9 ФЕГ - 4

• 44 539
  • 760
  •   1
Отговори
# 540
  • Sofia
Не са активни, защото не са актуализирани, не може да се изтегли нищо. Подозирам, че тази секция и Школо... ще ги чакаме другата седмица...

# 541
  • софия
В Школо като подам заявка за достъп до френската ми излиза съобщение,че ученика не е регистриран в това училище. За стипендиите класният на 8е каза,че се водели стипендии за постижения в областта на образованието или нещо подобно, защото всички са с успех над 5.50. Тъй като няма пари за всички ги  разпределят  докъдето стигнат - миналата година са спрели до около 5.80 някъде.
В сайта на ФЕГ са обновили документите за стипендии.

Последна редакция: чт, 17 сеп 2020, 15:08 от milaniko

# 542
Стипендиите за високо постижение в областта на науките са еднократни. Те са например за класирано дете до национален кръг на олимпиада. Аз и затова искам да прочета актуални правила, за да видя дали и за осмокласниците ще има такива стипендии, защото моето миналата година стигна до национален кръг на олимпиада. Дълбоко ме съмнява, че ще има право да получи стипендия от ФЕГ, защото МОН е изплатило средствата за това класиране на старото училище (то така е и редно според мен), но все пак да прочета. Отделно има социални стипендии, за които също мисля, че ще има право, но за да избера дали за успех или за социална ще кандидатства ме интересува зад коя каква левова стойност стои. И ми е малко трудно без да съм прочела актуалните правила да знам какви документи да приготвя.

# 543
  • София
Мария, на нас на РС класната ни каза, че за стипендиите всеки с успех над 5,50 да си подаде заявление за стипендия. На съвет щели да разгледат молбите, и да кажат кой се класира и за каква сума. На нас ни е пратила на мейла файловете вчера, срок имаме до 29.09, ако не се бъркам.

# 544
  • София
Много жалко е това, че няма да има допълнителен френски за подготовка за олимпиади. Това беше едно от нещата, които дъщеря ми най-много харесваше и считаше за изключително полезно. Не знам защо не помислиха за онлайн форма. Колкото и да не е като присъственото, все пак щеше да е много по-полезно отколкото съвсем без хич. Но всичко е въпрос на организация и добър мениджмънт. Малката ми дъщеря е 9 клас в НТБГ. За тяхната специалност ще имат допълнително клубове по информатика и по математика. Те ще бъдат онлайн – хем няма да висят след часовете в училище и да заемат стая и да се мешат, хем ще могат и повече хора да участват. Имам едногодишно наблюдение между ФЕГ и НТБГ и НТБГ са в пъти по-гъвкави.

Стипендиите, които се вземат регулярно през годината за отличен успех и за ниски доходи. Стипендиите за олимпиади се регулират от тази наредба:

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135475941

Вземат се от деца, класирани в първата тройка на национален кръг на олимпиади и национални състезания. Списъкът за тези състезания се публикува ежегодно с ПМС в началото на годината. Такива стипендии почват да вземат децата от 8 клас нагоре.

Дай боже и вашите деца да се класират на призови места на олимпиади и да вземат такива стипендии. Годишният размер на една такава стипендия е 1600 и нещо лева. Ако детето взема такава стипендия, не може да взема стипендия за успех, което не е много мотивиращо. Тъй като месеците за националната стипендия почват да се броят от датата на класирането, а тогава ти си вземал стипендия за отпичен успех, ти сторнират 3 месеца после от голямата стипендия.  Моята дъщеря 2 поредни години беше в първата тройка на националната олимпиада по френски език и вземаше такава стипендия.

Тук обаче също има една особеност свързана с това как се случват нещата административно във ФЕГ. Когато дъщеря ми за първи път се класира в първата тройка на националната олимпиада по френски език и получи правото да взема такава стипендия, никой от ръководството на ФЕГ не си направи труда да информира нея и другите деца (защото всяка година на 1-3 място на националната олимпиада по френски има поне 1-2 деца от 9 ФЕГ), че имат право на такава стипендия. Добре, че беше майката на дете от горен клас, която направи фейсбук група на всички деца имащи право на тази стипендия, като ни информира какво е нужно да се направи, защото има крайни срокове за кандидатстване. Това дете в 8 клас беше изгубило правото на тази стипендия, защото просто никой от ръководството на ФЕГ не си беше мръднал пръста да ги информира за правата им. Специално говорих с една от заместник директорките, за констатирания проблем и ако може следващите години да информират децата. Ха познайте дали това се случи!

