Хайде на театър - 7

• 72 509
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и сте прави, и не сте.
като дете гледах театър предимно по телевизията.
в една от вечерите излъчваха телевизионен театър, имаше и радиотеатър за младия слушател.
за мен това беше единствения начин да се докосна до това изкуство. в селцето, в което бяхме идваше автобус с актьори, певци и "магьосници" веднъж годишно. театър може би два пъти за десет години.

# 631
А и не всички театри имат записи на постановките си или достатъчно добра техника, която да позволи качествено предаване на звук и картина.

Това е несериозно. Ако потомството на Академията за театрално и филмово изкуство няма техника - кой ще има. Британските театри как успяват да снимат професионално и ефектно постановките и да ги пускат. Освен това, НТ снимат за архива си от поне 12 години. Но отказаха да ги пуснат по време на пандемията, а стриймваха по 20 минути от постановка.
Просто хората от тази гилдия са недалновидни пънове.

# 632
Техниката винаги се взима под наем. Няма театър, който да инвестира в скъпа техника. Нерентабилно е.

# 633
  • София
В понеделник вечер излъчваха театрални постановки, дали не беше още по времето на черно-белите телевизори. Имаше страхотни пиеси с Парцалев, Калоянчев, Татяна Лолова, Стоянка Мутафова, Георги Черкелов, Николай Бинев, Коста Цонев...
Ех, колко се смях на Криворазбраната цивилзация, и как очаквах Студеното сърце с Илия Добрев!  
Всъщност ето списък с пиеси с негово участие в Телевизионен театър: https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%8F_%D0%94% … D1%80%D0%B5%D0%B2

Последна редакция: чт, 22 окт 2020, 19:03 от Prizma

# 634
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
затова не мога да намеря филма "Студеното сърце"!
толкова дълго го търсих като филм, а то било театър!
Благодаря ти много! Simple Smile

# 635
  • София
Реалностите са далеч по-различни от това, което си представяме. Дори преди пандемията, театрите трудно успяваха да се вместят в бюджетите, с които разполагат, какво остава за инвестиции в скъпа техника.

Телевизионният театър е нещо различно. Пиесите са направени, за да се снимат в тв студио, с няколко камери, има специално озвучаване. Нещо подобно трябва да се случи и с онлайн излъчванията - няколко камери, режисьор на пулт, който да подава "командите" кога какво да се снима... Не е лесна тази работа, а нашите театрали не са готови за нея..

Призма, "Студено сърце", ех имам толкова хубави спомени, свързани с тази постановка... Благодаря, че напомни за нея Flowers Hibiscus

# 636
няколко камери, режисьор на пулт, който да подава "командите" кога какво да се снима... Не е лесна тази работа, а нашите театрали не са готови за нея..

Не е лесна работа, но е работещо решение за сегашната ситуация. И е от ресора на театралите. Сред тях има и режисьори, и оператори, и озвучители. И техника може да бъде намерена. Да не говорим, че студентите по режисура и по операторство в НАТФИЗ снимат още от 2-ри курс - това можеха да бъдат проекти.

# 637
Накрая все някой трябва да плати този масраф. Техниката и уменията на техническият екип са скъпо удоволствие.

# 638
Безплатен обяд няма. Ако искат да изкарват пари по такъв начин, ще трябва някой да плати за реализацията. Нали идеята е не само да си избият този разход впоследствие, но и да печелят. Вероятно още с първото излъчване ще са на печалба.

Заснемането на “Черното пиле” например едва ли е коствало много. Въпреки кофти качеството определено си заслужаваше гледането и с удоволствие си платих билета.

# 639
  • Пловдив
Обожавам да ходя на театър - това ми храната за душата. Дано не затварят театрите. В началото на пандемията нали пуснаха по фейсбук заснети постановки играни без публика. Ами не е същото.

# 640
# 641
Вече два пъти  си купувам билети за "Името", и два пъти отменят постановката🙈 Някакво проклятие ме преследва с тази постановка🤣🙈 Сега се чудя, дали да рискувам с "Лъжата", че ми омръзна да се занимавам с връщане на билети... Или да продължавам с опитите да гледам най-после🙉 "Името"...?
Или да ми препоръчате нещо от тези постановки за днес?

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 00:14 от Джинджър@

# 642
  • София
"Ало,ало" е страхотна комедия. "Железният светилник" си е класика, много  хубаво представление.

# 643
"Ало,ало" е страхотна комедия. "Железният светилник" си е класика, много  хубаво представление.
Много ти благодаря! Simple Smile

# 644
+ 1 от мен за "Железният светилник".

Общи условия

Активация на акаунт