Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1
Малко късно, но в случай че някой реши да кандидатства тази година да споделя и аз мнение.
Скоро и аз ще завърша специалност Туризъм и университетът е ясно, че не е престижен по никакъв начин. Преподаването е 50/50 има и млади асистенти и доценти, като една част от тях са работили или продължават да работят дълги години в сферата и като цяло са готини. Има част от тях които и един ден нямат стаж в сферата а издават книги за туризъм и са пълни некадърници. Първи курс поне до колкото знам в повечето университети и специалности е напълно безсмислен и учиш неща които нямат нищо общо със специалността ти - тип Информатика и Висша математика и изпитите се взимат много по-лесно. Но във втори и трети курс нещата стават по-интересни и сложни.
За реализацията не е невъзможно, но просто трябват езици и да покажеш, че си добър и стабилен кадър. Зависи от мястото където искаш да работиш, но в Слънчев бряг в по-големите хотели е добре да знаеш повече от два езика. Английски и немски ги взимат с приоритет, в последно време се търсят и много с френски, а като цяло е добре да знаеш и руски. В случай че пък знаеш език тип полски или иврит гаранция, че ще те вземат ако хотела им има такива туристи. Не е задължително да си с връзки, имам познати които да завършили преди мен Туризъм и си работят целогодишно по хотелите. В Бургас се търсят администратори за целогодишна заетост, но трябва да си натрупал 2-3 години опит и да знаеш английски и руски/немски.
Имам много колеги които не знаят защо въобще са записали специалността или и да имат намерение да работят в бъдеще в момента работят като бармани или охрана и не знаят какво да правят като завършат, може би затова и половината се отказаха още във втори курс.

Моят съвет, ако някой реши да запише и да работи после в сферата е да научиш колкото можеш повече езици, дори и да е на основно ниво, а покрай работата е още по-лесно да ги научиш. През лятото се хвани да работиш в някой по-голям хотел (в случай че предпочиташ хотелиерството) или на летището или в туристическа агенция и така докато учиш ще си натрупал поне 2-3 сезона някакъв стаж, за да може като завършиш да ти е по-лесно да хванеш ръководна позиция и да си работиш целогодишно, а и докато учиш вече имаш някаква представа за материята и е по-лесно да я разбереш ако си работил. Аз мислех да опитам всяка година на различно място - един сезон в хотел, един сезон на летището, после в агенция, за да видя кое ми харесва най-много, но още в първата година си намерих мястото и съм много доволна.

Последна редакция: чт, 06 фев 2020, 16:11 от AnMary

# 1
  • Мнения: 2 873
Завършила съм същата специалност в същия университет преди няколко години. От 30 човека курс се дипломирахме шест, и една колежка която забременя, се дипломира една година след нас. Останалите май още влачат изпити. От целия курс само една колежка работи в сферата на туризма. Доцентката, която ни води основните предмети е практик, и ако види, че ставаш, винаги ще ти помогне да си намериш работа.
Сега съм записала магистратура в същия университет, но педагогически профил – такова учене не съм виждала през целия си живот, туризма го изкарах на майтап, но сега направо ни взимат акъла. Много зависи от преподавателите, по мое мнение, университетът е на прилично ниво, в специалност туризъм малко куца практиката, но това е основен проблем на висшето ни образование. Но и сега, в магистърската степен, повече от половината колеги не знаят защо са се записали да учат точно това, "ей така, за себе си", е редовен отговор. Най–куриозното е, че колежка, която практикува професията, изобщо не става, няма никакви знания, а на последния изпит единствената двойка беше нейната.

Общи условия

Активация на акаунт