След като това дете завърши, моята дъщеря пое щафетата да помага и на следващата година тя сформира група от деца и родители и им разясни какво се прави. За тези стипендии се попълва специална молба от всеки правоимащ, прилага се разпечатка от класирането и всичко се входира в деловодството на Столична община. Столична община превежда парите на училището и то после ги раздава на децата. Първата част от парите (около 1200 лв.) се плащат около коледа накуп, а втората – в края на учебната година.

# 545
Много полезно, благодаря, Ян@!
На сайта откривам само правилата за втори срок на 2018 година. Аз за тази стипендия се интересувам дали се полага и дали се припокрива с месечната:

Или тази стипендия може би се изплаща към годината, която е била олимпиадата, а аз вероятно се бъркам защото тази година по изключение националните кръгове на олимпиадите се проведоха по-късно?

# 546
  • София
Стипендиите за високо постижение в областта на науките са еднократни. Те са например за класирано дете до национален кръг на олимпиада. Аз и затова искам да прочета актуални правила, за да видя дали и за осмокласниците ще има такива стипендии, защото моето миналата година стигна до национален кръг на олимпиада.

Мария, аз също разсъждавах по този казус, но реших, че нашите деца няма да получат тази еднократна стипендия, защото не са били в 8 клас към учебната година на постижението. А съгласно наредбата на МОН, стипендии получават ученици от 8 клас нагоре.

# 547
  • София

Нашата класна ни пусна насоки за документите за кандидатстване за стипендии. Имаме даже срок до 27.09. Трябва да подготвим декларации - секция Полезно, поле Документи в сайта на училището - Приложение 1, декларации за сметка от банка (на детето или на родител), декларация от другия родител, че е съгласен да се преведе сумата по сметка на родител.
Това ли е:
https://www.feg.bg/polezno/dokumenti/
При мен Приложенията са неактивни. Някой може ли да ги отвори?

Активни са. 27.09. ни е казала нашата класна, нямам идея кои са официалните срокове.

Явно трябва да сме по-внимателни с информацията, която подаваме в бг-мама. Simple Smile

# 548
  • Sofia
да, вече са активни Simple Smile
аз не възразявам да се информирам от бг мамма, надеждно е

# 549
  • София
Да, вече са активни, преди обед не бяха все още. Довечера ще ги попълня и аз.

# 550
Да, и са активирали това за въпросните еднократни стипендии, т.е. сега ще ги изплащат за постиженията от м.г., така ли? Но пък Правилата са за втори срок на 2018, а ми се ще да качат за 2020, за да зная как да си подредя "желанията" (за коя стипендия да кандидатствам).

# 551
  • София
А тази декларация от родителите за съгласие, знаете ли от къде мога да взема?

# 552
  • София
Мария, според мен нямате право на стипендията по тая наредба поради следните 2 причини: 1. детето е било по-малко от 8 клас и 2. Стипендия се полага само за 1-3 място на нац.кръг, това че детето е класирано на нац.кръг не дава право на тази стипендия

# 553
Не говоря за националната стипендия, а за тази по приложената т.2 от правилата на ФЕГ, за която се иска само "класиране и участие в национален кръг", а няма изискване за място. 99,9% съм сигурна, че не може да я получи. Звънях във фег, но не можах да се свържа (нямам Школо да им пиша Simple Smile). Утре детето ще си пита за всеки случай. Така или иначе имам и други въпроси по тези правила, та ще пита и за тази.

Хора, това за фуч-а и олимпиадите не може да е вярно. На един от осмите класове са пратили мерките за безопасност на ФЕГ в условията на Ковид-19. Препратиха ми го и още го чета, но стигнах до тази точка:
"Носенето на маски или шлем в класната стая от учениците е пожелание, но препоръчително / с изключение на смесените групите за профилирана подготовка в XI клас, смесени групи за СИП, ФУЧ, смесени групи за извънкласни дейности, смесени групи за подготовка на ученици за олимпиади- там носенето на маси или шлемове от учениците също е задължително /. "

Така, че който е казал, че няма да има фуч или подготовка за олимпиади е заблудил децата.
Аз затова не обичам устна информация, било то и от учител. Държа да си има всичко написано.

Има ли практика във ФЕГ първите седмици програмата да е временна? Може пък от октомври да ги сложат в програмата. Много се обнадеждих!

Последна редакция: чт, 17 сеп 2020, 18:55 от Maria 007

# 554
  • София
Мария, зам.директорката, отговаряща за 8-ми клас, си даде имейла.
Да драснем първото писъмце със запитване относно ФУЧ и подготовката за олимпиади? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт