Преди и след (home makeovers) - 2

• 114 197
  • 775
  •   1
Отговори
# 405
По повод на старите дограми като на показаната къща.
Новите ПВЦ дограми са с по-широки профили, за съжаление, стеснява се самото стъкло. Има вариант да се поръчат с шпроси. Мисля, че така се казваха тези напречните летвички. Това обаче със сигурност ограничава броя на фирмите, които биха се заели с поръчката, съответно вдига цената.
Ако се тръгне на реставриране на старата дограма си мислех дали не може вместо маджун да се използва силикон и триъгълни летвички от вътрешната страна, за да имитират маджуна. Доколкото си спомням, маджунът точно го скосявахме с шпакла или специално ножче. Но би било много пипкава работа - познати викаха майстор да им шкури и шлайфа старата двукатна дограма, не искаха да сменят с ПВЦ. За моя изненада оставиха дограмата небоядисана, има си петна от боята останали след шкуренето и шлайфането.

# 406
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Маджун за прозорци /по моя край се нарича алчия, щото маджунът е онова за яденето, което се прави от захарно цвекло Wink/ има и в Практикер - https://praktiker.bg/bg/Silikoni-i-akrili/MADZhUN-ZA-PROZORTzI-K … T-700-GR/p/497904
А поставянето му не е никак трудно, щом дядо като дете редовно ме хващаше да му помагам в тази задача. Разточвах му маджуна на фитилчетата и затъпквах с тънките си пръстчета, тъм където неговите не се справяха. Отсичах и заравнявах с шпаклата, а той оправяше каквото не съм скопосала в моите участъци от прозореца.
Много мили спомени предизвикахте.
Ролята на алчията е да уплътнява, а не да държи стъклото, защото застопоряването му е с малки пирончета. Дървени летви не могат да уплътнят и се ползват предимно при мебелни витринки. За прозорци може да ги има евентуално от вътрешната страна за естетика.
По-трудното с такива стари прозорци е прогонването им. Т.е. да се оправи и регулира затварянето и отварянето им, така че да е гладко и лесно, и да няма луфтове, през които да духа. За това си трябва опитен, даже стар, дърводелец.

# 407
Профи, и аз съм правила същото с маджуна (така си го знам, но знам и за оня-сладкия) като малка. Но маджунът изсъхва и се напуква, и почва да се рони на парчета. Запълването само на изронения не върши работа от естетическа гледна точка, просто изглежда зле. Ако пък тръгнеш да чегърташ периодично маджуна на целия прозорец, пак си е хамалогия. И пак ще си личи новия маджун на единия прозорец и стария на другите.
Затова си помислих, за да се спаси старата дограма, дали не може скъклата да се залепят със силикон (вместо с пирончетата), а вместо маджуна да се сложат триъгълни или правоъгълни летвички с естетическа цел, запазване на стария облик на прозореца.
Иначе за прогонването съм съгласна - измятането на дограмата във всички посоки е кофти, много трудно, почти невъзможно е да се поправи. Аз се опитах, но не ми се получи. Не само вертикално, по височина се бяха огънали, но трябваше всеки ръб и ъгълче там, където "влиза" крилото в касата да се минава - шкури, изправя и т.н. При мен беше мисия невъзможна. Спрях на един приблизително приемлив естетически момент, беше по-добре от началото, включително по-малко духаше, но след година-две си поръчах нова дограма, жертвах относително визията заради практичността.  Двукатна ми беше дограмата, един голям трикрил прозорец и 2 високи прозореца с тези горните прозорчета за отваряне.

# 408
  • Варна
Искам да ви покажа какво направихме с мм, честно да си кажа и аз още се изненадвам:
Преди:

Сега:

Покривът е плосък, тераса е. Предстоят парапетите.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 23:23 от Мира Иванова

# 409
Хубава промяна! Интересни прегради, като платна на кораб.

# 410
  • Варна
Благодаря, La Valletta, oбратни греди подпомагат извитите профили, а и пазят завет в остъкления вариант:

# 411
  • Варна
Страхотна къща на чудесно място!
Леко завиждам.Stuck Out Tongue Winking Eye

# 412
Много добре е станало, но все пак къщата си е била здрава и добра и преди. Гледах плочите, стените, всичкото. И с модерен дизайн, просто сте го завършили добре. Браво.

# 413
  • Варна
Така е, крайно време беше обаче да се вземат мерки. Ползвахме и сайдинг за другите фасади.

# 414
Мира, при теб всичко се изпипва до перфектност, с много усет за красота и елегантност. Heart Eyes
Каквото и да е било в началото, накрая резултатът винаги е много красив. Като почнеш от Късметка Wink Laughing /много гушки на принцесата + едно кюфте/ , минеш през вътрешното преустройство и стигнеш до фасадите, все е прелест!

# 415
  • Варна
Profi_1, благодаря Simple Smile
Много се изненадах и още повече се зарадвах на думите ти Simple Smile
Довечера ще подбера още снимки, само за да покажа през какво минахме, който има въпроси да пита.

# 416
Мира, прекрасна къща с чудесна модерна архитектура! Стои си точно на мястото до морето!
Без изхвърляния и абсолютни архитектурни недоразумения, каквито виждам по т.нар. нови кооперациии.
Освен красиво е и много добре измислено с дълбоките балкони, за да има къде да си седнеш през лятото и да не ти пече слънцето. Като чардаците на старите български къщи, които са точно така, за да е светло и слънчево през зимата, когато слънцето е ниско, и да е сянка и по-хладно през лятото, когато слънцето е високо.
С много любов сте я направили, личи си! Много щастливи моменти ви желая в нея!

# 417
  • София
Вероятно се отклоняваме от темата, но много се радвам, че се обсъжда идеята за баня без плочки.

Здравейте, прилагам ви сайт с добър избор на бои за баня /и интериор, разбира се/
https://www.crownpaints.co.uk/

# 418

Ние решихме да слагаме мраморни плочки в кухнята, която все още не е кухня😅. Днес започвам да търся коя с коя съвпада.. Пожелайте ми късмет и здрави нерви! 😆😆.😆😆😆😆

Също така попроменихме спалнята, така че преди и след(отново):

Живот и здраве като завършим кухнята, когато започна работа и помагам на мъжа ми с по някой лев ще ви я снимам завършена.😍❤

Последна редакция: сб, 16 май 2020, 15:07 от Анонимен

# 419
Със спалнята сте се справили перфектно. Пожелавам същия успех и с кухнята!   thumbsup

Общи условия

Активация на акаунт