Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Даване за осиновяване

 • 12 509
 • 53
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9
Здравейте, малко ми е трудно да говоря за това , но ми трябва малко разяснение по въпроса. А той е " Каква е процедурата за даване на новородено за осиновяване.Понеже съм вече 28г.с. и все повече наближава термина и искам да знам всичко..На 19 съм и просто със сигурност не мога да поема грижите за него , от липса на доходи , а и не искам то да страда с мен да мизерства и така нататък .Просто положението ми е тежко.Но отказвах и аборт понеже разбрах малко късно за това че съм бременна понеже и преди имах проблеми с липса на цикъл .. Ще ми е от голяма полза ако някой ми обясни какво ще се случи след раждането и дали ще се намери бързо семейство за него :'(.

# 1
 • Мнения: 262
Обърнете съм дирекция социални грижи във вашето населено място. Там има служители,които могат да поговорят с вас. Биха могли да ви кажат ако родите детето какви помощи бихте получили за отглеждане, психологическа помощ,за да сте напълно осъзнати при вземането на решения и да ви дадат отговор по вашият въпрос.
Не се колебайте да ги потърсите!
Надявам се да вземете най-доброто решение.
Съжалявам за "студеният" пост,но въпросът ви е изключително деликатен. Успех!

# 2
 • Мнения: 6 955
Много съжалявам да прочета, че се чувствате принудена да оставите детето за осиновяване. Обърнете се към Отдел закрила на детето или наблюдаващия Ви лекар. Дори след раждането имате право на 30 дни, в които да размислите. Документите (съгласие детето да бъде вписано в регистъра за пълно осиновяване) ще попълните едва 30 дни след раждането, такъв е законът. Дори и така социалните първо ще потърсят вариант бебето да бъде настанено в разширеното семейство или при близки и роднини. Едва, ако няма никаква възможност с помощта на разширеното семейство детето да остане в биологичното си семейство се пристъпва към търсене на осиновители. Здраво бебе, без обременености  най-вероятно ще бъде осиновено преди да навърши 4-5 месечна възраст. До тогава ще бъде отглеждано в приемно семейство или ЦНСТ, ако има такова за бебета при вас и има място там.

# 3
 • Мнения: 913
Съжалявам ,че сте принудени да вземете такова решение.Ако мога да помогна с нещо просто ми пишете.От какво имате нужда за да задържите бебето си? Ако искате пишете ми на ЛС

# 4
 • Мнения: 5 632
Вие явно сте премислили и не търсите някой да ви разкандърдисва, но все пак се питам вашите какво мислят, не могат ли да помогнат? Аз винаги бих си взела внучето, ако мое дете не може да се справи.

# 5
 • Мнения: 64
По-добре с теб с минимални доходи, отколкото в дом за деца да превърнат живота му в ад...

# 6
 • Mediterraneo
 • Мнения: 30 646
Здраво бебе няма да се задържи дълго в дом за деца, че чак за му направят живота ад.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 30 156
Точно това щях да напиша и аз. Здраво, бяло бебе ще се осинови бързо. А и нали домовете са в процес на закриване постепенно и се минава към приемни семейства, та не се знае какво що.

# 8
 • Мнения: 9
Аз живея с майка ми . Само двечките сме си . И тя работи от сутрин до вечер сега ме издържа понеже не мога да започна работа и на нея и е доста трудно .. А от бащата едно съобщение "не съм готов" и край .. просто наистина ми е много тежко.. не бих допуснала да мизерства и докато не се намери приемно семейство не бих го оставила да бъде лишено от нещо .. веднага бих почнала работа, и ще давам пари и дрехи и всичко каквото е необходимо .. за да си има всичко .. просто се налага и аз да започна работа след раждането няма кой да го гледа наистина сме обмислили всички варианти.. Знам ще ми е много тежко но както казвам аз не съм важна то е важно..

# 9
 • Мнения: 73
Решението за това да оставите детето си е Ваше. Но с вземането му си дайте ясна сметка, че от него момент нататък няма да имате никакво морално или законово право да го търсите в последствие, да се месите в живота му със сълзливи разочарования и съжаления, да навлизате в неговото семейство и да разрушавате или да се намесвате, дори и от "любопитство" в неговия живот. Не мислете, че след години ще имате каквито и да било права над него. Дори и да го видите. След като го изоставяте, му дължите пълно невмешателство в живота му занапред. И в това, на неговото семейство и на истинските му родители, които ще го обичат и ще направят всичко, за да е щастливо.

# 10
 • Мнения: 1 228
Решението за това да оставите детето си е Ваше. Но с вземането му си дайте ясна сметка, че от него момент нататък няма да имате никакво морално или законово право да го търсите в последствие, да се месите в живота му със сълзливи разочарования и съжаления, да навлизате в неговото семейство и да разрушавате или да се намесвате, дори и от "любопитство" в неговия живот. Не мислете, че след години ще имате каквито и да било права над него. Дори и да го видите. След като го изоставяте, му дължите пълно невмешателство в живота му занапред. И в това, на неговото семейство и на истинските му родители, които ще го обичат и ще направят всичко, за да е щастливо.

