Когато ролите в семейството се разбъркат

• 8 550
  • 250
  •   1
Отговори
# 120
Борбените и напористи жени обикновено не търпят мързеливи плужеци, както и контролиращи  властни мъже. Патриархалното възпитание крие много по-голям риск, момичето да счита себе си за стояща по-долу от мъжа. А и една финансово-зависима домакиня има много по-огратичени възможности да си тръгне от брак, който е станал токсичен. Ако хвърля усилия за образованието на дъщеря ми и в изграждането й като човек със способности и самочувствие, за мен ще е голям личен провал, тя да се задоволи да бъде домакиня, издържана от мъж.  На другия полюс са меркантилните кифли, които си намират чичко-паричко. Но за мен женският паразитизъм е точно толкова отблъскващ като мъжкия, та и това би било голям провал на възпитанието ми.
Мъже егоисти, сраснати за дивана, обикновено се възпитават от майки, поели слугинската, обслужваща роля.  Пак най- голямата шлака е от "традиционни семейства ", в които жената носи ракийката и салатката.

Още по-мъчно ми е за жени, които работят, но сами се поставят в такова положение. Споменах за колежката ми, която доброволно си дава заплатата, защото възлюбеният бил по-добър в съставянето на бюджети. Това пак е резултат от отровното възпитание. А има много такива семейства където "главата на семейството" държи парите.

# 121
Преди време си говорихме с колежка. Каза, че единия и син много помага в домакинството, но другия и син не го прави. И тя се чудеше и двамата еднакво е гледала и възпитавала.

# 122
  • BG
Ей, объркахте ги напълно тези деца. Вече, дори на 25, не знаят какво искат и още тъсят себе си. Ако успеят около 40, вече си мислят, че са изкачили Еврест.

# 123
  • Варна
Преди време си говорихме с колежка. Каза, че единия и син много помага в домакинството, но другия и син не го прави. И тя се чудеше и двамата еднакво е гледала и възпитавала.
Според мен, това е голяма заблуда. Винаги, винаги има различия.
Колкото е по-голяма разликата във възрастта на децата, толкова са повече и различията.
(Един от факторите е опитът на родителите, например. Който, както знаем, идва с времето (и практиката).
И няма как, с второто и всяко следващо дете - да си същата заблудена душа, каквато си бил с първото:)

# 124
Стига с тия домакинства, сега чистачките не са скъпи, дори аз и ММ плащаме веднъж в месеца, че ни мързи да оправяме цяла къща. ММ пък не може да се оправя с водопровод и ел. инсталации... Той си седи вкъщи, аз работя на смени.
Важното е да има консенсус в разрешаването на тия битовизми, а не конкурс "кой е мъжа вкъщи".

# 125
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Борбените и напористи жени обикновено не търпят мързеливи плужеци, както и контролиращи  властни мъже. Патриархалното възпитание крие много по-голям риск, момичето да счита себе си за стояща по-долу от мъжа. А и една финансово-зависима домакиня има много по-огратичени възможности да си тръгне от брак, който е станал токсичен. Ако хвърля усилия за образованието на дъщеря ми и в изграждането й като човек със способности и самочувствие, за мен ще е голям личен провал, тя да се задоволи да бъде домакиня, издържана от мъж.  На другия полюс са меркантилните кифли, които си намират чичко-паричко. Но за мен женският паразитизъм е точно толкова отблъскващ като мъжкия, та и това би било голям провал на възпитанието ми.
Мъже егоисти, сраснати за дивана, обикновено се възпитават от майки, поели слугинската, обслужваща роля.  Пак най- голямата шлака е от "традиционни семейства ", в които жената носи ракийката и салатката.

Защо автоматично се прикачва титлата "домакиня"?  На много жени това положение им харесва, повечето, обаче нямат тази възможност, ако и да искат.
За мен е важно да имам избор.
Скрит текст:
Винаги съм работила това, което ми харесва, с хора, които харесвам. 
Никога не съм оставала вкъщи, освен за гледане на деца - до 1г и 6м  и двете.  Избирам си работните места, защото мога да си го позволя. И защото има някой до мен, който не може да подбира чак толкова много.
Ето това е еманципацията – да имаш реален избор. А не някой да ти казва каква трябва да ти е ролята, защото ти идва отвътре, но ти не знаеш.

На мен хич не ми отвътре да гледам малки деца – нямам търпението за това, изнервям се, по-рязка съм. Ако е 4-5-годишно и нагоре – няма проблем, но преди това не. Друга жена с удоволствие би гледала. Различни сме. И в това няма никакъв проблем.

