Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 585
 • Мнения: 5 218
Добре дошла, Медиса!
Страхотно е да прочетеш такъв пост на бъдеща мама!
Абсолютно съм съгласна,че споменатите неща не са от първа необходимост, а дори спешно да дотрябват, са във всеки/магазин, аптека и онлайн магазин. Стерилизатор и нагревател оценявам за себе си като излишни покупки,а дадох бая пари да са маркови (с какъв акъл и аз не знам🤦‍♀️). Хем стерилизирах в началото,но спокойно можех да мина без тях. От бибероните имах от всеки възможен вид на пазара, ами бебето ги плюеше възмутено, наскоро ги изхвърлих и ме хвана яд колко пари съм набила и за тях.
Предполагам вече сте се сдобила с книгата Хедра,ако не сте препоръчвам. В блога й го има същото инфо,просто там не е така добре организирано като в книгата. А ако искате наистина изчерпателна и съобразена със световните препоръки книга за гледане на бебета, книгата на Сиърс е прекрасно четиво. И двете книги ги има с кориците в първи пост.

# 586
 • Мнения: 58
И аз съм ЗА книгата на Сиърс. А иначе...според мен необходимо е-един биберон, хубава помпа,най-добре електрическа (много по-лесно е) и може би едно шише...За стерилизирането не е необходимо уред. Аз с първото стерил. всичко, с второто само помпата чат пат...Съгласна съм за сутиените, столчето-важни са.

# 587
 • Мнения: 951
Много ви благодаря! Книгите ще ви прочета! Столче за кола вече имаме, сутиенти за кърмене също. Бюста ми се увеличи доста и реших, че вмесро да си купувам обикновен сутиен по-голям размер и след това пък сутиен за кърмене, направо ви взех от сега за кърмене и си го нося като обикновен сутиен. На Лидл са много хубави, моите са от там.
За помпата чакам евентуално ако по Великден има намаления, а и тъкмо ще реша до тогава каква. Аз май клоня към електическа, но единичка. Чудя се между Медела и Спектра, но май Медела по-добре, че е по скопосита.

# 588
 • Мнения: 5 218
И двете помпи са чудесен избор. Която и да си вземете,ще ви служи вярно.

И аз много харесвам нещата на лидл за бременни и кърмачки. Добро качество и цена👍

# 589
 • Мнения: 2 416
Аз съм със сутиени на ХМ, защото лидл-ските като им гледах размерите все ми се виждаха големи и така и не отидох да ги видя нито веднъж. Може да ви се наложи да си купите още по-големи като започнете да кърмите. Аз за първите месеци си имах едни бая големи, после още едни не толкова големи, сега съм с некърмещия си размер, но сме на 2 кърмения.
Да споделя, че вече седмица не кърмя нощем. Последния зъб е почти избил, нощем се буди за едно пишкане и спи после. Честно казано не мисля, че ще се откаже сама от двете си приспивания с кърмене, ама знам ли като още намалее... Вечер не заспива на гърда, но на обяд заспива и много гадно притърква със зъби, вчера ми направи рана докато успея да се откопча.

# 590
 • Мнения: 4 695
Медиса, много добре си се ориентирала. Смятам, че когато бременните купуват принадлежности за изкуствено хранене, те психически се настройват, че няма да кърмят. А всъщност всяка жена може да кърми бебето си, освен един незначителен процент от жените, които имат сериозни хормонални проблеми и заболявания, които пречат на производството на кърма. А истории на жени как нямали кърма ще чуеш много, но при тях обикновено причината е погрешно организирано кърмене. А принципът е прост - женският организъм произвежда кърма според търсенето, т.е. колкото по-често се кърми, толкова повече кърма ще се произвежда.

Ако решиш да спазваш препоръките на СЗО за изключително кърмене до 6тия месец без вода и други течности, то шише би ти потрябвало само ако се наложи да оставиш бебето на някого, който да може да го нахрани с изцедена кърма. Електрическа помпа за кърма, според мен, е добра инвестиция, защото понякога се налага изцеждане и с такава помпа е удобно. Аз лично никога не съм можела да се изцеждам на ръка. С ръчните помпи не съм запозната. Стерилизатор също не е наложителен, ако нямаш ежедневна нужда от стерилизиране на шишета, така че това е по лична преценка. На мен ми дадоха да ползвам един и ми беше доста удобен за стерилизиране при нужда на шише, на биберони и на помпата за кърма. Ако не ми бяха подарили, обаче, едва ли щях да си купя, защото реално съм го ползвала много малко. Относно биберон залъгалка, може да си купиш един, два за да имаш под ръка. Аз бях противник на бибероните, но вече си промених мнението. Второто ми дете за кратко ползваше биберон и в един момент спрях да му предлагам, след което той започна да си смуче палеца и вече 7 месеца го прави и не мога да го отуча. Смята се, че бебетата имат сукателен рефлекс, който искат да задоволят и го правят или с много висене на гърдите, или с бибата или с палеца. При някои бебета отминава бързо, но при други, както при моето, продължава дълго и в един момент се превръща в навик. Така че ползването на биберон, според мен, трябва да е според ситуацията и според самото бебе.

# 591
 • Мнения: 5 218
Не е навик. Сукателниат рефлекс изчезва чак след годинката. Съвсем нормално поведение е. Няма как да говорим за навик😉
А моята дъщеря никога не си е смукала палеца. Тъй,че индивидуални ситуации. На 7 месечно бих дала играчки за целта, не биберон. Но кой както го разбира.

