Частни училища - информативно-дискусионна тема 35

• 18 787
  • 744
  •   1
Отговори
# 630
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз съжалявам, че моите деца като се сещат за детството си, няма да е как са се катерили по дървета и са преяждали със зелени джанки, каквито много ясни спомени имам аз самата. А как съм ходела на частни уроци си спомням, но не с удоволствие.

# 631
Това, което си спомня детето за изпитите в СС за 1ви клас:
1 кръг - магически квадрат, смятане в пирамида, писане на думи, маркиране на гласни/съгласни с червен/син молив, игра с кубчета (не зная дали са наблюдавали кой какво ще направи с кубчетата или просто е било за игра)
2 кръг - подреждане на картинки в история, четене на история от госпожата и задаване на въпроси, познаване на часовника (картинки с различни часове, не е ясно дали са били само с точен час), въпроси като: къде живееш, имаш ли брат/сестра, как се казва, къде учи..

Това успяхме да изкопчим тогава. Английски не е имало. За подготовка по мат може да ползвате и състезанията за ПУК, има едни блиц турнири пак за ПУК, също по бел може да погледнете Любословие за 1ви клас (няма да може да се справи с всички въпроси, но има и по-лесни).

# 632
... Толкова ли е трудна обективната оценка?
Много!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8162852
линкът от 24 часа
Благодаря!

# 633
  • София
Аз си спомням как ме е готвила майка ми преди ~25 години за кандидатстване в първи клас във Варна. Обичах с всякакви книжки и логически задачки да се занимавам, но тя ми вадеше душата с истории по картинки. На изпита успях да преброя колко маслини има на бреза с по 3 клона от двете страни и с по 3 маслини на клон. Но винаги съм била скарана с ботаниката и не ми хрумна, че не растат маслини на брезата пред блока. Приеха ме все пак. За руското става дума, ако има значение, то само две хубави училища имаше в града тогава, сега не знам.
За АК преди ~15г не са ме подготвяли и бях нещо като 32ра от момичетата. След това разбрах от съученици, че се ходело на курсове за АК...
Обратна работа. Но не виждам фрапантна разлика между преди и сега, освен съотношението между броя деца и броя места в хубавите училища.

# 634
Интересна философия! Таксимеров шофьор да прави оценка на децата.
На Витиня 2 можем да видим качествата и уменията на такъв. Който има проблем с попълването на бланка но иначе видиш ли квалифицира деца и родители.
Или джанките и дърветата сравнявани с телефони и електронни игри. Носталгията не движи света. И това че моето детство е било едно а на децата друго, не го прави лошо.
Адаптирането на хората към промениете е най-добрият тест за ингелигентност, знания и умения.
За съжаление малко хора го могат.
Детето на 10 не понася джанки, счита ги за гадни. Обожава папая и авокадо...ама аз на тази възраст само джанки съм яла.

# 635
И в провинцията има напрежение заради кандидатстването. Съдя по племенника ми. На уроци и школи ходят. Ето днес имат пробни изпити.
И игри пред блока има. Нали това е причината моето да стои цяло лято в България. Ще спестя колко му задобряват сленга и глупостите, които е усвоил, след ваканция.

# 636
Аз си спомням как ме е готвила майка ми преди ~25 години за кандидатстване в първи клас във Варна. Обичах с всякакви книжки и логически задачки да се занимавам, но тя ми вадеше душата с истории по картинки. На изпита успях да преброя колко маслини има на бреза с по 3 клона от двете страни и с по 3 маслини на клон. Но винаги съм била скарана с ботаниката и не ми хрумна, че не растат маслини на брезата пред блока. Приеха ме все пак. За руското става дума, ако има значение, то само две хубави училища имаше в града тогава, сега не знам.
За АК преди ~15г не са ме подготвяли и бях нещо като 32ра от момичетата. След това разбрах от съученици, че се ходело на курсове за АК...
Обратна работа. Но не виждам фрапантна разлика между преди и сега, освен съотношението между броя деца и броя места в хубавите училища.

Точно в съотношението е драмата😀 и ще се задълбочава.
Випускниците на АК не сте ли повечето в чужбина, ако имаш желание да споделиш.

# 637
  • Отвъд алеята зад шкафа
В последните дни два пъти гледам по телевизията интервюта със завършили АК. И тримата са учили в чужбина, поживяли са там и са се върнали в България. Двама от тях са направили общо бизнес начинание - доставяне на пратки по света, в рамките на ден или два, с безпилотни самолети. Единият е завършил инженерство, другият -  авио и космически дизайн. Третият възпитаник на АК пък е първият колежанин, на когото Колежът е разрешил дистанционно обучение. В последствие завършва Колумбийския университет, където преподавателите казвали, че само 20 % от студентите ще успеят да бъдат топ и да завършат.

# 638
  • София
Статията е изключително слаба и едва я изтърпях да я изчета. Писна ми от вайканици колко се натискали децата и ронене на сълзи от носталгия по собственото детство тип Таралежите. А ако таксиметровият шофьот не е художествена измислица, познай как точно персонаж като този ще ми е критерий за образование и т.н. От цялала работа разбрах, че не бива да се ползва такси за сами деца, не зная как изобщо може да се има доверие, все пак нито е бус на училището, нито таксиметърджията носи някаква отговорност.

Във всеки град винаги е имало едно училище, а в това училище една-две елитни на елитните паралелки на това училище. Както винаги всички са равни, но някои са малко отвъд равенството, къде по заскуги, къде по привилегии.

# 639
  • София
Нотарис, от 13 по-близки 5 останахме по различни причини, другите 8 заминаха, но и от тях 6 се върнаха - някои веднага след университет, някои след няколко години работа. И от другите компании май има впечатляващ брой в България в момента.

# 640
Благодаря за отговора.
Хубав ден.

# 641
Много глупава статия на "24 часа", а мъдрата мисъл на финала почти противоречи с посланията в нея ако изобщо правилно ги разчитам. Около мен няма нито едно дете, което ходи на кръжоци и в събота, и в неделя, учи до полунощ и след това от ранни зори отново. Единственото, от което мисълта ми тръгна по допирателната и съм донякъде съгласна, е тая пуста истерия по математиката и Салабашевите Оскари. Познавам, макар и отстрани, поне две деца, на които многото златни медали и пълният фокус само върху това, са навредили. Общото, което виждам, е арогантност и подценяване на други области, особено на общото физическо развитие.

# 642
Ако не следях темата, подозирам, че
нямаше да разбера какво точно е искал да каже авторът. Та, предполагам и той е попрочел това-онова с оглед на проучването. И после, "а пък един таксиметров шофьор ми каза....." 😀

# 643
  • София
И как знае всичко за децата, които вози. Мен това ме впечатли повече, отколкото воплите на авторката.

# 644
Благодаря, но малко съм пзадачена за какви тетрадки става въпрос?! Трябва ли да имат учебни тетрадки в градината?!

От училищата са ви казали, че има пропуски по български. Какво точно ви казаха за българския? Смятането на двуцифрени числа не е предимство, ако има проблем с българския. Доколко градината спазва или не спазва критериите не знаем, защото до голяма степен зависи от целите на управлението и на учителите. За да нямате изненада догодина, дръжте връзка с учителите в градината върху какво работят. Имате право да искате периодично да разгледате тетрадките и работата на детето и ще добиете представа горе-долу как се справя в учебна обстановка.
Най-субективно си признавам, че винаги ми е било чудно това с поставянето на фокуса върху чуждия език, а за българския и другите неща се приема, че някак по подразбиране всичко си знаят и каквото се прави в градината (а какво се прави всъщност?) е предостатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт