзи зa здpaвeтo. Тайната е в така популярните и масово предписвани днес полиненаситени мастни киселини – омега-3.
Нормално, в ежедневието си, хората приемаме повече омега-6 и по-малко омега-3 мастни киселини. Омега-6 мастните киселини се намират в ядките, в растителните масла, използвани при готвене и подправяне на салати у дома, докато омега-3 мастните киселини се откриват най-вече в лененото и рибеното масло.
Омега-3 производните действат антивъзпалително, докато омега-6 действат провъзпалително. Казано по друг начин – омега-3 намаляват системните възпламенителни процеси, които са основен виновник за повечето социалнозначими заболявания на 21-ви век.Как рибеното масло влияе на здравето?
Приемът на рибено масло не е задължителен за един здрав организъм, но въпреки това масово се препоръчва от лекари и други специалисти в областта на храненето. Това е така, защото сами разбирате колко е важно да се изравни съотношението омега-6 – омега-3 мастни киселини в диетата ни.
Омега-3 мастните киселини се наричат есенциални, защото не можем да си ги продуцираме сами.
Омега-3 мастните киселини противодействат на атеросклеротичните процеси – натрупването на шлаки в кръвоносните съдове е предпоставка за инфаркти и инсулти, затова, ако сте предразположени по семейна линия към съдови инциденти или имате рискови фактори за развитието им, непременно включете в менюто си повече морска риба и започнете прием на рибено масло.За ползите от приема на есенциални мастни киселини започва да се говори, когато в началото на 20-ти век се наблюдава бум на рахит и детски паралич, особено в страни със студен климат, в които слънчевите дни са много малко. Тези болести са били голяма рядкост в районите, в които се консумира много риба – особено морска.

Pushpin Рибеното масло стимулира синтеза на витамин D, който се произвежда от нашия организъм в оптимални количества, когато прекарваме достатъчно време на слънце. Когато слънчевите лъчи са рядкост, липсата на витамин D се проявява под формата на слаба костна и имунна система, непълноценна мозъчна дейност, суха и възпалена кожа, високо кръвно налягане, отслабено зрение и др.
Pushpin Рибеното масло се отразява чудесно на спортистите и хората, подложени на тежки физически натоварвания, тъй като омега-3 мастните киселини участват в изграждането и развитието както на костната система, така и на мускулатурата. Освен това омега-3 регулира метаболизма и редуцира излишните телесни мазнини, а това е особено важно за повечето спортисти.
Pushpin Рибеното масло е ключов суплемент и за оптималната мозъчна функция. Всъщност омега-3 мастните киселини са основни градивни елементи на мембраните и клетъчните структури. За да изпълняват качествено своята функция, нашите нервни клетки също се нуждаят от тези киселини. Множество проучвания показват, че рибеното масло подобрява паметта.

Омега-3 мастните киселини са универсална хранителна добавка с доказани ползи за здравето ни, а в комбинация с коензим Q10 действат синергично и оказват особен противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Коензим Q10 e естествено срещащ се в тялото мастно разтворим антиоксидант, чието производство намалява с напредване на възрасттa. Влагането на коензим Q10 в комплекс с омега-3 мастни киселини и селен има изключителни кардиопротективни свойства и оказва благотворно влияние в борбата със свободните радикали. Микроелементът селен е известен със силния си антиоксидантен ефект и допълнително подпомага действието на останалите съставки в посочената комбинация.

Хранителната добавка ОмегаПрим предоставя на организма ни оптимални дози от тези съставки и само с приема на 2 капсули дневно си осигуряваме комплексна грижа за здравето на сърцето и целия организъм.
ОмегаПрим е подходяща хранителна добавка за хора с метаболитен синдром, целящи редукция на теглото, за пациенти с нарушения в липидната обмяна, с рискови фактори по отношение на сърдечносъдовото здраве, за бременни и кърмещи жени, както и за възрастни пациенти и спортисти.


Автор: д-р Райна Стоянова

Последна редакция: пн, 03 фев 2020, 10:32 от Редактор***