# 592
 • Мнения: 4 695
Обаче моето бебе е на 11 месеца и вече смятам, че се е превърнало в навик. Играчки и гризалки отдавна давам, но никога не се отказва от смученето на палеца. Затова казвам, че започва като сукателен рефлекс и може да прерасне в навик. Това е и причината някои деца до късна възраст да си смучат палеца. Други, пък, до късно ползват биберон. Само че бибата можеш да я махнеш, а пръста все си е там. При моето бебе вече има и рана, и ако не взема скоро мерки, може да стане някое възпаление.

Да, децата са различни. Не твърдя обратното. При дъщеря ми сукателният рефлекс спря да се проявява много по-рано или го е задоволявала достатъчно с кърменето, и след 5-6 месечна възраст вече нито използваше биберон, нито си смучеше палеца.

# 593
 • Мнения: 5 218
Други са причините за превръщане в навик и са на много по-късна възраст. Предлагам консултация със специалист за целта.

# 594
 • Мнения: 4 695
Явно влагаш различен смисъл в думата "навик". При по-големи деца, които тепърва започват да си смучат палеца, да, причините са психологически. Но при много бебета се стига до прекомерно смучене на палеца. Да, вероятно ще се наложи консултация със специалист, точно защото не е нормално вече и създава проблеми.

Ти не си сблъсквала с такъв проблем, което не означава, че не съществува и, че е нормално бебето да е постоянно с пръст в уста и с рана. И повярвай ми, в този случай ползването на биберон е в пъти по-добре, защото в един момент бебето може да бъде много по-лесно отказано, ако се стигне до прекомерна употреба. Иначе, отстрани е лесно да се говори как трябвало да се дава играчка. То ако така ставаше лесно, нямаше да го считам за проблем. Grinning Ако препатиш, обаче, вече ще си на друго мнение.

# 595
 • Мнения: 5 218
Аз говоря с факти. Погрешна информация е,че е навик. Рефлекс е до 1 годинка. Тъй като нямам пряк опит,съм казала консултация със специалист, защото явно проблемът е другаде.
Даването на мнение за бибероните,защото детето ми има рана на палеца, е субективно спрямо конкретният проблем на твоето дете. Биберон залъгалка може да е голям проблем при малко бебе,може да попречи на успешно кърмене по ред причини, а за по-голямо - може да окаже влияние на израстването на зъбите. Ползването на биберон залъгалка има много повече минуси,отколкото плюсове могат да се изброят.

П.С. това, че не съм преживяла дадена ситуация от първо лице, не означава,че нямам обективните познаниа за нея. Сигурно всички консултанти са имали проблеми със кърменето? Не. Не е така. Успех желая в решаването на проблема!
Аз бих пробвала с лепване на лепенка и обясняване,че има раничка и трябва да заздравее и дотогава ще е с лепенка. Но трябва да се търси причината,за това поведение и там е ролята на специалиста.

Аз имам въпрос за изопринозина. Може ли някой по-запознат с медикамента да даде мнение за ползването му.

# 596
 • Мнения: 96
Кактусче за изопринозина. Няколко пъти пробвах да давам на дъщеря ми по предписание на педиатърката. При даването му тя ставаше много отпусната, като парцал направо и повръщаше. Така се мъчих 3 пъти и отказах да го давам. Аз съм го пила също, аз пък нямах проблеми при приемането му, но пък и не забелязах да има някакъв ефект при мен.
За използването на залъгалка- дъщеря ми ползваше две години и половина. Резултат,имаме си проблеми при растежа на постоянните зъби( най- вече захапката, и това че зъбките растат едно върху друго). След консултация с двама много добро ортодонта, тяхното мнение е че залъгалката и продължителното й използване са допринесли значително за това. На малкия не съм му давала въобще, само гърдата му е достатъчна, понякога и виждам как суче на сухо докато спи:)

# 597
 • Мнения: 940

Аз имам въпрос за изопринозина. Може ли някой по-запознат с медикамента да даде мнение за ползването му.
Какво те интересува по-точно? За теб или чавето?
На нас ни го изписаха минслаъа година,  когато едното чаве беше вдигнало Т и не знаехме от що.  Два дни държа 37.8—38.00, без да се повлиява от панадол и нурофен.. (то аз ги давам  скед като мине 38 де... тъй че с нищо не е сваляна).  В петк педиатъра им изписа изопринозина и натърти да дам по схемата само ако мине 38.5... И той като мен смята че до 38 не е редно да  давам температуропонижаващи.  Обясни че е имуностимулатор,  но не е добре за бъбреци и черен дроб и затова в крайни случаи.  Абсолютна химия,  но в някои случаи е за предпочитане пред други лекарства.  Това му бяха думите.  Шишето така седи неотворено. Но за всеки случай.  За хора с Хашимото не е препоръчителен препарат.

# 598
 • Мнения: 5 218
Благодаря ви! За детето става дума.
Скрит текст:
От вчера е с над 38.5 температура без други симптоми,панадолът не действа, нурофенът я сваля. Педиатърката каза изопринозин, но аз съм категорично против. Но тъй като се поизплаших покрай най-безполезния термометър за чело, исках да чуя и други мнения. Давам сироп от черен бъз, чай от малини, мед, закуси купа с боровинки,червен и бял касис, смятам е предостатъчно за повдигане на имунната система, допълнително витамин Ц и Д. Ще я пробвам и джинджифилов чай,но последният път й беше твърде лют. Ще правя и бульони. Ще ходим и да пускаме кръвни утре.

# 599
 • Мнения: 96
Кактусче, дъщеря ми беше така миналата седмица.Два дни много висока температура, на третия ден вече с разстройство и повръщане. На четвъртия ден беше вече добре. Мъжа ми изкара абсолютно същото. Педиатърката каза,че сега имало такъв вирус. Можеш да следиш дали ще я заболи коремчето.

Общи условия

Активация на акаунт