# 126
Не знам лошо ли е или не... Но една борбена и напориста майка може да възпита и дъщеря си като самосправяща се. А вероятността да се сдобие с мъж чехльо, е голяма... А ако възпитава момче, напълно възможно да му предаде посланието "Една жена е длъжна да се оправя сама, ти няма нужда да правиш нищо за нея...!".
Хм, когато се е налагало, съм била самосправяща се. Твърде добре при това (извинете нескромността ми). На мъж чехльо още не съм попадала. Не смятам, че има шансове такъв изобщо да влезе в полезрението ми. И все пак,
Скрит текст:
сега се чудя да се разведа ли с Уишнастъров Втори или да го уморя, че да се пробвам трети път, да видя дали ще се сдобия с чехльо.

# 127
  • France
Не знам каква роля имат бащите при синовете, но съм убедена, че имат решаваща позиция при формирането на дъщерите им. И Хипатия, и Кристин дьо Пизан и Малала Йосифай са имали бащи, които са вярвали в тях и не са ги ограничавали до техния пол. Уважавали са личноста и интелекта в женското им тяло и са ги научили да не възприемат последното като пречка.
Баща ми ме научи да съм независима, за което му благодаря. Никога не бих попаднала във връзка с мъж, който ми прибира парите. Никога!
Имала съм връзки с нормални мъже, но никога не съм се чувствала толкова жена, колкото със сегашния ми мъж. И точно защото сме равнопоставени. Факта, че той е всеотдаен баща и партньор (включително и в битовизмите) ми дава възможност да се грижа за себе си, да спортувам, да пазарувам и дори да почна едно обучение.
Авторът на темата ми се струва доста объркан и със сигурност има слаби познания по история и социология. Слава богу, нещата прогресират и без неговото одобрение.

# 128

Не е било еднакво Simple Smile Никога не е еднакво.

# 129
А и не трябва да е еднакво. Може би това е една от най-големите грешки на възпитанието - всяко дете е индивидуалност и към всяко трябва да се подходи по различен начин. А не по инерция - двете да се  гледат еднакво.

# 130
Да, различен подход, но еднакви изисквания. Дори когато децата са от различен пол.  Не може на едното дете да му се карат, че разхвърля, а на другото не.

По-нармално е в едно семейство всеки да има някакви задължения, съобразени с възрастта. Така освен да помагат, децата освобождават малко свободно време за родителите си. Не е някакво драма да мият чиниите от време на време или да пуснатт прахосмукачка.

# 131
Оф, не можете и не можете да надскочите битовизмите.... Simple Smile Чиниите, та чиниите. А ролята на Мъжа и Жената във формирането на децата най - малко се измерва с това, кой мие, трие, чисти и готви.

# 132
Аз бих казала дори, че жените, които много силно и строго следят за битовизми, не са истински женствените жени. Напротив, в доста случаи са токсични и с опити за контролиране, именно чрез това колко домакинска черна работа вършат.

Истинските жени имат доза хитрост, слабост, дори разтурени моменти. И го правят с чар.

Ако минем на митопоетичното - принцът не се жени за тая, дето му е обещала, че пече по три фурни хляб на ден, или тая, дето изтъкава по 10 лакътя платно на ден. А се жени за тая, дето ще му роди син като слънцето. Защо? Ми щото хляб и платно все ще се намерят, но син като слънцето е качествен скок, ще бутне царството напред за 100 години, дето се вика.

И затова женствената енергия е нещо доста различно и жената следва да скатава. Защото, както казват военните, ако не скатаваш, значи не правиш достатъчно. Без скатавка ставаш в най-добрия случай жена-балкан, жена-булдозер. Да не ти е в къщата такова чудо. Да, всичко е наред - и нещо е много яко сгрешено в картинката. Такава жена уж прави всичко, а дърпа назад много сериозно. Надявам се младите да избират мъдро...

# 133
Съгласна съм. Нищо по-неприятно от жена, която е вманиачена чистница и само натяква колко време е прекарала в чистене. Създаването на уют не значи перфектно чиста и подредена по конец къща. Уви, има го я и другата страна. Мъж с жена домакиня, който непрекъснато прави забележки когато забележи нещо, което не блести от блясък.

# 134
  • София
Самодоказването е пагубно. Както във връзката, така и при офспринга.

Общи условия

Активация на акаунт