Не те разубеждавам, но ако е заради работата, първо трябва да съдиш бащата за издръжка и второ предполагам ще взимаш някакво майчинство? Никакъв трудов стаж ли нямаш? Дори да нямаш ще взимаш социално майчинство, детски надбавки, издръжка от бащата, а на 10 месеца детето може да тръгне на ясла. Мисля, че и други помощи ти се полагат като родиш. Не звучи като да сте обмислили всички варианти. Заради временни финансови затруднения да си оставиш детето...не е много обмислено, според мен.
Иначе ако си го решила, вече са ти казали, бързо ще се намерят осиновители, детето ще е добре, не го мисли. Прецени ти как ще живееш и помисли добре действията си. Майка ти не те ли подкрепя?

# 11
 • над кукувичето гнездо
 • Мнения: 7 829
Не те разубеждавам, но ако е заради работата, първо трябва да съдиш бащата за издръжка и второ предполагам ще взимаш някакво майчинство? Никакъв трудов стаж ли нямаш? Дори да нямаш ще взимаш социално майчинство, детски надбавки, издръжка от бащата, а на 10 месеца детето може да тръгне на ясла. Мисля, че и други помощи ти се полагат като родиш.

...
Еднократна помощ при раждане на дете имаше някаква, както и възможността майката да вземе няколко хиляди, ако е студентка. Имаше някаква програма за осигуряване на детегледачки https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost/
Може майчинството да бъде прехвърлено на бабата, а майката да работи, ако намери по-доходоносна работа.
Вероятно има и други опции.

# 12
 • Мнения: 6 955
Социалното майчинство е 100лв, помощта за 45-дневтия болничен преди раждане, ако не е на работа е 150лв. И да има стаж, ако към момента не е на трудов договор няма да има и право на "майчинство", която всъщност е платен отпуск за гледане на дете. "Няколкото хиляди", ако е студентка - 2800 мисля, че са,но само ако вече е студентка редовно обучение. Тя навлиза в 28 г.с, така, че тепърва в този момент няма как да стане студентка. Ако в града, в който живее има университет бе могла  помисли да запише да следва на есен и ще взема стипендия като майка, която е повече от социалното "майчинство". И да може да намери ро-пратена работа от майка си, доколкото съм запозната бебето трябва да стане поне на 6месеца, за да прехвърли майчинството си на бабата.
Авторке, обмисли ли.възможностите за работа от вкъщи / надомна работа / работа по интернет?
Социалните могат да те подкрепят първите месеци, а и бебето може да се гледа с пелени за многократна употреба. Ако кърмиш най-големият ти разход до 5-6 месец са памперсите. Дрешките омаляват бързо, но не е нужно да са скъпи, нито да са прекалено много.
Предполагам, че имаш фб профил. Има групи за подаряване, от там можеш да си набавиш някои по-големи неща като креватче и количка. От тук също можеш да получиш дрешки за бебето.
Вземаш много тежко решение, което ще повлияе и на твоя живот, и на живота на нероденото ти дете. И от един момент нататък връщане назад няма.

# 13
 • над кукувичето гнездо
 • Мнения: 7 829
Мама Ру, не съм запозната в подробности, просто се надявам да огледат хубаво всички варианти и възможности, за да има шанс малкото човече да расте с родната си майка.


Лично аз недоумявам как е възможно родината ни да плаща суми на приемни семейства, а в този случай да е "безсилна". Вероятно е следствие от някои изградени навици в малцинствената група, но е ужасяващо това да се чувстваш, че нямаш избор.

Мога да предложа на момичето да намери на някого да се примоли да ѝ внесе на нейно име осигуровки от фиктивен трудов договор за изминал период, на базата на които да получава месечно майчинство. Преди имаше такава порочна практика, сега не съм сигурна дали е възможно, но може и това да провери като някакъв вариант.

# 14
 • Мнения: 6 955
Всъщност има някакъв вариант,зависи какъв е доходът на майката и не съм съвсем сигурна доколко е приложим. Бебето да бъде поето от баба си (като настанено при близки и роднини), съответно бабата да взема пари за гледане на внучето, а майката да започне работа. Не знам доколко е приложим в случая този вариант, трябва да заяви намерението си при социалните и те да огледат какво може да се направи, за да задържи детето. Не знам и за кой град става въпрос. Това с фиктивния договор може и да се получи, ако момичето има някакъв стаж зад гърба си. Една ли е възможно да се направи година назад, а и сумата на осигуровките не би била никак малка и те вероятно няма да могат да ги внесат.

Общи условия

Активация на акаунт