Частни училища - информативно-дискусионна тема 35

• 18 809
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Лека асоциация с Епъл. Харесва ми.

Ей, тук голяма веселба падала, а аз се юркам, а! Ваканцията свърши, вие работа нямате ли!

Вижте, с това "прогресивни", излиза, че легитимираме чужда марка. Затова никакви такива! Ако трябва, нова концепция, но не и легитимираща чужда! И монтесорита никакви, че и това е чужда марка, а не собствена. Важна е марката.

Последна редакция: пт, 07 фев 2020, 22:16 от Andariel

# 601
  • София
Ммм - iSchool е идеално! Но сигурно има патент върху името Sad

# 602
  • София
Важен е профилът, а името ще дойде след това. Класик,  неокласик или нещо друго??

# 603
  • София
Неокласик какво е?

# 604
  • София
Класическото е академично, изкуство, спорт и т.н. Неокласик не знам как ми дойде, но следва принципа на класическото, но в днешни времена. Нещо такова ми се завъртя. В смисъл, ако идеята е за академичност.

# 605
  • София
Не пиша публично лоши неща за разни хора, дето с това си изкарват хляба. Все едно мен някой да ме плюе тук, щото конкретно той не бил нещо доволен или така чул.
Е, ти вече го направи - съвсем ясно, само че без конкретика. Което май е по-лошо. Joy
мъжете в темата по това си приличат (с изключение на Мецан)

Последна редакция: пт, 07 фев 2020, 21:29 от Аш

# 606
Здравейте,
Моля, ако някой може да даде съвет: кандидатствахме за ПУК тази година след като сме били в частна ДГ с чужд език. Оказва се, че макар и с лиценз, градината не спазва изискванията по Наредба от МОН и няколко училища ми обясняват любезно, че имаме пропуски по български език. Да поясня, детето почти всички букви знае и може и да ги пише. На отворените врати в СС ни обясниха, че нищо по-различно от това, което правят в градината не е необходимо за подготовка. По отношение на логически задачи сме изрешавали и вкъщи купища. Е не е великата Азбука, но за мен тези помагала масово са препечатвани от чужди такива. В СС до последно ни държаха в неведение след втория кръг и Изведнъж ни пожелаха успех в търсене на друго училище. В Питагор директно отказ. А детето смята с двуцифрени числа?!? Та, какво бихте дали като съвет  за подготовка за кандидатстването догодина директно за 1ви клас например в СС? Благодаря предварително!

# 607
  • София
Наблегнете на българския. Ще разровя дали пазя някакви неща от ПУК и ще пиша по-подробно утре. Ако не ме изпревари някой с по-пресни спомени. Simple Smile

# 608
  • София
От училищата са ви казали, че има пропуски по български. Какво точно ви казаха за българския? Смятането на двуцифрени числа не е предимство, ако има проблем с българския. Доколко градината спазва или не спазва критериите не знаем, защото до голяма степен зависи от целите на управлението и на учителите. За да нямате изненада догодина, дръжте връзка с учителите в градината върху какво работят. Имате право да искате периодично да разгледате тетрадките и работата на детето и ще добиете представа горе-долу как се справя в учебна обстановка.
Най-субективно си признавам, че винаги ми е било чудно това с поставянето на фокуса върху чуждия език, а за българския и другите неща се приема, че някак по подразбиране всичко си знаят и каквото се прави в градината (а какво се прави всъщност?) е предостатъчно.

# 609
  • София
Трънче, може би е по-добре да запишете детето в училище, в което се говори на български в ПУК, ако държите след това да продължи в такова училище. Все в някое ще приемат ученика. Ако останете в сегашното, рискувате догодина да се повторят резултатите от кандидатстването. Детето ще владее задачите, но пак ще се затруднява в комуникацията.

# 610
  • София
Трънче, а името на градината може ли? И аз мисля, че на първо място трябва повече конкретика какво липсва по български.

# 611
  • София
Трънче, назад из предната тема сме писали горе-долу какви са изискванията за кандидатстване в 1-ви клас. Съветът на Аш е добър от гледна точка на подготовката, но все пак не бива да се осланяте само на нея. А по английски докъде се очаква да стигнат във вашата градина в края на следващата година? Пишат ли букви, думи? В СС (и не само) има препитване и по английски след ПУК. Първо проучете и по български и математика какви са целите във вашата градина, по кои помагала работят, разгледайте и изискванията на МОН (има ги в сайта им). Защото това, което се изисква по МОН във ПУК се различава от това, което ще очакват от вас при кандидатстване за 1-ви клас, така че не е лошо да се запознаете и с МОН-ските изисквания за 1-ви клас. Наистина е добре да разберете какви са точно проблемите с българския (евентуално консултация с учител, ако за вас е трудно да се ориентирате). След това помислете какъв ще е най- удачния вариант за подготовка за вашето семейство.

# 612
  • София
А как сте за алтернативи- БШ още не е започнало приемна процедура.. или ОТ от първи клас, ЕСПА, КО?
Или се държи на СС или Питагор?

# 613
  • Отвъд алеята зад шкафа
Тази детска градина като на Тути ми звучи. Приятелката ми я избра, защото детето е билингвално, а се оказа, че българският куца много.

# 614
  • Пловдив/София
Само да вметна, че не съм съгласна с това “само с градински знания се кандидатства”. Търсените ЧУ си искат подготовка. Ние сме донякъде във вашата ситуация, но и още 3 деца от други градини (една частна, две държавни) са на нашето “ниво” и не стига за прием в “елитните” ЧУ.
Така че градината Ви може да е точно шо МОН да са взели всичко, но трябва и работа с детето по формата на “изпитите”.
В някои ЧУ искт да знае всички букви, в други да изписва цифри, е трети дълга концентрация, уви невинаги тези изисквания са написани черно на бяло.

Разбира се има ДГ, които надграждат много, но трябва да следите внимателно.

За първи клас ще ви трябва доста подготовка и ако езикът не е английски- и по него.
Вижте Изи, те май още приемат, но ако знае малко английски.
КО също, ако знае всички букви (дори последните).
Предполагам “пропуските” са в звуковия анализ- вижте дали познава първа, втора, последна буква.

Последна редакция: сб, 08 фев 2020, 09:50 от Пипи2013

Общи условия

Активация на акаунт